PDA

Zobacz pełną wersję : podgląd głębi ostrości

Adam001
06-10-2008, 13:54
Witam,
Zakupiłem ostatnio do D80 sigmę 28/1.8 wersja pierwsza MF. Wszystko jest OK
(aparat przymyka przesłonę do ustawionej na obiektywie podczas robienia
zdjęcia) tylko niestety podgląd głębi ostrości nie działa. Sprawdziłem
obiektyw z Nikonem F65 i podgląd ostrości funkcjonuje poprawnie. Co
zmieniono w Nikonach cyfrowych w stosunku do tanich analogów ?? Czy podgląd
głębi ostrości w cyfrowych korpusach funkcjonuje tylko z obiektywami z
procesorem ??

Pozdrowienia
Adam

loki_p
06-10-2008, 14:01
Dodano ekranik z tyłu. Robisz zdjęcie patrzysz na ekranik i oceniasz rozkład GO :)

Adam001
06-10-2008, 16:24
To znaczy że D80 jest wykastrowany w stosunku do najniższego modelu analogowej lustrzanki swojej produkcji :( ciekawe co jeszcze w przyszłości odetną :(
Pozdrowienia
Adam

amirez
06-10-2008, 16:41
Jak nie, jak tak.
Instrukcja D80 - str. 49.
Należy ustawić ekspozycję, nacisnąć i przytrzymać przycisk podglądu GO /dolny przycisk przy obiektywie z prawej strony/. Można się podziwować w wizjerze co i jak.

Adam001
06-10-2008, 17:00
Jak nie, jak tak.
Instrukcja D80 - str. 49.
Należy ustawić ekspozycję, nacisnąć i przytrzymać przycisk podglądu GO /dolny przycisk przy obiektywie z prawej strony/. Można się podziwować w wizjerze co i jak.
Proszę uważnie czytać, chodzi o obiektywy manualne bez procesora z przysłoną przymykaną przy robieniu zdjęć
Pozdrawiam
Adam

MYSZ
08-10-2008, 10:32
W obiektywach bez CPU nic nie działa oprócz potwierdzenia ostrości :)

JK
08-10-2008, 10:39
Chciałeś obiektyw manualny? Masz obiektyw manualny. Podgląd też możesz sobie robić manualnie. W końcu wyższe modele puszek muszą się czymś różnić od niższych. Jeśli taki D40 miałby takie same funkcje jak seria jednocydrowa, to Nikon sprzedawał by tylko te D40. :wink:

Adam001
08-10-2008, 11:04
Ale nie sądziłęm że będzie miał mniej funkcji dostępnych niż najgorszy analog :(
Pozdrawiam
Adam

JK
08-10-2008, 11:22
Coż, to się podobno nazywa "postęp techniczny". Specjaliści od marketingu tak to widzą. :-D

pierote
24-01-2009, 18:20
A u mnie ostatnio podgląd GO wogule przestał działać. Po wciśnięciu 'tego' guzika robi się zupełnie czarno, oczywiście kliknięcie słychać :( Aparat D70 + 18-70
Czy dzwonić do serwisu.

Blister
24-01-2009, 18:50
A u mnie ostatnio podgląd GO wogule przestał działać. Po wciśnięciu 'tego' guzika robi się zupełnie czarno, oczywiście kliknięcie słychać :( Aparat D70 + 18-70
Czy dzwonić do serwisu.

Ja w D70s to i tak nie korzystałem z tej opcji, bo w tym wizjerze nie wiele widać, lepiej było sprawdzać GO na LCD;)

ryszkut
24-01-2009, 21:38
taaaa od razu dzwoń:P to prawda lepiej sprawdzać na LCD, ale przydaje się do wyzwolenie wszystkich grup lamp na dłuższą chwilę.

pierote
28-01-2009, 07:58
Ja w D70s to i tak nie korzystałem z tej opcji, bo w tym wizjerze nie wiele widać, lepiej było sprawdzać GO na LCD;)
W D70 na wizjerze to raczej dużo nie zobaczę :) Ale podgląd GO kiedyś mi działał prawidłowo a teraz 'kliknie' i 'widzę ciemność' :( Może to od stosowania przejściówki na m42?

carl00s
28-01-2009, 08:49
pierote poszukaj dobrze na forum - problem ten byl omawiany. Jest to wada D70 i niektore modele tak sie wlasnie zachowuja. Nie wiem co i jak, moj dziala idealnie, musisz sobie poszukac.

okoterroru
30-01-2009, 20:00
Zaraz. Podgląd głębi ostrości przymyka przysłonę do zadanej wartości z tego co wiem. Więc skoro D80 steruje przysłoną w obiektywach typu D, to czemu podgląd miałby nie działać. Nie kumam. Miałem kiedyć Tamrona 75-300 typu D i nie pamiętam jak to było z tym przyciskiem głębi ostrości ale wydaje mi się, że działał. Bez wątpienia działa z obiektywami z procesorem i to bardzo dobrze. A ci, którzy wolą ekranik, chyba nie wiedzą jak tego przycisku używać.

durom
30-01-2009, 21:19
Też z tym walczyłem aż w końcu wiem o co chodzi. Podgląd działa ale od przysłony bodajże 5.6. Czyli jak dla mnie funkcja bezużyteczna :(

okoterroru
30-01-2009, 21:30
Pogdląd działa na każdej przysłonie. W zależności od tego gdzie łapiesz punkt ostrości, tak będziez widział głębię - lepiej albo gorzej. Tym co widzą na czarno z przyciskiem podglądu głębi ostrości polecam otworzyć trochę przysłonę, na pewno pomoże.

durom
30-01-2009, 22:27
Gwarantuję że jest taj jak ja opisuję. Przynajmniej u mnie tak jest. Przed chwilą sprawdzałem na 28/2.8 Zmiany są widoczne od 5.6

chewinggum
11-07-2011, 22:53
Czy dzwonić do serwisu.

Owszem, wiem, stary wątek - ale zabił mnie tym ;-)

Jakub365
17-07-2013, 16:38
Witam, odświeżam temat mianowicie chodzi mi o to co to dokładnie jest ta głębia ostrości? Bo nie mogę sobie tego wyobrazić czytając kilka postów, posiadam d5100 i ten model tego nie posiada, ale kiedy ja celuje w jakiś punkt patrząc w wizjer i wybieram sobie gdzie ma łapać ostrość to dana rzecz jest ostra, a reszta rozważania, wiec to jest ta głębia? Czy to bardziej chodzi o to jak w przypadku sony slt LCD czy wizjer pokazuje od razu jak będzie wyglądało zdjęcie przed wcisnieciem spustu migawki?

MstrG
17-07-2013, 16:43
Witam, odświeżam temat mianowicie chodzi mi o to co to dokładnie jest ta głębia ostrości? Bo nie mogę sobie tego wyobrazić czytając kilka postów, posiadam d5100 i ten model tego nie posiada, ale kiedy ja celuje w jakiś punkt patrząc w wizjer i wybieram sobie gdzie ma łapać ostrość to dana rzecz jest ostra, a reszta rozważania, wiec to jest ta głębia? Czy to bardziej chodzi o to jak w przypadku sony slt LCD czy wizjer pokazuje od razu jak będzie wyglądało zdjęcie przed wcisnieciem spustu migawki?

Głębię ostrości masz, ale nie masz jej podglądu :)
Aparat dopiero z momencie robienia zdjęcia przymyka obiektyw, dlatego podgląd GO czasem się przydaje. W praktyce ja raczej strzelam fotkę na ustawieniach wg mnie optymalnych i patrzę na efekt na LCD :)

GonzoG
17-07-2013, 17:40

Przeczytaj co to głębia ostrości to się dowiesz.

Co do podglądu - MstrG już wyjaśnił.

Jakub365
17-07-2013, 21:09
czytałem, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić:/ może jakiś przykładowy filmik by się znalazł?

Dexter88
17-07-2013, 21:16
Jak nie potrafisz sobie wyobrazić ??
Normalnie zamazane obszary przed i po na wybranej płaszczyźnie vs to gdzie strzelasz ostre

TOP67
18-07-2013, 07:22
dla leniwych (http://lmgtfy.com/?q=g%C5%82%C4%99bia+ostro%C5%9Bci)

kkokosz
18-07-2013, 08:46
A dla jeszcze bardziej leniwych: to, co widzimy przez wizjer podczas kadrowania, to obraz widziany w najszerzej dla danego obiektywu otwartej przysłonie (czyli jeśli to jest np. 85/1.8, to oglądamy scenę przy przysłonie f/1.8). Oczywiście, jeśli ustawimy w body inną przysłonę, np. f/5,6, to uzyskane zdjęcie będzie się różniło od tego oglądanego (głębia ostrości będzie większa - więcej na zdjęciu będzie ostrego). I teraz, żeby wiedzieć, jak będzie wyglądać dane zdjęcie, to albo je robimy i oglądamy na ekraniku, albo korzystamy z podglądu głębi ostrości. Aparat wówczas przymyka obiektyw do ustawionej w body wartości (czyli f/5,6 w omawiamym przykładzie) i możemy w wizjerze ocenić, czy głębia jest ok. Niestety, coś za coś - po pierwsze obraz zawsze będzie ciemniejszy niż normalnie (mniejsza przysłona wpuszcza mniej światła), co w krańcowych przypadkach sprawia, że w zasadzie niczego nie będzie widać w wizjerze. Po drugie, są różne wizjery - lustrzanki pełnoklatkowe mają w miarę duże i jasne, więc ocena GO jakaś jest, ale np. D50, D70 (pewnie D80 też) mają malutkie i ciemne wizjery, przez które czasem zwykły podgląd szczegółów na szeroko otwartej przysłonie może być kłopotliwy. W dobrze oświetlonych scenach podgląd GO się przydaje, ale w ciemnych, gdy czasy naświetlania są dłuższe, wygodniej chyba zrobić zdjęcie i na nim oglądać rozkład GO.

puciek
18-07-2013, 10:11
Nie stawiaj na jednej linii wizjer w D50/D70 z tym w D80. Jest no większy i jaśniejszy.

kkokosz
18-07-2013, 10:38
Nie stawiaj na jednej linii wizjer w D50/D70 z tym w D80. Jest no większy i jaśniejszy.
Możliwe, nie używałem, dlatego umieściłem go w nawiasie jako przypuszczenie. Mam za to D200 i jego wizjer też się niespecjalnie (w mojej opinii) do oceniania GO nadaje, a na pewno jest co najmniej tak dobry, jak w D80.

MstrG
18-07-2013, 10:49
Możliwe, nie używałem, dlatego umieściłem go w nawiasie jako przypuszczenie. Mam za to D200 i jego wizjer też się niespecjalnie (w mojej opinii) do oceniania GO nadaje, a na pewno jest co najmniej tak dobry, jak w D80.

Jest taki sam :)

Jakub365
18-07-2013, 23:17
no to czyli mam w swoim d5100 w wizjerze głębie ostrości, bo jak łapię ostrość to rozmywa mi mniej lub więcej

sebastan
18-07-2013, 23:39
No masz, bo głębia ostrości to coś, co nie zależy od sprzętu. Od sprzęt zależy tylko, czy możesz obejrzeć, jak będzie wyglądać zdjęcie przed jego zrobieniem.

Pozwolę sobie koledze to obrazowo wyjaśnić, w sposób który mi zawsze działa w tłumaczeniu. Kupujesz skrzynkę piwa - 20 butelek. I ustawiasz je w linii prostej przed sobą - pierwsza w odległości powiedzmy 2 metrów przed Tobą i każda kolejna 30 cm dalej. Masz więc przed nosem linię zbudowaną z 20 butelek. Chcesz zrobić zdjęcie dziesiątej z nich, żeby właśnie ona była ostra. I teraz może być tak, że :

a) dziewięć butelek przed i dziesięć po będzie rozmazane, a tylko ta jedna ostra
b) trzy przed i trzy po będą ostre razem z tą co trzeba a reszta rozmazana.
c) coraz większa ilość butelek przed tą dziesiątą i po niej będzie ostra
d) wszystkie 20 będzie ostre.

Wniosek - to odkąd dokąd będzie ostre to jest własnie głębia ostrości. Jeśli chcesz sfotografować kwiatek, to może Ci zależeć, żeby kwiatek był ostry, ale tło już nie. Lecz kiedy chcesz siebie na tle gór, to może Ci zależeć, żeby i Ty i góry były ostre.

To głębia. A podgląd jej polega na możliwości obejrzenia w wizjerze, czy na ekranie, jak będzie przy danych ustawieniach aparatu - zanim zrobisz zdjęcie.
Jednym z parametrów, który ma wpływ na głębię jest przysłona. Kiedy chcesz zrobić zdjęcie i ustawisz sobie przyslonę, np. f11 to obiektyw i tak ma maksymalnie otwartą przysłonę, aż do momentu w którym naciśniesz spust. Wtedy dopiero ustawi f11, zrobi zdjęcie i z powrotem otwiera.
W efekcie nie dowiesz się, jak na Twoim zdjęciu będzie wygladać głębie na f11 dopóki nie zrobisz zdjęcia, ale są sprzęty z podglądem głębi, czyli przyciskiem, po którego użyciu aparat przymknie przysłonę i pokaże Ci jak będzie wyglądać fotka.

W miarę jasno?

kkokosz
19-07-2013, 07:08
Bardzo fajnie wytłumaczone - dodam tylko, że ten specjalny przycisk, pozwalający dostrzec faktyczną głębię ostrości, zwykle przyciemnia (mniej lub bardziej) obraz widziany przez wizjer, bo wraz z ustawieniem mniejszego otworu przysłony wpada mniej światła - dlatego czasem przycisk ten wydaje się niepraktyczny, bo po prostu mało co widać (jeśli zmniejszymy mocno otwór przysłony albo po prostu jest ciemno). A niektóre aparaty i bez tego mają małe i ciemne wizjery, co jeszcze pogłębia ten efekt. Dlatego właśnie niektórzy uważają, że korzystanie z przycisku podglądu GO jest mało przydatne i lepiej po prostu zrobić zdjęcie, by na nim oceniać rozkład głębi ostrości.

Jakub365
19-07-2013, 21:01
Konkretnie to napisałeś:D Tylko ten początek co pisałeś rozumiem w 100% Mnie zastanawia tylko skoro mój d5100 pokazuję GO, to w d90 wizjer dopiero mi to pokaże po wciśnięciu GO? Czy chodzi o taki efekt jak w przypadku np sony SLT podczas zmieniania przysłony pokazuje na bieżąco jak dane zdjęcie będzie wyglądać? tzw symulacja ekspozycji?

MstrG
19-07-2013, 21:15
no to czyli mam w swoim d5100 w wizjerze głębie ostrości, bo jak łapię ostrość to rozmywa mi mniej lub więcej

Pokazuje co jest ostre a co nie na największym otworze względnym obiektywu. Jak przymkniesz np z 1.8 do 5.6 nie zobaczysz różnicy w wizjerze.

Konkretnie to napisałeś:D Tylko ten początek co pisałeś rozumiem w 100% Mnie zastanawia tylko skoro mój d5100 pokazuję GO, to w d90 wizjer dopiero mi to pokaże po wciśnięciu GO? Czy chodzi o taki efekt jak w przypadku np sony SLT podczas zmieniania przysłony pokazuje na bieżąco jak dane zdjęcie będzie wyglądać? tzw symulacja ekspozycji?

D5100 nie ma podglądu głębi ostrości.

GonzoG
19-07-2013, 21:18

Twój wizjer w D5100 nie pokazuje podglądu GO. Zawsze widzisz tylko to co będzie przy całkowicie otwartym obiektywie.
Dopiero wyższe modele mają podgląd GO - do tego od zawsze był potrzebny guzik.

No i zapomnij o jakichkolwiek funkcjach EVF w optycznym wizjerze.

RAF7705
20-07-2013, 07:55
No chyba że będzie miał obiektyw z pierścieniem regulacji przysłony i ją na chwilę przymknie.
Ale chyba szybciej zrobić fotkę i ją ocenić.

Jakub365
20-07-2013, 08:43
aha no to teraz już wszystko jasne:D hmmmm to w sumie nie jest to jakoś mega potrzebne:)

RAF7705
20-07-2013, 09:29
Ja mam i nigdy nie używam.

Dexter88
20-07-2013, 11:24
Ja pod tym przyciskiem też mam inny przypisany, po co tego używać na oko jak można zdjęcie strzelić i widzieć dokładnie.

knopers1
20-07-2013, 11:41
taki podglad przydatny byl moim zdaniem w analogach. Tam kosztuje kazdy pstryk.... W przypadku digitalnych aparatow to w moim zdaniem niepotrzebna funkcja.

Jacek_Z
20-07-2013, 11:46
D5100 nie ma podglądu głębi ostrości.:) Ponieważ zawsze jest jakaś GO, to mozna napisać, że D5100 ma zawsze podgląd ostrości ale wyłącznie dla najbardziej otwartej przysłony. Nie da się tylko skontrolować GO na matówce przy przymykaniu przysłony, bo mimo przymykania to co w wizjerze to się nie będzie zmieniać. W niektórych modelach aparatów da się wymusić pokazanie GO dla bardziej przymkniętej przysłony.