Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Moje pierwsze fotki na tym forum

Tomek96
07-10-2008, 20:45
Witam! Pragnę pokazywać systematycznie fotki wykonane Nikonem D40. Mam 12 lat, fotografią zajmuję się od 3 lat. Od roku mam Nikona D40. Uwielbiam fotografować zwierzęta i rośliny. Proszę o ocenę.

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

2

źródło (www.fotosik.pl)

lechupe
07-10-2008, 21:22
a napisz cos wiecej, co rozumiesz przez zajmowanie sie fotografią przez 3 lata, czyli od 9 roku zycia...
Znasz podstawowe pojęcia, zasady ?

dominikmiz
07-10-2008, 21:35
Napisz cos wiecej co umiesz czego sie uczysz...Mam wrazenie ze drugie troszke nie ostre i nie podoba mi sie to jasne tlo na obu zdjeciach...Ale nie zrazaj sie opiniami jak na wiek to niezłe zdjecia napisz jaki masz obiektyw jeszcze

matka997
07-10-2008, 21:38
Proszę o ocenę.

ocena bdb

borregaard
07-10-2008, 21:41
Daj na drugim troszkę więcej przestrzeni nad głową,deko wyostrz i będzie ładnie...
Cykaj dalej i pokazuj...:-D
Pzdr
Andrzej

Tomek96
07-10-2008, 21:59
Od kiedy pamiętam, to zawsze podpatrywałem mojego tatę jak robił zdjęcia. Tata najpierw kupił mi Canona A530 a od roku mam Nikona D40. Wiem, że muszę dużo się uczyć, dlatego czytam w każdej wolnej chwili forum, czytam wszystkie czasopisma zawiązane z fotografią np: Digital Foto-Video, uczyłem się z książki Radość Fotografowania. W 2007 roku otrzymałem nagrodę specjalną Prezydenta Miasta Legionowo w Konkursie "Zwierzęta wokół nas". Początkowo miałem obiektyw Kit 18-55 i tym właśnie obiektywem robiłem te zdjęcia. Teraz mam obiektyw Nikkor 18-200VR.

bartekl
07-10-2008, 22:09
super! świetna sprawa, ze masz szanse tak wcześnie zająć się fotografia - i jak widać - z dobrym rezultatem :)
gratuluje, powodzenia, pstrykaj dalej i oby tylko się ta zabawa nie znudziła !

Tomek96
07-10-2008, 22:09
Z tej samej serii dodam jeszcze jedno

źródło (www.fotosik.pl)

Tomek96
07-10-2008, 22:15
Na tym forum znajdują się też moje zdjęcia z Góraszki , ale w taty poście (nie miałem jeszcze swojego konta). Można je zobaczyć pod nickiem wojteksw

AlieN_dwa
08-10-2008, 08:59
Widziałem i Góraszkę i lamy :) Masz potencjał. I bardzo dobrze, że zaczynasz w tak młodym wieku. Młodzi fotografowie z długim stażem mają lepsze podejście do świata, a co za tym idzie ciekawsze kadry (nowocześniejsze) ucz się ucz, a będą z Ciebie ludzie.

David012
08-10-2008, 17:24
W sumie to nie jestem od ciebie wiele starszy...
Co do twojego sprzętu, dla jednych jest to słaby aparat a dla innych marzenie, ja naprzykład nie mam lustrzanki cyfrowej... Ach... Gdyby tak się dało połączyć lustrzankowośc mojego zenita i cyfrowość mojego fujika :P

Mój tata też robi zdjęcia, też mnie wiele nauczył ale D40 to ja od niego nie dostałem :P Nawet jakby chciał mi kupić lustrzanke to pewnie by mi Pentaxa kupił... Ja sobie jakoś zbieram powoli na D80...

Pozdrawiam.

Tomek96
08-10-2008, 21:38
Na pewno mam łatwiej uczyć się fotografii bo jak patrzę to w domu są takie czasopisma jak Foto Kurier, Foto, Foto-Video niektóre mają prawie tyle lat co ja, bo tata zawsze kupował i mogę czytać. Posiadamy mnóstwo książek z fotografii, ja mam własny elementarz Radość Fotografowania. Ostatnio tata kupił Fotografię Cyfrową wydanie IV ale jest dla mnie za trudna. D40 dostałem od taty za bardzo dobre wyniki w nauce i osiągnięcia w konkursach międzyszkolnych z matematyki i przyrody. Myślę, że szybko zbierzesz na D80 i będziesz się cieszył z dobrego aparatu, Ja robiłem fotki D80 jak tata miał ten aparat, ale dla mnie był trochę za ciężki i pozostałem przy D40 a jedynie tylko zmieniłem obiektyw na Nikkora 18-200VR.

pn
08-10-2008, 22:01
Dwojka jest bardzo fajna. Podoba mi sie polaczenie ciasnego kadrowania i bialego, silnego tla, calosc niezle wydobywa ciekawa glowe zwierzecia.

David012
08-10-2008, 22:28
Na pewno mam łatwiej uczyć się fotografii bo jak patrzę to w domu są takie czasopisma jak Foto Kurier, Foto, Foto-Video niektóre mają prawie tyle lat co ja, bo tata zawsze kupował i mogę czytać. Posiadamy mnóstwo książek z fotografii, ja mam własny elementarz Radość Fotografowania. Ostatnio tata kupił Fotografię Cyfrową wydanie IV ale jest dla mnie za trudna. D40 dostałem od taty za bardzo dobre wyniki w nauce i osiągnięcia w konkursach międzyszkolnych z matematyki i przyrody. Myślę, że szybko zbierzesz na D80 i będziesz się cieszył z dobrego aparatu, Ja robiłem fotki D80 jak tata miał ten aparat, ale dla mnie był trochę za ciężki i pozostałem przy D40 a jedynie tylko zmieniłem obiektyw na Nikkora 18-200VR.

Też mam pełno książek i czasopism... Sprzętu tylko nie mam. Pewnie na D40 by mi tata dał ale to już nie ma sensu, wole sobie dozbierać na D80, na początek do tego jakiś kit a potem się zobaczy :) Myślę że tak na nowy rok powinny się ukazać moje fotki z D80 :D

mmsko
09-10-2008, 21:38
Tomku, po pierwsze staraj się nie robić na tle nieba szczególnie takiego szarego jak na pokazanych zdjęciach. Pewnie będzie Ci trudno ze względu na wzrost ale postaraj się wykorzystywać jakieś wzniesienia terenu, ogrodzenia itp. Po drugie dlaczego tak ciasno kadrujesz, daj zwierzakom trochę "pooddychać" na zdjęciach. Oczywiście ciasne kadry są w niektórych przypadkach uzasadnione ale wtedy trzeba dobrze przemyśleć sposób "cięcia".
Pewnie juz wiesz że słowo "Fotografia" pochodzi od greckiego "photos" i "grapho" i znaczy dosłownie "rysowanie światłem". Rób wiec wszystko aby na Twoich zdjęciach było światło. A o świetle na pewno znajdziesz mnóstwo informacji w książkach które masz.
Czekamy na następne zdjęcia!

krak2610
10-10-2008, 17:12
Cześć Tomaszu :-)
Heh ja też podobnie jak Ty jestem młodym adeptem fotografii, podobnie jak Ty zaczynałem od Canona A530 i podobnie jak Ty mam ojca fotografa. Co prawda jestem ciut starszy ( mam 15 lat ) to podejrzewam, że wcale lepszych technicznie zdjęć od Ciebie nie robię bo poważnie tematem zainteresowałem się niedawno :) Obecnie posiadam Nikona F801s + Nikkor 35-70 3,3-4,5 i jak powiedział mój tata poznaje fotografię od podstaw. A te Strusie ciekawe ( bo to są Strusie prawda ? ) 2 i 3 zdjęcie mi się podoba, a w szczególności 2 lubię takie kadry. Pozdrawiam.

Tomek96
10-10-2008, 17:55
bo to są Strusie prawda ?

To są Lamy.

mariusz_777
11-10-2008, 14:28
Dla mnie 2 fajna:)
Pozdrawiam

Kros23
12-10-2008, 11:01
Witam. Co do fotek to mi się osobiście podobają. Myślałem że jestem najmłodszy (15 lat) ale jak widzę, to nie. Chłopaki.. Spokojnie. D80, sama zdjęć też nie robi :) Zapewniam Was. :)
Pozdrawiam. :)

Marta Baranowska
21-10-2008, 19:10
Witam:)

takze widziałam Góraszkę w Twoim wykonaniu:)

Gratuluje, i zycze dalszych sukcesów.

co do fotek dwójeczka całkiem przyjemna;)

Seeker
22-10-2008, 00:49
"To są Lamy."

Dobre !! :) Fotograficzne na pewno, ale niezle pozuja ;)
Ladnie sobie radzisz, a koledzy dobrze podpowiadaja.

altrey
22-10-2008, 11:39
Za kolegami dwojeczka naprawde dobra. Super kolorki tylko brakuje troche gory.

POzdrawiam,
Pawel