Zobacz pełną wersję : Jaki program pokaże co było przerabiane w zdjęciu
Samo_Zuo
01-10-2008, 12:18
Hej
Mam takie pytanie: Czy jakiś program pokaże mi informację czy zdjęcie było przerabiane? W jakim programie i jakich użyto filtrów do przeróbki?
dzięki za pomoc.
Nie ma tak dobrze :). Z NEF-a chyba dałoby się wyciągnąć te informacje, bo nie jest on "fizycznie" modyfikowany podczas obróbki w Nikon Capture. Ale z JPG nie ma szans. Jeśli osoba obrabiająca zrobiła to niechlujnie, to można "wypatrzeć", które miejsca były modyfikowane, ale żadne informacje o filtrach nie są zapisywane w JPG-u (o ile wiem). Program, którym było obrabiane zdjęcie zwykle zapisuje swoją nazwę w EXIFie (ale nie wiem, czy każdy, poza tym EXIF można edytować i usunąć wpis).
Samo_Zuo
01-10-2008, 12:34
No to bardzo nie dobrze ;/ Czyli de facto, ktoś kto dobrze sobie 'ściemnia' i potrafi obrobić foto to może powiedzieć, że to jego foto 'oryginalne'. No to niedobrze ;//
Thx ;-)
No nie do końca. Znając kilka sztuczek w photoshopie można wychwycić sporą ilość manipulacji w obrazie. Nie jest to tak proste, jak pokazują to wszelkiej maści filmy szpiegowsko-kryminalne, że można sobie np. odtworzyć oryginalny obrazek, ale z dużą dokładnością można stwierdzić co było przerabiane.
można pobawić się w zaawansowaną analizę zdjęcia, aby wychwycić ingerencję i oszacować jej stopień, ale NIE DA się odtworzyć w zaden sposób oryginału w celu porównania jaka to była ingerencja