Zobacz pełną wersję : D300 - zdjęcia seryjne
robię dużo zdjęć seryjnych (pokazy lotnicze, wyścigi, ...) i mam pytanie czy D300 to dobry wybór? czy jesteście w stanie doradzić mi inny model, który będzie odpowiedniejszy do tego typu zdjęć. wolałbym zostać przy nikonie gdyż jestem przyzwyczajony do ich menu.
Zapewne bedziesz mial doradzone D3 czy D700 (D3 znacznie szybszy) z uwzglednieniem "skrocenia" ogniskowych - cropa. i juz.
Bierz D300 z gripem. Będziesz miał 8 klatek/s i zaoszczędzisz na długich szkłach dzięki cropowi.
Nie miałem D3 w rękach, ale D300 nieźle zamiata mz...
Za Piotrem D300 z gripem lub D3.
ok, ale potrzebny do serii jest również szybki AF... jak pod tym względem wygląda sytuacja?
Bierz D300 z gripem. Będziesz miał 8 klatek/s
A przez ile sekund trzysetka utrzymuje to tempo?
Rafał_Sz
05-10-2008, 19:52
A przez ile sekund trzysetka utrzymuje to tempo?
To zależy od karty, formatu zapisu i ew. dodatkowych "zwalniaczy" jak red. szumu. Nie jest źle. Na F-16 nad głową wystarczy. No chyba, że znowu samolocik będzie miał awarię...
;)
Mateoosh
05-10-2008, 20:03
300 daje rade . wsumie to jak wcisniesz to leci az ci sie karta skonczy :P mam ex 4
Taki mały hint: Wyłącz Active D-Lightening. To znacznie spowalnia. Przy włączonym na Lexarze UDMA x300 w serii robię ~25 zdjęć. Wyłączenie tej funkcji znacznie poprawia sytuację.
Na codzień używam d300 raczej w bardzo statyczno-manualno-stałkowy sposób... niemal jak zenita ;). Dzis miałem okazje wykorzystać możliwości tej puszki właśnie z 3d af, serią i dynamiczną scenografią. Co tu dużo mówić... nawet przy 6 klatkach na sec daje sobie świetnie radę i zamiata aż miło. d3 napewno jeszcze sporo lepszy, ale d300 dla skromniejszego portfela oferuje w zamian "tańsze" długie szkła i większe pokrycie kadru punktami af. Przy opanowaniu puchy, d300 wyrabia w 99% sytuacji aż miło. Oczywiście pod warunkiem kiedy szkło nie ogranicza puszki.
pozdrawiam
jutro idę kupić D300 + Nikkor 50mm f/1.8 D AF + karta CF 8GB EXTREME III ... za 5150 zł ...czy to dobra cena?
@dybiec: A co ma wspólnego ten wątek z Twoim pytaniem...?
A w kwestii odpowiedzi: 50 1.8 kosztuje teraz nówka ~350pln
Karta pewnie 150pln. +- 50pln
Czyli za body zapłacisz: 4600pln
Łatwo sprawdzić w internecie, czy to dobra cena.
Polecam takie serwisy jak skapiec.pl lub ceneo.pl
Zdajesz sobie sprawę, że ta 50tka to nie af-s? bo pytasz o szybkie body, ale bez szybkich szkieł będzie kupa.
Pawel Pawlak
07-10-2008, 00:18
d300 przy szybkich szkłach wymiata. Nie martw się że d3 jest trochę szybszy... Śledzący AF w d300 wymiata tak samo dobrze jak w d3, lepiej niż w d2x (większa precyzja i więcej trafinych klatek) z gripem i paluszkami będziesz miał szybszą puszkę niż d2x a d3 będzie szybszy tylko o 1fps - to nie jest zbyt wielka różnica.
jeśli będziesz focił w RAWach, to przy szybkiej karcie wyciśniesz 17-18 klatek zanim zacznie zwalniać, przy jpgach chyba trudno będzie Ci zapchać bufor. Tak jak napisali przedmówcy, A-DL = OFF i NR = OFF aby uzyskać max szybkości.