PDA

Zobacz pełną wersję : Pomóc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 14:42
Cześć:-)

Chciałbym sie was poradzić.
Posiadam hybryde którą już całkowicie opanowałem. Po roku użytkowania pewne mankamenty zaczynają mi przeszkadzać(przede wszystkim fatalna glebia ostrosci). Opanowałem w pełni tryb manuala, głębie ostrości dobranie światła i czasu. Więc jeżeli chodzi o użytkowanie nie boje się obsługi lustrzanki. Mam sporą wiedze teoretyczną na temat obiektywów. Wiem na co wzracać uwagę i jakie ogniskowe mnie interesują.
Posiadam 4 tysiące złotych i chciałbym za to zakupić lustrzanke body i jeden dobry uniwersalny obiektyw żeby wyczuć aparat. Za miesiąc dokupie jakiś z szerokim kątem bo to mnie najbardziej interesuje.

1 Zestaw
Fuji S5 pro + Nikon 16-85mmVR DX lub 18-200mm VR DX
oglądałem porównania i osiągi mają podobne. Co mi się podoban w 16 to szerszy kąt.

2. Zestaw
Nikon D90 + j.w

3 Zestaw
Nikon D80 + AF-S DX 18-70 mm tutaj podałem bo mogę mieć po bardzo dobrej cenie.
Obiektywu nie jestem pewny jest jasny ale ponoć focus ,,strzela jak chce"

P.S- obiektywy Tamrona i Sigmy mnie nie interesuja:-)

Ogolnie wychodze z zalozenia ze warto kupic porzadnie jezeli cie na to stac. Wiec dokupie inne obiektywy systematycznie jeden obiektyw na miesiac. W zaleznosci od miejsca podrozowania i potrzeb.
Powiedzcie mi czy warto doplacic do D90 bo 80 poleciala w dol ze ho ho ho:-)
I czy np Fuji S5 pro przy wiekszych odbitkach ( np zdjecie na sciane) nie wylozy sie ze wzgledu na piksele.
Predkosc kl/s nie sprawia dla mnie najmniejszego problemu. Aparatu bede uzywal do robienia zdjec, architektury i czasem portet.

Kupilem juz statyw manfrotto kosztowal ale bardzo dobry, torbe lower pro i z filtrami czekam w zaleznosci od srednic.

Bardzo licze na wasza pomoc:!!!:-):-)

Pozdrawiam was

Majek
07-10-2008, 14:53
Ja na Twoim miejscu bym wziął D90 + używany 18-70. Z 16-85 się nie zmieścisz w założonej kwocie. 18-70 to na prawde fajne, uniwersalne szkiełko (nie wiem skąd masz te informacje o strzelającym "jak chce" AF). Jak Ci zabraknie długości będziesz mógł pomyśleć o AF-S 70-300 VR w przyszłości.

hddk
07-10-2008, 14:55
skoro interesuje cie szeroki kąt to po co ci w 1 przypadku 18-200 czyli 200 mm na końcu? Druga sprawa piszesz że będziesz dokupywał co miesiac po jednym obiektywie i mam rozumieć że wszystkie będą o szerokim kącie? A czemu Tamron odpada?
Ehhh
Ja bym brał Fujika na twoim miejscu, poza tym 18-70 or 16-85 to ciemne szkła a sam mówisz ze jak kupowac to lepsze :P

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 15:00
skoro interesuje cie szeroki kąt to po co ci w 1 przypadku 18-200 czyli 200 mm na końcu?
Pierwszy obiektyw ma byc uniwersalny. Pozniej dokupie szeroki kat i to bedzie tylko i wylacznie stalka albo minimalna ogniskowa.

Do Tamronow nie mam urazu ale uwazam ze na tle Nikona wypada gorzej. Juz nie mowie o Sigmie ktora trzeba przebierac a na to tez nie mam nerwow. Po prostu mam sentyment do Nikona.

Pozdrawiam:-)

The Structorr
07-10-2008, 15:02
poza tym 18-70 or 16-85 to ciemne szkła a sam mówisz ze jak kupowac to lepsze :P

Racja, jeśli zależy Ci na małej głębi ostrości to lepiej brać jasny obiektyw bo zaraz będziesz wymieniał na coś ze światłem 2.8. Ja bym kupił Tamrona 17-50/2.8 (tylko trzeba wybrać dobry egzemplarz)

edit

Pewnie że Nikon 17-55/2.8 wypada lepiej ale w Twoim budżecie się raczej nie zmieści

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 15:03
Racja, jeśli zależy Ci na małej głębi ostrości to lepiej brać jasny obiektyw bo zaraz będziesz wymieniał na coś ze światłem 2.8. Ja bym kupił Tamrona 17-50/2.8 (tylko trzeba wybrać dobry egzemplarz)

o wilku mowa

ponawiam pytanie:-)
czy np Fuji S5 pro przy wiekszych odbitkach ( np zdjecie na sciane) nie wylozy sie ze wzgledu na piksele.

Uprzejmie proszeo wypowiedzi w temacie:-)

pozdrawiam

tromek7
07-10-2008, 15:07
Z niemal identycznych watpliwosci i z identycznym postanowieniem, ze czas sie przeniesc z fuji 6500 na cos powazniejszego wybrnalem tak:
nikon d80
nikkor 18-200 vr
nikkor 50 / 1.8
Wydalem niecale 4 tys. zlotych. A jaki fun! / wlasnie obejrzalem zdjecia z fujiki, te z ktorych bylem tak dumny/. Hmmm, to jednak zupelnie inna jakosc.
Teraz bede chcial dokupic tokine 11-16 i na tym zamknac czas globalnych zakupow.

miodzik
07-10-2008, 15:12
a co do korpusu, jeśli jak piszesz opanowałeś w pełni hybrydę, to może zastanów się poważniej nad Fuji S5Pro. Aparat jest na pewno bardziej wymagający, ale wydaje mi się, że przyniesie Ci więcej pozytywnych emocji od póki amatorskiej. Jakby nie było jest to prawie D200, ale ilekroć rozmawiam z użytkownikami Fuji każdy bardzo chwali sobie dynamikę barw w tym aparacie.

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 15:18
Miodzik dziekuje za wypowiedz zgadzam sie dynamika zakres tonalny to mocne strony Fuji. Zastanawia mnie tylko jak będzie sie sprawować matryca. Bo ja lubie powiekszać zdjęcia i wieszać na ścianie. Mam pewien pomysł na swoje mieszkanie i miedzy innymi dlatego potrzebuje lustrzanki, z hybrydy co najwyzej do albumu.
Dlatego martwi mnie wielkosc matrycy niby po interpolacji ma 12 mpx ale to nie te same 12 z nikona

Czy warto doplacic do D90 przy ewentualnym wyborze tej lustrzanki

carl00s
07-10-2008, 15:42
Przyjazny.Eu - ja mam D70s, 6mpix, drukowalem ostatnio odbitke 90x60 i wyszly miodzio. Nie popadaj w paranoje z tymi milionami pikseli.

hddk
07-10-2008, 15:44
A może on chce na cała ścianę odbitkę a pokój ma 2x2m i będzie to oglądał z 30cm wiec na 100% zobaczy pixele. :)

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 15:50
heheheh :):) no chcialem sie upewnic:-) Poza tym jestem zdbuminy ze na forum nikona nie doradzaja mi nikona:)

hddk
07-10-2008, 15:54
Przecież Fuji S5 to Nikon D200 z innym napisem i z deka innym softem :)

mango
07-10-2008, 15:55
Jeśli zamierzasz robić odbitki powyżej 1x1m to bierz d90 a jeśli trochę mniejsze to S5 .

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 15:56
Przecież Fuji S5 to Nikon D200 z innym napisem i z deka innym softem :)

tutaj kolego popelniles ogromny blad.. Poza obudowa te aparaty malo maja wspolnego
Odbitki mialy byc 90/60 wiec bedzie oki..

hddk
07-10-2008, 15:57
Mają duzo wspólnego - ten sam system

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 15:59
Proponuje poczytać porównać a później pisać bo możesz niedoświadczonego fotografa wprowadzić w błąd:)
Fuji S5 Pro i Nikon D200 nie mają wspólnych cech ponad kształt korpusu, wizjer, czy wyświetlacz

miodzik
07-10-2008, 20:00
heheheh :):) no chcialem sie upewnic:-) Poza tym jestem zdbuminy ze na forum nikona nie doradzaja mi nikona:)

Jakbyś poczytał przypadkiem forum Pentaxa to pewnie też byś był zdumiony że pentaxianie bardzo często doradzają zwłaszcza początkującym Nikona D40(x). No ale nikona ;-)

I może dlatego Pentax wypuścił teraz model K-m, żeby pentaxianie nie odsyłali początkujących do innego systemu ;-)

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 20:28
Właśnie wracam ze sklepu. Oczywiście nie zdecydowałem sie przez osobę która mi doradzała.
Rozmawiałem z fotografem i strasznie mnie chciał przekonać do Pentaxa D20 ( na stanie miał wszystkie 3 modele)
Podpinaliśmy chyba z 8-9 różnych szkieł i testowaliśmy. Po spędzeniu 2 godzin miałem dość.
Popstrykałem nim troche własnie w tym sklepie i musze przyznać że wygląda przyzwoicie.(zainteresował mnei również obiektywem tokiny ze stałym światłem)
Przy wysokim ISO i D80 i D90 nie radzi sobie tak dobrze(wszystkie przetestowalismy).
No i troszke mi namieszał bo aparat ma dość ciekawe możliwości.

miodzik
07-10-2008, 20:59
z tych trzech to tylko K20D z pentaxa jest na półce semi pro. I do tego ta puszka ma już kalibrację BF/FF do 20 obiektywów, a odpowiednikiem tego na razie z najniższego progu cenowego w Nikonie jest D300. No i K20D jest uszczelnionym i pancernym korpusem (szkielet ze stopu magnezu-odpowiednik znów D300), stabilizację w korpusie, więc i tańsze obiektywy. Czyszczenie matrycy tez jest. Jest to na prawdę udany aparat ale.. Osobiście przeszedłem ze "stajni" Pentaxa do "stajni" Nikona jak i wielu pentaxian ponieważ nadal bolączką w Pentaxie jest autofokus, nadal jest niewielki wybór szkieł z napędem SDM (silniki ultradźwiękowe, które bardzo pomagają w szybkości działania AF), przykładowo Sigma nadal silniki ultradźwiękowe w swoich obiektywach ma do Canona i Nikona zaś do Pentaxa jakoś nadal nie. Przykład? Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro.

Musisz sam zdecydować co lepiej Ci będzie w rękach leżało i czym będzie wygodniej robiło się zdjęcia. Dodam, że osobiście jestem urzeczony ergonomią Pentaxa K10D jak i K20D, ale.. właśnie jest kilka ale, które bynajmniej mnie skłoniły do zapoznania i zaprzyjaźnienia się z Nikonem.

Jeżeli jesteś bardziej zaciekawiony kadwudyszką poczytaj o niej na forum pentaxa. Jest tam na prawdę sporo na jego temat, a ludzie tak jak i tu są na tyle w porządku, że na pewno odpowiedzą Ci na ewentualne Twoje pytania.
Pozdrawiam!

mirroo
07-10-2008, 21:03
witam

testy w sklepie to nie testy. wysokie iso warto tez zobaczyć w świetle dziennym.
moje zdanie to d80.
do nikona przekonuje mnie to, że jest do tego naprawdę duży wybór szkieł. na każdą kieszeń. wystarczy spojrzeć na ofertę allegro :)

d 90 to wodotrysk. ale to moje zdanie.
szkło, jeśli jasne, to za małe pieniądze b dobry jest tamron 17-50. ale o tym wszędzie pewno piszą i to wiesz. szeroki kąt czy ma 16 czy 17 czy 18 to właściwie jest bez znaczenia. dwa kroki do podejścia lub odsunięcia się. 18-70 u mnie trafia bardzo dobrze. ale jasny nie jest. mam tamrona 17-50 i jest naprawdę rewelacyjny. trafia celnie, szybko i jest jasny i ostry. testowałem dwa i oba rownie dobre. wersje bez własnego napedu. przy tej samej przesłonie chyba ostrzejszy niż nikkor.

potestuj jeszcze jakieś body bo jest szansa, że pan w sklepie prezentował Ci to co chciał sprzedać.

Przyjazny.Eu
07-10-2008, 21:22
własnie trzyma sie go kiepsko i cała optyka pentaxa mnie przeraża ( to są jakby tokiny pod inną nazwą) Po prostu Iso i działanie stabilizacji bardzo mi sie spodobało.
Troche wolny jest. Znając siebie nie zdecyduje sie na niego.

Aha nowy news panowie:-)

Pod koniec roku lub na poczatku nowego wychodzi Fuji S5 pro Ultra poprawione to co spierdzielili w poprzedniku:)

lannes
10-10-2008, 14:46
własnie trzyma sie go kiepsko i cała optyka pentaxa mnie przeraża

Pentaxa sobie daruj, ta firma może w każdej chwili wycofać się z rynku lustrzanek, zwłaszcza w perspektywnie nadchodzącego kryzysu.

Wybór w istocie masz dosyć prosty, albo kupujesz najnowszy produkt za wyższą cenę i cieszysz się nowością, albo bierzesz produkt schodzący z oferty, za to za cenę bardzo atrakcyjną. W D80 nie ma nic co przeszkadzałoby w robieniu nim świetnych zdjęć - jeśli tylko uda Ci się zapomnieć o tym, że posiadasz "stary" sprzęt ;)