Zobacz pełną wersję : Problem z wyborem szerokiego kąta: S10-20 vs S12-24 vs T12-24 vs t11-16
Witam.
Chciałbym zakupić jakiś szeroki kąt pod D200.
Chciałbym zmieścić się w 2 tyś. zł.
Czytałem już trochę na ten temat, ale nie mogę się zdecydować.
Każdy ma coś na "-" jak i na "+".
Pod uwagę biorę Sigmę 10-20 (najszersza), Tokinę 12-24 (stałe światło f4), Tokinę 11-16 (nowe szkło, jasne-2.8) i sigmę 12-24.
Czytałem już kilka testów na optyczne.pl, fotopolis itp. ale jakoś nie pomogło mi to zbytnio się zdecydować.
Co byście mogli mi polecić?
Kurde Mini, stary o tych szkłach było setki razy!!!Miałeś możliwość ich testowania na spotkaniach Freelancera i nadal nic nie wiesz!?
Powiem ci szczerze, że wcale nie miałem takich okazji zbyt wiele.
Miałem w ręku tylko Sigmę 10-20 i tyle.
O nowym szkle, czyli 11-16 pewnie nie wiele kto może coś napisać.
Wolałbym się poradzić przed zakupem.
w 2 tys spokojnie zmieścisz się z N12-24
lodzermensch
09-10-2008, 01:43
w 2 tys spokojnie zmieścisz się z N12-24
Święte słowa.
A jak Ci mało o 11-16/2,8, to proszę: http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm
kurcze, a ja bym chciał jakąś niedużą stałkę z zakresu 10-15mm pasującą na FX i nie kosztującą 5k PLN:(
Święte słowa.
A jak Ci mało o 11-16/2,8, to proszę: http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm
Dzięki za tego linka.
Bardzo wychwalił tą Tokinę, twierdząc, że jest w niektórych aspektach lepsza od droższego Nikkora 12-24.
Chyba już znalazłem faworyta.
Cena w miarę przystępna (1699 zł), fajne światło, a z tego co pisze pan Rockwell nie ustępuje zbytnio droższemu nikkorowi.
A ja podłącze się do wątku i zapytam , czy ktoś próbował podpinać Tokine 12-24 do pełno klatkowego korpusu ? Nie potrafię znaleźć odpowiedzi googlując..Da się używać w jakimś zakresie ? :)
Kryje od 16mm, na rynku jest już nowa wersja Tokiny 12-24 z silnikiem IF.
A ja bym poszukał czegoś, co na FF też będzie pasowało :)
I mialo pierscien przyslon ... czyli dupa, nie ma nic ciekawego do 2k zl.
Sam mam taki problem.
Kryje od 16mm, na rynku jest już nowa wersja Tokiny 12-24 z silnikiem IF.
Problem w tym ,że nazwijmy "starą" Tokinę mam i bardzo lubię .
Ale podobają mi się też możliwości jakie daje D700 .
Obiektywy mam wymienione w stopce..I o ile Tamrona bym się pozbył z względnym spokojem ( choć to udany egzemplarz) o tyle akurat tego szkła mi żal :/ i stąd pytanie o możliwość wykorzystania np. na D700
Już zamówiłem 11-16. Niestety będzie najwcześniej w połowie przyszszłego tygodnia. Troszkę szkoda, ale trudno, poczekam.
.....na rynku jest już nowa wersja Tokiny 12-24 z silnikiem IF.
Gdzie, albo kiedy coś takiego będzie można zobaczyć w sklepach?
bartoszek
10-10-2008, 10:37
Dobry wybór "mini21". Byliśmy we wrześniu na Słowacji ze znajomymi.Kumpel focił T11-16 2.8. Jak dla mnie szkiełko super-->solidna budowa z której słynie tokina,super fotki.
Dzięki.
Jak wszystko dobrze pójdzie, to może dziś będę miał to szkiełko.
Koniecznie opisz wrażenia :)
mini, zamówiłeś w Euro?? Ja dzisiaj zamówiłem i powiedzieli mi że będzie dostępny najwcześniej za 3 tyg.
Nie, zamówiłem w Imfoto.
Ale niestety, zostałem na lodzie.
Bank zrobił mnie w ....... i nie przyznali mi kredytu.
A to tylko dlatego, że ja chciałem być grzeczny i spłaciłem kredyt przed czasem.
Fajnie, co nie?
A obiektyw już leżał na półce w sklepie, czekał na odbiór.
Jestem po prostu wpieniony na maxa.
współczuję :( . A co ci powiedzieli w euro??
W euro to jeszcze tego nie mają.
Na stronie piszę PRZEDSPRZEDAŻ, czyli, że tego jeszcze na stanie nie mają.
Bank zrobił mnie w ....... i nie przyznali mi kredytu.
A to tylko dlatego, że ja chciałem być grzeczny i spłaciłem kredyt przed czasem.
co to za "przyjemny" bank?
danzig74
15-10-2008, 14:49
mini, zamówiłeś w Euro?? Ja dzisiaj zamówiłem i powiedzieli mi że będzie dostępny najwcześniej za 3 tyg.
witam
ja 2 tygodnie temu wpisalem sie na liste ;)
Ale po co się na listę wpisywać, jak u Hesji jest dostępne od ręki?
A gdzie to?
A gdzie to?
Na glownej stronie forum masz banner - imfoto.pl KUPUJ U HESJI :P
U hesji jest najlepsza cena!
100 zł taniej niż w Euro i masz pewność!
POLECAM !
danzig74
15-10-2008, 15:05
15pln miesiecznie ;)
No tak, raty.... i przez 5 lat myśl o nich i spłacaj.
danzig74
15-10-2008, 15:14
No tak, raty.... i przez 5 lat myśl o nich i spłacaj.
2,5 roku i zlecenie stale :)
mam i tak d90 od nich - zalatwili w 1 dzien - cyfrowe.pl i fotojoker zrobili mnie w balona
a nawet o euro nie myslalem
Cyfrowe.pl leci w balona.
Kolejny sklep, w którym na stronie coś jest, a jak się już kupuje, to oczywiście okazuje się inaczej.
Jeżeli chcesz zdecydować pomiędzy tyloma szkiełkami to może dorzucić jeszcze do tego grona Tamrona 10-24, który pojawi się lada chwila (szerszy zakreś ogniskowych i światełko opomiędzy T11-18, a resztą stawki - blisko T 12-24 f4)
Jeżeli chcesz zdecydować pomiędzy tyloma szkiełkami to może dorzucić jeszcze do tego grona Tamrona 10-24, który pojawi się lada chwila (szerszy zakreś ogniskowych i światełko opomiędzy T11-18, a resztą stawki - blisko T 12-24 f4)
Bienias, Mini już kupił, teraz ma problem z dobraniem filtra;)
Zgadza się, zdecydowałem się na 11-16 ze względu na światło, a zakres też mi pasuje. Filterek też już mam :).
nokinnikon
21-10-2008, 16:43
Nabyłem sigmę 10-20. Jestem w szoku (pozytywnym) Dla mnie rewelacja. I trzy lata ewentualna usterka mi lata.
Cyfrowe.pl leci w balona.
Kolejny sklep, w którym na stronie coś jest, a jak się już kupuje, to oczywiście okazuje się inaczej.
ooo święte słowa!!!! jak tylko dostane towar i linka na maila do oceny to ladnie ich opisze na ceneo.pl lub innych takich
przydałoby sie zrobić małą taką czarną listę takich sklepów
Zgadzam się.
Mnie w taki sposób wrobił sklep Fotoexpert, jak zamówiłem statyw.
Oczywiście na stronie był, zamówiłem, przysłali kuriera z papierami na raty, a gdy już wszystko było załatwione powiedzieli, że nie ma na stanie.
Ponieważ mi się śpieszyło, odstąpiłem od umowy, co kosztowało mnie dodatkowo ok. 35 zł, a za co?
Za to, że sklep nie wywiązał się umowy kupna/sprzedaży.
Ale to inny wątek.
A jak wrażenia z użytkowania, może jakies sampelki? Też stoję przed wyborem szerokątnego szkła ...
Bardzo dobrze mi się pracuje z tym obiektywem.
Sample jakieś się pewnie znajdą.
Ja mogę go szczerze polecić.
W porównaniu z Sigmą 10-20 ten obiektyw jest lepszy (bo jaśniejszy), a zakres mi nie przeszkadza.