Zobacz pełną wersję : Lampa do D50 i praca na RAW
misiowaty
18-06-2006, 23:01
Witam
Jestem nowy i nie zorientowany. Mam kilka pytań i mam nadzieje, że wy mili użytkownicy pomożecie mi w rozwiązaniu problemu. Posiadam aparat D50 od grudnia robię nim dość dużo zdjęć – i reporterskich na strony www i do własnej pracy /reklama/ sesje plenerowe, produkty, i zdjęcia do grafiki…od około dobrego miesiąca zastanawiam się nad zakupem lamp. Nie wiem jaka było by dobra dla mnie? Czy możecie mi pomóc w wyborze powiedzieć coś więcej o proponowanych produktach, Bardzo był bym Wdzienczny.
Mam jeszcze jeden problem może wydać się głupi nie mogę otworzyć zdjęć w RAW w photoshopie ani w corelu…. Jak rozwiązać ten problem. Do tej pory bawiłem się na JPG…ale nadchodzi czas ostrej pracy i chcę mieć doskonałą jakość zdjęć.
Pozdrawiam Jakub
Zeby otworzyc RAW'y w PS musisz sciagnac Adobe Camera Raw i z glowy. W Corelu chyba sie nie da.
Co do lamp blyskowych, to poszukaj na forum, duzo juz o tym bylo.
Pozdrawiam,
pawl_s
misiowaty
18-06-2006, 23:07
Bardzo dziękuję ! Szukam ale interesują mnie wasze opinie i jakich wy lamp używacie.
[ Dodano: Nie 18 Cze, 2006 ]
mam problem czy jest aktualniejsza wtyczna niz 2,4 dla PS CS ? w 2,4 niema obslugi Nikona D50 :|
w corelu się da, ino nie wiem od której wersji...bo najnowsza X3 otwiera, a przynajmniej tak piszą :P
zajrzyj do działu lampy błyskowe...tam jest na prawdę sporo wiedzy :P
a ja osobiście używam metze 54MZ4i oraz 54MZ3 :lol:
w corelu się da, ino nie wiem od której wersji...bo najnowsza X3 otwiera, a przynajmniej tak piszą
Dziś do firmy przyszła płytka z trialem PSP X, chwalą się, że poprawili współpracę z RAW. Na liście plików do skojarzenia jest NEF, no to próbuję z NEFami z firmowego D70s, owszem otwiera, ale możliwości modyfikacji ma dosyć skromne. Poza tym każda operacja zabiera sporo czasu, a kompa w firmie mam dosyć mocnego (P4 2,8GHz, 1GB RAM). Jutro wezmę kilka NEFów z prywatnego D50 i zobaczę.
skoro "poprawili" znakiem tego już 12, a może i 11 umniała otwierać NEFy?
skoro "poprawili" znakiem tego już 12, a może i 11 umniała otwierać NEFy?
Eee... Corel Draw do obróbki bitmap? Masochistą jakimś jesteś, czy jak? Zresztą na PW Ci już wyjaśniłem o czym pisałem.
dzięki!
corel photo-paint nie jeste do wektorówki :P
waldek65
24-06-2006, 12:09
Co do lamp? Robiąc analogowymi lustrzankami używałem różnych i efekty były różne. Od kąt przesiadłem się na D70 używałem SB-600 i SB-800. Osobiście posiadam SB-800 i gorąco polecam. Mam instrukcje w PDF jeśli trzeba to podeśle.
a ja osobiście używam metze 54MZ4i
ja też
powodów do narzekań nie mam żadnych
*Przemek*
30-06-2006, 03:30
Jakub,
Wedlug mnie powinienes sobie kupic SB-800. Jest bardzo dobry i silny.
Odnosnie RAW, to ja bym tylko pracowal z Nikon Capture i robil pliki TIFF, ktore pozniej bym otwieral w Photoshop.
Nikon Capture reprodukuje dokladnie kolory i naswietlenie takie jakie aparat wyswietla na monitorku. Adobe Camera RAW nie honoruje ustawien w plikach RAW a takze nie daje takiej reprodukcji kolorow jak Capture.
Ja uzywam ACR jak potrzebuje przerobic setki zdjec za jednym razem, ale jak mam mniejsza objetosc, to robie w Capture, (lub Fuji HyperUtility kiedy uzywam S3).
Jezeli uzywasz Corel, to oni maja do zciagniecia za darmo Pixmantec Raw Shooter Essentials. Problem taki, ze kilka dni temu, Adobe wykupilo Pixmantec.
Powodzenia,
Przemek
Witam
Jestem nowy i nie zorientowany. Mam kilka pytań i mam nadzieje, że wy mili użytkownicy pomożecie mi w rozwiązaniu problemu. Posiadam aparat D50 od grudnia robię nim dość dużo zdjęć – i reporterskich na strony www i do własnej pracy /reklama/ sesje plenerowe, produkty, i zdjęcia do grafiki…od około dobrego miesiąca zastanawiam się nad zakupem lamp. Nie wiem jaka było by dobra dla mnie? Czy możecie mi pomóc w wyborze powiedzieć coś więcej o proponowanych produktach, Bardzo był bym Wdzienczny.
Mam jeszcze jeden problem może wydać się głupi nie mogę otworzyć zdjęć w RAW w photoshopie ani w corelu…. Jak rozwiązać ten problem. Do tej pory bawiłem się na JPG…ale nadchodzi czas ostrej pracy i chcę mieć doskonałą jakość zdjęć.
Pozdrawiam Jakub