Zobacz pełną wersję : Przesiadka z Panasonic DMC-TZ1 na D60 -warto?
Witam.
Mam zamiar przesiąść się z Panasonic DMC-TZ1 na d60 z podstawowym najtańszym obiektywem http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d60-z-ob-18-55-mm-ed-ii/, może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć czy odczuję pozytywną różnice w jakości zdjęć.
Wolę na początek podstawowy kitowy obiektyw, a po ok 6 m-cach uzupełnić o jakieś szkło do 1000 PLN.
Sowulus12
03-10-2008, 15:08
Napewno różnica będzie, ale wszystko zależy od szkieł. D60 to dobra puszka, osobiście używałem D70s, ale czytałem o niej i zbiera dużo dobrych opinii - poczytaj na forum.
Lustrzanka to inna bajka niż aparat kompaktowy bez zmiennej optyki - nawet najbardziej zaawansowany - jednak pamiętaj że "lustro wciąga" i najprawdopodobniej na jednym szkiełku za 1000 zł się nie skończy ;) Aha i jeśli chodzi o ten kit 18-55 to bym sobie odpuścił, lepiej kup samo body i dokup do niego np. N18-70 3.5-4.5 albo Tamrona 17-50 2.8 (w ramach 1000zł) - będziesz bardziej zadowolony i napewno zauważysz różnicę w stosynku do swojego Panasia zarówno w ostrości jak i obrazowaniu, nie wspominając o pracy na wysokim ISO i jeszcze wielu innych plusach lustra.
Pozdrawiam i życzę dobrych decyzji,
może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć czy odczuję pozytywną różnice w jakości zdjęć.
Łopatologicznie? To tak, jakbyś zapytał, czy odczujesz pozytywną różnicę, gdy zmienisz sobie żonę. To jest kwestia gustu. Indywidualnej wrażliwości.
Natomiast, jeśli pytasz, czy aparat A robi lepsze zdjęcia niż aparat B - to przede wszystkim jest kwestia robiącego zdjęcia. Można powiedzieć inaczej - aparat A ma "większe możliwości" niż aparat B - ale to wszystko nic, gdy fotografujący i tak nie potrafi tego wykorzystać, czy to ze względu na brak umiejętności, czy brak wiedzy, czy talentu...
Każda z odpowiedzi na Twoje pytanie będzie subiektywna. Zważywszy na miejsce, w którym postawiłeś pytanie, pewnie więcej odpowiedzi będzie za zmianą. I taka tez jest moja - oczywiście subiektywna - odpowiedź: zmieniaj.
:)
może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć czy odczuję pozytywną różnice w jakości zdjęć.
Teoretycznie tak. W praktyce to zależy od Ciebie.
Sowulus12
03-10-2008, 15:32
Łopatologicznie? To tak, jakbyś zapytał, czy odczujesz pozytywną różnicę, gdy zmienisz sobie żonę. To jest kwestia gustu. Indywidualnej wrażliwości.
Natomiast, jeśli pytasz, czy aparat A robi lepsze zdjęcia niż aparat B - to przede wszystkim jest kwestia robiącego zdjęcia. Można powiedzieć inaczej - aparat A ma "większe możliwości" niż aparat B - ale to wszystko nic, gdy fotografujący i tak nie potrafi tego wykorzystać, czy to ze względu na brak umiejętności, czy brak wiedzy, czy talentu...
Każda z odpowiedzi na Twoje pytanie będzie subiektywna. Zważywszy na miejsce, w którym postawiłeś pytanie, pewnie więcej odpowiedzi będzie za zmianą. I taka tez jest moja - oczywiście subiektywna - odpowiedź: zmieniaj.
:)
Masz rację, ja nie odniosłem się do tego tematu w ten sposób, bo dla mnie ktoś kto zastawia się nad przesiadką z zaawansowanego kompakta na lustro jest przeważnie na pewnym etapie drogi - w każdym razie ja na nim kiedyś byłem i cieszę się, że się przesiadłem :)
Chodziło mi o to że do tej pory nie interesowały mnie obiektywy, przesłony itd itp, i dalej nie mam jeszcze o tym pojęcia. Jestem jednak w miejscu gdzie jest gdzie ćwiczyć i eksperymentować z fotografia a i czas pozwala troszkę pojeździć.
Może źle się w pytaniu wyraziłem - wiec zadam pytanie inaczej: czy zestaw z pierwszego postu pozwoli mi swobodnie stawiać pierwsze kroki z lustrzanką w fotografowaniu krajobrazów? W chwili obecnej nie mogę wydać więcej niż 1300 - 1400 PLN.
Pozdrawiam.
W pewnych sytuacjach na pewno odczujesz różnice. Ze względu na większą matrycę (wymiary, nie ilośc pikseli)
uzyskasz lepszą jakośc zdjęć przy wyższych iso. Będziesz mógł robić prawdziwe portrety, bo uzyskasz ładne rozmycie tła, co przy rzeczywistych, małych ogniskowych w kompakcie było niełatwe. I tu polecałbym świetngo optycznie 50/1,8 gdyby nie fakt, że D60 nie ma silnika w body.
Przemyśl ew. zakup D80, a jeszcze lepiej ... no właśnie .:)
blackside
03-10-2008, 16:30
Najpewniej braknie ci zoomu. Którego z tym obiektywem prawie nie masz.
Szczeże polecałbym Ci już wersje VR, pomoże dużo. Tylko cena wyższa. Lub coś co zaproponowali powyżej koledzy.
Ja przeskoczyłem z canona A610 i jestem zadowolony. Z tym że ja na canonie też trybu auto nie używałem, więc moja wiedza o zasadach fotografowania była dość rozwinięta jak na amatora. Lustrem robi się inaczej zdjęcia, a moim zdaniem główna różnica polega na GO, musisz o tym pamiętać . Teraz ciężko będzie zrobić zdjęcie w domu by wszyscy koledzy przy stole byli ostrzy... :-) . Co do różnic.
- jakość przy wysokim iso, czyli zdjęcia we wnętrzach bez użycia lampy>
- Szczegóły... :-)
-szybkość działania
- no i frajda przy każdym klapnięciu po którym widać śliczne zdjęcie.
adam.dorozinski
03-10-2008, 16:30
Krajobrazy?
Statyw, mocno przymknięta przysłona, stosunkowo szerokie kąty. Filtry (polar, pewnie jeszcze połówka).
Przypuszczalnie jeśli chodzi o jakość obrazka oferowaną przez kit przy przysłonach >f/8 nie będzie problemu. Kitowy obiektyw od Sony uznawany za raczej słaby w takich warunkach spisuje się naprawdę dobrze. No i fakt używania większych przysłon rozwiązuje problem ciemnicy ;)
Warto by chyba było jednak, żeby spece od Nikona powiedzieli czy ten obiektyw kręci mordką przy ostrzeniu. Bo jeśli tak, to będzie to utrudniało korzystanie z wymienionych przeze mnie wcześniej filtrów.
No i miej w pamięci że z tymi lustrzankami to jest tak że jak już postawisz pierwsze kroki, to apetyt rośnie. I o ile w przypadku kompaktów to po krótkim czasie już nie bardzo jest co dokupić, tak w przypadku luster trzeba by mieć z pół miliona złotych w kieszeni ;)
A, i jak już kupisz aparat (bo kupisz, wszyscy jesteśmy gadżeciarzami ;) ) to się nie przejmuj jeśli początki będą trudne. Mnie przy przesiadce z hybrydy zajęło ładnych parę dni "wstrzelanie się" w nowy sprzęt.
kronos28
03-10-2008, 16:37
Najszybszą drogą (czyli matryca):
- ten panas:
• 1/2.5 " Type CCD
• 6.37 million pixels total
• 5.0 million effective pixels
D60
• 23.6 x 15.8 mm CCD sensor
• Nikon DX format (1.5x FOV crop)
• 10.2 million effective pixels
• 10.8 million total pixels
To co wytłuściłem ma znaczenie i widać diametralną różnicę w szumach, GO itd. Poza tym - nawet jeżeli jest to d60 to AF w nim będzie o niebo szybszy i celniejszy niz w tym panasie, sam aparat bedzie chodzić o wiele szybciej niż niejedna małpa. itd. Do tego dochodzi cały rozbudowany system nikona od lamp przez obiektywy, akcesoria etc. etc.
co tracisz - live view, kręcenie filmów, stabilizację obrazu, zakładając, że będziesz miał tylko tego kita to ten 10x zoom z panasa no i sam aparat bedzie deko większy i cięższy.
To tak w takim telegraficznym skrócie... decyzja należy zawsze do użytkownika
ja mam D60 z kitem i strasznie żałuję,że pożałowałem te 400zł na D80.lustro wciąga niemiłosiernie a brak śrubokręta śni się w koszmarach.3-punktowy AF też w nich się przewija.nie mówię,że aparat jest zły,ale po tygodniu zabawy będziesz potrzebował czegoś więcej.wg mnie dobry obiektyw jest ważniejszy od puchy a za 1000zł do D60 chyba nie ma takiego
Najpewniej braknie ci zoomu. Którego z tym obiektywem prawie nie masz
Jak to nie ma? Własnie ma, nawet megazoom: 5,2-52 mm (Odp. ogn. 35 mm: 35-350 mm)
Tylko, że taki 10 krotny zomm w tym aparacie jest zapewne kiepski optycznie.
blackside
03-10-2008, 17:03
Miałem na myśli brak zoomu w obiektywie 18-55 nikona. :-)
A co do żalów d60 vs D80. A jaki obiektyw chcesz kupić że ma silnika....? Pozatym z dobrym obiektywem ostrzenie manualne nie jest utrapieniem :-)
Ja tam nie żałuje bo szkła teraz i tak mają własne napędy wiec nie widze większego problemy. A jeżli ktoś chciał kupić mało praktyczne 50mm/1,8f to wiedział na co się decydował. Kupno lustra powinno być przemyślane.
EDIT. A jeszcze co do żalów- nie każdy potrzebuje 11 pól ja i tak kożystam z jednego :-)
ja mam D60 z kitem i strasznie żałuję,że pożałowałem te 400zł na D80.lustro wciąga niemiłosiernie a brak śrubokręta śni się w koszmarach.3-punktowy AF też w nich się przewija.nie mówię,że aparat jest zły,ale po tygodniu zabawy będziesz potrzebował czegoś więcej.wg mnie dobry obiektyw jest ważniejszy od puchy a za 1000zł do D60 chyba nie ma takiego
Oj to wszystko zalezy od tego co kto chce uzyskać. Mnie nawet przy N 50/1,8 jakoś ten brak motorka nie przeszkadza, inna rzecz że używam go sporadycznie. Zresztą jak 3 pola AF - od czego jest blokada AF? Ale ja to amator jestem ..... A co do ceny, to w tym momencie nie opłaca się kupować samego body. Lepiej kit i obiektyw od razu sprzedać jako nówkę, zanim się plastikowy bagnet nie zarysuje....
Miałem na myśli brak zoomu w obiektywie 18-55 nikona
Aha:)
Sowulus12
03-10-2008, 18:14
Fajnie napisałeś z tymi snami :) obśmiałem się - ale celnie, celnie :)
No to może ja dodam swoje trzy grosze, ponieważ przesiadłem się na Nikona właśnie z TZ1. Powiem tak... Do czynienia z fotografią analogową miałem kiedyś tam, trochę, więc D80 zacząłem posługiwać się od razu w miarę sprawnie i świadomie, ale oczywiście najczęściej nie przekładało się to chociażby na zadowalający efekt. Jak teraz patrze na te pierwsze swoje zdjęcia zrobione Nikonem, to się aż czerwienie ze wstydu. Mimo to, wtedy, jak zobaczyłem na monitorze właśnie te pierwsze fotki z nowej puszki, po tym co znałem z Panasonica, to kopara mia opadła i z gęby samo wyrwało mi się: "O ku**a... Ale za****sta różnica!!!" Bez kitu... Różnica jest na prawdę kolosalna. O tym napisał Kronos wyżej. Zupełnie inne obrazowanie. Zupełnie inna ostrość. Te fotki wydały mi się ostre jak żyleta. Zupełnie inna plastyka... do tamtego momentu nie byłem chyba do końca świadomy, że taka przepaść dzieli te dwa aparaty. Do wtedy byłem przekonany, że Panas robi ładne zdjęcia, jak umie się z niego odpowiednio korzystać. Jako ciekawostkę dodam, że nie tak dawno temu pojechaliśmy pierwszy raz z naszym brzdącem na basen. No i żeby uwiecznić ten pierwszy raz w jego życiu, wziąłem ze sobą aparat. Panasonica, żeby nie ryzykować wykompania Nikona. Jak zobaczyłem po powrocie zrobioine fotki, to przy zestawieniu ich z fotkami z D80, miałem wrażenie zostały one zrobione telefonem komórkowym.
Żeby była pełna jasność, nie uważam, że TZ1 to jakiś totalny chłam. Wręcz przeciwnie, jako małpka jest całkiem ok. Ale pod żadnym względem nie umywa się do lustrzanki. No może kwestia obiektywów i zakresu ogniskowych w lustrzance jest nieco bardziej "kłopotliwa", ale poza tym, nie tęsknie wcale za poprzednim aparatem (te wszystkie live-view, krecenie filmików, stabilizacja, trelemorele). Chociaż czasem zdarzy mi po niego sięgnąc, żeby strzeli jedną czy dwie fotki, jak mi się nie chce wyciągać bambetli z torby, czy żeby nagrać jakiś króciutki filmik.
To są moje subiektywne odczucia po przesiadce. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sprawę. W kategoriach o których piszę, róznicy między D60 i D80 nie ma, chociaż nie żałuję ani złotówki wydanej więcej na D80, mimo że pierwotnie w planach był właśnie D60...
... A jeżli ktoś chciał kupić mało praktyczne 50mm/1,8f to wiedział na co się decydował. ...
Jeszcze w tym roku wychodzi ten model z silnikiem, czyli wersja AF-S :)
zadam pytanie inaczej: czy zestaw z pierwszego postu pozwoli mi swobodnie stawiać pierwsze kroki z lustrzanką w fotografowaniu krajobrazów? W chwili obecnej nie mogę wydać więcej niż 1300 - 1400 PLN.
Tak.
Zwracam uwagę, że to "tak" jest odpowiedzią na pytanie, w którym są odgórne założenia: pierwsze kroki oraz określona kwota.
Co więcej, ten zestaw nie tylko pozwoli Ci stawiać pierwsze kroki w krajobrazie, ale także w innych tematach. Ponadto zestaw pozwoli Ci stawiać też drugie kroki... A w ogóle to tym zestawem można robić fantastyczne rzeczy.
A przede wszystkim na pewno pozwoli Ci się rozsmakować w fotografowaniu... Co z kolei zaowocuje kupnem jakiegoś lepszego szkła, potem drugiego, potem zmianą albo dokupieniem puszki...
Dywagacje, że lepiej od razu 80 i nie kitowe szkło pomijam, bo nie tego dotyczyło pytanie.
do tamtego momentu nie byłem chyba do końca świadomy, że taka przepaść dzieli te dwa aparaty. Do wtedy byłem przekonany, że Panas robi ładne zdjęcia, jak umie się z niego odpowiednio korzystać....
Oj tak. Miałem podobnie po przesiadce z Sony V1. Wcześniej też wydawało mi się że robi super fotki. Co straciłem (oprócz V1 który mi zwyczajnie zginął)? Może to że teraz aparatu nie zabieram wszędzie gdzie tylko mi to przyjdzie do głowy (tzn. jakieś "okazje towarzyskie" itp.) po trosze ze względu na gabaryty, a po trosze ze strachu przed kolejną stratą.
A przede wszystkim na pewno pozwoli Ci się rozsmakować w fotografowaniu... Co z kolei zaowocuje kupnem jakiegoś lepszego szkła, potem drugiego, potem zmianą albo dokupieniem puszki...
No to niestety prawda. ;) Piszę niestety, bo tak się składa że to kosztuje. Sam nie spodziewałem się że tak szybko (już po półtora miesiąca) zamienię kita na lepszy obiektyw. Ale radocha jest!
No niestety... Podstawową wadą lustrzanek jest to, że powodują swojego rodzaju uzależnienie. Kupisz podstawowy sprzęt, ale za jakiś czas dojdziesz do wniosku, że Ci nie wystarcza. I zaczynasz kombinować. Zmieniasz obiektyw, dokupujesz następny i następny i lampę i gripa... To wszystko brzmi pewnie trochę abstrakcyjnie. Po co grip? Swoj kupiłem pod wpływem impulsu. Bo mi się trafiła okazja. I jak go zapiąłem do aparatu, to odpiąłem go może ze dwa razy, tylko po to, żeby czym prędzej zapiąć go z powrotem bo jakoś tak łyso i nieporęcznie... Pisze o tym, żeby unaocznić, że to, co może wydawać się fanaberią ma zazwyczaj jakieś logiczne uzasadnienie. I że jak czegoś spróbujesz, to nie będziesz chciał wrócić do poprzedniego stanu. A to wszystko kosztuje...
Sowulus12
04-10-2008, 10:41
No niestety... Podstawową wadą lustrzanek jest to, że powodują swojego rodzaju uzależnienie. Kupisz podstawowy sprzęt, ale za jakiś czas dojdziesz do wniosku, że Ci nie wystarcza. I zaczynasz kombinować. Zmieniasz obiektyw, dokupujesz następny i następny i lampę i gripa... To wszystko brzmi pewnie trochę abstrakcyjnie. Po co grip? Swoj kupiłem pod wpływem impulsu. Bo mi się trafiła okazja. I jak go zapiąłem do aparatu, to odpiąłem go może ze dwa razy, tylko po to, żeby czym prędzej zapiąć go z powrotem bo jakoś tak łyso i nieporęcznie... Pisze o tym, żeby unaocznić, że to, co może wydawać się fanaberią ma zazwyczaj jakieś logiczne uzasadnienie. I że jak czegoś spróbujesz, to nie będziesz chciał wrócić do poprzedniego stanu. A to wszystko kosztuje...
Lustro wciąga :)
Lustro wciąga :)"Alicja w krainie czarów" ;-)
Przesiadka z Panasonic DMC-TZ1 na D60 -warto?
synu- warto.
Tylko bedzie Ci brakowalo funkcjonalnosci panasa- macro i tele, ale jak sie "obstawisz" obiektywami poznasz roznice :)
To jest zycie...
Zastanow sie czy nie warto dolozyc okolo200zl i kupic D40 z 18-55 i dodatkowym zoomem 55-200 ,bo wczesniej czy pozniej i tak kupisz jakis zoom;)A co do pytania czy warto ,to nawet sie nie zastanawiaj ,warto nawet z Panasonica Fz-50:)
blackside
05-10-2008, 20:32
jak nie jesteś manem zoomu to sądze że zakres nowego kita 18-105 powinien starczyć. A żąglowanie szkłami mi osobiście nie leży... wiem po to jest lustro by to robić, ale ....
dziękuje za odpowiedzi i wyrozumiałośc. :)
Załóżmy wiec że wydam troszkę więcej niż zakładałem na początku który zestaw z kitowymi obiektywami miałbym wybrać?
Nikon D60 + AF-S DX 18-135 mm
czy
Nikon D60 + obiektyw AF-S DX VR NIKKOR 18-55 mm i AF-S VR DX 55-200 mm?
pioter m
06-10-2008, 22:44
d60 + sigma 17-70 hsm
dziękuje za odpowiedzi i wyrozumiałośc. :)
Załóżmy wiec że wydam troszkę więcej niż zakładałem na początku który zestaw z kitowymi obiektywami miałbym wybrać?
Nikon D60 + AF-S DX 18-135 mm
czy
Nikon D60 + obiektyw AF-S DX VR NIKKOR 18-55 mm i AF-S VR DX 55-200 mm?
wersja 2.