PDA

Zobacz pełną wersję : Uśrednianie pomiaru światła

mister
01-10-2008, 19:40
Ostatnio w kregu moich zainteresowań jest pomiar światła (a to z powodu słynnych przepałów D40 oraz D80, których notabene nie doświadczam w 95% moich fotek) i znalazłem coś takiego
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=29525545
Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o trick, który uśrednia dwa pomiary matrixem i pozwala na poprawną ekspozycję.
Gościu robi to tak:

1. Pod przyciskiem AE-L/AF-L definiuje sobie blokadę AE lub utrzymanie blokady AE.
2. Przycisk spustu migawki służy jedynie do zablokowania AF
3. Celujemy w obiekt na który chcemy miec ostrość, wciskamy do połowy spust.
4. Ostrośc jest łapana na obiekcie
5. Trzymając cały czas spust do połowy wjeżdżamy na jakiś jasny kawałek kadru i wciskamy przycisk AE-L/AF-L
6. Ekspozycja jest blokowana, a jej wartość to średnia z momentu złapania ostrości i momentu zablokowania ekspozycji przyciskiem AE-L/AF-L, a nie jak kazdy by powiedział, że to wartość w momencie zablokowania ekspozycji.
7. Przekadrowujemy i robimy fotke z ekspozycją uśrednioną

Czy robił ktoś takie doświadczenie - jeżeli to działa to mamy bardzo fajny trick do wykorzystania w wielu sytuacjach ?

stamp
01-10-2008, 21:04
6. Ekspozycja jest blokowana, a jej wartość to średnia z momentu złapania ostrości i momentu zablokowania ekspozycji przyciskiem AE-L/AF-L, a nie jak kazdy by powiedział, że to wartość w momencie zablokowania ekspozycji.
Czy robił ktoś takie doświadczenie - jeżeli to działa to mamy bardzo fajny trick do wykorzystania w wielu sytuacjach ?

Pomiar światła dokonany w ciemniejszym punkcie kadru zaniża wartość pomiaru światła w punkcie jaśniejszym ( z trikiem), czyli tak jak mówisz w jakiś sposób uśrednia tą wartość :) No ale tak ma być :-D

eldritch
01-10-2008, 21:11

Przyznaję że nie rozumiem, skąd taki wniosek?

mister
01-10-2008, 21:13
Pomiar światła dokonany w ciemniejszym punkcie kadru zaniża wartość pomiaru światła w punkcie jaśniejszym ( z trikiem), czyli tak jak mówisz w jakiś sposób uśrednia tą wartość :) No ale tak ma być :-D

Tak, tylko mało kto o tym mówi - sam o tym nie wiedziałem - z małym ale: nie zaniża (bo to by była róznica) tylko uśrednia czyli jak na ciemnym miałeś 1/100 sekundy, a na jasnym 1/1000 to wynik takiego zabiegu wyjdzie ok 1/500.
Na zdrowy rozum to pod uwagę powinien byc brany tylko drugi pomiar (ten przed zablokowaniem ekspozycji) a de facto Matrix robi 2 pomiary i robi z nich średnią - ciekawe ile osób wie, że jest to tak robione.
Jutro sprawdzę bo jakos niedowierzam - napiszę o tym.

mister
01-10-2008, 21:16

Ja rozumiem o co chodzi autorowi postu oryginalnego, ale muszę to sprawdzić w praktyce - przytoczyłem tylko opis pewnego tricku.
Jeżeli się to sprawdzi to znaczy, że MatriX działa inaczej niz do tej pory sądzilem

stamp
01-10-2008, 21:33

Proponuje dokonać pomiaru światła w dwóch miejscach, ciemnym i jasnym. Zapisać wyniki pomiarów a następnie dokonać pomiarów z wykorzystaniem blokad o których pisze mister. Pierwszy pomiar w ciemnym miejscu powinien się nie zmienić, natomiast drugi powinien być sporo mniejszy:-D Stąd ten wniosek:mrgreen:

TaMaX
01-10-2008, 21:46
To ja czekam niecierpliwie na wyniki eksperymentu, poniewaz tez kiedys na to wpadlem na jakims forum ,ale nie mialem okazji przetestowac (przed zakupem jestem ;))

NeXuS
01-10-2008, 22:00
Sprawdziłem na D80, działa dokładnie tak jak opisane.

matyjasz
01-10-2008, 23:12
Czyli żeby uzyskać właściwy pomiar dla danego punktu, to przy tych ustawieniach trzeba na niego 'półkliknąć' dwa razy? Dobrze główkuję? Ciekawości...

Pozdrawiam
Mati

jordancity
01-10-2008, 23:37
Czyli żeby uzyskać właściwy pomiar dla danego punktu, to przy tych ustawieniach trzeba na niego 'półkliknąć' dwa razy? Dobrze główkuję? Ciekawości...

Pozdrawiam
Mati

Niezupełnie... Po wybraniu ostrości z wciśniętym do połowy spustem migawki przesuwasz się w inne miejsce kadru (jaśniejsze lub ciemniejsze) i blokujesz ekspozycję. Po zablokowaniu wskazanie światłomierza to wynik uśredniony. Cały czas trzymając spust wciśnięty do połowy, wracasz do pierwotnego kadru i pstryk! Przez ciekawość sam sprawdziłem i faktycznie tak to działa.
Pozdrawiam:)

rupi
02-10-2008, 00:18
a nie lepiej na punktowym robić pomiary i ustawiać manual ?? chyba mniej tego wciskania, kadrowania itp ;P

a w ogóle to dziwne, bo matrix powinien robić pomiar jako średnią z całego kadru niezależnie od tego, gdzie wycelowany AF, czy nie tak ??

swider
02-10-2008, 09:21
a w ogóle to dziwne, bo matrix powinien robić pomiar jako średnią z całego kadru niezależnie od tego, gdzie wycelowany AF, czy nie tak ??
Niby matrycowy mierzy srednia wartosc naswietlenia calej sceny i AF ma sie do tego jak oko do d...py, ale nie jest to do konca prawda. W D80 dziala to inaczej, tzn. przy pomiarze aparat faworyzuje obszar (nadaje mu wieksza wage) zdjecia, ktory znajduje sie akurat pod aktywnym polem AF czyli tam gdzie mierzymy ostrosc powinnismy miec wszystko ladnie naswieltlone. Niestety czasami bywa tak, ze pozostala czesc kadru mamy przeswietlona (np. gdy fotografowany obiekt w ktory mamy wycelowany pkt/pole AF jest w cieniu). I wlasnie trik z pierwszego postu sluzy nam do wyeliminowania takich sytuacji (dlatego ta zabawa z blokowaniem ostrosci, potem przekadrowanie, blokada AE na jasnym obszarze, znow przekadrowanie i dopiero 'cyk').

P.S.
Np. w D70 matrix juz sie nie przejmowal polem ostrosci.
Moim zdaniem w D80 jest jak jest poniewaz Nikon zrobil uklon w kierunku mniej wprawnych/swiezych/malo doswiadczonych/niedzielnych pstrykaczy i poszedl torem myslenia -> zdjecie wakacyjne - mama na srodku kadru w cieniu palmy - a mama (i palma) ma byc ostra, w takim razie i ladnie widoczna. Co z tego, ze wyzarlo niebo?

Damianollo
02-10-2008, 09:56
Żeby trik działał, w aparacie musi być ustawiony pomiar matrycowy?

jordancity
02-10-2008, 10:18
Żeby trik działał, w aparacie musi być ustawiony pomiar matrycowy?

Wypadało by...;-)

mister
02-10-2008, 10:28
Zrobiłem testy i rzeczywiście tak to działa, trzeba pamiętać, że ten trik działa tylko na matrycowym.
Swoją drogą nigdzie w oficjalnych manualach o tym nie piszą

Jacek_Z
02-10-2008, 10:58
Zrobiłem testy i rzeczywiście tak to działa, trzeba pamiętać, że ten trik działa tylko na matrycowym.
Swoją drogą nigdzie w oficjalnych manualach o tym nie piszą
pierwszy raz tu o tym czytam. Fakt, ciekawe. Gdyby to Zbyszek wiedział :-D

Niby matrycowy mierzy srednia wartosc naswietlenia calej sceny ..

a w ogóle to dziwne, bo matrix powinien robić pomiar jako średnią z całego kadru ..
to, że matrycowy w niektórych body wiąże aktywny punkt AF z pomiarem to juz wiecie, ale to zdanie co zostawiłem cytując jest tez nieprawdziwe. Matrycowy to nie jest zwykłe uśrednianie pomiaru z całego kadru. To by było wręcz zaprzeczenie pomiaru matrycowego. Matrycowy interpretuje sobie scenę zdjęciową.

mister
02-10-2008, 11:15
Fajny bajer, ale mnie lepiej pasuje zrobić tak:

Pomiar (może być matryca lub lepiej CW) w bardzo jasnym punkcie kadru, pomiar na obiekcie, średnia z tego i cyk - obiekt naświetlony poprawnie (bądź ciut niedoświetlony - ale to można wyciągnąć), natomiast brak przepaleń w jasnych partiach.
Mnie to jakoś szybciej wychodzi niż ten trik (może dlatego, że mam problemy z utrzymaniem spustu do połowy i jednocześnie wciskanie AE-L/AF-L:mrgreen:)

matka997
02-10-2008, 11:38
czy to może miec coś wspolnego z tak wieloma postami kiedyś

ze d80 robi za ciemne zdjęcia?
;)

NeXuS
02-10-2008, 11:41
Każdy robi dobre, tylko trzeba umieć ustawić.

stamp
02-10-2008, 16:35
Fajny bajer, ale mnie lepiej pasuje zrobić tak:

Pomiar (może być matryca lub lepiej CW) w bardzo jasnym punkcie kadru, pomiar na obiekcie, średnia z tego ...
Ale co, wyliczasz sam średnią matematyczną :?:
Muszę przyznać że teraz ja nie za bardzo rozumiem.

swider
02-10-2008, 16:52
Niby matrycowy mierzy srednia wartosc naswietlenia calej sceny
to zdanie co zostawiłem cytując jest tez nieprawdziwe. Matrycowy to nie jest zwykłe uśrednianie pomiaru z całego kadru. To by było wręcz zaprzeczenie pomiaru matrycowego. Matrycowy interpretuje sobie scenę zdjęciową.
To byl skrot myslowy, widac niezbyt trafny :)

mister
02-10-2008, 17:37
Ale co, wyliczasz sam średnią matematyczną :?:
Muszę przyznać że teraz ja nie za bardzo rozumiem.

Daję przykład:

Mierzę niebo w jasnym punkcie (choć nie najjaśniejszym) i przypuścmy, że wychodzi mi w programie A wartość czasu otwarcia migawki 1/1000 s., potem mierzę obiekt i wychodzi 1/200 i wybieram wartość tak aby być posrodku z EV (rożnica pomiędzy 1/1000 a 1/200 to ok. 2EV) czyli wychodzi jakieś 1/450 (w praktyce 1/500) - tak też działa ten trick o którym pisałem na początku.

asit
02-10-2008, 20:26
a ja juz od dluzszego czasu robie ten trik tylko pod spustem migawki mam i blokade AE i AF.. mierze na obiekt, ustawiam odpowiedni czas, lapie ostrosc a nastepnie celuje w najasniejszy/najciemniejszy punkt (zalezy co chcemy wydobyc) i z wcisnietym do polowy spustem "dostrajam" czas otwarcia migawki. wystarczy wrocic do naszego kadru i cyk.

stamp
02-10-2008, 20:33
Daję przykład:

Mierzę niebo w jasnym punkcie (choć nie najjaśniejszym) i przypuścmy, że wychodzi mi w programie A wartość czasu otwarcia migawki 1/1000 s., potem mierzę obiekt i wychodzi 1/200 i wybieram wartość tak aby być posrodku z EV (rożnica pomiędzy 1/1000 a 1/200 to ok. 2EV) czyli wychodzi jakieś 1/450 (w praktyce 1/500)

Czyli robisz dokładnie to o czym ciągle się mówi na tym forum. Przy bardzo zróżnicowanym pod względem oświetlenia kadrze należy ustawić EV na -1,7:mrgreen:

mister
02-10-2008, 20:39
Czyli robisz dokładnie to o czym ciągle się mówi na tym forum. Przy bardzo zróżnicowanym pod względem oświetlenia kadrze należy ustawić EV na -1,7:mrgreen:

A tak poważnie - coraz częściej mam tak, że widzę określoną scenę i wiem jak zachowa sie matrix i co mam zrobic aby go skorygować - staję się powoli automatem bazującym na matrixie:mrgreen:

Kekacz
03-10-2008, 10:54

zagalopowałeś się, nie -1,7 tylko -0,7

wasilewk
03-10-2008, 11:10
Sorry, że się wcinam do mądrej dyskusji.
Mam pytanie: czy bardzo źle robię stosując braketing na poziomie 0,7EV ?
Mam trzy zdjęcia, z których zawsze coś zrobię, a jaka oszczędność czasu !

Pzdr.

mister
03-10-2008, 11:34

Pzdr.

Braketing to jedno z szybszych rozwiązań - ja też stosuję, ale wstępnie ustawiam korekcję EV np -0,7, a krok braketingu też -0,7 i wtedy mam 3 zdjęcia: -1,3EV, -0,7EV oraz bez korekcji - dobre rozwiązanie, zawsze idzie coś wybrać:mrgreen:

alexkoz
03-10-2008, 12:11
jak już tak mocno kombinujecie, to może łatwiej byłoby przestawić aparat na manual i spotem pomierzyć najjaśniejszy i najciemniejszy obszar kadru i samemu ustawić ekspozycję?

kkasperc
03-10-2008, 12:34
Do ujęć statycznych ale i owszem, ale do dynamicznych?
Tak czy owak można zrobić z bracketingiem a potem, np. w PS tuszować poszczególne warstwy

alexkoz
03-10-2008, 14:52
ale do dynamicznych bracketing też nie bardzo pasuje...

wasilewk
03-10-2008, 15:12

No, racja. To już lepiej po każdej serii zmieniać ekspozycję. Ale mój D80 jest chyba na to za wolny.

Pzdr.

Władca Pixeli
03-10-2008, 15:18

Pzdr.
A nie prościej robić jedno zdjęcie w RAW?

mister
03-10-2008, 15:20

Przyznam, że nie rozumiem dlaczego - robiąc zdjęcia moim dzieciom w niezbyt sprzyjających warunkach (a są to obiekty jak najbardziej dynamiczne) często ustawiam braketing i tryb zdjęć seryjnych - robią się 3 fotki (tyle trzymam spust) każda z tym samym focusem, ale z innymi wartościami EV - do robienia zdjęć dzieciom wystarczy.

mister
03-10-2008, 15:22

Można zrobić w RAW, ale trzeba pamiętać żeby je raczej lekko niedoświetlić niż prześwietlić.

alexkoz
03-10-2008, 15:46
Przyznam, że nie rozumiem dlaczego - robiąc zdjęcia moim dzieciom w niezbyt sprzyjających warunkach (a są to obiekty jak najbardziej dynamiczne) często ustawiam braketing i tryb zdjęć seryjnych - robią się 3 fotki (tyle trzymam spust) każda z tym samym focusem, ale z innymi wartościami EV - do robienia zdjęć dzieciom wystarczy.
z prostej przyczyny - przy bracketingu robiąc serię zdjęć liczysz na łut szczęścia, że uchwycisz moment na którym a nóż widelec uchwycisz dzieciaki z miną czy w pozie, która być może Ci się spodoba na jednym ze zdjęć i będziesz miał dylemat: lepiej naświetlona klatka czy lepsza mina Twojego modela.

wasilewk
03-10-2008, 17:59

Nic innego nie robię.
Nie każdy błąd naświetlenia w RAW (NEF) da się skorygować. Ale z trzech NEF-ów o naświetleniu różnym o 0.7EV - to już jakiś do poprawki się nada. Chyba truizmy piszę, ale jakie mam wyjście ?

Pzdr.