PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Borowy Młyn '08

aiuen
04-10-2008, 00:41
Moja pierwsza fotka na forum.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://renegade.pl/galeria/forum.nikon/borowy_mlyn.jpg)

Borowy Młyn nad jeziorem Chłop, województwo lubuskie, piękna okolica.
Fotka robiona po południu, słońce zachodziło, na drzewach coś mi nie pasuje, ale ekspertem (jak Wy) nie jestem więc czekam na rady, uwagi i takie tam.

Mam LCD nie miałem za bardzo, gdzie porównać na CRT więc nie wiem czy nie za ciemno/jasno.

Sowulus12
04-10-2008, 00:48
Ja też ekspertem nie jestem ale to odbicie chmurek w wodzie jest słaba, ale reszta jest bardzo na tak.

aiuen
04-10-2008, 00:57
no następnym razem coś wykombinuję, aby poprawić odbicie, może polarek pójdzie bardziej w ruch bo wtedy nie za bardzo nim pokręciłem ... no i ten napis to se chyba mogłem jednak darować, no ale to ma być taka niby okładka dla internetowego albumu zdjęć z tej wyprawki jako że byłam tam ze znajomymi

Sowulus dzięki za szybką i jakże przydatną (początkującemu) uwagę

Sowulus12
04-10-2008, 01:38
aiuen, fotka generalnie ok ale to odbiciie na nie, pracuj :)

Seeker
04-10-2008, 06:34
Ja mam inne odczucie. Odbice calkiem znosne, co nnego napis...

Sowulus12
04-10-2008, 09:48
Ja mam inne odczucie. Odbice calkiem znosne, co nnego napis...

Napisu nawet nie komentowałem :)

adam1277
04-10-2008, 10:04
ot tak,taki zwykły strzal

Negev
04-10-2008, 10:29
- Zrób taką próbę: popatrz na to zdjęcie zasłaniając kilka centymetrów od dołu. Samo odbicie nie jest złe, ale w tym przypadku wprowadza spore zamieszanie na zdjęciu. Po odcięciu tych kilku cm z dołu pozostaje spokojny i bardzo ładny widoczek znad jeziora.

Pozdrawiam i życze sukcesów w fotografowaniu!
/r./ Chaim

harb
04-10-2008, 10:52
Ja też ekspertem nie jestem ale to odbicie chmurek w wodzie jest słaba, ale reszta jest bardzo na tak.

zauwazyłem ze wiele fotek komentujesz od chwili pojawienia się na forum ,i to czesto np.takimi słowami jak wtym wątku
......ale reszta jest bardzo na tak.powiedz mi co w tej fotce jest bardzo na tak ,to moze i ja sie do niej przekonam

ps .trzeba brać odpowiedzialność za swoje słowa ,fotke wstawił początkujacy forumowicz a Ty przekonywujesz go o wartości jego dzieła i upewniasz go w tym ze idzie we właściwym kierunku - mozna w ten sposób wypaczyć komuś gust

pozdrawiam :-D

bercik
04-10-2008, 13:18
zauwazyłem ze wiele fotek komentujesz od chwili pojawienia się na forum ,i to czesto np.takimi słowami jak wtym wątku powiedz mi co w tej fotce jest bardzo na tak ,to moze i ja sie do niej przekonam

ps .trzeba brać odpowiedzialność za swoje słowa ,fotke wstawił początkujacy forumowicz a Ty przekonywujesz go o wartości jego dzieła i upewniasz go w tym ze idzie we właściwym kierunku - mozna w ten sposób wypaczyć komuś gust

Sorry, ale ja czegoś nie rozumię, a mianowicie do czego służą prezentacje prac forumowiczów,
jeśli ma być tak jak piszesz by naprowadzać na własciwy kierunek,
to pytanie rodzi się takie jaki jest dorobek tych którzy oceniają, kim są, co sobą reprezentują?
Ale skąd taki oceniany ma wiedzieć, że tylko tego usera a nie innego ocena jest słuszna ? I tylko jego należy przyjąć uwagę.
Myślę, że jak ktoś upublicznia na takim forum swoje prace to musi się liczyć z różnymi opiniami sam musi ocenić wagę tych opinii.
Jak się komuś podobają fotki, to znaczy, że się podobają, a innym nie.
Często z zawodowych zainteresowań w chodzę w ten dziaŁ i obserwuję, takie oto zjawisko, jak jeden z aktywnych forumowiwiczów wystawi swoją pracę, to zaraz jego przyjaciele zachłystują się z zachwytu nad jego dziełem, innym razem przyjaciel przyjaciela wystawi swoją pracę i to samo w kółko we własnym kręgu, mimo że niektórzy odbierają to arcydzieło jako zwykły kicz.
Myślę, że formuła tego działu jest taka, zrobiłem foto, nie mam gdzie sprawdzić jaki byłby odbiór przez innych i stawiam swoją pracę, chce ktoś zabrać głos, niech zabiera bo po to jest to forum.
A jak ktoś bardzo chciałby być naprowadzony na właściwy kierunek, to proszę bardzo szkoła, praktyyka i jeszcze raz praktyka, eksperymenty i zadania sobie prostego pytania po co fotografuję, i potem jeszcze raz szkoła praktyka itd,
i nie zamieszczania swoich fot na podobnych forach, trzymania się swojego a jeśli można z tego godnie wyżyć,
to jest super.
Harb nie odbieraj tego osobiśćie, ponieważ ta wypowiedź jest natury ogólnej.

Sowulus12
04-10-2008, 13:22
zauwazyłem ze wiele fotek komentujesz od chwili pojawienia się na forum ,i to czesto np.takimi słowami jak wtym wątku powiedz mi co w tej fotce jest bardzo na tak ,to moze i ja sie do niej przekonam

Dostałem opierdaty od starszego kolegi? :)

To moja subiektywna opinia, fotka nie powala, ale nie jest też zła, jak napisałem nie podoba mi się jej dolna część - co do reszty jestem na tak, technicznie w miarę ok, kolorki ładne, ostrość jest - ot pocztówka jakich setki na tym forum. Może słowa "bardzo na tak" są przesadzone, zgoda.

Nie będę Cię do niej przekonywał - Twoje zdanie możebyć inne i ja je szanuję.

harb
04-10-2008, 13:40
Dostałem opierdaty od starszego kolegi .

jeżeli tak to odbierasz, to mało zrozumiałes z mojego postu - przesledz swoje a znajdziesz w nich to o czym piszę

Sowulus12
04-10-2008, 17:01
Harb, dość o tym - szkoda na to czasu - możemy o tym podyskutować na PW, po co mają to wszyscy czytać, nikogo to nie interesuje, a już napewno nie autora tematu.

Jeżeli masz ochotę na zdrową dyskusję na ten temat to zapraszam.

aiuen
05-10-2008, 00:08
<lol> no w szoku jestem, że moja fotka wywołała taką dyskusję. Z napisem pojechałem wiem lipa. Natomiast co do samego zdjęcia to zaiste było to takie sobie cyknięcie, mi osobiście i subiektywnie fotka się podoba, wolałbym aby łódka była bliżej po prawej stronie, między linią trzcin a słowem młyn, mniej więcej w połowie. No, ale jak sięnie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Dorzuciłem fotkę bez napisu z chyba poprawionym odbiciem. Jeszcze nie skumałem nowego LCD, a na CRT zobaczę dopiero w poniedziałek.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://renegade.pl/galeria/forum.nikon/borowy_mlyn_1.jpg)