PDA

Zobacz pełną wersję : LV w D90

jaan
09-10-2008, 01:13
Pytanie do użytkowników D90:
Czy w trybie podglądu LV, zmiany ustawień (balans bieli, expozycja) są widoczne na ekranie.
Funkcja taka jest opisana dla Sony a900,
"funkcja Inteligent preview - umożliwia zmianę parametrów jak balans bieli czy ekspozycja na podglącie zdjęcia - taka namiastka liveview, ale użyteczna (szczególnie w studiu) Nowa funkcja zaawansowanego podglądu symuluje na ekranie LCD efekt użycia balansu bieli, optymalizacji zakresu dynamicznego i kompensacji ekspozycji bez potrzeby wykonania zdjęcia. Wystarczy w prosty sposób potwierdzić wybór ustawień, a zostaną one wykorzystane przy następnym zdjęciu. Ułatwia to precyzyjne kształtowanie obrazu w trudnych sytuacjach oświetleniowych."

batonMR
12-10-2008, 21:57
Nie jest to widoczne.

jaan
22-10-2008, 19:55
Nie masz racji batonMR, dzisiaj dostałem puszkę i sprawdziłem, działa kapitalnie.
Sprawdza się swietnie do ustawienia WB zwłaszcza przy świetle zastanym żarowym lub jarzeniowym.
Korekcja expo jest także widoczna na LV.
Jestem bardzo zdziwiony, tylko jedną odpowiedzią(?) na moje pytanie z 09.10.2008

Malik - under
22-10-2008, 20:06
Jakoś przeoczyłem to pytanie.
Oczywiście zmiany są od razu widoczne ;-)

krka
22-10-2008, 20:59
a mozna sobie przełączać z detekcji kontrastu do detekcji fazy.

jaan
22-10-2008, 21:04
Po ustawieniu WB na LV, można wyłączć LV i mamy detekcję fazy

krka
22-10-2008, 21:15
ale chodzi mi o to ze czy na LCDku mozna miec raz faze a raz detekcje kontrastu

jaan
22-10-2008, 21:32
W trybie LV jest tylko detekcja kontrastu, ale można użyć podglądu do ustawienia WB, co przy "trudnym" oświetleniu jest rzeczą kapitalną.
Po ustawieniu WB wyłączyć LV i wykonać zdjęcie tradycyjnie już z detekcją fazy.
Ta zaleta moim zdaniem czyni z LV całkiem użyteczne narzędzie, a nie tylko "bajer" jak w wielu opiniach.

Paprycjusz
22-10-2008, 22:25
Podobnie jak z ekspozycją. Swoją drogą, to jakby ktoś mógł sprawdzić czy LV działa z manualami? Bo okaże się, że jest prawie pomiar światła ;)

jaan
22-10-2008, 23:16
Tak dobrze to nie jest. LV automatycznie rozjaśnia lub przyciemnia obraz sceny, co uniemożliwia użycie go do oceny expozycji.
Co ciekawe korekcja w kierunku (-) jest widoczna a w kier. (+) nie.
Jednak ustawienie temperatury barwowej jest jak najbardziej użyteczne.

TaxiTurbo
23-10-2008, 20:39
Tak dobrze to nie jest. LV automatycznie rozjaśnia lub przyciemnia obraz sceny, co uniemożliwia użycie go do oceny expozycji.
Co ciekawe korekcja w kierunku (-) jest widoczna a w kier. (+) nie.
Jednak ustawienie temperatury barwowej jest jak najbardziej użyteczne.

Nie wiem jak to jest u ciebie ale specjalnie przed chwila to sprawdzilem i normalnie widac korekcje i na + i na -