PDA

Zobacz pełną wersję : Grip MB-D200 - problem z odkręceniem

mirroo
02-10-2008, 23:16
Witam

Problem jaki mnie dopadł z gripem jest następujący. Kilka dni temu zdjąłem i załozyłem ponownie grip. Fakt, że odkręcał się ciężko, ale dawało radę. Dziś przy okazji oddawania aparatu na wymianę gum, chciałem zdjąć i gripa, a tu niespodzianka. Nie da się. Kółko tak jakby się zacięło. Panowie w serwisie powiedzieli, że trzeba cos popsuć, żeby go zdjąć a potem można naprawić.

Czy ktoś z Was spotkał się z następującym przypadkiem w gripie MB-D200 ?

miron19j
03-10-2008, 04:52
...Czy ktoś z Was spotkał się z następującym przypadkiem w gripie MB-D200 ?
w D200 nie mam , ale miałem podobną sytuację w D50.
Między gwinty dostało się coś (ziarnko piasku?) i nie mogłem odkręcic gripa. Ale ponieważ była to Delta, która się zepsuła (dlatego chciałem ją zdjąć), to ją rozwaliłem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
Zwróć uwagę, że jest to połączenie metal-metal. Po rozmowie z zaprzyjażnionym mechanikiem, użyłem odrobiny smaru grafitowego. Od tej pory nie mam problemów z odkręcaniem gripa.

Marcin Jakubowski
03-10-2008, 10:11
Nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Panowie z serwisu mają*prawdopodobnie rację. Ja musiałem rozkawałkować gripa, żeby go odkręcić, na szczęście był plastikowy chociaż i tak było to bardzo trudne bo solidna bestia.

Kurcze gripa od d300/700 to chyba palnikiem trzeba będzie odkręcać ;)

mirroo
03-10-2008, 11:07
no to mnie pocieszyliście

hddk
03-10-2008, 11:27
jeśli tam się coś dostało pomiędzy gwinty to spróbuj delikatnie jeszcze dokręcić a potem dopiero odkręcać. Czasem to pomaga.

mirroo
03-10-2008, 16:07
próbowałem i nic.

za to da sie podejrzeć, że są w środku jakies kółka zębate. czyli gripa nie przykręca się bezpośrednio kólkiem, tylko przez jakąs przekładnię. tam coś chyba się zacięło.

robertG7
06-10-2008, 00:00
Potraktuj te gwinty WD-40, a na drugi raz to smar grafitowy lub pasta miedziowa (Wurth CU800). W pojazdach mających kontakt z błotem sprawdza się rewelacyjnie:)

Michał Jędrak
06-10-2008, 11:13
Ja bym nie panikował... Zanim posklejasz wszystko smarem to spróbuj postukać czymś w gripa. Na przykład od spodu stukaj trzonkiem od śrubokręta. Jeśli to ziarnko piasku to powinno odpaść. Ja rozbierałem ten model gripa i akurat tam wszystko jest metalowe a w dodatku tak skonstruowane, że nie ma jak się dostać do śrubek. Musiałbyś coś popsuć i to na zawsze, no chyba, że dla panów z serwisu klejenie plastiku to naprawa.

W sumie nie masz nic do stracenia, więc kolejność działania jest taka...

1. Stukasz w gripa i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
2. Smarujesz WD-40 i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
3. Dokręcasz mocniej i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
4. Z całej paki próbujesz odkręcić założywszy na ręce rękawice gumowe (wampirki) dla lepszej przyczepności. Jeśli nie to...
5. Wpadnij do mnie, ja rozbiorę swój grip i popatrzymy jak to zrobić bez zniszczeń. Jeśli nie to młotkiem go!!!

mirroo
06-10-2008, 21:47
został mi punkt 5.
od dołu nie da się gripa rozebrać. coś go trzyma w okolicach spustu. pewnie jakaś śrubka dostępna dopiero po odkręceniu od body.
po próbach z pkt 4 kółko ma już za duże obroty. coś puściło :(

Marcin Jakubowski
07-10-2008, 09:51
Ja też kręciłem na siłę aż go ukręciłem. Potem to on się już tylko swobodnie kręcił. Po rozkawałkowaniu gripa zniszczenia przekładni były już tak duże , że nie mogłem stwierdzić co było przyczyną blokady.

jeżeli nie jestem wyjątkiem to znaczy, że ten grip albo jakaś jego partia miała wadę.

pozdrawiam i sukcesu życzę.

GrzegorzPPP
07-10-2008, 15:17
oryginały czy podróbki?

Marcin Jakubowski
07-10-2008, 16:18
Najoryginalniejsze oryginały.

Tomek Konopka
07-10-2008, 16:42
Ja tam gripa w D200 nie ściągam bo po co ?.

Skibek
22-10-2008, 10:54
Ja bym był za postukaniem pod różnymi kątami, potrząchaniu, ewentualnie dmuchnij sprężonym powietrzem...
Tam jest taka przekładnia, że kółkiem kręcisz dwa razy więcej obrotów niż gwintem (przez co mniejszą siłą kręcisz i możesz mocniej to dokręcić, a potem łątwiej Ci odkręcić gripa). Ja mam MB-D200, ale jeszcze mnie to nie spotkało.
Na allegro widziałem kiedyś takiego gripa, który miał wyłamany jeden ząbek, więc u Ciebie też to mogło się stać :(

mirroo
06-11-2008, 22:46
udało się odkręcić, ale przekładnia do wywalenia. wszystkie 3 kółka zębate na szrot. ciekawe czy w serwisie mogą miec tą częśc.
i ciekawe czy np od delty by pasował.

stachmuszel
02-06-2010, 12:46
Witam!
Nie chcę zakładąc nowego wątku, dlatego tutaj pytam.
W gripie Delty do D200 wpadł mi do środka bolczyk od klapki. Gdzieś na forum ktoś pokazywał jak rozebrać tego gripa. Za czorta nie mogę znaleźć tego posta. Pomoże mi ktoś?