Zobacz pełną wersję : obiektywy do analoga
albo odwrotnie :)
pomóżcie mi szanowni forumowicze w rozwiązaniu nasępującego problemu...
mam pilną potrzebę nabycia korpusu analogowego i chciałbym wykorzystać w nim przynajmniej dwa obiektywy które już posiadam- mianowicie nikkora 50/1,4 i tamrona 17-50/2,8
jaki korpus będzie z nimi współpracował, co będzie działać ? i żeby był niezbyt drogi :)
Nikkor OK!! Ale tamron nie będzie działał z żadnym analogiem, tzn, będzie, ale będziesz miał wielką winietę, czy wręcz tylko koło z obrazem na środku klatki, bo to jest obiektyw do DX czy nie kryje rozmiaru pełnej klatki!
a mam takie głupie pytanie (wybaczcie cyfrowemu głupkowi :))- czy w analogu są tylko pełne klatki? :)
pewnie w jakimś zakresie (bliżej długiego końca) da się tego tamrona używać... pytanie czy jest sens skoro ten dłuższy koniec to masz na N50 :-)
bliżej długiego końca to mam nikkora..a potzrebuję też coś szerokiego :(..domyślam sie , ze kit 18-70 też nie za wiele zdziała...:(
Akurat ten tamron to winietuje w całym zakresie. Do analoga to sie nadaje Tamron 11-18. Od 16mm juz jest spoko.
A w analogu byt tez APS, ale nie wiedzialem juz wielae lat filmow na ten format.
Akurat ten tamron to winietuje w całym zakresie. Do analoga to sie nadaje Tamron 11-18. Od 16mm juz jest spoko.
A w analogu byt tez APS, ale nie wiedzialem juz wielae lat filmow na ten format.
Filmy na ten format jeszcze da się kupić, faktem jest, że coraz trudniej ale się da.
Odpowiadając pytającemu : nie analogi nie są tylko na pełną klatkę. Oprócz małego obrazka ( 36 x 24 mm i o tym formacie mówi się pełna klatka )masz jeszcze średni format i wielki format ( to tak w wielkim skrócie ).
a więc jeżeli już pozostał bym narazie tylko przy 50/1,4- jaki korpus polecacie?...za w miare przyzwoite pieniądze
a więc jeżeli już pozostał bym narazie tylko przy 50/1,4- jaki korpus polecacie?...za w miare przyzwoite pieniądze
Rozumiem, że pytasz o body Nikona i na mały obrazek? To możesz rozejrzeć się za F80, F90x,F100. Każda z tych puszek spełni Twoje oczekiwania ( a przynajmniej powinna ) :)
tak też zrobię- dzięki serdeczne :)
Filmy to mały pikuś, można jeszcze dostać. Problem jest inny: Nikon, i owszem robił lustrzanki APS, ale to był zupełnie inny system, obiektywy nie są wymienne z tymi z systemu F Nikona, to było straszne nieporozumienie i ślepa uliczka.
Lepiej przyjąć uproszczenie, że APS, czyli odpowiednika DX w analogu w ogóle nie było.
Przypuszczam, że średni format i większe, Cię nie interesują, więc z korpusów Nikona mogę polecić jak wyżej koledzy:
F80, F90, F90x, F100, kolejność od tańszego do droższego, ale proporcjonalnie rośnie też radość z użytkowania. Miedzy F90 a F90x nie ma znaczących różnic. Jeżeli możesz wydać trochę więcej kasy, to polecam F5, to już potęga, a można teraz dostać poniżej 1500 zł, tylko trzeba odsiać egzemplarze wyeksploatowane, np. takie, które brały udział w "Pustynnej Burzy" :mrgreen:. Tylko ostrzegam, po tym sprzęcie (zresztą po wymienionych wcześniej, może oprócz F80), możesz z obrzydzeniem spoglądać w wizjer swojej cyfrówki.:mrgreen:
Co do obiektywów, to polecam Tamrona 28-75/2.8, to odpowiednik tego twojego Tamrona na pełną klatkę, zakres kąta widzenia jest podobny, podobnie też rysuje, światło identyczne, bardzo dobry obiektyw, a i na cyfrze bardzo dobrze się sprawuje. Jak chcesz jeszcze szerzej to może Tamron 17-35/2.8-4, ten też jest na pełną klatkę! Używałem obydwóch i mogę śmiało polecić!
Filmy to mały pikuś, można jeszcze dostać. Problem jest inny: Nikon, i owszem robił lustrzanki APS, ale to był zupełnie inny system, obiektywy nie są wymienne z tymi z systemu F Nikona, to było straszne nieporozumienie i ślepa uliczka.
Do Pronei 600i można podpinać standardowe Nikkory z chipem.
Do Pronei 600i można podpinać standardowe Nikkory z chipem.
OOO!!?? Nie wiedziałem! Dzięki za uzupełnienie!
czy ta pronea 600i pracuje na pełnej klatce (36 x 24 mm )?
czy ta pronea 600i pracuje na pełnej klatce (36 x 24 mm )?
Nie, to jest APS - klatka filmu ma 30 x 17mm.
Karl Johansson
07-10-2008, 14:38
Tylko ostrzegam, po tym sprzęcie (zresztą po wymienionych wcześniej, może oprócz F80), możesz z obrzydzeniem spoglądać w wizjer swojej cyfrówki.:mrgreen:
Nieprawda:P
Mam f5 i d70. Nie czuję obrzydzenia.
tylko niesmak. Czasem mam ochotę rozebrać i rozwiercić nieco wizjer, coby większy był ;)
I uważam, że f5 to wszystko, czego potrzeba w lustrzance 35mm.
O ile jest się gotowym nosić prawie 1.5kg korpus ;]
cypherdid
09-10-2008, 17:14
no no no Karl ;) ja pamiętam czułem potężny niesmak..a nawet obrzydzenie tym ciemnym tunelem w D70 :) w porównaniu w F100
który moim zdaniem jest idalnym analogiem hehe..każdy kocha to co ma :))
życzę żebyś się tam dorobił w Krakowie cyfrowego odpowiednika F5 ;))
żeby nie być off topic-iem na maxa, to powiem że zamiast tamrona planowanego na początku - lepiej poczekać na nową Sigmę 24-70/2.8..cenowo pewnie nie będzie się różnić niż ta wersja co jest teraz..ale jeśli optycznie będzie tak dobra jak Sigmowa 50/1.4 w swojej klasie - to szykuje się niezła konkurencja w tym przedziale ogniskowych..powinna pojawić się w grudniu...będe miał pierwszy :DD -> jakby co to do mnie :D
Karl Johansson
09-10-2008, 17:18
Damian, Ziomek, przeslij jedna do mnie ;]
i powiedz ile kosztuje regulacja FF :P
cypherdid
09-10-2008, 18:19
hahaha..toć to FF to wymysł Canonierów..nie wiedziałeś?? Miałem każdą Sigmę prócz 200-500/2.8 (już niedługo) podpiętą i ZERO problemów..
nie wierzę w BF/FF - to g*wno to wymysł gorszy niż Harry "Garncarz" Potter :)) Sam masz dwie Sigmy z tego co widzę :D Jakiś problem??
Daj znać jak będziesz w 3city!!!
BTW...kde masz więcej postów ode mnie :D LOL!
przepraszam, ze podepne sie pod watek, ale biorac pod uwage tytul obiektyw do analoga, pozwole sobie zadac pytanko czy Nikkor 35 - 70mm 3.3 - 4.5 bedzie ok jesli chodzi o niskobudzetowego uniwersalnego zooma do analoga? :)
autograf
10-10-2008, 17:36
przepraszam, ze podepne sie pod watek, ale biorac pod uwage tytul obiektyw do analoga, pozwole sobie zadac pytanko czy Nikkor 35 - 70mm 3.3 - 4.5 bedzie ok jesli chodzi o niskobudzetowego uniwersalnego zooma do analoga? :)
Będzie.
elGatoNegro
14-10-2008, 22:10
witam
czy ktos moze polecic mi jakis jasny obiektyw do nikona f 65?tak do 2.0 z gory dzieki!
A tak coś bliżej?
Co chcesz fotografować?
Chcesz szkło tylko do analoga czy do również do cyfry?
Tylko Nikkor czy może alternatywy?
Za mało danych aby ktoś sensownie mógł odpowiedzieć.
Poza tym było tyle wątków pt. "Co kupić za taką a taką kasę, do tego i tego" że chyba znajdziesz.
Na forum w obecnej chwili jest chyba każdy temat poruszony w tej kwestii.
Proponuje zajrzec tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/Kodak/index4.htm
i poszukac takze modeli analogowych.