Zobacz pełną wersję : Grip MB-D200 - problem z odkręceniem
Witam
Problem jaki mnie dopadł z gripem jest następujący. Kilka dni temu zdjąłem i załozyłem ponownie grip. Fakt, że odkręcał się ciężko, ale dawało radę. Dziś przy okazji oddawania aparatu na wymianę gum, chciałem zdjąć i gripa, a tu niespodzianka. Nie da się. Kółko tak jakby się zacięło. Panowie w serwisie powiedzieli, że trzeba cos popsuć, żeby go zdjąć a potem można naprawić.
Czy ktoś z Was spotkał się z następującym przypadkiem w gripie MB-D200 ?
miron19j
03-10-2008, 04:52
...Czy ktoś z Was spotkał się z następującym przypadkiem w gripie MB-D200 ?
w D200 nie mam , ale miałem podobną sytuację w D50.
Między gwinty dostało się coś (ziarnko piasku?) i nie mogłem odkręcic gripa. Ale ponieważ była to Delta, która się zepsuła (dlatego chciałem ją zdjąć), to ją rozwaliłem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
Zwróć uwagę, że jest to połączenie metal-metal. Po rozmowie z zaprzyjażnionym mechanikiem, użyłem odrobiny smaru grafitowego. Od tej pory nie mam problemów z odkręcaniem gripa.
Marcin Jakubowski
03-10-2008, 10:11
Nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Panowie z serwisu mają*prawdopodobnie rację. Ja musiałem rozkawałkować gripa, żeby go odkręcić, na szczęście był plastikowy chociaż i tak było to bardzo trudne bo solidna bestia.
Kurcze gripa od d300/700 to chyba palnikiem trzeba będzie odkręcać ;)
no to mnie pocieszyliście
jeśli tam się coś dostało pomiędzy gwinty to spróbuj delikatnie jeszcze dokręcić a potem dopiero odkręcać. Czasem to pomaga.
próbowałem i nic.
za to da sie podejrzeć, że są w środku jakies kółka zębate. czyli gripa nie przykręca się bezpośrednio kólkiem, tylko przez jakąs przekładnię. tam coś chyba się zacięło.
robertG7
06-10-2008, 00:00
Potraktuj te gwinty WD-40, a na drugi raz to smar grafitowy lub pasta miedziowa (Wurth CU800). W pojazdach mających kontakt z błotem sprawdza się rewelacyjnie:)
Michał Jędrak
06-10-2008, 11:13
Ja bym nie panikował... Zanim posklejasz wszystko smarem to spróbuj postukać czymś w gripa. Na przykład od spodu stukaj trzonkiem od śrubokręta. Jeśli to ziarnko piasku to powinno odpaść. Ja rozbierałem ten model gripa i akurat tam wszystko jest metalowe a w dodatku tak skonstruowane, że nie ma jak się dostać do śrubek. Musiałbyś coś popsuć i to na zawsze, no chyba, że dla panów z serwisu klejenie plastiku to naprawa.
W sumie nie masz nic do stracenia, więc kolejność działania jest taka...
1. Stukasz w gripa i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
2. Smarujesz WD-40 i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
3. Dokręcasz mocniej i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
4. Z całej paki próbujesz odkręcić założywszy na ręce rękawice gumowe (wampirki) dla lepszej przyczepności. Jeśli nie to...
5. Wpadnij do mnie, ja rozbiorę swój grip i popatrzymy jak to zrobić bez zniszczeń. Jeśli nie to młotkiem go!!!
został mi punkt 5.
od dołu nie da się gripa rozebrać. coś go trzyma w okolicach spustu. pewnie jakaś śrubka dostępna dopiero po odkręceniu od body.
po próbach z pkt 4 kółko ma już za duże obroty. coś puściło :(
Marcin Jakubowski
07-10-2008, 09:51
Ja też kręciłem na siłę aż go ukręciłem. Potem to on się już tylko swobodnie kręcił. Po rozkawałkowaniu gripa zniszczenia przekładni były już tak duże , że nie mogłem stwierdzić co było przyczyną blokady.
jeżeli nie jestem wyjątkiem to znaczy, że ten grip albo jakaś jego partia miała wadę.
pozdrawiam i sukcesu życzę.
GrzegorzPPP
07-10-2008, 15:17
oryginały czy podróbki?
Marcin Jakubowski
07-10-2008, 16:18
Najoryginalniejsze oryginały.
Tomek Konopka
07-10-2008, 16:42
Ja tam gripa w D200 nie ściągam bo po co ?.
Ja bym był za postukaniem pod różnymi kątami, potrząchaniu, ewentualnie dmuchnij sprężonym powietrzem...
Tam jest taka przekładnia, że kółkiem kręcisz dwa razy więcej obrotów niż gwintem (przez co mniejszą siłą kręcisz i możesz mocniej to dokręcić, a potem łątwiej Ci odkręcić gripa). Ja mam MB-D200, ale jeszcze mnie to nie spotkało.
Na allegro widziałem kiedyś takiego gripa, który miał wyłamany jeden ząbek, więc u Ciebie też to mogło się stać :(
udało się odkręcić, ale przekładnia do wywalenia. wszystkie 3 kółka zębate na szrot. ciekawe czy w serwisie mogą miec tą częśc.
i ciekawe czy np od delty by pasował.
stachmuszel
02-06-2010, 12:46
Witam!
Nie chcę zakładąc nowego wątku, dlatego tutaj pytam.
W gripie Delty do D200 wpadł mi do środka bolczyk od klapki. Gdzieś na forum ktoś pokazywał jak rozebrać tego gripa. Za czorta nie mogę znaleźć tego posta. Pomoże mi ktoś?