Zobacz pełną wersję : Problem z ustawieniem profilu ICC na MACu
Mam poważny problem na moim laptopien (iBook G4, macOSX 10.5.najaktualniejszy), chciałem wgrać profil do papieru Ilford:
Studio Gloss G280 SP7800 1440MD.icc
Wgrywam według instrukcji do folderu gdzie są profile (system-pref/display/color) i otwierając prefernecje/display/color nie ma tego profilu do wyboru - nie wiem co jest grane? Probowalem wrzucać go zarowno do biblioteki glownej komputera jak i biblioteki dla danego loginu i nic. oczywiscie odznaczam "show profiles for this display only" tak ze mam listę profili jednak tego nowego porządanego brak! nic nie dało wyłączenie sys-pref żeby "odswierzyć" widok, nic nie dał też restart komputera...
może ktoś jest w stanie pomóc?
Dodam, że w narzędziu ColorSync Utility widnieje on na liście. Weryfikując "profile first aid" wszystko jest OK, nie mogę go "jedynie" ustawić tak żeby moj monitor odzwierciedlał kolory z tego profilu.
Mogę przesłać profil na maila, jeśli ktoś chce spróbować.
Krzysiek82
08-10-2008, 14:29
A to czasem nie jest profil do drukarki skoro dotyczy papieru? Wtedy nie da się z niego korzystać do wyświetlania obrazu. W Windowsie jest tak samo, na liście jest, ale do ekranu nie da się go zastosować.
Aha, rozumiem :)
To znaczy że powinienem sobie po prostu skalibrować monitor a następnie przygotowując pliki do druku wyeksportować je używając odpowiedniego profilu?
Mam lightroom-a i będę próbować czy profil jest tam widoczny... :) dzięki za pomoc, być może jeszcze będę potrzebować jakiejś rady w tym temacie, ale najpierw sprawdze...
Krzysiek82
08-10-2008, 15:02
Z tego co ja wiem, jeśli źle piszę niech mnie ktoś poprawi, są dwa rodzaje profili. Jedne do wyświetlania obrazu, a drugie do drukowania (także do ploterów). Jak ostatnio odwiedzałem jakiś fotolab to na stronie mieli dwa profile, jeden do ustawienia programu oraz monitora (bo tutaj się obraz wyświetla), a drugi do drukarki gdyby ktoś chciał sprawdzić jak będzie wyglądało gotowe zdjęcie (czyli można w domu sobie zasymulować lab).
O profilach (http://help.adobe.com/pl_PL/Illustrator/13.0/help.html?content=WS2A5857E0-A6D1-4efc-85B1-FE1D4FC0246E.html)
To znaczy że powinienem sobie po prostu skalibrować monitor a następnie przygotowując pliki do druku wyeksportować je używając odpowiedniego profilu?
Bingo.
Jak ostatnio odwiedzałem jakiś fotolab to na stronie mieli dwa profile, jeden do ustawienia programu oraz monitora (bo tutaj się obraz wyświetla), a drugi do drukarki gdyby ktoś chciał sprawdzić jak będzie wyglądało gotowe zdjęcie (czyli można w domu sobie zasymulować lab).
Udostępnienie profilu maszyny to dobry zwyczaj, ale monitora niekoniecznie. Zastosowanie uniwersalnych, np sRGB IEC61966-2.1 może ratować sytuację w przypadku ewidentnie źle przypisanych profili do posiadanego monitora, ale formalnie powinno się mieć monitor wyregulowany i oprofilowany indywidualnie. Inaczej całe zarządzenie kolorem, ze zbioru zasad, przeradza się z zbiór przypadków.
Krzysiek82
08-10-2008, 16:44
Udostępnienie profilu maszyny to dobry zwyczaj, ale monitora niekoniecznie. Zastosowanie uniwersalnych, np sRGB IEC61966-2.1 może ratować sytuację w przypadku ewidentnie źle przypisanych profili do posiadanego monitora, ale formalnie powinno się mieć monitor wyregulowany i oprofilowany indywidualnie. Inaczej całe zarządzenie kolorem, ze zbioru zasad, przeradza się z zbiór przypadków.
Rozumiem i się zgadzam. Ja się rzeczywiście trochę źle wyraziłem wcześniej. Miałem na myśli, że były dwa profile do ściągnięcia - do zastosowania w programie oraz drugi profil drukarki (tego się właśnie nie da zastosować w programie bo krzyczy, że to profil drukarki).