Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 a system cokin P, winietowanie?
Zwracam sie z prośbą o pomoc w odpowiedzi na pytanie: Czy przy moim obiektywie Sigma 17-70mm f2.8-4.5 jak zamontuję adapter typu Cokin 72mm z filtrem to czy będzie występować winietowanie na ogniskowej 17mm?
Prorok78
30-10-2008, 22:08
Witaj... musisz kupic low profile.. mowie o holderze.. miesci jeden filtr a nie trzy tak jak standardowy i nie ma prawa z nim byc winiety :)
Używam Cokina P z Sigmą 10-20 i na 10mm winieta jest delikatna. Na 17mm nie powinno być żadnego problemu. Tak, jak napisał Prorok78 polecam holder wide.
odetnij ostatnie miejsce na filtr w cokinie P, wtedy nawet na 10 mm nie ma winiety :-)
Prorok78
15-11-2008, 18:03
Ehhh a po co ma ciac i niszczyc wiekszy/drozszy holder skoro lepiej kupic przeznaczony do tego holder 'wide'?? :) a co jak kiedys bedzie musial polaczyc 2 filtry jednoczesnie a tu holder obciety ?? co wtedy ? - kropelka i na styk ???
Zwracam sie z prośbą o pomoc w odpowiedzi na pytanie: Czy przy moim obiektywie Sigma 17-70mm f2.8-4.5 jak zamontuję adapter typu Cokin 72mm z filtrem to czy będzie występować winietowanie na ogniskowej 17mm?
Używam zwykłego holderu z Tamronem 17-50 i problem nie występuje. Co innego polar , mam Marumi w wersji slim i do około 18-19 mm występuje tzw bład polara.
Prorok78
15-11-2008, 19:31
Ale ta sigma ma nieco glebiej soczewke osadzona i ona bedzie winietowac ze standardowym holderem... wiem sprawdzialem... to szklo potrzebuje holdera 'wide'. natomiast co do polara masz racje... 'ciemnosc' w naroznikach klatki tak ponizej 20mm...
Ale ta sigma ma nieco glebiej soczewke osadzona i ona bedzie winietowac ze standardowym holderem... wiem sprawdzialem... to szklo potrzebuje holdera 'wide'..
W takim przypadku być może.
kleszcz5
29-11-2008, 11:34
U mnie na zwykłym holderze winietuje dosyć mocno przy 17mm ( zamawiam ten wide i zobaczymy czy pomoże :-) )
Prorok78
29-11-2008, 12:01
Pisalem to powyzej.. to szklo musi zrobic winietke na normalnym trzyfiltrowym holderku... nie ma wyjscia - musi...:( na wersji wide nie robi...:) no poza ta ktora i tak pochodzi od samego szkla bo minimalna jednak jest i tak..
U mnie na zwykłym holderze winietuje dosyć mocno przy 17mm ( zamawiam ten wide i zobaczymy czy pomoże :-) )
Można też kupić chińszczyznę i samemu przerobić:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57833
Prorok78
02-12-2008, 11:54
No mozna... tylko ze taki oklejony tasma obiektyw... bleee :(
No mozna... tylko ze taki oklejony tasma obiektyw... bleee :(
Oklejony taśmą to był IR cokina, a przy zwykłych filtrach nic nie było oklejane i wygląda to naprawdę dobrze :)
Swoją drogą tego cokina też przerobiłem i teraz mam nakręcany :)
Przy holderze szerokim (Cokin P) będzie na pewno dobrze. W zasadzie można go używać nawet z Sigmą 10-20 mm jeśli oprawa nie będzie zbyt mocno obrócona.
Prorok78
17-12-2008, 00:03
no bez przesady :) na 10-20 nawet plaski polar kolowy winietuje...
Mam, używam i nie winietuje. Oczywiście mam na myśli winietowanie dodatkowej oprawy, bo sam obiektyw nie jest wolny od tej wady. Polar i każdy inny slim do wysokości ok. 5 mm nie będzie winietował.
Prorok78
17-12-2008, 00:31
Mam, uzywam i winietuje :) Kenko 77mm slim... Niewiele ale jednak.:(
Używam UV Marumi WPC i polar Rodenstock (slim) i żadnej dodatkowej winiety nie widzę.
Prorok78
17-12-2008, 23:31
nie no nie bedziemy sie tu przepychac :) moze moje kenko jest troszke mniej 'slim' niz Twoje marumi ??:)
Bardzo możliwe. Może znaczący wpływ ma także grubość samego szkła, a nie tylko wysokość oprawy? W każdym razie sama oprawka bez szkła może być jeszcze ciut wyższa. Jeśli kogoś interesuje mogę dokładnie zmierzyć maksymalną dopuszczalną wysokość. Zapyta ktoś, do czego może się przydać sama oprawka nakręcona na obiektyw? Kto miał do czynienia ze starszymi dekielkami Sigmy będzie wiedział. Otóż wówczas można w miarę wygodnie zakładać i zdejmować dekiel przy założonej osłonie przeciwsłonecznej, która to z kolei ciągle zdejmowana szybko wyrabia zaczepy i wówczas może z obiektywu spadać.
kleszcz5
05-01-2009, 17:50
Dostałem wreszcie holder w wersji wide i mam mieszane uczucia.
Co prawda nie winietuje już ( może leciutko ) ale niestety musi być założony bezpośrednio na obiektyw. Jeżeli jest jakaś UV (nawet w wersji slim) to już winietuje mocno.