PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka karta graficzna na 2 monitory

conio
08-10-2008, 17:58
Pytanie jak w temacie, jaka karta graficzna - w segmencie "budżetowym" da radę obsłużyć 2 monitory. Czy coś na Radeonie 4850 da radę? (aa i prosze nie pisać o Matroxach :) )

tomek_d
08-10-2008, 18:12
najlepiej kupić dwie karty :)
a jeśli jedna to taka żeby windows widział dwie, bo inaczej będziesz miał chyba kłopoty z profilami

who
08-10-2008, 20:01
Czy coś na Radeonie 4850 da radę? (aa i prosze nie pisać o Matroxach :) )

Jak najbardziej, ja właśnie teraz mam pod radeona 4850 podłączone dwa monitory i wszystko chodzi bez najmniejszych problemów.

madmips
08-10-2008, 20:06
ja mam jakąś nvidię i też daje rade, profile można niezależnie dawać, ale dobrze mieć dwa takie same monitorki, teraz większość kart obsługuje dwa monitorki...

tomek_d
08-10-2008, 20:24
Jak najbardziej, ja właśnie teraz mam pod radeona 4850 podłączone dwa monitory i wszystko chodzi bez najmniejszych problemów.

czy w menedżerze urządzeń masz 2-ie osobne karty?

conio
09-10-2008, 14:33
@who, a podzielisz się spostrzeżeniami jak to działa?
Rozumiem, że po zwykłym podłaczeniu do dwóch monitorów, masz 2 razy wyświetlane to samo (eg. desktop windy), taki sam na każdym z monitorów. Mnie natomiast interesuje czy działa ci tak, że na jednym monitorze masz co innego niż na drugim, w szczególnym wypadku, bo taką konfiguracje zakładam - na jednym narządź edycyjny, na drugim podgląd wynikowy.
I tu pytanie czy coś taiego działa natywnie pod windą, cz też potrzebne jest wsparcie bezpośrednio od strony softu. PS ma bodajże wsparcie dla dwóch monitorów. A z np. Capture NX też tak zadziała?

lachoo
10-10-2008, 10:46
Z dwoma monitorami można pracować w dwóch trybach:
- clone - ten sam obraz jest powielany na obu wyświetlaczach, przydatne przy podłączeniu do np. rzutnika,
- extend - uzyskujesz większą przestrzeń roboczą, czyli przy np. 2 monitorach 1280x1024 masz przestrzeń 2560x1024.

Mechanizm DualView jest wbudowany w WinXP, dzięki temu jest on szeroko wspierany przez sprzęt obecny na rynku. Praktycznie każda karta graficzna z 2 wyjściami umożliwia pracę w obu opisanych trybach.

Z panelu Windowsa można również przyporządkować profile ICM dla poszczególnych monitorów.

conio
10-10-2008, 17:11
Dzięki za info. No cóż, kiedyś obsługa dwóch monitorów to był dużymi literami wypisywany ficzer. A teraz już jest w "standardzie" :)

Tom01
11-10-2008, 21:30
Z panelu Windowsa można również przyporządkować profile ICM dla poszczególnych monitorów.

Teoretycznie.

fragles
11-10-2008, 21:43
Podepnę się...

Czy jest możliwość podłączenia do jednej karty 2 monitorów w trybie EXT (czyli jeden na palety PSa, a drugi na fotkę), gdy są to 2 różne monitory?
Jeden to panorama, a drugi 4:3.

Czornyj
11-10-2008, 21:44
Podepnę się...

Czy jest możliwość podłączenia do jednej karty 2 monitorów w trybie EXT (czyli jeden na palety PSa, a drugi na fotkę), gdy są to 2 różne monitory?
Jeden to panorama, a drugi 4:3.

Jest możliwość.

fragles
11-10-2008, 21:46
dzięki :)

darzur
15-10-2008, 07:06
Karty ATI zawsze są widziane jako 2 niezależne urządzenia z możliwością dowolnego przypisania profili ICM i krzywych LUT. Co do Nvidii to nie jestem pewny, ale gdzieś na jakichś forach wyczytałem, że system widzi je jako pojedynczą kartę. Co do samej pracy, to ja właśnie tak mam - na jednym monitorze wszystkie palety a na drugim obrabiane zdjęcie.

maly5
16-10-2008, 12:09
Karty ATI zawsze są widziane jako 2 niezależne urządzenia z możliwością dowolnego przypisania profili ICM i krzywych LUT.
tak bylo ale z tego co wiem juz nie jest. nie pamietam ktory ostatni model ati byl widziany jako 2 karty ale bylo to chwile temu. chyba ze cos sie ostatnio znowu zmienilo.

darzur
16-10-2008, 14:10
tak bylo ale z tego co wiem juz nie jest. nie pamietam ktory ostatni model ati byl widziany jako 2 karty ale bylo to chwile temu. chyba ze cos sie ostatnio znowu zmienilo.

A to mnie zaskoczyłeś. Na początku miałem Radeona 8500, później 9800XT a teraz X1950Pro i wszystkie były widziane jako dwie. Ale może faktycznie w HD coś się zmieniło...