PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Słodki pyłek

Guzik
08-10-2008, 02:06
Witam jako ze to jedna z moich pierwszych fotek w stylu makro :) bo narazie mam tylko 18 - 55. Jednak proszę o komentarz i krytykę która sie bardzo przyda :) Pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

arachiusz
08-10-2008, 08:28
za centralny kadr w tym przypadku , nie wiadomo co jest głównym obiektem , no i to nie makro , a raczej foto przyrodnicze w tym powiększeniu...

markB
08-10-2008, 12:49
Fakt, to jeszcze nie makro, dlatego trudno o główny obiekt, bo jeśli to mucha to za mała.
Zalety: miłe kolorki (oprócz tego wypalonego płatke po lewej), akceptowalne tło.
Wady: mucha ucięta w dziwny sposób, całość skadrowana dość chaotycznie, niekoniecznie owad musi byc w mocnym punkcie, ale możnaby pozbyć się tej ciemnej części kwiata z przodu przesuwając go niżej i zrobić zdjęcie nie na wprost, ale trochę z boku.
Wniosek: jeśli chcesz makro to zakup pierścienia pośredniego zalecany jeśli nie masz kasy na prawdziwy obiektyw makro. No i przeglądnij chociaż książki Thomsona i Freemana o makrofotografii.

mirroo
08-10-2008, 16:59
za Arachiuszem.
albo za ciasny kadr kwiatu, albo za małe odwzorowanie owada.
ogólnie jest pretekst do dalszych ćwiczeń

gryson
08-10-2008, 17:27
Nie przesadzajmy panowie, że to nie makro :) Jak na początek to nie jest źle, ja miałem gorsze początki z makro :) Koncepcja była słuszna, warunki też były, niedostatki sprzętowe mogę zrozumieć :) Spróbuj wykręcić ten 18-55 i przyłożyć go " z du.. strony" do aparatu, powinno wyjść większe powiększenie (też tak zaczynałem, tyle, że, tfuu, canonem) ;)
markB dobrze Ci radzi, przydałyby się pierścienie pośrednie (ja znów zaczynam myśleć o mieszku...), koszt kilkudziesięciu złotych (oczywiście bez AF, sam takich używam), przejściówka nikon/m42 i jakiś Helios nawet i już masz początkowy zestaw do treningów za grosze. Jeśli Cię wciągnie makro to wtedy pomyślisz o czymś lepszym.

pukas
09-10-2008, 10:56
Fota bardzo mi sie podoba - jak na poczatki b.dobre.
Nie przejmuj sie opiniami "Fotofili" - oni wypatrza ci nawet kilak pikseli ktore nieprawidlowo naswietliles :-D - jesli chodzi o kadr to tak jak w anegdocie o dwuch polakach i polityce. Sa zasady ktorych sie trzeba trzymac ale to nie znaczy ze nie mozna poeksperymentowac.

Nikuś
09-10-2008, 11:02
Tak, tak.. ale trzeba te zasady najpierw poznać ;) żeby później eksperymentować.

Poza tym, jeżeli ktos umieszcza tu zdjęcie, to z zasady oczekuje oceny, czy uwag.Wprzypadku pierwszego komentującego ten wątek, to napewno warto wziąć sobie jego uwagi do serca.

pozdrawiam

Guzik
09-10-2008, 14:35
Dziękuję bardzo rady i ocenę która napewno sie przyda i pomoże mi w przyszlości :) jeszcze raz dzięki mam nadzieje że później już bedzie lepiej :) Pozdrawiam