Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Nikona d90
Drodzy forumowicze mam dylemat odnośnie wyboru obiektywu do aparatu Nikon d90. Na poczatku byłem zdecydowany na Nikkora 18-200 VR, jednakże czytając kolejne testy innych obiektywów Nikona zwątpiłem który wybrać. Zafascynował mnie nowy obiektyw Nikkor 18-105, którego parametry są wmiarę dobre podczas testów, jenakże pod słonce nie wypadł zbyt dobrze i chyba jego najwieksza wada korpus z tworzywa (reszta Nikkorów ma metalowe korpusy). Kolejny model obiektywu Nikkor 16-85 VR i znów w czasie testów wypadł wmiarę przyzwoicie. I tutaj powstaje pytanie który wybrać? Z jednej strony 18-200 VR super zoom ,ale podbno przy 200x słaba jakość zdjęć, 18-105 VR plastikowy korpus, a 16-85 podbnie jak 18-105 lecz w metalowym korpusie.
Jest jescze obiektyw Nikkor 18-70, ale czy warto go brać pod uwagę? A może coś innego Z Nikkora?
sokrates
07-10-2008, 20:17
z podanych przez ciebie to wybrałbym 16-85.... Jeśli jesteś skłonny dobrze zainwestować w szkło to pomyśl o N17-55 2,8 - to zupełnie inna liga, cenowa niestety również.
Po pierwsze „….wada korpus z tworzywa (reszta Nikkorów ma metalowe korpusy)…” nie bądź takim optymistą! Trochę więcej nikkorów to plastik fantastic
Po drugie: czytaj najpierw więcej tego forum, a później zadawaj pytania- już nie jeden dostał burę, że nie pisze co chce focić tylko pyta co kupić. Różne obiektywy służą różnym celom i na sensowne pytanie „co kupić” równie sensownie odpowiadam „OBIEKTYW”.
Są co najmniej dwie szkoły:
1) Kupić coś taniego i uniwersalnego (np. N AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G ED lub 18-70mm a w miarę wyrabiania sobie preferencji fotograficznych kupować dedykowane obiektywy
2) Lub kupować od razu coś standardowy zakres tyle że jasny (uparłeś się na nikkory to tutaj masz big problem ) i mieć później trochę dłużej spokoju. W tej opcji przygotuj się przy upieraniu się na Nikkory na 5 tys. Za samo szkło
18 -200 moim zdaniem!
W tej cenie trudno będzie Ci znaleźć szkło bez w/w wad
18-70,18-105,18-135,16-85,18-200-
-to wszystko ciemne kity, jeden lepszy tu , inny tam
18-200 ma metalowy bagnet
i fajny zakres.
Na początek , dla amatora,to fajne szkło.
Jak zobaczysz na których ogniskowych najczęściej robisz zdjęcia
to dokupisz coś jasnego w swoim zakresie,
a 18-200 pójdzie do ludzi
albo zostanie na wycieczki;)
Nigdy jeszcze nie pracowałem na lustrzance cyfrowej( tylko na analogowym Zenicie - zdjęcia z tego aparatu to były coś pięknego), dlatego jak będę ją kupowął to chcę kupic jakiś przyzwoity obiektyw. Pytacie co będzie fotografowane (moja wiana, zapomniałem powiedzieć) a mianowice krajobrazy, budynki (także w porze wieczornej), przyrodę, a oprócz tego by był dobry do wzięcia na wycieczkę, czy imprezę.
Pytam temu o obiektywy Nikkor ponieważ w punktach sprzedarzy, których pytałem mówili że najlepiej z Nikonem współpracują obietyw Nikkor, że Tamrony mają jakis wolniejszy czas reakcji, a Sigmy podobno w ogóle nie brać pod uwagę do apartów takich jaki Nikon d90 czy z wyższej półki.
Dlatego pytam jaki obiekty wybrać na poczatek (musi mieć stabilizację) jakie oferuje nikon z tym body: 16-85VR, 18-105 VR, czy 18-200 VR., a może proponujecie coś zupenie innego. body z obiektywem 18-200 kosztyje około 4800 zł, czy nie lepeij za te same pieniądze kupić ( i tu problem 18-105, czy 16-85) + 70-300 VR?
Co wy na to? Jestem otwarty na każdą propozycję.
ile takich samych postów może się pojawić na forum? Przecież ciągle ktoś pyta o to samo! Jednego dnia pojawia się pytanie "Jaki obiektyw do D80", a za chwilkę kolejny "Jaki obiektyw do D90". Czemu nowi nie używają opcji szukaj? A jak już piszą to mądrości typu że tylko jeden Nikkor jest plastikowy.
Za kolegą roonerem.
A biorąc pod uwagę subtelny fakt, że nie masz doświadczenia w fotografii cyfrowej- z efektów na d90+18-200VR będziesz zachwycony.
Za Kolegą kh29228.
Taki sam będzie dobry do d40,60,70,80,90, i wyżej.....
Szukaj w forum chłopie / babo !
moja dobra rada...zanim zaczniesz dalej pytać przeczytaj choć kilkanaście wątków z działu, do którego przeniosłem Twój post :)
za niewiele wyższą sumę...z drugiej ręki Tokina 12-24 + Nikkor 35-70
Przemas-Glasgow
12-10-2008, 18:04
biorąc pod uwagę że to twoja pierwsza cyfra to kup sobie 18-200vr ,szkiełko nie jest złe,a za to jest super uniwersalne.
Po jakimś czasie dojdziesz do tego jakie ogniskowe cię interesują,a na końcu i tak kupisz coś ze światłem 2.8 albo i lepiej.
brodnica
17-10-2008, 12:41
Ja Ci poradzę 18-105. Niedawno zmieniłem stajnie z Canona i przeszedłem do Nikosia. 18-200 jest o ładnych parę stówek droższy - te pieniążki schowaj w skarpetę albo zainwestuj w lampę, dodatkowe aku albo gripa, bo w d90 bakteria nie trzyma zbyt długo. Nie patrz na to czy korpus albo bagnet jest z plastiku, no chyba, że jesteś reporterem i na jednym wypadzie będziesz kilkanaście razy mieszał szkłami. Moim zdaniem dla amatora zakres 18-105 jest w zupełności wystarczający. Wychodzą całkiem przyzwoite portrety oraz pejzarze. To tylko moje subiektywne zdanie. W życiu jest tak, że jeden woli matkę, drugiemu bardziej podoba się córka ... :P
Możesz zastanowić się także nad zakupem d80. Róznica pomiędzy d90 jest niewielka a znowu możesz kilka stówek zaoszczędzić lub zainwestować w sprzęt ... D80 nadal jest produkowany, więc o czymś to świadczy...
wesoly1601
20-10-2008, 18:02
Ja też właśnie zastanawiam się nad Nikonem d90 lub d80.
Czy kupić d90 z kitowym obiektywem 18-105?
Chyba jednak będę wolał iść właśnie w stronę Nikona d80 z obiektywem 50mm 1.8 za ok 2000 pln, do tego myślę dołożyć Tokinę 12-24mm.
Dobry wybór?
Articool
20-10-2008, 20:45
To czy dobry wybór to zależy od tego co będziesz fotografował zaproponowanym sprzętem....
wesoly1601
20-10-2008, 21:17
No tak zapomniałem.
Głównie krajobrazy, architekturę i akwaria ;) Akwarystyka jest moją pasją i chcę mieć możliwość zrobienia dobrych zdjęć np. na konkursy ;) Co radzicie?
No tak zapomniałem.
Głównie krajobrazy, architekturę i akwaria ;) Akwarystyka jest moją pasją i chcę mieć możliwość zrobienia dobrych zdjęć np. na konkursy ;) Co radzicie?
Zainwestować w światło do prawidłowego wychwycenia "rybków".
pozdrawiam
wesoly1601
20-10-2008, 21:40
Co proponujesz kolego?
Natknąłem się całkiem nie dawno na stronę gdzie prezentowali schematy oświetlania akwarium pod kątem stockowych fotografii ryb ale nie mogę się teraz tego doszukać. W każdym razie dodatkowe światło w tym wypadku było niezbędne.
Co do szkła: Twoje zainteresowania wskazują raczej na szeroki kąt (krajobrazy, architektura). Może warto się rozejrzeć za czymś w stylu Tokina 11-16mm f/2.8 lub 12-24mm f/4. Oferta sigmy: 10-20mm.
pozdrawiam
Ewentualnie zaczekać z szerokim kątem parę tygodni, aż zadomowi się nowy Tamron 10-24 i wtedy dokonać wyboru
wesoly1601
21-10-2008, 16:31
Tylko jaki aparat do tego?
Stara sprawdzona d80, czy nowy i ulepszony d90?
to zależy wyłącznie od Twoich finansów...masz kasę?...bierz 90, nie?...80 :D
wesoly1601
21-10-2008, 22:08
A Canon 40d?
Witam.
Wiem, ze to walkowany temat ale prosze o rade.
D90 z 18-200VR czy z kitem 18-105VR? To moja pierwsza cyfrowa lustrzanka. Lubie rzeczy uniwersalne wiec sklanialem sie do 18-200 ale to extra 1100zl.
Chce fotografowac potomstwo w domciu i na spacerach i ewentualnie miec co zabrac na Safarii. O ile oczywiscie zostanie mi cos po kupnie aparatu ;)
Z gory dziekuje za pomoc wszystkim starym wyjadaczom :)
Mechanick
22-12-2008, 10:42
Na optyczne.pl masz testy obu szkieł. Wystarczy wejśc i poczytać.
Articool
22-12-2008, 14:45
Witam.
Wiem, ze to walkowany temat ale prosze o rade.
D90 z 18-200VR czy z kitem 18-105VR? To moja pierwsza cyfrowa lustrzanka. Lubie rzeczy uniwersalne wiec sklanialem sie do 18-200 ale to extra 1100zl.
Chce fotografowac potomstwo w domciu i na spacerach i ewentualnie miec co zabrac na Safarii. O ile oczywiscie zostanie mi cos po kupnie aparatu ;)
Z gory dziekuje za pomoc wszystkim starym wyjadaczom :)
Jeśli masz z czego dołożyć to bierz N18-200. Do Twoich potrzeb będzie bardzo dobry i na pewno będziesz zadowolony z efektów...
Pozdrawiam
vandamma
17-07-2012, 09:29
mam takie pytanko: widzialm kiedys u kogos zdjecia. bardzo mi sie podobaly. spytalam jakim obiektywem sie posluguje.
odpowedz 50 mm od stalej ogniskowej ;/ pytanie jest to 50mm czy 35 mm