Zobacz pełną wersję : wyzwalanie bezprzewodowe sb 800 z S5 pro
cranium84
03-10-2008, 16:01
Nie wiem ale nigdzie nie potrafie znaleźc ( chyba zle szukam ) chodzi mi jak wyzwolic bezprzewodowo sb 800 za pomoca S5 pro , czytam instrukcjie i nie potrafie znaleźc jak np ustawic jako główno awbudowaną a jako zdalną sb 800 jezeli ktos moze mi pomoc bede bardzo wdzieczny
Zdalną SB-800 ustawiasz za pomocą ustawień użytkownika (custom settings) na lampie; żeby wejść w te ustawienia przyciskasz środkowy guzik tego białego wybieraka z tyłu przez dwie sekundy, a potem przelatujesz przez menu używając przycisków bocznych wybieraka. Wszystko od str. 67 manualu do lampy w wersji angielskiej (Ustawienia użytkownika) oraz w rozdziale Advanced Operations (od str. 72). W S5 lampkę na body ustawiasz w set-up menu > built-in flash > commander mode (C + błyskawica).
cranium84
03-10-2008, 17:26
no wlasnie robie tak : wkładam lampe na aparat włączam aparat i lampe ustawiam na lampie na Remote np kanal 3 i na grupe A wychodze i ustawiam na aparacie build in flash commander mode wszedzie ttl kompensacji nigdzie i zostawiam na 0 a kanał daje na 3 akceptuje , wychodze z menu wyłaczam lampe wylaczam aparat sciagam lampe wlaczam lampe wlaczam aparat i ... nie działa ... czy cos robie zle ? gdzies cos jeszcze trzeba ustawic ? :/ hmmm prosze o pomoc.
no wlasnie robie tak : wkładam lampe na aparat nie musisz tego robić. Po co te komplikacje? Wszystko mniej osobno, włączone. Nie musisz się tak bawic jak to opisujesz.
nie znam menu fuji, nie pomogę.
Jak Jacek Z.: po co lampa na aparat, ustaw SB800 na tej podstawce z kompletu lub na statywie. I nie wyłączaj lampy. Nie kombinuj też z kanałami, kanały są przydatne jeśli w pobliżu więcej osób używa aparatów i lamp z CLS; wtedy każdy robi w swoim "kanale", żeby nie włączać drugiemu fleszy. Aha, i jeszcze jedno: nie wystarczy nie wyłączyć lampy i aparatu. Sprawdź, czy masz również wyłączony (lub ustawiony na odpowiednio długi czas) okres przejścia lampy w "stan spoczynku".
lampa w remote nie przechodzi w stan spoczynku.
cranium84
03-10-2008, 18:09
spoko , juz sobie poradziłem , porpostu nie miałem podniesionej wbudowanej lampy i nie wyzwalal sie blysk z sb 800 wyłaczyłem build flesh tzn ustawiłem na - - ale chyba błyska emitujac przedblysk :) ale spoko wyzwala sabinke wiec jest oki :)
spoko , juz sobie poradziłem , porpostu nie miałem podniesionej wbudowanej lampy i nie wyzwalal sie blysk z sb 800 wyłaczyłem build flesh tzn ustawiłem na - - ale chyba błyska emitujac przedblysk :) ale spoko wyzwala sabinke wiec jest oki :)
a niby jak ma to zadzialac jak nie bedzie przedblysku sterujacego?
spoko , juz sobie poradziłem , porpostu nie miałem podniesionej wbudowanej lampy Myślenie ma kolosalną przyszłość :mrgreen: :evil: :mrgreen:
gaincoin
05-10-2008, 13:46
do somebody can work it??