PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw z aparatu F65 w D60?

overtaker
08-10-2008, 04:47
Witam, tak jak w tytule mam starszy aparat F65 i obiektywy do niego. Nie za bardzo wiem skąd wziąć konkretny symbol i model soczewek dlatego nie mogę porównać kompatybilności soczewek z aparatem na stronie Nikona. Są to Nikon AF Nikkor 28-80mm, nikon 58, (znak nieskonczonosci)-0.35/1.15 ft oraz Nikon AF Nikkor, 70-300mm; nikon 62; (nieskonczonosc)-1.5/5ft.

Nie wiem jak mam sprawdzić czy te obiektywy pasują do D60, . Jakie są minusy posiadania starego obiektywu w lustrzance D60? Czy może nie ma minusów. Ciężko mi znaleźć odpowiedź na to pytanie na forum, bo jak ktoś ma podobny aparat (F65) to pewnie się interesuję mocno zdjęciami. Ja go dostałem jak byłem za młody na bawienie sie w fotografię, a teraz z chęcią porobiłbym zdjęcia.

Całe moje pytanie zbiega się w jednym punkcie. Jeśli Obiektywy te nie pasują do D60 to czy pasują do D80. Bo chce kupić aparat do którego będę mial już 2 obektywy.

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

FajaR
08-10-2008, 06:35
Jeśli nie potrafisz znaleźć na forum tak podstawowych informacji - sprzedaj obiektywy i kup hybrydę. Poważnie. Bo czytanie instrukcji D80 Cię zabije (w D60 nie będziesz miał AF) a bez tego się nie obędzie...

Yoora
08-10-2008, 07:16
O obiektywach poszukaj tutaj : http://www.photodo.com/
albo tutaj : http://old.photodo.com/

axer
08-10-2008, 09:00
Photodo nie odpowie na to pytanie.

W/w obiektywy podepniesz, ale nie będziesz miał AF - będziesz musiał ostrzyć ręcznie. Obiektywy podpinane pod D60 (jak i D40 i D40x) muszą mieć własny silnik do ustawiania ostrości. Twoje nie mają - są napędzane z body. Pomiar światła oczywiście będzie działał.

overtaker
08-10-2008, 16:10
axer: wielkie dzięki za pomoc. Właśnie takiej odpowiedzi szukałem, usatysfakcjonowała mnie w 101%.

FajaR: bardzo dobrze, że zachęcasz ludzi do eksperymentowania z dobrym sprzętem. "kup sobie hybrydę". Bo skoro człowiek nie potrafi czegoś znaleźć to lepiej sobie odpuścić cały temat... o_O weird!

FajaR
09-10-2008, 07:45
FajaR: bardzo dobrze, że zachęcasz ludzi do eksperymentowania z dobrym sprzętem. "kup sobie hybrydę". Bo skoro człowiek nie potrafi czegoś znaleźć to lepiej sobie odpuścić cały temat... o_O weird!

Rzeczy o które zapytałeś były opisane w 1500sto900 miejscach, są podklejone, wywieszone, obmacane i wymemłane na 150 sposobów. Więc jeśli się na nie nie natknąłeś - MZ albo niczego nie szukałeś albo nie rozumiesz co czytasz. A kupując lustro zrobisz sobie krzywdę, czeka Cię baaardzo dużo czytania a pomimo to pierwsze zdjęcia i tak będą tragiczne. Tylko tyle i aż tyle.

P.S. Zacznij NAPRAWDĘ czytać to forum, warto, kopalnia wiedzy. I to za free...

overtaker
10-10-2008, 05:13
zdaję sobie sprawę, że to kopalnia wiedzy. Wiele razy już sie przekonałem, że forum to MEGA poradnik. Chodzi tylko o to, że dopiero zaczynam zabawę z lustrzanką, co nie znaczy, że mam sobie kupić hybrydę, bo będzie mi łatwiej. jakby człowiek bazował tylko na tym, aby było mu łatwiej, to nikt nie uczyłby się, tylko kopalibyśmy rowy, bo tak najłatwiej. Reasumując: musisz wierzyć w newbie. Bo w końcu jeśli nie będzie nowych osób to będzie nudno i nic się nie będzie rozwijać.

Już zamówiłem D80 z Tamron 28-80mm f/3.5-5.6 Aspherical Lens. Powinno do mnie dotrzeć we wtorek. :-) Obecnie mieszkam na lotnisku w małym miasteczku w USA więc fotki będą piękne nawet jak nie przeczytam instrukcji obsługi :p

puch24
10-10-2008, 11:48
Oj, tego Tamrona 28-80 mogłeś sobie darować! To użytkowy ekwiwalent Nikkora 28-80 którego już masz, tyle że Nikkor jest lepszy optycznie! Sorry, ale to naprawdę wyrzucona forsa (mam nadzieję, że nie był drogi).

Poza tym, koledzy którzy tak przyjaźnie wypowiadali się wcześniej, zapomnieli Ci powiedzieć, że matryca w lustrzance cyfrowej formatu DX jest ok. 1,5x mniejsza niż kadr na filmie małooobrazkowym, dlatego obiektywy założone do "cyfry" mają mniejszy kąt widzenia. O ile więc 28mm na filmie daje dość szeroki kąt, to na cyfrowej matrycy - będzie nieco wąski. Dlatego standardowy obiektyw z lustrzanki na film, jak 28-80, w lustrzance cyfrowej jest trochę za "wąski". Trzeba było kupić obiektyw zaczynający się od 17-18 mm do 50-70 (np. Tamrona 17-50, Nikkora 18-70, itp.).

overtaker
11-10-2008, 05:53
Tamron jest za darmo. Cały zestaw kupiłem za 760$ http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&item=130257971637 jak sprawdzałem na stronach takich bhphoto.com albo Allegro to taniej znaleźć nie mogłem, nawet kupując sam aparat z obiektywem. Krótko mówiac zapłaciłem za aparat z Tamronem, a mam jeszcze trochę bzdurek.

Odnośnie węższego kątu, to czy Titanium Wide Angle Autofocus Lens (które są w zestawie) załatwią sprawę, czy jest to tylko jakiś trick, że się tak wyrażę?

who
11-10-2008, 19:34
jak byś poczytał to forum o zakupach w stanach to byś wiedział co te ekstra hipers super dodatki są warte :P
obiektywy te co masz nie są najwyższych lotów a jak jeszcze założysz jakieś dodatki w stylu tego czegoś "wide angle" to jakość jeszcze bardziej się pogorszy

puch24
11-10-2008, 20:42
Znów muszę Cię zmartwić - to typowy chwyt sklepów wysyłkowych w USA, także tych działających na ebay. U nas na Allegro na szczęście na razie działa chyba tylko jeden taki sprzedawca. Na ogół sprzedawany jest dobry korpus z marnym obiektywem lub kilkoma, i garść bardzo mało wartych dodatków no-name, tak kiepskich, że niesprzedawalnych oddzielnie - jedyny sposób na to, żeby upchnąć je do ludzi to wsadzić je w takie zestawy. Jedno co dobre w Twoim zakupie to że aparat pochodzi z rynku USA - nie jest to tzw. szary import - ale w Twoim przypadku, ponieważ zamierzasz przywieźć go do Europy, to akurat może lepiej byłoby żeby NIE była to wersja amerykańska.
Obiektyw jest taki sobie, choć podobno nienajgorszy wśród innych 28-80, ale nie wiem jak pracuje z aparatem cyfrowym. Niektóre starsze obiektywy bardzo kiepsko sprawują się w lustrankach cyfrowych.
Te nasadki - szerokokątna i tele - przeznaczone są zasadniczo do kamer wideo, które mają znacznie mniejszą rozdzielczość, a więc i wymagania wobec jakości obrazu są niskie.W najlepszym razie nadają się do niewyszukanych kompaktów. Z lustrzanką prawdopodobnie bardzo pogorszą jakość obrazu. Ten mały statywik nadaje się co najwyżej do lekkiego kompaktu, a ten większy też pewnie okaże się chwiejny. Filtr no-name, i podobne karty pamięci. Reszta elementów (pasek, ładowarka, kable, oprogramowanie, akumulator) są w zestawie firmowym i sprzedawca nie robi Ci łaski. Co więcej, raczej nie dostaniesz w zestawie pokazanego na zdjęciu Capture NX, bo to program płatny dodatkowo (i to dość słono), tylko pewnie Picture Project albo View NX.
Ogólnie rzecz biorąc, zapłaciłeś mniej więcej tyle, ile teraz zapłaciłbyś za korpus w Polsce (może troszkę mniej), więc przynajmniej nie straciłeś (z wyjątkiem europejskiej gwarancji).

overtaker
14-10-2008, 16:04
e sprawdzając ceny w Polsce, udało mi się znaleźć najtaniej body za 1800zł co przy dzisiejszym kursie dolara to conajmniej 600zł do przodu. Za resztę "dopłaciłem" 200$. Może jest to no-name i słabej jakości ale jako amator nie potrzebuje torby na aparat wartości 500zł, bo nie bede biegał z tym po tundrze, czy afryce. Soczewki wiem że są kiszkowate, ale pogodze się z tym faktem i przyjmę na klatę, że to badziew. Karty SD dopiero teraz zauważyłem, że są SD (Secure Digital:P) chyba będę musiał w takim razie kupić normalne San Disca. Najważniejsze dla mnie jest to, że w domu mam 2 obiektywy Nikkora z mojego starego aparatu F65 (Nikkor AF 28-80 i Nikkor AF 70-300), więc dobry obiektyw bede miał. Chciałem też mieć jakiś obiektyw tutaj, aby kilka fotek amerykanom strzelić, bo tak umarłbym z żalu, że mam super aparat a nie mogę nawet spustu nacisnąć, dlatego kupiłem obiektyw. Jak do mnie dotrze paczka, to powiem jak z jakością poszczególnych elementów.

MYSZ
22-10-2008, 20:44
Ech, bez rozterek czy warto było. Masz już aparat, zapinaj te szkła i rób zdjęcia. Jak się "skaleczysz" tematem kupisz lepsze i już:)