Zobacz pełną wersję : D80 i lampa wbudowana + SB800 (jak ustawić aby główna nie doświetlała)
Sculptoris
05-10-2008, 14:40
Witam!
Czy jest możliwość (a jeśli tak to jak to zrobić) takiego ustawienia lampy wbudowanej, aby wyzwalała ona błysk lampy zdalnej bez wpływania z jej strony na oświetlenie?
Mam D80. Ustawiłem wbudowaną lampę na "--" co zgodnie z instrukcją obsługi powoduje, że: "wbudowana lampa nie emituje błysku, ale świeci dioda wspomagająca AF. Należy pamiętać, że wbudowana lampa błyskowa musi być podniesiona, aby mogła emitować przedbłyski monitorujące".
No i tego do końca nie kapuję. Lampa jakiś błysk wyemitować musi aby wyzwolić zdalnie SB800. Sugerując się powyższym zapisem z instrukcji - być może to przedbłyski wyzwalają sabinkę. Przedbłyski jednak nie powinny być rejestrowane na zdjęciu, a... są. Światło jest co prawda minimalne, ale jednak jakieś jest. Trzeba się z tym pogodzić, czy po prostu ja coś źle zrozumiałem i ustawiłem?
autograf
05-10-2008, 14:45
Ustaw wbudowaną na manual 1/128.
Ja tak robię i nie ma wpływu na ekspozycję, a wyzwala SB-800.
-----
edit
Ewentualnie zakryj lampę wbudowaną np dłonią, kartką papieru lub czymś takim (http://foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=15161)
Trudnoonazwe
05-10-2008, 16:29
Ustawinie "--" nie powinno wpływać na ekspozycję bo w trakcie otwarcia migawki, wbudowana nie emituje światła.
Może się wydawać, że wbudowana świeci, bo światło ze zdalnej odbija się od ścian.
Możesz ustawić obiekt blisko obiektywu tak, żeby obiektyw zasłaniał go częściowo przed lampą.
1/128 pozostawi delikatny cień na zdjęciu a przy "--" cień obiektywu będzie już niewidoczny.
Sculptoris
05-10-2008, 18:22
Może się wydawać, że wbudowana świeci, bo światło ze zdalnej odbija się od ścian.
Tak jest w teorii. W praktyce rejestruje. Sprawdzone. Ustawiłem się ze zdalną w kierunku powierzchni odbijającej i cyknąłem zdjęcie. W odbiciu mam zarejestrowane dwa źródła światła - lampa wbudowana i zdalna.
Test przeprowadziłem w niemal całkowitych ciemnościach. Gdy zdjęcie wykonuje się w ten sposób w świetle np. dziennym to światło z lampy wbudowanej jest pewnie pomijalne, ale jednak jest. Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić czy w takich warunkach błysk nie okaże się też zbyt słaby aby odpalić sabinkę. Jeśli tak trzeba będzie przejść na M-kę, zwiększyć nieco siłę błysku i wróci się tym samym do punktu wyjścia.
Przypuszczałem, że być może będzie to rozwiązane jakoś z synchronizacją czasową. Powiedzmy jest przedbłysk przekazujący informację do sabinki, że za ułamek sekundy ma błysnąć - w tym samym czasie w którym nastąpi otwarcie migawki. Podobne sztuczki są przecież stosowane w normalnych przedbłyskach, błyskach stroboskopowych, błyskaniu na początku czy też na końcu czasu naświetlania (chodzi mi o mechanizm precyzyjnej synchronizacji z migawką nawet gdy błysk i otwarcie migawki nie pokrywają się w pełni). A tutaj zonk. No ale przynajmniej wiem, że ustawiam to dobrze.
Dzięki.
P.S. Nie ma sensu zakładać nowego wątku. Przeglądałem dzisiaj nagrania z sesji profesjonalistów w studio. Z tego co widzę zasada jest taka, że modelka znajduje się w miejscu ładnie oświetlonym, a fotograf kryje się w mroku. Ma to jakiś wpływ na zdjęcia, czy chodzi po prostu o to, że taki fotograf zazwyczaj od razu sprawdza wyniki na ekranie monitora, a wiadomo - w przyciemnionym pomieszczeniu widać więcej szczegółów?
michalus
05-10-2008, 18:33
Gdy zdjęcie wykonuje się w ten sposób w świetle np. dziennym to światło z lampy wbudowanej jest pewnie pomijalne, ale jednak jest.
Przed chwilką robiłem zdjęcie właśnie w świetle dziennym. Testowałem coś i postawiłem jabłko na stole, aparat prostopadle w odległości jakieś 50cm, wyzwalałem błyskiem zdalną SB, która stała z boku i na skórce (świecąca woskowana) od jabłka pojawiał się cały czas brzydki odblask/przepał (światło SB było przepuszczane przez parasolkę więc to na pewno nie ona). Jak to wyżej napisano zakryłem lampę wbudowaną cienkim skrawkiem papieru (rachunek za coś) i odblask znikł. Widać nie tylko w ciemności ma to wpływ na zdjęcie - chyba, że coś ewidentnie źle robię.
Sculptoris
05-10-2008, 18:40
Jeśli ustawiłeś tak jak w tym wątku było proponowane to raczej dobrze (lepsza propozycja jak na razie nie padła). Ja ostatnio bardziej poszedłem w portrety, a tam rzadko trzaska się z 50cm w powierzchnię odblaskową. Skoro jednak zgodnie z instrukcją błysk nie jest emitowany to nawet w takich warunkach nie powinno go być. Pewnie do ominięcia gdy zamiast wbudowanej za mastera robi sabinka, ale to zwiększa koszty i ilość sprzętu, który trzeba ze sobą taszczyć.
Tak sobie myślę...
mimo ustawienia puszki na "---" to i tak lampa wbudowana musi odpalić, aby wysterować zdalnie Sabinkę. Cała operacja - czyli przedbłyski lampy wbudowanej i błysk zdalny trwa ułamek sekundy. W tym czasie błyska aparat, podnosi się lustro, błyska sabinka. Mimo, iż światło gna szybko to i tak coś z tych przedbłysków zostaje utrwalone na fotce. Wynika to prawdopodobnie ze zbyt małego odstępu czasowego pomiędzy przedbłyskami i właściwym dla wykonania zdjęcia błyskiem Sabinki.
Sculptoris
05-10-2008, 19:22
Prędkość światła nie jest jednak na tyle mała aby nie można było tego obejść. Skoro da się ustawić serię przedbłysków tak aby nie wpływały na ekspozycję to można było i z tym :-) Ciekawe czy podobnie jest w puszkach profi. A jeśli tak... to czy faktycznie może to przeszkodzić w czymś więcej niż w zdjęciu "woskowanego jabłka".
Trudnoonazwe
05-10-2008, 23:48
Faktycznie, jest tak jak piszecie. To trochę dziwne. Ale i tak mało szkodliwe. 1/128 chyba jest mocniejsza.
jest niestety w nikonie tak ze w wyzwalaniu zewnętrzej lampy dali ciała. Po pierwsze jest to tylko podczerwien i jakies wspomniane tutaj durne przedbłyski. A po drugie widoczność tych błysków na zdjęciu.
By zminimalizować efekt najlepiej wszsktie błyskogrzmoty ustawic na M (nie będzie błysków pomiarowych) a pozatym zrobić lub kupić osłonę na lampę wbudowaną. Niepamiętam jak się nazywała NP-9 czy jakoś tak wkłada się ją w sanki i jest zwykłą czarną klapką.
autograf
06-10-2008, 00:32
Ewentualnie zakryj lampę wbudowaną np dłonią, kartką papieru lub czymś takim (http://foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=15161)
Przecież napisałem jak to wyeliminować. Przeoczyliście czy jak? ;)
Sculptoris
06-10-2008, 10:30
A sprawdzałeś to w praktyce? Walnij zdjęcie w lustro i zobaczysz czy nie ma światła ;-) U mnie na "--" światło mniejsze niż na 1/128. Ale jest! :-)
o o to właśnie chodziło SG-3IR :) nie wiem czemu ale nie skupiłem się na twoim poscie. sorry za dubel.
Sculptoris
06-10-2008, 21:27
No tak, teraz i ja widzę o co biega. Jakoś mi nie przyszło do głowy, że autograf "sam ze sobą gada" ;-)
A może mnie ktoś z kolegów uświadomić jak w trybie Remote mozna zmieniać moc sabinki ?
Bo jak w puszce w commanderze zmieniłem kompensację wbudowanej na -3.0 to sabinke było ledwo widać. Czy one w takim systemie odpalania są ze soba nierozerwalnie związane ?
I czy własnie filterek na podczerwień tą kwestię rozwiązuje ?
autograf
17-10-2008, 21:41
No tak, teraz i ja widzę o co biega. Jakoś mi nie przyszło do głowy, że autograf "sam ze sobą gada" ;-)
No, nareszcie! ;)
Sculptoris, jak przetestujesz daj znać :)
Czarny panel SG-3IR sprawdza się bardzo dobrze - skutecznie tłumi błysk sterujący lampy wbudowanej. Tyle, że Nikon zafundował dodatkową atrakcję - stopka tego panelu ma zatrzask blokujący, którego potem nie można podnieść żeby zdjąć ten panel...
Use the force Luke...
Czyli wyź i pociągnij a sam wyskoczy. Uwierz :)
--
Polsar74
20-10-2008, 21:37
A może mnie ktoś z kolegów uświadomić jak w trybie Remote mozna zmieniać moc sabinki ?
Bo jak w puszce w commanderze zmieniłem kompensację wbudowanej na -3.0 to sabinke było ledwo widać. Czy one w takim systemie odpalania są ze soba nierozerwalnie związane ?
I czy własnie filterek na podczerwień tą kwestię rozwiązuje ?
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ... chodzi Ci o to jak sterować mocą błysku np zewnętrznej lampy pracującej w trybie Remote ?
Jeśli tak to postępujesz następująco :
- sterujesz mocą z body
- sterujesz mocą z lampy Master
- sterujesz mocą ze sterownika błysku SU800
do wyboru, do koloru
pzdrw
Paweł
Polsar74 chodziło mi o zmiane mocy sabiny z puszki przy wyzwalaniu jej z wbudowanej.
Wiedzę tą już posiadłem a ponadto radiowe Cactusy prosto z Chin w drodze.
Niemniej jednak dzieki
Sculptoris
10-11-2008, 19:55
Odkryłem dzisiaj coś nowego zupełnie przypadkiem robiąc inne zdjęcia gdzie wbudowana wyraźnie nie brała udziału w ekspozycji - ani odrobinę.
Wszystko zależy od czasu :-) Gdy miałem ustawione 1/250s to po wbudowanej nie było ani śladu. Gdy ustawiłem 1s wtedy miałem zarejestrowane jej światło. Przy krótszych czasach pewnie też. Nie wiem jaki czas jest tym granicznym, nie chciało mi się już sprawdzać :-)
Prosze o pomoc !!!
W trakcie robienia zdjęć seryjnych , lampa nie dopala... tzn wychodzi co 3 zdjęcie reszta ciemna. I obserwując lampę z boku widać jest jak piewszy błysk jest dobry a np. dwa nastęne albo bardzo słabe albo nie ma go wcale. Nie mam pojęcia co jest powodem i jak temu zaradzić. Czy to wina aparatu czy też lampy ?
Prosze o poradę
Z góry dziekuję
Radek
Jendrek.gd
09-10-2009, 13:09
Pamiętam jest coś w instrukcji obsługi że w trybie seryjnym po kilku błyskach musi ostygnąć lampa
adolfik9501
09-10-2009, 16:07
Prosze o pomoc !!!
W trakcie robienia zdjęć seryjnych , lampa nie dopala... tzn wychodzi co 3 zdjęcie reszta ciemna. I obserwując lampę z boku widać jest jak piewszy błysk jest dobry a np. dwa nastęne albo bardzo słabe albo nie ma go wcale. Nie mam pojęcia co jest powodem i jak temu zaradzić. Czy to wina aparatu czy też lampy ?
Prosze o poradę
Z góry dziekuję
Radek
Lampa potrzebuje się naładować. Jak wali pełną mocą to pierwszy błysk jest OK. Drugiego już nie ma ;) I tak proporcjonalnie do siły błysku. Jak dasz 1/2 to 2 błyski będą ok, a 3 nie.
czarne pudełko na kliszę fotograficzną po małym scisnieciu ładnie pasuje do wbudowanej lampy D80 i stłumi błysk