PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ustawieniem profilu ICC na MACu

tobiks
08-10-2008, 13:41
Mam poważny problem na moim laptopien (iBook G4, macOSX 10.5.najaktualniejszy), chciałem wgrać profil do papieru Ilford:

Studio Gloss G280 SP7800 1440MD.icc

Wgrywam według instrukcji do folderu gdzie są profile (system-pref/display/color) i otwierając prefernecje/display/color nie ma tego profilu do wyboru - nie wiem co jest grane? Probowalem wrzucać go zarowno do biblioteki glownej komputera jak i biblioteki dla danego loginu i nic. oczywiscie odznaczam "show profiles for this display only" tak ze mam listę profili jednak tego nowego porządanego brak! nic nie dało wyłączenie sys-pref żeby "odswierzyć" widok, nic nie dał też restart komputera...
może ktoś jest w stanie pomóc?

Dodam, że w narzędziu ColorSync Utility widnieje on na liście. Weryfikując "profile first aid" wszystko jest OK, nie mogę go "jedynie" ustawić tak żeby moj monitor odzwierciedlał kolory z tego profilu.

Mogę przesłać profil na maila, jeśli ktoś chce spróbować.

Krzysiek82
08-10-2008, 14:29
A to czasem nie jest profil do drukarki skoro dotyczy papieru? Wtedy nie da się z niego korzystać do wyświetlania obrazu. W Windowsie jest tak samo, na liście jest, ale do ekranu nie da się go zastosować.

tobiks
08-10-2008, 14:51
Aha, rozumiem :)
To znaczy że powinienem sobie po prostu skalibrować monitor a następnie przygotowując pliki do druku wyeksportować je używając odpowiedniego profilu?

Mam lightroom-a i będę próbować czy profil jest tam widoczny... :) dzięki za pomoc, być może jeszcze będę potrzebować jakiejś rady w tym temacie, ale najpierw sprawdze...

Krzysiek82
08-10-2008, 15:02
Z tego co ja wiem, jeśli źle piszę niech mnie ktoś poprawi, są dwa rodzaje profili. Jedne do wyświetlania obrazu, a drugie do drukowania (także do ploterów). Jak ostatnio odwiedzałem jakiś fotolab to na stronie mieli dwa profile, jeden do ustawienia programu oraz monitora (bo tutaj się obraz wyświetla), a drugi do drukarki gdyby ktoś chciał sprawdzić jak będzie wyglądało gotowe zdjęcie (czyli można w domu sobie zasymulować lab).

O profilach (http://help.adobe.com/pl_PL/Illustrator/13.0/help.html?content=WS2A5857E0-A6D1-4efc-85B1-FE1D4FC0246E.html)

Tom01
08-10-2008, 16:19
To znaczy że powinienem sobie po prostu skalibrować monitor a następnie przygotowując pliki do druku wyeksportować je używając odpowiedniego profilu?

Bingo.

Tom01
08-10-2008, 16:27
Jak ostatnio odwiedzałem jakiś fotolab to na stronie mieli dwa profile, jeden do ustawienia programu oraz monitora (bo tutaj się obraz wyświetla), a drugi do drukarki gdyby ktoś chciał sprawdzić jak będzie wyglądało gotowe zdjęcie (czyli można w domu sobie zasymulować lab).

Udostępnienie profilu maszyny to dobry zwyczaj, ale monitora niekoniecznie. Zastosowanie uniwersalnych, np sRGB IEC61966-2.1 może ratować sytuację w przypadku ewidentnie źle przypisanych profili do posiadanego monitora, ale formalnie powinno się mieć monitor wyregulowany i oprofilowany indywidualnie. Inaczej całe zarządzenie kolorem, ze zbioru zasad, przeradza się z zbiór przypadków.

Krzysiek82
08-10-2008, 16:44
Udostępnienie profilu maszyny to dobry zwyczaj, ale monitora niekoniecznie. Zastosowanie uniwersalnych, np sRGB IEC61966-2.1 może ratować sytuację w przypadku ewidentnie źle przypisanych profili do posiadanego monitora, ale formalnie powinno się mieć monitor wyregulowany i oprofilowany indywidualnie. Inaczej całe zarządzenie kolorem, ze zbioru zasad, przeradza się z zbiór przypadków.

Rozumiem i się zgadzam. Ja się rzeczywiście trochę źle wyraziłem wcześniej. Miałem na myśli, że były dwa profile do ściągnięcia - do zastosowania w programie oraz drugi profil drukarki (tego się właśnie nie da zastosować w programie bo krzyczy, że to profil drukarki).