Zobacz pełną wersję : ViewNX 1.2
Wersja dla Windows (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25837&p_created=1222086201&p_sid=ATPQkkfj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NzEmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPTY0OSZwX3B2PSZ wX2N2PTEuNjQ5JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY 2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1)
Wersja dla OSX (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25863&p_created=1222086797&p_sid=s-pzRkfj&p_accessibility=&p_lva=25837&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NzEmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPTY0OSZwX3B2PSZ wX2N2PTEuNjQ5JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY 2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=)
Fajnie, że dodano m.in. funkcję obsługi danych GPS :)
"System operacyjny: Mac OS X w wersji od 10.3.9 do 10.5.4"
To znaczy że nie będzie nam chodził na 10.5.5 ?? :)
edit:
chodzi :P
edit2:
jest więcej drobnych błędów w opisie np. wśród obsługiwanych aparatów jest D20 a brakuje D200 :)
Robi się z tego całkiem niezły program, tym bardziej że darmowy. Szybko można uzyskać niezły efekt. Brakuje jeszcze kadrowania i była by to taka Nikonowska Camera Raw. Można zaznaczyć wybrane foty i przekonwertować je na dany rozmiar i format. Nawet dość szybko chodzi na nowych komputerach. Metodologia pracy jest taka jak w Camera Raw, nie taka jak w popie….ym NXsie, gdzie poprawianie górnymi suwakami powoduje cofnięci dolnych korekt.
nie taka jak w popie….ym NXsie, gdzie poprawianie górnymi suwakami powoduje cofnięci dolnych korekt.
a instrukcje do NX'a Ty czytal ? mozna to wylaczyc...
a ma to to jakieś odszumianie?
nie udało mi się znaleźć :-(
a ma to to jakieś odszumianie? nie udało mi się znaleźć :-(Jesu, przeciez to przegladarka z funkcjami szybkiej korekty, a nie edytor. To tak jakby od ACDSee czy Irfana oczekiwac warstw i edycji sciezek. Nie przesadzaj!
Jesu, przeciez to przegladarka z funkcjami szybkiej korekty, a nie edytor. To tak jakby od ACDSee czy Irfana oczekiwac warstw i edycji sciezek. Nie przesadzaj!
Jesu, przeciez to przegladarka z funkcjami szybkiej korekty, a nie edytor. To tak jakby od ACDSee czy Irfana oczekiwac warstw i edycji sciezek. Nie przesadzaj!
halo!
ostrzenie ma
korektę ekspozycji ma
kilka innych rzeczy ma - więc akurat dlaczego nie ma mieć odszumiania jakiegoś?
no i co ma do tego Jesus...
a ta na marginesie - przy okazji doczytałem że zakończono rozwój Picture Project
To co teraz nikon dodaje do swoich aparatów do edycji plików nef ?
A może już tylko ta "przeglądarka" i płatny Capture?....
ostrzenie ma
korektę ekspozycji ma
kilka innych rzeczy ma - więc akurat dlaczego nie ma mieć odszumiania jakiegoś?A do czego wtedy bylby Nikon Capture? Analogicznie -- Photoshop Elements tez ma w sumie niewielkie braki. Czemu by wiec nie dolozyc mu jeszcze kilku funkcjonalnosci? Zgadnij... :)
A do czego wtedy bylby Nikon Capture? Analogicznie -- Photoshop Elements tez ma w sumie niewielkie braki. Czemu by wiec nie dolozyc mu jeszcze kilku funkcjonalnosci? Zgadnij... :)
odszumianie w fotografii cyfrowe "niewielkim brakiem" ??? no , no , no :-)
ok - nie tłumaczmy sobie rzeczy oczywistych :-)
poza tym ja tylko pytałem, a nie się domagałem czy polemizowałem z polityką marketingową NIKON...
ogólnie spoko programik...
no ale ponawiam pytanie - co jest w takim razie zamiast za picture project ? :-)
...no ale ponawiam pytanie - co jest w takim razie zamiast za picture project ? :-)
Tak z ciekawości. Co ma picture project, a czego nie masz w viewnx, capture nx czy też ccp?
jest darmowy ( capture nx nie) i dedykowany do nikona ( viewnx nie jest , ale z tym nie porównam bo nie używałem :-)
ccp - nie wiem o czym mówisz
jest darmowy ( capture nx nie) i dedykowany do nikona ( viewnx nie jest , ale z tym nie porównam bo nie używałem :-)
Nie rozumiem tego dedykowania do nikona.
Ale już widzę, że na miejscu nikona też bym olał pp.
...ccp - nie wiem o czym mówisz
Camera Control Pro
Nie rozumiem tego dedykowania do nikona.
jak sobie kuopiłem d40 - to żaden z mich programów nie obsługiwał nef z tego aparatu - do niektórych pojawiły się patche - ale np paint shop pro musiałbym kupić najnowsza wersję...
Camera Control Pro - bawiłem się tym krótko - ale tam chyba funkcje edycji zdjęcia są jakieś szczątkowe w końcu to sterownik aparatu ...
może się mylę, ale poczułem sie lekko atakowny ( nie wiem za co :)
a moje pytanie jest proste:
jakie oprogramowanie - darmowe dla posiadaczy aparatu oferuje w tek chwili firma nikon?
zadam to pytanie inaczej - jakie oprogramowanie ( nie wersje trial) dostaje np nabywaca d90...
...jakie oprogramowanie - darmowe dla posiadaczy aparatu oferuje w tek chwili firma nikon?
zadam to pytanie inaczej - jakie oprogramowanie ( nie wersje trial) dostaje np nabywaca d90...
Sorry stary, ale się czepiasz.
Masz darmowe ViewNX - i z tego co widzę można w nim naprawdę sporo zrobić. Chcesz więcej kupujesz Capture NX.
Wiem wiem - najlepiej, żeby dawali za darmo.
Krzysiek82
03-10-2008, 11:27
jak sobie kuopiłem d40 - to żaden z mich programów nie obsługiwał nef z tego aparatu - do niektórych pojawiły się patche - ale np paint shop pro musiałbym kupić najnowsza wersję...
Camera Control Pro - bawiłem się tym krótko - ale tam chyba funkcje edycji zdjęcia są jakieś szczątkowe w końcu to sterownik aparatu ...
może się mylę, ale poczułem sie lekko atakowny ( nie wiem za co :)
a moje pytanie jest proste:
jakie oprogramowanie - darmowe dla posiadaczy aparatu oferuje w tek chwili firma nikon?
A jakież to darmowe oprogramowanie dostaje użytkownik Olympusa, Canona, Leici, Fuji, które bije na głowę wszystko, a czego odpowiednika nie ma w Nikonie? Nikon daje ViewNX całkowicie za darmo. Pozostałe (NX, NX2, Camera Control) są płatne. Podobnie jak wszystkie programy do obróbki grafiki. Za darmo jest jeszcze Gimp. Czy taka straszna różnica jest między tym Nikonem, a pozostałymi producentami? Nie wydaje mi się.
Panowie - a gdzie ja się czepiam????
Pytam się!!!
A wam płaca za obronę NIKONprzed wydumanymi atakami...
Co mi wyjerzdżacie z innymi firmami - nawet o nich nie wspomniałem
Paranoja jakaś was ogarnia?
dobra pujde sobie do sklepu i przczytam na płytce... a wy sobie waleriankę łyknijcie "Żołnierze Nikona" ;-)
krzysztof jot
03-10-2008, 16:45
a ma to to jakieś odszumianie?
nie udało mi się znaleźć :-(
ostatnio pracowałm trzy dni non stop na iso3200 i to w warunkach mega-szaro-ponurego- dnia co dodatkowo dodaje szumu nawet na nizszym iso - i wszystk poszło dalej bez jakiegokolwiek odszumiania. ja rozumiem takie pytanie w dobie D100 ale dziś ?...
gratuluję sprzętu i umiejętności
ja "niestety" używam tej funkcji
może fotografujemy coś innego?
mam nadzieję że wyjaśniłem koledze powody pytania... :-P
audiorek
03-10-2008, 17:57
Do swojego D80 dostałem PP wersja 1,7. Nie wiem dlaczego nie udało mi się jej z aktualizować do 1,7,5.
Do fotozabawy dokupiłem sobie Elements 6,0. czasem skorzystam, ale rzadko, dobrze , że po polsku.
Teraz Nikon proponuje ViewNX. Czy zastapić mam nim PP ???.
Pytam doświadczonych.
a czy ktoś go używał do D200 - nie ma go wymienionego w spisie obsługiwanych aparatów - więcz czy nie obsługuje czy błąd w spisie ?
a czy ktoś go używał do D200 - nie ma go wymienionego w spisie obsługiwanych aparatów - więcz czy nie obsługuje czy błąd w spisie ?
W obsługiwanych lustrzankach jest D20. Wziąłbym to za błąd.
działa z D200 i z Vistą, tylko zaraz po zainstalowaniu zaczął się aktualizować