Zobacz pełną wersję : obiektyw manualny do D40?.,
czy mozecie mi polecic obiektyw manualny raczej jasny oczywiscie bez silnika ktory by pasowal do D40 bez przejsciowki . Chcialbym sobie przypomniec czasy zenita i poostrzyc recznie , przegladam allegro i duzo tego jest i nieznam sie za bardzo ktory bedzie pasowal na zaczep do D 40 . Chodzi mi o obiektyw raczej z tych starszych np. cos takiego jak helios zenita
autograf
08-10-2008, 23:17
A jaka ogniskowa Ci podchodzi?
The Structorr
08-10-2008, 23:25
Kup sobie nikona 50/1.8. Kosztuje grosze, z D40 będziesz musiał ostrzyć ręcznie i będziesz miał pomiar światła (w przeciwieństwie do szkieł w pełni manualnych)
50 by wystarczyla albo cos kolo tego
natrafilem na takie cos
http://www.allegro.pl/item450824503_obiektyw_mc_helios_81n_2_50_mm_nikon .html
ale poczekam co napiszecie
czyli cos takiego ?:http://www.allegro.pl/item455826272_bcm_nikkor_50_1_8_50mm_f1_8_af_od_1z l.html
czyli z nim wszystko bedzie dzialac tylko nie ostrosc ?
a przy tym nikkorze jak sie bedzie ustawiac ostrosc recznie to w aparacie bedzie sie zapalac dioda ostrosci ?
The Structorr
08-10-2008, 23:37
czyli cos takiego ?:http://www.allegro.pl/item455826272_bcm_nikkor_50_1_8_50mm_f1_8_af_od_1z l.html
czyli z nim wszystko bedzie dzialac tylko nie ostrosc ?
a przy tym nikkorze jak sie bedzie ustawiac ostrosc recznie to w aparacie bedzie sie zapalac dioda ostrosci ?
tak, będziesz miał pomiar światła i potwierdzenie ostrości diodą
Ale w tym pierwszym full manual. Pomiar światła w D40 będzie działał tylko w Nikkorze serii D, czyli takim jak ten który pokazałeś.
no i warto jeszcze pomyslec o matowce z klinem - ulatwia to znacznie ostrzenie reczne. Po prostu wizjer w tej klasie aparatow to jak patrzenie przez dziurke od klucza.
Z tym heliosem co znalazłeś nie będzie pomiaru światła. Obiektywy manualne dopiero od D200 wzwyż.
Niekoniecznie - manualami tez da sie robic zdjecia. CO prawda pochlania to wiecej czasu i potrzeba wiecej umiejetnosci, ale da sie. Choc nie wyobrazam sobie braku szybkiego, pewnego af podczas np. meczu koszykowki. Na bank da sie tez recznie - z tym, ze w mojej opinii to meczace.
Ale zdjecia makro - czemu nie, jak najbardziej;).
Pomiar światła w D40 będzie działał tylko w Nikkorze serii D,...
byłbym mocno zaskoczony gdyby tak było. Z nikkorami (z chipami) bez D tez powinny chodzić pomiary.
o ile dobrze zrozumialem to co wyczytalem w sieci, to bedzie pomiar swiatla (jakiekolwiek szklo z czipem), ale tylko w typach D bedzie dostepna funkcja 3d matrix cos tam...
Jak to Ken Rockwell napisal - ze jest ona potrzeban tylko i wylacznie komus, kto bedzie pstrykal zdjecie luster z uzyciem lampy blyskowej.
Ja mam tego heliosa , naprawdę fajowy obiektyw :) co prawda z cyfrowym cropem puszki to 75 mm i trochę wąsko, ale przyznam że zrobiłem nim fajny reportaż, i szkło spisuje się naprawdę fajnie :)
Pomiaru światła i potweirdzenia ostrości nie ma, a zdjęcia da się robić, i wychodzą ;)
byłbym mocno zaskoczony gdyby tak było. Z nikkorami (z chipami) bez D tez powinny chodzić pomiary.
Cóż, np. Nikon 50/1,8 serii E z moim D40 nie mierzy. Zresztą w trybach innych niż M wyskakuje brak obiektywu, a w M nie pokazuje wskaźnika pomiaru, więc fotografowanie odbywa się na oko i metodą prób i błędów. Zresztą zgadzało by się to również z tą tabelką: http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm#dslr
Cóż, np. Nikon 50/1,8 serii E z moim D40 nie mierzy.
oczywiście, on nie ma chipa, to manual. Chipy maja wszystkie obiektywy z AF, a stare szkła AF sa bez D. One sa na śrubokręt, więc AF nie będzie chodził, ale pomiary będą. Brak literki D nie przeszkadza.
Ba, w najnowszych konstrukcjach szkieł znowu nie ma literki D - zastąpiła ja praktycznie literka G.
czyli nikor seri D i G bedzie mial pomiar swiatla i ostrosci / dioda / a zwykly manual to jak robienie zenitem tylko bez swiatlomierza no coz trzeba chyba troszeczke poczekac i kupic tego nikkorka . A w tym nikorze to ostrzy sie tym grubym pierscieniem czy ma taki cieniutki jak 18-55
na koncu do ustawiania ostrosci , bo z grubym nie mialbym problemow . Do ostrzenia recznego jestem przyzwyczajony
czyli nikor seri D i G bedzie mial pomiar swiatla i ostrosci / dioda /
1.pomiar ostrości (dioda) masz u nikona zawsze, nawet z obiektywami manualnymi, z przejściówkami itd. Bez różnicy.
2. Pomiar światła - tylko obiektywy z chipami - praktycznie to te obiektywy, które mają jakąkolwiek wesję autofokusa. Obojetne czy z D czy bez D - ktos niepotrzebnie błędnie uzależnił to od tej literki. To zbieg okoliczności, że pomiar światła mają obiektywy z AF, ale chodzi o to, że w obiektywach AF wprowadzono chipy. I to te chipy sa potrzebne dla działania elektroniki pomiaru swiatła w D40.
dzisiaj wyczytalem ze w grudniu wyjdzie nikkor 50-1.4 z silnikiem czy nie wiecie jaka moze byc jego cena ? moze warto sie wstrzymac z zakupem
Sądzę że cena tego nikkora będzie w granicach 1000-1600zł
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1231/cat/all tu możecie sobie poczytać na temat tego nowego szkiełka