PDA

Zobacz pełną wersję : D90 a GPS

Zetec
07-10-2008, 23:35
Nie wiecie czasem czy pasuje kabel GPS od d200 do d90?
W specyfikacji jest tylko gps.

Pzdr

Zetec

arutrek2-
08-10-2008, 06:59
Domyślam się, że Nikon ma jeden standart dla wszystkich, ale to tylko domysły...

Zetec
08-10-2008, 08:38
Niestety nie.
znalazłem zdjęcie d200 z gps-em i tam jest złącze okrągłe a w d90 kwadratowe :-(
http://farm2.static.flickr.com/1266/1198836529_4932530f43.jpg

No cóż pozostaje mieć nadzieje że jest to może zwykłe usb.
Uważam że montaż gps-a na stałe do aparatu jest co najmniej głupim pomysłem.
Z mojej praktyki (jak łaziłem po górach) aparat wielokrotnie lądował w torbie - więc gps traciłby zasięg.

A tak można gps-a przymocować na pasku torby i pstrykać zdjęcia nie czekając aż fix sie złapie.

Pzdr

Zetec

Zetec
08-10-2008, 08:45
A tu info jak dopasować GP-1 do nikonów d200, 300 itp...
http://www.nikonwatch.com/2008/08/27/nikon-gp-1-gps-unit-d90-only/

No to teraz pytanie jakie sygnały chodzą na złączu zdalnego sterowania/gps w d90.

pzdr

Zetec

Zink
08-10-2008, 09:33
Uważam że montaż gps-a na stałe do aparatu jest co najmniej głupim pomysłem.
Z mojej praktyki (jak łaziłem po górach) aparat wielokrotnie lądował w torbie - więc gps traciłby zasięg.
Nowe GPS-y (SiRF Star III) nie tracą zasięgu nawet w budynkach (jak są duże okna), więc ściana torby to żadna przeszkoda.

kichu
08-10-2008, 09:37
Nowe GPS-y (SiRF Star III) nie tracą zasięgu nawet w budynkach (jak są duże okna), więc ściana torby to żadna przeszkoda.

Takie stwierdzenie to takie maly klamstwo troche. To prawda ze SiRF III ma bardzo dobra czulosc, ale nie oznacza to ze automatycznie zlapie zasieg w budynku.

Zetec
08-10-2008, 14:03

Miałem takiego jednego na testy pentagrama i kiedy leżał w samochodzie na środkowej konsoli miedzy siedzeniami przednimi a auto wjeżdżało miedzy wysokie bloki gubił zasięg jak głupi.
O mieszkaniu nie wspomnę ...

A ten system to się już nazywa MTS czy jakoś tak.

Druga sprawa to gps jest zasilany z aparatu więc zimny start i tak trwa kilkanaście a czasami kilkadziesiąt sekund.

Po trzecie nie wiadomo jaki typ gps-a zastosował Nikon.

pzdr

Zetec

XGrzesX
08-10-2008, 14:13
A nie lepiej kupić urządzenie GPS które zapisuje w pamięci pozycje i potem można je "połączyć" ze zdjęciami ?
Takie urządzenie jest tutaj http://www.pentagram.pl/produkty/gps_nawigacja_satelitarna/pentagram_pathfinder_logger_p_3106
Sony też produkuje coś podobnego http://www.fotografuj.pl/Article/Sony_GPS_CS1KA_GPS_dla_fotografa/id/97

Zetec
08-10-2008, 14:24
A nie lepiej kupić urządzenie GPS które zapisuje w pamięci pozycje i potem można je "połączyć" ze zdjęciami ?
Takie urządzenie jest tutaj http://www.pentagram.pl/produkty/gps_nawigacja_satelitarna/pentagram_pathfinder_logger_p_3106
Sony też produkuje coś podobnego http://www.fotografuj.pl/Article/Sony_GPS_CS1KA_GPS_dla_fotografa/id/97

W tym problem że łażąc po górach mam garmina bo interesuje mnie wysokość, ciśnienie i inne tego typu parametry o mapie nie wspomnę i jak mam nosić kilka takich samych urządzeń na sobie i pamiętać o bateriach no to dzieki.

pzdr Zetec

XGrzesX
08-10-2008, 14:32
W tym problem że łażąc po górach mam garmina bo interesuje mnie wysokość, ciśnienie i inne tego typu parametry o mapie nie wspomnę i jak mam nosić kilka takich samych urządzeń na sobie i pamiętać o bateriach no to dzieki.

pzdr Zetec

Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi "A tak można gps-a przymocować na pasku torby i pstrykać zdjęcia..." zrozumiałem, że właśnie takiego urządzenia jak podałem szukasz.

Zetec
08-10-2008, 15:30
Właśnie mam Garmina przymocowanego na pasku od plecaka ze sprzętem i sobie idę, a jak bym ew. podłączył to pod nikona to był bym happyyyyyyy

trzeba będzie szukac gdzieś na interku czy to normalny usb czy cuś

pzdr

Zetec

Zink
10-10-2008, 09:22
Takie stwierdzenie to takie maly klamstwo troche. To prawda ze SiRF III ma bardzo dobra czulosc, ale nie oznacza to ze automatycznie zlapie zasieg w budynku.
Mój łapie (ale nie w każdym, np. w domu mam jedno duże okno i jak jest zamknięte, to ma problemy, ale wystarczy otworzyć i jest lepiej, podejrzewam, że podwójna szyba tłumi sygnał). Po złapaniu zasięgu można chodzić po całym domu, i np. w ubikacji (bez okien) pokazywał całkiem niezły sygnał z 6-ciu satelitów.

kichu
10-10-2008, 09:55
Mój łapie (ale nie w każdym, np. w domu mam jedno duże okno i jak jest zamknięte, to ma problemy, ale wystarczy otworzyć i jest lepiej, podejrzewam, że podwójna szyba tłumi sygnał). Po złapaniu zasięgu można chodzić po całym domu, i np. w ubikacji (bez okien) pokazywał całkiem niezły sygnał z 6-ciu satelitów.

To wszystko dlatego, ze sila sygnalu potrzebna do ustalenia pozycji od zera musi byc sporo wieksza (28 db-Hz) niz sila sygnalu potrzebna do sledzenie raz ustalonej pozycji (12 db-Hz). Sciany tlumia dosc mocno, szyby zalezy jakie, te w metalicznymi powlokami tez potrafia dosc mocno tlumic. Wiele zalezy tez od ukladu satelit na niebie, moze sie zdarzyc, ze od strony okna bedzie odbiornik widzial tylk jednego satelite, a pozostalych 5 na niebie juz nie, wtedy pozycji nie zlapiesz. Po prostu to, ze udalo sie zlapac pozycje w mieszkaniu traktowac nalezy raczej jako wyjatek od reguly niz pewnik.

zdyboo
10-10-2008, 10:00

Raczej chodzi o jakąś warstwę napyloną na szybę. Mój Garmin 60CSx też ma problemy u mnie w domu i jeśli już złapie sygnał to trwa to kilka minut. Co do wchodzenia do pomieszczeń bez okien, to odbiornik ma pewną bezwładność i dlatego nie gubi sygnału od razu. Pozostawanie w takim pomieszczeniu dłużej, zaskutkuje przerwami w dostępie sygnału, może to być widoczne dopiero na śladzie. No chyba, że ściany bardzo słabo ekranują, wtedy da radę. Włączałem kiedyś GPSa w samolocie, to sygnał łapał tylko w rzędzie przy oknie, trzymał go jeszcze na drugim siedzeniu, na trzecim już się gubił.

Wolfi
10-10-2008, 21:32
Odnośnie samego GPS - ja stosowałem do tej pory moduł GPS w Etenie X600 (PDA) i faktycznie w pomieszczeniach było zero fixu. Przy lub w pobliżu okna to już różnie... niedawno zmieniłem telefon na Nokię E66, która ma moduł GPS na pokładzie (nie mam pojęcia jaki układ) ale jedno muszę, przyznać że bardzo często łapie fix w pomieszczeniach gdzie wcześniej Eten nie łapał. W obu przypadkach GPS włączany był w pomieszczeniu.