Zobacz pełną wersję : SB-900 i ... zawieszenie się lampy
Cześć,
Może już ktoś natrafił na ten przypadek. Mianowicie dzisiaj korzystałem z SB-900 oraz PocketWizard II Plus. Po kilku strzałach lama przestała świecić. Myślałem, że jakiś problem z zasilaniem. Okazało się jednak, że SB-900 całkowicie zawiesiła się. Nie pomagało nic ... wszystkie przyciski zamarły łącznie z .... off. To nie żarty. Przestawienie przełącznika na off nie wyłączyło lampy. Pomogło całkowite odcięcie lampy od zasilania. Zdjęcia robiłem jakieś 45 minut - w tym czasie 2x wystąpił taki objaw.
Pozdrawiam
Remek
mi się tylko pokazuje od czasu do czasu Error :( I muszę wyłączyć i włączyć lampę
A możesz podać więcej szczegółów? W jakich okolicznościach i gdzie wyświetla się ten Error? Poza tym czy całkowicie wisi?
...ale musze was pocieszyc okazuje sie ze mozliwosc update`u firmware`u naprawde sie przyda :)
Ano tak .... ale do tego czasu .... trudno polegać na tej lampce ... zwłaszcza jeśli zawiesisz ją w miejscu gdzie nie bardzo masz łatwy dostęp :(
Kraftsman
07-10-2008, 11:31
Ano tak .... ale do tego czasu .... trudno polegać na tej lampce ... zwłaszcza jeśli zawiesisz ją w miejscu gdzie nie bardzo masz łatwy dostęp :(
Jaki korpus?
A możesz podać więcej szczegółów? W jakich okolicznościach i gdzie wyświetla się ten Error? Poza tym czy całkowicie wisi?
error zoom czy jakoś tak. Wiesz robiłem raz zdjęcia na koncercie i patrzę błyska ale tak jakoś dziwnie i na zdjęciach to było widać. Pomogło włączenie jej i wyłączenie! Potem na weselu mi tak zrobiła w kościele. Dlatego w obecnej chwili używam sb-800 a tu czekam na nową wersje softu. Nie wiem w jakim to dokładnie momencie się stało :( Ale było to około 5 razy. Dlatego jakoś jej zbytnio nie ufam jeszcze :)
ps. ta miłosna informacja piszę lewym dolnym rogu na LCD lampy
A jak masz podłączoną SB-900 z pocketem?? Mam też taki zestaw i nie mam żadnych problemów, chociaż pockety smigają głównie z lampami studyjnymi u mnie.
wiesz nie bardzo wiem o co chodzi w tym twoim poście a zwłaszcza o hasło "pocket"
wiesz nie bardzo wiem o co chodzi w tym twoim poście a zwłaszcza o hasło "pocket"
Pocket to nic innego jak PocketWizard II Plus. A chodzi m o kwestię jak jest połączony PocketWizard II Plus z SB-900. Czy jest to realizowane przez gorącą stopkę (cosik takiego jak na tej aukcji (http://allegro.pl/item449550808_kostka_z_goraca_stopka_do_lampy_z_ka belkiem.html)) czy inaczej.
Cześć,
Korpus to D3. Pocket Wizard jest połączony kabelkiem, który był w komplecie (czyli generalnie zimna stopa) - jack (do PW) oraz gniazdo synchro do SB-900.
Pozdrawiam
Remek
error zoom czy jakoś tak. Wiesz robiłem raz zdjęcia na koncercie i patrzę błyska ale tak jakoś dziwnie i na zdjęciach to było widać. Pomogło włączenie jej i wyłączenie! Potem na weselu mi tak zrobiła w kościele. Dlatego w obecnej chwili używam sb-800 a tu czekam na nową wersje softu. Nie wiem w jakim to dokładnie momencie się stało :( Ale było to około 5 razy. Dlatego jakoś jej zbytnio nie ufam jeszcze :)
ps. ta miłosna informacja piszę lewym dolnym rogu na LCD lampy
OK. To u mnie wszystko wyświetla się tak jakby chodziła i miała za chwilę wyzwolić błysk ale ... tego nie robi, nie działają żadne przyciski i co naśmieszniejsze nie działa OFF :) Na razie błyskałem jedną ale sprawdzę jeszcze czy inne mają ten problem.
error zoom miałem ostatnio przed założeniem obrączek k...wa
widocznie to jakas wada fabryczna,reszta wieczoru bez niespodzianek :)
na weselu mi tak zrobiła w kościele.
Dużo w życiu widziałem, ale wesela w kościele jeszcze nigdy nie udało mi się zobaczyć. :)
Nie spotkałem się jeszcze z takim problemem, przy czym lampy używam dopiero koło miesiąca ;)
slawczyk
19-10-2008, 11:57
Update softu w lampce chyba poprzez korpus.. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie wysyłać jej do serwisu celem wgrania nowego firmware... :/ Moja na szczęście nie zrobiła mi większych niespodzianek, oprócz tej, że podczas oczepin się "zagotowała", ale na samym już końcu. :) Używam jej od 2-óch dni po premierze, ale nie mam na co narzekać...
Niedzwiedz
19-10-2008, 12:15
moja sb900 blysla z 10 000 razy i oprocz przegrzania nic sie nie dzieje, a przegrzac ja potrafie heh ;) ja bym atakowal serwis i gwarnacje nie czekajcie na soft bo lampa powinna dzialac sprawnie !!!!
pozatym mi wysiad AFS w nowym nikorze 60 mikro AFS , ech eLki dzialaja latami ;( a tu takie zonki
ech eLki dzialaja latami
Ta.. jak ch... koledze z pracy 70-200 2.8 L działała... jakiś tydzień, po czym poszła do serwisu bo AF głupiał totalnie.
Nie ma reguły.