PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 70-200 VR i piszczenie silnika AF

DonAlberto
04-10-2008, 22:09
Witam, dziś po zakupie mojego nowego tele jak już dokładnie sprawdziłem go w domu - nie mówię tu o jakości obrazu bo jest wyśmienita, tylko o dziwnym symptomie piszczenia (a w zasadzie takiego lekkiego obcierania, delikatnego pisku) w momencie pracy silnika AF - szczególnie słyszalne gdy obiektyw nie trafi w punkt ostrości i przeciągnie po całym zakresie od min do nieskończoności. Wiecie, ktoś może powiedzieć, że się czepiam ale w Canonie 70-200 tego nie miałem, a poprzedni obiektyw Nikona 70-200 którego miałem nie zauważyłem żeby miał coś podobnego. Może ktoś kto go ma sprawdzić czy silnik AF pracuje w takie sposób? bo wśród moich znajomych niewielu go ma. A pytam nie dlatego że się czepiam tylko wiem że najczęściej takie rzeczy psują się już po gwarancji.
pozdrawiam

ArtX
04-10-2008, 22:23
moj tez tak piszczy - prawdopodobnie zaszkodzilo mu mechaniczne uszkodzenie w czasie transportu. Oprocz piszczenia blokusje sie tez AF - czasem jak nie zlapie ostrosci od razu i przekreci pierscieniem do nieskonczonosci to zamiast 'odbic i wrocic' zostaje sobie i piszczy. Trzeba go wtedy (pierscien) lekko 'dygnac' palcem i dziala. Nic z tym nie robilem, bo prawdopodobnie bym musial szklo wyslac do Niemiec, a tam naprawa (i wycena) slono kosztuje. Wole poki co sobie pyknac go malym palcem jak 'nie zlapie', niz placic ponad 300 euro, ktore dolozylem do 24-70 ;)
pozdr.
Art.

PS.
Podobno taki problem sie zdarza czesciej.

Zuzus
04-10-2008, 23:20
moj nie piszczy..

Art - gratuluje zakupu :), slyszalam, ze juz nawet opijaliscie tego 24-70 ;)

ArtX
04-10-2008, 23:42
moj nie piszczy..

Art - gratuluje zakupu :), slyszalam, ze juz nawet opijaliscie tego 24-70 ;)

cos w te buty ;)

malisz
05-10-2008, 12:21
moj tez nie piszczy. podczas ostrzenia robi tylko bardzo ciche szszszszsz w calym zakresie.
ale np. af-s w 16-85 piszczy od nowosci i dziala, takze nie wiem czy jest tu jakas regula.

kichu
05-10-2008, 13:41
moj 70-200 tez nie piszczy, zaden z posiadanych przeze mnie afs-ow nie piszczal i nie piszczy

jesli jest gwarancja to moze byc tak do serwisu dac...

deoc
06-10-2008, 18:05
a nie jest to przypadkiem poprostu VR? On wlasnie tak piszczy delikatnie jak dziala.... wylacz VRa i zobacz czy to samo bedzie sie dzialo :)

spiritwood
06-10-2008, 18:11
Piszczenie zdarza się i to wcale nie tak rzadko w silnikach AFS. Nagminnie piszczały 17-35 (mój też piszczał, ale - o dziwo - przestał) i 28-70. O piszczących 70-200 póki co nie słyszałem, ale wcale mnie nie dziwi, że się jakiś objawił. Według niektórych jest to umierający napęd AFS. Cała reszta właścicieli piszczących obiektywów po prostu foci dalej... niektórzy nawet parę ładnych lat ;)

meledhel
06-10-2008, 23:19
Według niektórych jest to umierający napęd AFS.
Nie wiem czy jest to zawsze prawdą. W moim przypadku zaczął piszczeć 18-200... a potem zdechł AFS :(

Tomek Konopka
08-10-2008, 08:39
A u mnie to słychać szszszszszs, ale wiem że to VR.

DonAlberto
08-10-2008, 08:51
a nie jest to przypadkiem poprostu VR? On wlasnie tak piszczy delikatnie jak dziala.... wylacz VRa i zobacz czy to samo bedzie sie dzialo :)

No bez przesady, wiem co do VR IS itp, i jego włączenie to takie cyk i szemranie - oczywiście że wyłączone. Silnik AF gdy pracuje i rusza soczewką też wydaje takie szmery, natomiast piszczeć nie powinien, przynajmniej mi się tak wydaje bo żadne ze szkieł nigdy mi tak nie piszczało.

jarzab11
08-10-2008, 08:57
moj tez nie piszczy. podczas ostrzenia robi tylko bardzo ciche szszszszsz w calym zakresie.
ale np. af-s w 16-85 piszczy od nowosci i dziala, takze nie wiem czy jest tu jakas regula.

w moim też cisza, tylko to delkatne szzzzzzzz robi :mrgreen: