PDA

Zobacz pełną wersję : wyostrzenie w puszce ma jakis wplyw na NEF-A ?

zaza67
05-10-2008, 12:12
Mam takie pytanko czy ustawienie kontrastu i wyostrzenia w puszce ma jakis wplyw na jakosc nefa ? Czy te wszystkie ustawienia tycza sie do jpega .

rastula
05-10-2008, 12:15
tylko jpg

chociaż niektórym puszkom (n60) np na optyczne.pl "zarzuca się" ingerencję w pliki NEF , no ale to inny temat bo ona jest (jeśli jest) niezależna od ustawień

tak więc ustawienia o które pytasz, nie mają wpływu na plik nef

okon
05-10-2008, 12:38
Jeżeli korzystasz z CaptureNX, ustawienia które są w puszce automatycznie są stosowane do aktualnie otwieranego NEF-a. Ale oczywiście możesz je dowolnie zmieniać.
Jeżeli np. ustawisz wyostrzanie na najwyższe, możesz później w NX przełączyć na brak wyostrzania i zrobić to po swojemu... To samo tyczy się kontrastu i innych ustawień optymalizacji zdjęcia.
Jeżeli używasz innych konwerterów RAW to ustawienia z puszki są ignorowane.

Erie
05-10-2008, 12:50
Jeżeli korzystasz z CaptureNX, ustawienia które są w puszce automatycznie są stosowane do aktualnie otwieranego NEF-a. Ale oczywiście możesz je dowolnie zmieniać.
Jeżeli np. ustawisz wyostrzanie na najwyższe, możesz później w NX przełączyć na brak wyostrzania i zrobić to po swojemu... To samo tyczy się kontrastu i innych ustawień optymalizacji zdjęcia.
Jeżeli używasz innych konwerterów RAW to ustawienia z puszki są ignorowane.

dokładnie tak, przy czym jeszcze poprzednie programy Nikona też czytały ustawienia z puszek, ale niestety obecnych aparatów w dużej części nie obsługują

zaza67
05-10-2008, 13:05
mam psCS3 wiec ustawienia nie maja znaczenia , ale ustawienia balansu bieli to odczytuje bo podaje jakie sa na ujeciu.

Jacek_Z
05-10-2008, 13:25
, ale ustawienia balansu bieli to odczytuje bo podaje jakie sa na ujeciu.
niesety ale on podaje swoje propozycje K, nie musi to wcale być ten balans bieli z aparatu.
Zależy to jaki tryb WB miałeś ustawiony. W K, auto, pre?

zaza67
05-10-2008, 13:30
Wyczytalem na forum ze najlepiej ustawiac na auto tylko w swietle zarowym pomudz mu wybierajac zaroweczke lub swietlowke . A jak najlepiej ustawic balans ? aparat D40

Jacek_Z
05-10-2008, 14:06
najlepiej wb pre

zaza67
05-10-2008, 14:28
czyli to na szara kartke ? ale mam pytanie skad wziasc taka kartke ?

Jacek_Z
05-10-2008, 14:34
zastępczo może być coś innego. Weź białą kartkę A4 z drukarki :-D - jest całkiem OK.

Erie
05-10-2008, 14:34
czyli to na szara kartke ? ale mam pytanie skad wziasc taka kartke ?

do podstawowych zastosowań wystarcyz nawet biała kartka papieru lub szara karta Kodaka do ustawiania ekspozycji

zaza67
05-10-2008, 15:36
Dzieki za podpowiedzi co z tym zrobic . Zrobilem zdjecie bialej kartki i teraz aparat robi takie kolorki :
http://img407.imageshack.us/img407/8538/probatq8.jpg
http://img518.imageshack.us/img518/9751/proba2wk2.jpg
to takie zwykle pstryki z okna ale co powiecie o kolorach ?
A teraz jak ustawie WB na PRE to bedzie robic z tej kartki a jak np. na sloneczko lub auto to ze swoich ustawien czy dobrze to rozumuje

Erie
05-10-2008, 15:40
A teraz jak ustawie WB na PRE to bedzie robic z tej kartki a jak np. na sloneczko lub auto to ze swoich ustawien czy dobrze to rozumuje

dokładnie tak, przy czym za każdym razem możesz sobie to PRE ustawić na nowo

zaza67
05-10-2008, 16:30
dzieki za wiadomosci

Jacek_Z
05-10-2008, 20:29
Dzieki za podpowiedzi co z tym zrobic . Zrobilem zdjecie bialej kartki i teraz aparat robi takie kolorki :

to takie zwykle pstryki z okna ale co powiecie o kolorach ?
te kartkę musisz mieć w takim świetle jak to co fotografujesz. W tym przypadku wzorcowa kartka powinna być nie w pokoju, a na zewnątrz, oświetlana takim światłem jak krajobraz.

Za każdym razem gdy się zmieni światło WB pre robi się od nowa.

rastula
06-10-2008, 10:30
czyli metoda dobra raczej do studia, czy pleneru w stałym, miejscu i oświetleniu

w "dynamicznych" planach raczej mało praktyczne

poza kartką można tez skorzystać ze specjalnego dekielka na obiektyw.

Ja w 99% przypadków mam ustawiony BB na auto - i ew korekcja w programach później...
No ale robię 100% zdjęć w NEF, więc niewiel ryzykuję :-)

asit
06-10-2008, 18:53
ja zawsze robie w K. nie trzeba szukac zadnej kartki. wystarczy tylko wiedziec kiedy jakiej temp uzyc co wcale nie jest takie trudne :)

fjerzy
06-10-2008, 19:02
ja zawsze robie w K. nie trzeba szukac zadnej kartki. wystarczy tylko wiedziec kiedy jakiej temp uzyc co wcale nie jest takie trudne :)

No nie wiem, ja wymiękam:
3000 ciepłe białe jarzeniowe;
3700 białe jarzeniowe;
4200 zimne białe jarzeniowe;
5000 jarzeniowe białe dzienne;
6500 jarzeniowe światło dzienne.

może podasz rozsądniejszą tabelę.

zaza67
06-10-2008, 20:51
a skad wiedziec jak obliczyc posrednie K. ? Czlowiek pewnie by tego nie spamietal

asit
06-10-2008, 20:52
rozsadniejszej tabeli nie mam. nie mam jej wcale praktycznie:) moj sposob to: robic robic robic i w koncu samo przyjdzie;]
pewnie ze z az tak dokladnych danych nie korzystam i nigdy sie w takowa nie zaglebialem. na pamiec tez ich nie znam.
znam po prostu ogolny rozklad kolorow. potem to juz tylko wystarczy "dostroic"
robie w K bo:
zadko mam jakies kartki przy sobie :)
na auto nigdy mi dobrze nie dobiera
z wzorcowymi tez mam klopot czesto bo przeklamuja jak dla mnie.
z reszta bw jest chyba dla kazdego sprawa osobista. jedni wola cieplejsze barwy inni wrecz odwrotnie. dzieki K mam jakby wieksza mozliwosc dobrania kolorow, ktore dla mnie bede odpowiednie, nawet jakbym mial przeklamac kapke rzeczywiste barwy

zaza67
06-10-2008, 21:09
jeszcze was spytam jak wolacie nefa to ustawiacie WB tylko na K czy tez regulujecie tinte czy ona na 0 ? Jaki jest najlepszy sposob zeby np. dobrac poprawne WB w ACR ?

Rafał_Sz
06-10-2008, 21:19
Ja to robię w/g odczucia, czyli na oko.

Czornyj
06-10-2008, 21:24
jeszcze was spytam jak wolacie nefa to ustawiacie WB tylko na K czy tez regulujecie tinte czy ona na 0 ? Jaki jest najlepszy sposob zeby np. dobrac poprawne WB w ACR ?

Wartość w kelvinach to nieco wyidealizowany sposób informowania o barwie światła, mający stosunkowo niewiele wspólnego z rzeczywistością (jest to barwa światła emitowanego przez rozżarzone do danej temperatury radiatory). Dlatego potrzebna jest jeszcze korekta tinty i jak najbardziej należy jej używać.

Najlepszym sposobem poprawnego dobrania WB jest obserwacja i doprowadzenie do efektu, który nam odpowiada wizualnie.

amator_r
06-10-2008, 23:30
Wartość w kelvinach to nieco wyidealizowany sposób informowania o barwie światła, mający stosunkowo niewiele wspólnego z rzeczywistością (jest to barwa światła emitowanego przez rozżarzone do danej temperatury radiatory). Dlatego potrzebna jest jeszcze korekta tinty i jak najbardziej należy jej używać.

Najlepszym sposobem poprawnego dobrania WB jest obserwacja i doprowadzenie do efektu, który nam odpowiada wizualnie.

tak się zastanawiam.. w ACR można wybrać tego 'WB toola' do pobrania neutralnej szarości i w efekcie ustawienia poprawnego WB. neutralna szarość to w ideale R=128, G=128, B=128.

czy to byłby sposób doskonały:
1. wybieram 'white balance tool' w ACR
2. szukam punktu który ma RGB (128,128,128) i go wybieram ??

ps nie jestem pewien czy kolor, który na zdjęciu będzie 128,128,128 był faktycznie szary; chociaż po paru testach muszę przyznać że to się sprawdza ;)

Czornyj
06-10-2008, 23:33
Jeśli na zdjęciu jest neutralna szarość 128,128,128 to kliknięcie na nią WB toolem nic nie zmieni, bo WB tool służy do neutralizowania szarości, które neutralne nie są.

Erie
06-10-2008, 23:37
tak się zastanawiam.. w ACR można wybrać tego 'WB toola' do pobrania neutralnej szarości i w efekcie ustawienia poprawnego WB. neutralna szarość to w ideale R=128, G=128, B=128.

czy to byłby sposób doskonały:
1. wybieram 'white balance tool' w ACR
2. szukam punktu który ma RGB (128,128,128) i go wybieram ??

ps nie jestem pewien czy kolor, który na zdjęciu będzie 128,128,128 był faktycznie szary; chociaż po paru testach muszę przyznać że to się sprawdza ;)

szukasz punktu który MA BYĆ neutralnie szary na zdjęciu, czyli był taki w rzeczywistości

Czornyj
06-10-2008, 23:42
szukasz punktu który MA BYĆ neutralnie szary na zdjęciu, czyli był taki w rzeczywistości

I tu - nawiasem mówiąc - pojawia się kolejny problem - bo mz. np. neutralizoawnie szarości oświetlonej światłem żarowym to kiepski pomysł. Jak wspomniałem wcześniej - trzeba posłużyć się raczej oceną wizualną i pamięcią barw, lub poczuciem estetyki.

amator_r
06-10-2008, 23:46
tak coś właśnie czułem, że gdyby to było takie proste to WB byłby ustawiony z automatu i po problemie ;) także dzięki za wyjaśnienie, teraz to ma sens - szukam punktu który MA BYĆ neutralnie szary.

Czornyj
06-10-2008, 23:47
szukam punktu który MA BYĆ neutralnie szary.

Nie do końca. Szukasz punktu, który ma być neutralnie szary - a potem się zastanawiasz, czy aby napewno powinien być aż tak neutralny.

Erie
07-10-2008, 00:42
Nie do końca. Szukasz punktu, który ma być neutralnie szary - a potem się zastanawiasz, czy aby napewno powinien być aż tak neutralny.

dokładnie tak :)

fjerzy
07-10-2008, 10:39
rozsadniejszej tabeli nie mam. nie mam jej wcale praktycznie:) moj sposob to: robic robic robic i w koncu samo przyjdzie;]
pewnie ze z az tak dokladnych danych nie korzystam i nigdy sie w takowa nie zaglebialem. na pamiec tez ich nie znam.
znam po prostu ogolny rozklad kolorow. potem to juz tylko wystarczy "dostroic"
robie w K bo:
zadko mam jakies kartki przy sobie :)
na auto nigdy mi dobrze nie dobiera
z wzorcowymi tez mam klopot czesto bo przeklamuja jak dla mnie.
z reszta bw jest chyba dla kazdego sprawa osobista. jedni wola cieplejsze barwy inni wrecz odwrotnie. dzieki K mam jakby wieksza mozliwosc dobrania kolorow, ktore dla mnie bede odpowiednie, nawet jakbym mial przeklamac kapke rzeczywiste barwy

Przeczytaj Kolego co napisałeś! Na oko to ja robiłem zdjęcia aparatem "Druch". 30 lat ewolucji i dalej mamy robić na oko!!! Daj spokój. jeśli prawdą jest że "na oko" jesteś wstanie dobrać właściwy balans bieli, to Twoje oko powinni dobrze przebadać, bo to fenomen.l

Erie
07-10-2008, 10:47
Przeczytaj Kolego co napisałeś! Na oko to ja robiłem zdjęcia aparatem "Druch". 30 lat ewolucji i dalej mamy robić na oko!!! Daj spokój. jeśli prawdą jest że "na oko" jesteś wstanie dobrać właściwy balans bieli, to Twoje oko powinni dobrze przebadać, bo to fenomen.l

ok, to niech i moje badają :D, jak sobie ustawiam ręcznie w K temperaturę to pomyłki są mniejsze niż 100K, czyli lepiej niż auto - bez przesady proszę to wcale jakieś trudne nie jest, podobnie jak ludzie ustawiają ekspozycję w punkt samemu operując czasem, przesłoną i czułością

Jacek_Z
07-10-2008, 11:06
też ustawiam często w K. Udaje się mi trafiać dość dokładnie. Praca na manualach uczy 2x szybciej niz każda inna :-D.
Nalezy przyglądac się zachmurzeniu, uwzględnić godzinę i porę roku.
Co do sztucznych świateł - K nie dokońca pomogą, widmo bywa pocięte, lepiej robić WB pre. Można ewentualnie K i dodatkowo najczęściej konieczne jest ruszenie Hue.

asit
07-10-2008, 20:03

w takim razie moze warto by wrocic do "drucha" a nie ze wszystkim liczyc na pomoc maszynki?
nikogo nie namawiam do korzystania z K (moze warto by przeczytac raz jeszcze?). dla mnie auto i zdefiniowane tryby klamia, druga sprawa natomiast to taka ze nie zawsze sa warunki na kartki. jesli ciebie wyniki przy tamtych ustawieniach satysfakcjonuja to przeciez nie bede ci bronil. kazdy robi jak umie.
:)