PDA

Zobacz pełną wersję : d80 i za ciemne zdjecia

katzdw
02-10-2008, 18:42
robiac na przyslonie 2,8 czas 1/60 i iso 500 aparat w wiekszosci sytuacji robi mi troche zaciemne zdjecia. ale na monitorku aparatu gdzie jasnosc mam zmniejszona o -2 zdjecia wygladaja super pod wzgledem jasnosci gorzej na komputerze. uzywam pomiaru swiatla z calego kadru a moze lepiej ustawiac pukktowy pomiar swiatla?? zdjecia wychodza mi czasem troche ciemniejsze od zdjec robonych na d50 z przyslona 5,6 i czasem 1/60. a oto zdjecie zrobione d80:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images29.fotosik.pl/280/cece6ff9be438d5amed.jpg)

blackside
02-10-2008, 18:51
punktowy , punktowym. A histogram ?

TristisAnima
02-10-2008, 18:51
Po pierwsze, przestań zdjęcia oceniać na podstawie tego co widać na monitorku i naucz się korzystać z histogramu. Po drugie, moim zdaniem, w tych warunkach lepiej sprawdziłby się pomiar centralnie ważony. Matrycowy został w tym konkretnym zdjęciu "oszukany" przez jasne źródło światła u góry kadru. Myślę, że stąd to niedoświetlenie całego kadru.

katzdw
02-10-2008, 18:59
no a jak korzystac z tego histogramu??

messer
02-10-2008, 19:04
Odpowiedź jest pewnie prosta: Trzeba się nauczyć poprawnie mierzyć światło.
Dlaczego zakładasz, że aparat zrobi to za Ciebie? Matrycowy pomiar światła nie jest - nawet z założenia - do wszystkiego. W wielu sytuacjach jest wygodny, tak samo jak w wielu sytuacjach punktowy pomiar jest wygodny.

blackside
02-10-2008, 19:09
poczytaj w necie. Nawet w manualu masz odnośnie histogramu.
Tak jak wyżej lampa w kadrze mogła zmylić pomiar matrycowy.
Ja nie jestem zwolennikiem matrycowego tylko raczej centralnego ..ale i to czasem nie daje rady. Naucz się oceny za pomocą histogramu...

katzdw
02-10-2008, 19:09
no to jak poprawnie sie mierzy swiatlo??

eskade1
02-10-2008, 19:13
heheh sorry, ale to już jest daleko posunięty onanizm sprzętowy, masz w podpisie D80, dwa T i SB600 i pytasz jak korzystać z histogramu :) poczytaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55943

mister
02-10-2008, 19:14
no to jak poprawnie sie mierzy swiatlo??

Tego to Ci kolego tutaj nie powie - poczytaj trochę o tym, a następnie dużo ćwicz - innej drogi nie ma.

katzdw
02-10-2008, 19:17
to ze ktos ma sprzed nieznaczy ze jest mistrzem. ucze sie powoli obslugi bardziej manualnej

mister
02-10-2008, 19:19
to ze ktos ma sprzed nieznaczy ze jest mistrzem. ucze sie powoli obslugi bardziej manualnej

Bardzo dobre podejście - BRAWO !!!!!!!!

eskade1
02-10-2008, 19:20

rzeczywiście też nie byłem mistrzem zaczynając od zenita czy coolpixa ale na pewno marzyłem o takim sprzęcie :)

blackside
02-10-2008, 19:29
Ale wystarczy manuala przeczytać :-)
Pare poradników... LCD zwykle omamia bo to co widzisz zależy od światła które cię otacza- dlatego najczęściej musisz posiłkować się histogramem. ...

Pabloo
02-10-2008, 19:30
To bardzo dobrze ;) Ucz się obsługi "bardziej manualnej", ale najpierw poucz się zasad ortografii i stylistyki języka polskiego :) (sprzęt, nie znaczy, Uczę)
Dopiero wtedy polecałbym naukę na temat histogramu z instrukcji lub internetu, no bo przecież jeśli nie umie się poprawnie pisać, to z poprawnym czytaniem też mogą być problemy :) A wtedy ciężko ze zrozumieniem sensu histogramu.

katzdw
02-10-2008, 19:35
przepraszam ze sie pomylilem i skladam uklony dla pana ktory nigdy sie nie myli :)

hallucinogen
02-10-2008, 19:36
mysle ze mozemy sobie podarowac wytykiwanie bledow gramatycznych i ortograficznych jako argumentu na tym forum kolego Pabloo, he?

Pabloo
02-10-2008, 19:43
mysle ze mozemy sobie podarowac wytykiwanie bledow gramatycznych i ortograficznych jako argumentu na tym forum kolego Pabloo, he?

Ależ oczywiście, że możemy:)
Chciałem tylko w ten sposób zmobilizować kolegę do takiego pisania aby nie trzeba było zgadywać "co poeta miał na myśli":)
Ale już nie ma problemu, tak więc poszukaj na necie lub sprawdź w instrukcji swojego D80 informacji na temat histogramu. Kolega Eskade podał już link, z którego możesz skorzystać:-?:)

messer
02-10-2008, 20:55
Autorze. Pytasz, jak się poprawnie mierzy światło.
Nie ma na to jedynej poprawnej odpowiedzi. Są pewne zasady, o których można poczytać w podręcznikach lub w internecie. Ale te zasady to dopiero początek.
Cała reszta to po prostu doświadczenie, jakie zdobywa się robią zdjęcia. Nie ma chyba prostrzej metody - trzeba próbować, próbować, próbować.
Eksperymentować - byle świadomie.
Spróbuj wykorzystać wszystkie tryby pomiaru światła jakie oferuje Ci Twój aparat na tym samym kadrze - przeanalizuj różnice.
Później spróbuj z innym kadrem.
I tak wiele razy... ostatecznie "zrozumiesz swój aparat" i już nie będzie tak, że to aparat wybierze ekspozycję. To ty ją wybierzesz, w świadomy sposób, do osiągnięcia świadomych i zamierzonych rezultatów.
Życzę przy tym dużo zabawy! :)

szedar1
02-10-2008, 21:07
Prosta rada rób na manualu i patrz na drabinke światłomierza i koryguj czasem lub przesłoną a nawet i ISO, a napewno wyjdą udane zdjęcia.

rastula
02-10-2008, 21:44
Autorze. Pytasz, jak się poprawnie mierzy światło.
Nie ma na to jedynej poprawnej odpowiedzi. Są pewne zasady, o których można poczytać w podręcznikach lub w internecie. Ale te zasady to dopiero początek.
Cała reszta to po prostu doświadczenie, jakie zdobywa się robią zdjęcia. Nie ma chyba prostrzej metody - trzeba próbować, próbować, próbować.
Eksperymentować - byle świadomie.
Spróbuj wykorzystać wszystkie tryby pomiaru światła jakie oferuje Ci Twój aparat na tym samym kadrze - przeanalizuj różnice.
Później spróbuj z innym kadrem.
I tak wiele razy... ostatecznie "zrozumiesz swój aparat" i już nie będzie tak, że to aparat wybierze ekspozycję. To ty ją wybierzesz, w świadomy sposób, do osiągnięcia świadomych i zamierzonych rezultatów.
Życzę przy tym dużo zabawy! :)

właśnie

bo np tak polecany przez was histogram będzie wyglądał tak jak w tutkach tylko wtedy kiedy zdjęcie zawiera dość "standardowy" obrazek - trochę pól, jasnych trochę ciemnych, większość w średniej tonacji...

ale przecież fotografuje się również takie sytuacje gdzie dominują skarajne wartości - dwie z brzegu sytuacje to np zdjęcia na śniegu czy zdjęcia koncertowe ( gdzie z ciemnego tła, "wyłuskuje" się postać artystę)

nota bene zdjęcia panny młodej też może dać raczej dziwny histogram - bo dużo białego materiału będzie miało wpływ na udział pixeli o jasnej tonacji...

co do reszty waszych uwag generalnie się zgadzam... :)

blackside
02-10-2008, 22:01
Masz rację ,ale w tym przypadku sądze że histogram wykazłby niedoświetlenie. Pomimo sukni. Choć mogę się mylić... najlepiej by autor go pokazał .

rupi
02-10-2008, 22:08
a dobra metodą jest zapisywanie zdjęć w NEF-ach.... i zawsze na +2 da się podciągnąć ;P

rastula
02-10-2008, 22:12
Masz rację ,ale w tym przypadku sądze że histogram wykazłby niedoświetlenie. Pomimo sukni. Choć mogę się mylić... najlepiej by autor go pokazał .

uwaga natury ogólnej była - raczej do tego konkretnego zdjęcia się nie odnosiłem, bo za mało wiem o fotografii ślubnej ( mało ludzi fotografuję :-) )

ale mnie się wydaje że w tym przypadku oprócz ekspozycji można poprawić również balans bieli - bo wszystko ma taką żółtą barwę

arturjb
02-10-2008, 22:22
na podstawie doświadczenia musze ci powiedzieć, ze powinieneś zrobić korektę na lampie o jakieś 1/3 do 2/3 EV - mial bys to zdjecie dobrze naświetlone (suknia mlodej mogła by być jednak lekko prześwietlona, co z jednak można poratować wykorzystując możliwości rawa)

messer
02-10-2008, 22:55
na podstawie doświadczenia musze ci powiedzieć, ze powinieneś zrobić korektę na lampie o jakieś 1/3 do 2/3 EV - mial bys to zdjecie dobrze naświetlone (suknia mlodej mogła by być jednak lekko prześwietlona, co z jednak można poratować wykorzystując możliwości rawa)

Jeśli cokolwiek na zdjęciu jest prześwietlone, to już jakby "po ptakach"... tutaj nawet NEF (czy te raw jak to nazywasz) nie pomoże.
Zdecydowanie znacznie lepiej niedoświetlić cienie niż prześwietlić światła. To da później znacznie większe możliwośći "ratowania" sprawy.
ALe o tym przecież wszyscy wiemy...

arturjb
02-10-2008, 22:57
messer, moge pokazać zdjecia na których suknia jest uratowana. oczywiście mówimy o prześwietleniach rzędu do 1EV

edit: 'świadomie' niedoświetleć też jest dobrą metodą, ale temat dotyczy kontroli ekspozycji a nie postporcesu; o rawie wspomniałem tylko nawiasem

messer
02-10-2008, 23:04
Nie no, jasne, że światła też można ratować. Ale jest to obiektywnie trudniejsze niż wyciąganie cieni. I z tym chyba nie można się nie zgodzić.
W cieniach nawet mocno niedoświetlonych można szukać szczegółów - są do tego dane.
W prześwietlonych światłach - po prostu nie ma danych, które można wyciągać.
Ale to już trochę zchodzimy z tematu, zresztą było o tym miliard wątków :)

arturjb
02-10-2008, 23:08
jasne masz rację!
Światła do 1EV (w D200) można ratować, pozniej jest już płacz i zgrzytanie zębów;)

rastula
03-10-2008, 09:30
jasne masz rację!
Światła do 1EV (w D200) można ratować, pozniej jest już płacz i zgrzytanie zębów;)

zawsze można powiedzieć że to sztuka taka, panie, artystyczna

;-)

arturjb
03-10-2008, 10:57
ta... w jednym zakładzie foto na wystawce wisi taka sztuka, suknia przepalona w 70% powieszchni, przez twarz młodej przechodzą paskudne cienie...
ino art...

messer
03-10-2008, 13:02
To co wisi w gablotkach zakładów foto w 90% przypadków potrafi tylko i wyłącznie odstraszyć ludzi od robienia sobie zdjęć...
Większość z tych zdjęć wisi tam od dobrych kliku(nastu?) lat, po niektórych widać już upływ czasu (przebarwione, utlenione).

katzdw
03-10-2008, 20:00
jutro wesele to troche pozmieniam ustawienia lampy postaram sie robic w pelnym manualu bo narazie jade tylko na przyslonie manualnej. nie biore duzo za zdjecia a chetnym mam sporo. ludzia sie podobaja zdjecia. ale narazie to sie ucze z czasem dojde do wprawy.

żółto-czarny
03-10-2008, 21:21
Wspomniano tu o pomiarze C/W. Ostatnio mogłem wypróbować d80 w podobnych sytuacjach (biały strój na "normalnym" tle). Jeśli białe nie wypełniało kadru w dostatecznie dużym stopniu, dochodziło do prześwietlania. Zacząłem wprowadzać korektę nawet -1EV. Jednak nigdy w kadr nie wchodziła mi świecąca lampa. Możliwości są zatem różne i będąc na weselu mógłbyś je przetrenować. Może C/W po opanowaniu ułatwi ci życie w przyszłości? :)
Z drugiej strony, używając lampy w TTL nie powinieneś mieć niedoświetlonych zdjęć.

arturjb
03-10-2008, 22:35
pisałem i powtórzę, sprawdza się w 80% sytuacji zdjeciowych na sali weselnej - TTL (mozna i bl), matrycowy lub CW; nie zauwazlem roznicy i korekta +1/3 do +2/3

katzdw
04-10-2008, 10:58
wprowadze dzisiaj wasze rady na weselu. a jakich uzywacie dyfuzorow?? ja mam nakladany na lampe taki jak ma arturjb na swim zdjeciu ale zauwazylem ze duzo ludzi uzywa tylko takiego odblysnika wykonanego z jakiegos bialego plastiku. ja uzywam dyfuzora na cala lampe i robiac zdjecia w poziomie odbijam swiatlo od sufitu pod katem 45 stopni a w pionie odbijam cale swiatlo od sufitu czyli ustawiam lampe do gory. ustawiajac w ten sposob lampe mialem zawsze ladnie doswietlone zdjecia (na d50) tlo tez w miare jasne.