PDA

Zobacz pełną wersję : jpg+sb 600,czerwono-brunatny zafarb...

Pienia
02-10-2008, 20:37
witam!pytanie do doświadczonych...bo nieco ostatnio głupieje...jak ustawić sprzęt,żeby się pozbyć zafarbu z tytułu na skórze robiąc jpg-i, w raw-wch nie mam problemu,ps załatwia wszystko,ale uparłem się i chcę się nauczyć robić dobre jpg-i z lampą...dzięki za odpowiedzi...P.S. w bieszczadach już piękna jesień!

prz3mo
02-10-2008, 23:23
Pokaż to felerne zdjęcie z tym 'zafarbem'. Będzie łatwiej coś radzić..

Majek
03-10-2008, 00:05
Nie rób zdjęc w pomieszczeniach, gdzie są kolorowe ściany...

prz3mo
03-10-2008, 08:52

Świetna rada :mrgreen:

Mamrot
03-10-2008, 09:14
Taa... proponuję, zaprzestań robienia zdjęć, a problem w ogóle zniknie :mrgreen:
A tak na poważnie,
Pienia opisz używając normalnej składni, w czym problem,
podpierając się przykładem.

Majek
03-10-2008, 10:06
Ale ja serio pisałem. To jest coś, z czym cały czas walczę. Właściwie walczyłem, bo dałem sobie spokój. Przy odbijaniu światła błyskowego od kolorowych ścian powstaje na zdjęciu zafarb w kolorze tych ścian. Problem jest w zasadzie nie do przeskoczenia bez obróbki zdjęcia. Z nefa można wszlkie dominanty usunąć bez problemu. Z jpga też, ale trzeba się więcej bawić krzywymi i balansem kolorów.

rastula
03-10-2008, 10:08
jakieś kolorowe filtry na lampę by nie pomogły ?

tylko pomysł... :-)

elanek
03-10-2008, 10:16
dyfuzor ZNACZNIE pomaga

TomaszR
03-10-2008, 10:22
Hmm... a w czym filtry mają pomóc w sytuacji gdy światło odbija się od kolorowych ścian? Po za wprowadzeniem dodatkowego zamieszania...

Nie ma lekko... Czasem jak ściany są w okolicach żółtego, to zdjęcie dostaje miłego "ocieplenia" i nie jest to problemem. Im dalej w stronę czerwieni tym gorzej. A pomieszczenia zielone, niebieskie to już masakra.
Oczywiście da się sporo poprawić z NEFa (Capture NX czyni cuda), ale to bywa często niezła rzeźba a efekt nieraz też "taki sobie"... Więc szukaj zawsze białego sufitu ;)
Choć w małym pomieszczeniu z kolorowymi ścianami to i tak specjalnie nie pomoże - i tak część światła pójdzie w ściany i wróci kolorowa.

Mamrot
03-10-2008, 11:34
Jaki dyfuzor? jakie filtry? jakie pomieszczenie???
Pisanie ze zrozumieniem wymaga wysiłku,
ale czy czytanie ze zrozumieniem, to już wyższa szkoła jazdy? :(

Pienia daruj im, albowiem nie wiedzą co czynią ;-)
Daj sampla, a światłość kaganka wiedzy, spłynie na nieoświeconych.

Majek
03-10-2008, 11:45
Jakie nie wiedzą, co czynią? Jakie czytanie ze zrozumieniem? Padło pytanie tak ogólne, że rozwiązań i odpowiedzi może być cała masa. Bez sampli nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, ale pierwsz myśl, która mi przyszła do głowy, to właśnie to kolorowe ściany. A nuż się wstrzeliłem w problem i a nuż nie trzeba będzie oglądać sampli. W czym problem? Chyba największy w tym, że kol. Pienia nabrał wody w usta...

wlopis
03-10-2008, 12:20
Fotografowałem zestawem D80+SB600 w dużym pomieszczeniu o ścianach w kolorze bordo, palnik w biały sufit zafarb na fotkach otrzymałem bardzo duży, jpg do wyrzucenia, z NEFów bez większych problemów w NX wyciągnąłem co chciałem.