Zobacz pełną wersję : Który wybrać d40, d40x, d50 ???
Witam,
Szukam lustrzanki dla siebie, ale mam problem z wyborem odpowiedniego dla siebie. Jestem amatorem dlatego chciałbym wybrać jeden z trzech modeli wymienionych w tytule. Niestety nie wiem który byłby dla mnie najodpowiedniejszy. Aparatu chcę używać zarówno w pomieszczeniach jak i na powietrzu o każdej porze dnia. Potrzebuje czegoś co szybko pozwoli mi zrobić dobrej jakości zdjęcie bez zbytniego wnikania w szczegółowe ustawienia. Wszystkie modele mają podobną specyfikacje, więc ciężko podjąć mi decyzje. Jaka jest różnica między nimi podczas pracy? Macie jakieś inne propozycje jaki model jeszcze mógłbym kupić oprócz wymienionych? Dysponuje obiektywem Nikon Nikkor 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX i lampą SB-600. Proszę o pomoc.
Sowulus12
03-10-2008, 10:22
Poczytaj forum, napewno znajdziesz odpowidzi na swoje pyatnia.
browarek
03-10-2008, 10:26
bierz D50! :)
Czytałem i nie mogłem znaleźć nic na temat d40, tylko tyle, że nie warto i lepiej kupić d50. To niestety mało informacji.
Sowulus12
03-10-2008, 10:41
bierz D50! :)
Wiadomo, że d50 - sporo o tym jest na forum, bez złośliwości z mojej strony.
Lepiej d50 + szkiełko 18-70 - to w miarę uniwersalny zestaw (można potem rozbudować o zoom 70-300) .
Do D40(x) dostępnych jest znacznie mniej obiektywów.
Jeśli masz 17-55/2.8 Nikkora, to obojętne, które body weźmiesz, będzie dobrze wszystko działało. Możesz nawet pokusić się o D40x, albo D60, dostaniesz czyszczałkę i jakieśtam bajerki gratis :)
legion_74
03-10-2008, 10:54
Z "De czterdziestki" będziesz zadowolony.
Pozdrawiam :-)
Jeśli masz 17-55/2.8 Nikkora, to obojętne, które body weźmiesz, będzie dobrze wszystko działało. Możesz nawet pokusić się o D40x, albo D60, dostaniesz czyszczałkę i jakieśtam bajerki gratis :)
OK, więc doszedł jeszcze do wyboru d60. Wszystkie mają funkcje auto, więc są łatwe w obsłudze, ale dodatkowo d60 może używać na ustawieniach manualnych. Czy to nie będzie lepszy wybór od d40 lub d50? Wiadomo, że po pewnym czasie d40 przestanie mi wystarczać i będę oczekiwał czegoś więcej niż poleganie na auto. Tylko czy d60 ma faktycznie takie ułatwienia jak d40 plus ustawienia ręczne?
wlasiukk
03-10-2008, 11:15
Poprzednicy polecający d50 chyba nie doczytali, że szanowny kolega nie chce się wgłębiać w szczegóły techniczne, tylko cykać zdjęcia.
Do tego nadaje się wg mnie dużo lepiej d40/d40x/d60. Wiem, bo miałem :)
Po przesiadce na d50 odczułem gorszy automatyczny WhiteBalance. Dla kolegi nie bez znaczenia może być także dużo większy zakres modyfikacji zdjęcia w aparacie w d40(x,60) niż d50. Jeśli nie chcesz nawet zaczynać zabawy z obróbką zdjęcia na komputerze to d40 będzie lepszy.
Ale najważniejsza sprawa to czy będziesz chciał się rozwijać, czy poprzestać na cykaniu fotek? D50 bardziej rozwojowy troszkę jest i do tego o niebo lepiej leży w ręce. Jak masz duże łapska to d40 średnio będzie leżał...
Pozdrawiam nowego forumowicza !
wlasiukk
03-10-2008, 11:16
d60 ma TAKIE SAME możliwości ustawień manualnych jak inne omówione tu modele. Różnią się od d50 tylko ergonomią
swiety_1984
03-10-2008, 11:32
A ja tak na powaznie powiem, ze moim zdaniem lepiej byloby sprzedac obiektyw, sprzedac lampe blyskowa i kupic hybryde. Jesli chce sie wszystko na automacie robic, szybko i bezbolesnie, to bedzie to moim zdaniem najlepszy wybor... Zastanow sie jeszcze Sealiah po co Ci tak naprawde lustrzanka, bo jesli chcesz sie ograniczac do tego co napisales, to uwazam ze lepiej hybryde. Jak koniecznie lustrzanka, to raczej D40x, moze D60...
a poza tym zauwazylem ze pare osob nie czyta ze zrozumieniem proponujac zamiast nikkora 17-55 2.8, nikkora 18 - 70 ;) ;P
wlasiukk
03-10-2008, 11:35
A ja przekornie uważam, ze taki d40 ma tak śmiesznie niską cenę, że jego kupno dla osoby nie zamierzającej się specjalnie wgłębiać ma jak najbardziej sens.
Dostanie dużo lepsze wysokie iso, o niebo albo i o dwa nieba lepszy autofocus no i bajerancką puszkę :)
Tylko filmików żal - ale od tego jest d90.
W D40 robienie zdjęć to sama przyjemność !
A ja tak na powaznie powiem, ze moim zdaniem lepiej byloby sprzedac obiektyw, sprzedac lampe blyskowa i kupic hybryde. Jesli chce sie wszystko na automacie robic, szybko i bezbolesnie, to bedzie to moim zdaniem najlepszy wybor... Zastanow sie jeszcze Sealiah po co Ci tak naprawde lustrzanka, bo jesli chcesz sie ograniczac do tego co napisales, to uwazam ze lepiej hybryde. Jak koniecznie lustrzanka, to raczej D40x, moze D60...
a poza tym zauwazylem ze pare osob nie czyta ze zrozumieniem proponujac zamiast nikkora 17-55 2.8, nikkora 18 - 70 ;) ;P
Na początek auto mi wystarczy, ale z czasem na pewno zechcę nauczyć się więcej, w końcu po to są lustrzanki. Wiadomo, zawodowcem nie zostanę, ale potrzeba rozwoju zawsze jest. Potrzebny mi aparat który zrobi zdjęcie szybko i dobrze w razie nagłej potrzeby, ale i taki który da mi możliwości rozwoju. Chodzi o to by czasami na wycieczce ze znajomymi po prostu strzelić kilka fotek na auto, ale i czasami zrobić fajne zdjęcie nocą, co wymaga już zmiany ustawień, czas naświetlania itp.
Chodzi o to by czasami na wycieczce ze znajomymi po prostu strzelić kilka fotek na auto, ale i czasami zrobić fajne zdjęcie nocą, co wymaga już zmiany ustawień, czas naświetlania itp.
Każdym z tych aparatów zrobisz to wszystko, w praktycznie taki sam sposób. W D60 masz dodatkowo czyszczenie matrycy (choć, jeśli masz tylko :D 17-55 to nie będziesz go odpinał :D), poza tym to D40x. D40 i D50 mają 6mpix, D40x i D60 po 10mpix. D50 nie kupisz nowego (chyba, że jakiś leżak w szalonej cenie)... właśnie, chcesz nową puszkę czy używaną? :)
Każdym z tych aparatów zrobisz to wszystko, w praktycznie taki sam sposób. W D60 masz dodatkowo czyszczenie matrycy (choć, jeśli masz tylko :D 17-55 to nie będziesz go odpinał :D), poza tym to D40x. D40 i D50 mają 6mpix, D40x i D60 po 10mpix. D50 nie kupisz nowego (chyba, że jakiś leżak w szalonej cenie)... właśnie, chcesz nową puszkę czy używaną? :)
Nie chcę zbytnio wyeksploatowanego modelu, ale za nowego też nie chcę przepłacać, chyba że okazja się trafi. Z hong kongu można za około 250Ł d60 kupić, nowy.
Nie chcę zbytnio wyeksploatowanego modelu, ale za nowego też nie chcę przepłacać, chyba że okazja się trafi. Z hong kongu można za około 1000-1300 zł d60 kupić, nowy.
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1771 - za 1459 masz nowy, z PL, z gwarancją, sprzedasz kita za 200 zł, to masz 1249 zł za aparat...
za 1459 masz nowy, z PL, z gwarancją, sprzedasz kita za 200 zł, to masz 1249 zł za aparat...
Ja powiem więcej, w Fotojokerze masz teraz kit D60 za 1277zł! W MM też jakoś w tej cenie. Moim zdaniem nawet nie ma co się zastanawiać. W D60 nie tylko zyskujesz czyszczenie i większą matrycę, ale i możliwość lepszego dopasowania menu ekranowego tak by nie raziło po ciemku i czujnik zbliżenia oka wyłaczający wyświetlacz (tych dwóch rzeczy mi w D40 najbardziej w tym momencie brakuje). Przy tej cenie nie zastanawiałbym się nawet chwili.
Dziękuję za pomoc. Zdecyduję się na d60.
Dziękuję za pomoc. Zdecyduję się na d60.
Weź tylko pod uwagę to że D60/D40 nie maja śrubokręta
Ja będziesz się chciał rozwijać i kupować nowe obiektywy to wszystkie będą musiały być z własnym silnikiem AFS, HSM itp.
Popularna 50 którą można kupić za 300zł nie będzie miała AFa i niestety będzie trzeba ostrzyć ręcznie
A obiektywów napędzanych śrubokrętem w systemie nikona jest dużo więcej niż z własnym silnikiem
obiektywów napędzanych śrubokrętem w systemie nikona jest dużo więcej niż z własnym silnikiem
Czy przypadkiem to się nie zmieni za jakiś, niedługi czas?
Czy przypadkiem to się nie zmieni za jakiś, niedługi czas?
Wszyscy czekali na photokine i wiele nowości szczególnie w stalkach z AFS i wiadomo jak to się zakończyło :???:
Więc nie liczyłbym na szybkie wprowadzenie wyczekiwanych przez wielu szkieł z własnym napędem :(
Pozdrawiam
To i ja napiszę
Stałem przed takim samym dylematem i co?? D50
Dlaczego??
1.Ergonomia (a małych rączek nie mam)
2.Śrubokręt (też myślałem o szkiełkach z własnym napędem, ale np. 50 1.8 na śrubokręt, a szkiełko super i niedrogie)
3.CO z tego , że ma 6MPx, mi wystarcza ale ma dodatkowy wyświetlacz,( który naprawdę sie przydaje - jeszcze żeby był podświetlany:()
4.Jestem zadowolony bo sprzęt rozwojowy i BDB
5.Tani teraz i można znaleźć sztukę z niewielkim przebiegiem - mój lekko ponad 5k fotek no i za różnicę w cenie D40 zapewne bęziesz mógł 50mm1.8 kupić
Polecam do nauki bo też na takim się uczę:-D
arecki704
06-10-2008, 23:50
Ja na Twoim miejscu kupiłbym D50
jakieś 2 lata temu stałem przed dylematem , kupć nowy model d40 czy juz nieprodukowany D50. wybrałem jednak D50 i dugi raz wybrał bym to samo. Na początku, jak to pierwsze lustro człowiek sie wszystkiego uczył i pstrykał zdjecia, ale jak podpiołem N 50 1/8 i zobaczyłem ze mozna robic zdjecia w trudnych warunkach oswietleniowych to tydzien póżniej kupiłem sobie ten obiektyw. W chwili obecnej mam jeszcze tamrona 17-50 2/8. Gdybym wtedy kupił d40 by mnie duuuzo omineło, bo te obiektywy by nie miały AF więc bym ich nie kupił.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym D50
jakieś 2 lata temu stałem przed dylematem , kupć nowy model d40 czy juz nieprodukowany D50. wybrałem jednak D50 i dugi raz wybrał bym to samo. Na początku, jak to pierwsze lustro człowiek sie wszystkiego uczył i pstrykał zdjecia, ale jak podpiołem N 50 1/8 i zobaczyłem ze mozna robic zdjecia w trudnych warunkach oswietleniowych to tydzien póżniej kupiłem sobie ten obiektyw. W chwili obecnej mam jeszcze tamrona 17-50 2/8. Gdybym wtedy kupił d40 by mnie duuuzo omineło, bo te obiektywy by nie miały AF więc bym ich nie kupił.
ale kolega napisał, że dysponuje Nikon Nikkor 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX :) to troche zmenia postać rzeczy :D
arecki704
07-10-2008, 23:33
A przepraszam,zwracam honor:) zeczywiście uleciało mi gdzies zdanie, że kolega posiada N17-55,może dlatego że czytałem przy pifku.
W takim razie pewnie bym sie zdecydował na D60 bo nowszy i ma tam jakies bajery, ale gdybym miał do wyboru d40 czy d50 to wybrał bym d50, bo d40 to własnie taki okrojony d50 czyli bez górnego wyświetlacza, 3 punkty AF, mniejsza obudowa, brak srubokręta. D40x różni sie chyba tylko matrycą.
Pumexior
07-10-2008, 23:38
ja mam d40 ale powiem Ci szczerze, nie kupuj go. Jeśli będziesz robił foto na automacie to kup małpkę, zrobi zdjęcie sama. A jeśli chcesz sie rozwijać to szkła af-s są zbyt drogie. Kupiłem d40 dlatego że miałem tylko 1000zł, a używanych się bałem. A d60 to to samo tylko z czujnikiem oka i czyszczeniem. Brak silnika to mega wada ale obiektywy które sobie obecnie upolowałem mają silnik, oczywiście poza 50mm :)
Ale z drugiej strony jeśli masz ten jeden obiektyw to kup d40 podepnij ten obiektyw a róznice pomiędzy d40 a d60 zostaw na 50mm i kręć manualem :P
kup 40 i to szklo http://www.allegro.pl/item446094854_sigma_50_f1_4_ex_dg_hsm_nikon_filtr_ uv.html
troche kosztuje ale sie oplaca zreszta poczekaj chwile i jak stanieje to kupisz uzywke taniej
Nik_s_on
16-10-2008, 21:46
Witaj. Ja posiadam Nikona D40 AF-S NIKOR 18-55 + 55-200 VR i jestem bardzo zadowolony.
Nie zawsze nowsze jest lepsze.
D50 pomimo śrubokręta nie umywa się do d40x, to już inna generacja (miałem do czynienia z obu aparatami). Poza tym marny wyświetlacz i AWB, tylko ergonomia lepsza.
w grudniu wychodzi Nikkor 50-1.4 z silnikiem . Mysle ze moze byc lepszy od tak zachwalanej 50-1.8 ale to sie okaże za miesiac '
ja mam d40 ale powiem Ci szczerze, nie kupuj go. ... A jeśli chcesz sie rozwijać to szkła af-s są zbyt drogie... Brak silnika to mega wada ale obiektywy które sobie obecnie upolowałem mają silnik, oczywiście poza 50mm :)
Ale z drugiej strony jeśli masz ten jeden obiektyw to kup d40 podepnij ten obiektyw a róznice pomiędzy d40 a d60 zostaw na 50mm i kręć manualem
Nie rozumiem tego demonizowania braku śrubokręta. Jeśli się ma np. T 17-50, albo tak jak kolega N 17-55, to ileż "codziennych" zdjęć robi się pięćdziesiątką? Tylko te, na okazję których specjalnie się ją zakłada (nie wiem jak u Was, ale u takiego "pstrykacza" jak ja, są to raczej rzadkie sytuacje). A jak się już to zrobi, to trochę można tym pierściniem pokręcić.
Witam
przepraszam z góry, ale nie czytałem wpisów powyżej...
Sealiah kup używany D200...
pozdrawiam
Nie rozumiem tego demonizowania braku śrubokręta. Jeśli się ma np. T 17-50, albo tak jak kolega N 17-55, to ileż "codziennych" zdjęć robi się pięćdziesiątką? Tylko te, na okazję których specjalnie się ją zakłada (nie wiem jak u Was, ale u takiego "pstrykacza" jak ja, są to raczej rzadkie sytuacje). A jak się już to zrobi, to trochę można tym pierściniem pokręcić.
Ja także wtrące swoje trzy grosze nt. osławionego śrubokręta. Mam podobne zdanie jak Paulus. Posiadam D40x, i od wczoraj D90 i to że D90 ma śrubokręt w jakimkolwiek stopniu nie wpłyneło na wybór body, powiem więcej nie jest mi potrzebny do niczego. Obiektywy które mam, mają silniki, i silniki będą miały również te obiektywy które mam w planach. Pisanie o tym braku srubokreta że jest poważnym ograniczeniu jest na wyrost. W D40,40x,60 tym co naprawdę ogranicza jest ergonomia, szybkość i ilośc pól AF, ciągłe grzebanie w menu ustawień, brak bracketingu, brak sterowania zewnętrzną lampą , fatalny pomiar matrycowy itp. Tak jak już napisano wcześniej szkieł z silnikiem jest już cała gama i jest w czym wybierać. Pewnym ograniczeniem mogą być tylko pieniądze. Ale Sealiah napisał że posiada N17-55 także i ten ostatni argument również chyba nie wchodzi w rachubę . Po zakupie D90, D40x zostanie ze mną jako drugie body bo jest niezłą lustrzanką . Pozdrawiam
brak sterowania zewnętrzną lampą
czy chodzi o możliwość odpalenia lampy, np. studyjnej z D40/40x? Jeśli o to chodzi to można, tylko potrzebny adapter, np. taki --> http://www.twenga.pl/oferta/10974/2266377176974649325.html , tańsze też pewnie się znajdą... chyba np. taki --> http://www.jessops.com/Store/s16886/0/Misc-Flash-Accessories/Jessops/Hot-Shoe-and-PC-Adapter/details.aspx?&&SortBy=UndefinedASC&IsInStockOnly=False&comp=n
pzdr
d50 to dobry wybór, ergonomia i jakość zdjęć jak na tę puchę b. dobra. Ma ją już ponad dwa lata i nigdy mnie nie zawiodła.
czy chodzi o możliwość odpalenia lampy, np. studyjnej z D40/40x? Jeśli o to chodzi to można, tylko potrzebny adapter, np. taki --> http://www.twenga.pl/oferta/10974/2266377176974649325.html , tańsze też pewnie się znajdą... chyba np. taki --> http://www.jessops.com/Store/s16886/0/Misc-Flash-Accessories/Jessops/Hot-Shoe-and-PC-Adapter/details.aspx?&&SortBy=UndefinedASC&IsInStockOnly=False&comp=n
pzdr
raczej chodzi o to ze w d40 (tak jak i d50) nie dziala w trybie commander
i nie odpalisz zdalnie (nie wykorzystujac blysku) lampy zewnetrznej.