Zobacz pełną wersję : Osłonka wyświetlacza - problem
mikiki92
02-10-2008, 10:37
Witam mam mały problemik z osłoną wyswietlacza w D80-ce ułamał sie w niej dolny zaczep i nie wiem co z tym zrobić czy lepiej będzie kupić nową (50zł-allegro) czy skleić tą zepsutą, jeżeli da sie skleić to powiedzcie jakiego mam użyć kleju żeby osłonka w obrębie klejonego miejsca nie zrobiła sie biała ale i żeby sie poprostu nie rozpuściła.Wyświetlacz mam jak nowy dlatego chce zrobić to szybko żeby sie nie porysował.
Sowulus12
02-10-2008, 10:44
Nie wiem czy warto to kleić, jeżeli tak to użyłbym jakiegoś cyjanopana (kropelka itd) ale nie wiem czy da to jakiś efekt.
Moj osłonka w d300 jakoś strasznie szybko się porysowała, nie miłem tak w d70s...cóż lepiej że osłonka za 50 zł niż wyświtlacz ;)
jakiś czas temu zrezygnowałem z tej plastikowej osłony i kupiłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item442564092_oslona_lcd_2_czesciowa_nikon_d80_szk lo_hart.html - i jestem zadowolony :)
Allemaja
02-10-2008, 10:57
Przez 3 lata używałam D50 bez osłonki ani folii i nie mam ani jednej rysy a jakoś przesadnie nie staram się chronic sprzętu przed kontaktem z różnymi obiektami (guziki kurtki etc.)
Moim zdaniem kup nową, albo w ogóle daj sobie spokój z osłonką.
Maja
Sowulus12
02-10-2008, 11:05
jakiś czas temu zrezygnowałem z tej plastikowej osłony i kupiłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item442564092_oslona_lcd_2_czesciowa_nikon_d80_szk lo_hart.html - i jestem zadowolony :)
A nie zostawia to jakiegoś syfu na ekranie? Wygląda estetycznie, chyba to kupię - fajnie, że dałeś link. Dzięki.
A nie zostawia to jakiegoś syfu na ekranie? Wygląda estetycznie, chyba to kupię - fajnie, że dałeś link. Dzięki.
był wątek na ten temat: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=836110 - po przeczytaniu sam się zdecydowałem. Jest to raczej osłonka "na stałe".
Sowulus12
02-10-2008, 11:45
No tak, poczytałem i kupuję, w Warszawie można kupić na ulicy Garażowej 5.
Rowniez polecam te oslonki.Wcale ich nie widac, znaczy nie przeszkadzaja w ogladaniy zdjec i niedopuszczaja do zabrudzenia wyswietlacza.
Sowulus12
02-10-2008, 12:08
Rowniez polecam te oslonki.Wcale ich nie widac, znaczy nie przeszkadzaja w ogladaniy zdjec i niedopuszczaja do zabrudzenia wyswietlacza.
No własnie ja się zastanawiam z 3 powodów:
1. Zauważyłem że pod osłonkę Nikona dostaję się syf i pwnie piasek też może się dostać i widomo co zrobić ;)
2. Oryginalna osłonka praktycznie natychmiast mi się porysowała
3. Osłonka Nikon pogarsza jakość LCD
ale to wszystko jest też w tym temacie co kolega carac dał do niego link i chyba nie ma co ciągnąć datego dalej jeszcze raz, ja zdecydowałem że kupuję.
mikiki92
02-10-2008, 15:39
Dzieki za pomoc pewnie kupie taką osłonke bo widze ze jest znana i bardzo polecana
Dzieki za pomoc pewnie kupie taką osłonke bo widze ze jest znana i bardzo polecana
No to żebyś już zupełnie nie miał wątpliwości - też mam i polecam!
Właśnie!
Dodatkowo osłonka poprawia kontrast na zdjęciu, redukuje szumy i... o dziwo... stabilizuje matrycę! Koniec z drogimi obiektywami VR!
Przepraszam. ;>
Co do orginalnej osłonki to IMHO jest do bani...
Zalety
-niby cos tam chroni
-jest zadarmo
Wady
-pogarsza obraz
-pomiedzy nia a ekran dostaje sie syf... i można sobie porysowac mimo wszystko ekranik
-czasem można dmuchnać i zaparuje lcd pod oslonką...
-konstrukcja jest tak zwalona ze cały nacisk z osłonki jest przekazywany na krawędź LCDka... umnie sie to skonczył jego peknięciem..
pzdr