Zobacz pełną wersję : N 85/1.4 105/2 czy 135/2 na FX
To ma być ostatni z ważnych zakupów do mojej skromnej szklarni. O każdym moża poczytać wiele dobrego, ale mamony wystarczy tylko na jeden z nich:( Problemem w prostym wyborze pierwszego z wymienionych jest pełna klatka, której używam. Obiektyw ma słuzyć do portretu i jako tele plenerowe. Tak więc 85-ka chyba za szeroko patrzy, zbyt mała różnica w stosunku do 50-ki, którą posiadam. Pozostałe dwa do portretu jak znalazł, ale też mniej poręczne, szczególnie 135-ka (kawał grata). Niepokoi mnie też funkcja DC, nie ufam takim wynalazkom. Wiem, że nie mam przytomnego umysłu - jak to przy zakupach - więc każda rozsądna uwaga mile widziana, nierozsądna zresztą też;)
ja jak bede przechodzil na pelna klatke , z racji budzetu kupie 135 f2
na pewno chcialbym jeszcze 85-ke ale kasy bedzie na jedno
do pleneru MZ 135 bedzie zdecydowanie lepsza ... chodzi oczywiscie o tlo
ponawiam prosbe -moze ktos uzywa 105/135 na FX, moze jest cos, na co powinienem zwrocic uwage, a czego nie wyczytam w specyfikacji
>>egoiste
no mnie przekonuje glownie dluzsza ogniskowa , taki lekki dystans moim zdaniem sie przyda, a tlo ( w sensie rozmycia )chyba w obu przypadkach super
Mam podobne dylematy. 85 na FF jest troche krótki. Podobno 105 i 135 DC mają dziwną aberracje chromatyczną, niestety bardzo niechętnie się poddającą programowemu niwelowaniu.
Nie wiem jednak czy takie niechciane czerwone CA się pojawia tylko przy uzywaniu DC, czy bez tego też.
Oczywiście jak to z CA - czasami jest, czasami nie ma, zalezy od motywu/oświetlenia.
Mam podobne dylematy. 85 na FF jest troche krótki.
no właśnie, chyba wiele osób, które rozważają w niedługim czasie przesiadkę na FF ma podobny problem. Mimo to 85 ma na pewno jedną przewagę nie do podważenia: 1.4 jest lepsze niż 2.0. Czasami 1 EV ma znaczenie.
e tam, i tak optyka na swojej pełnej jasności nie pracuje najlepiej. Minimum te jedną przysłonę trzeba przymknąć. Zawsze to zysk 1 EV nadal, ale ja najchętniej pracuję w okolicach 2,8 więc tam 85 jest przymknięty o 2 przysłony, a 105 i 135 byłby przymknięty o 1. Idealnie.
chodziło mi raczej nie o używanie maksymalnego otworu tak po prostu, ale na zasadzie wyjścia ratunkowego
oczywiście, że 1,4 fajnie mieć w zapasie,
ale 2.0 jako wyjściowa - do ew. przymknięcia - w portrecie w domu/studio i plenerze wydaje się bardzo ok
wydaje mi się, ale za cholerę nie mogę tego teraz znaleźć, że ktoś chwalił jakość w 105/135 także przy 2.0
ostatecznie, zdecydowałem się na 135-kę