Zobacz pełną wersję : F 301 - ekspozycja
M.Szabelski
16-06-2006, 12:54
Witam znawców tematu :)
Powiedzcie mi proszę, jaki dokładnie pomiar światła realizuje F 301. Wydaje mi się, że to centralnie ważony z dużym naciskiem na środek kadru - mylę się?
I jeszcze jedno...Czy kompensacja ekspozycji ma w tym body wpływ na flasha? Tj. czy wykorzystując lampę jako fill in, trzeba skompensować ekspozycję na np. -2 EV, czy trzeba oszukiwać flasha podeyższając ISO? W trybie manualnym pewnie kompensacja nie ma wpływu na naświetlenie lampą (normalne), ale w trybie A?
O co chodzi z P i P hi? Wydawało mi się, że to rozumiem, ale jednak tylko mi się wydawało :)
Dzięki z góry za pomoc!
[ Dodano: Pią 16 Cze, 2006 ]
Cofam to ci powiedziałem o trybie manualnym - pomyliło mi się :)
Nie wiecie gdzie można dostać wężyk spustowy do 301?
Co do lampy, to nie wiem. Pomiar to jest standardowy nikonowski centralnie ważony (środek 60%). P Hi to program wykorzystujący krótsze czasy migawki - np. do teleobiektywów.
M.Szabelski
16-06-2006, 17:23
Znalazłem trochę w internecie... 80% środek, 20% reszta... Programy już też rozumiem.
80/20 to tylko w F3. W F301 jest 60/40.
M.Szabelski
16-06-2006, 17:39
Jesteś tego pewien? Znalazłem tabelkę http://www.photo.net/neighbor/view-one?neighbor_to_neighbor_id=138384#controls i tam jest co innego.
M.Szabelski,
100% w 301nce jest pomiar CW 60/40, najwidoczniej w tabelce jest blad!
A wezyk tylko MC-12 lub MC-12a, mysle ze do dostania w komisach lub na EBAY USA!
Pozdrawiam!
M.Szabelski
16-06-2006, 19:50
Dziękuję bardzo. A ile taki wężyk może kosztować? Wiecie może jak z tą lampą? Z instrukcji wynika, że kompensacja wpływa, ale czy na pewno?
M.Szabelski,
A prosze Cie bardzo, nowka sztuka!
http://cgi.ebay.com/Nikon-MC-12-A-Remote-Cord-for-Nikon-film-camera_W0QQitemZ7630664400QQihZ017QQcategoryZ10792 5QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
M.Szabelski
17-06-2006, 12:57
A kupowałeś już może tam coś? Ile to wychodzi z przesyłką i takie tam? :)
M.Szabelski,
Tak kupilem tam juz 4 razy, i jestem bardzo zadowolony!
O przesylke musisz pytac sprzedawce (jez angielski of course), za muszle oczna ktora kosztowala 9 USD doliczono za przesylke 3 USD za list priorytetowy.
Natomiast za obiektyw przesylka wynosila 15 USD i 90 zloty cla!
Mysle ze jesli to ma byc ten wezyk to spokojnie mozna listem!
M.Szabelski
17-06-2006, 15:04
Słuchaj, to zróbmy może tak: jak będziesz coś kiedyś zamawiał zza oceanu, to daj mi znać - zamówimy też ten wężyk i porówno za przesyłkę. Nie spieszy mi się z tym wężykiem :)
M.Szabelski,
No niby mogloby tak byc.... tyle ze musielibysmy kupowac u tego samego sprzedawcy... no ale bede mial na uwadze. Jednak moze to nastapic nie za szybko bo w tym tygodniu splucze sie na lustro cyfrowe Nikosia...
M.Szabelski
17-06-2006, 23:42
Spokojnie, jak już mówiłem, nie spieszy mi się :) A co kupujesz?
M.Szabelski
Możesz wierzyć kolegom na słowo. Tylko w F3 jest pomiar CW w proporcjach 80/20. Bez skromnej obłudy dodam, że genialny. To jedyny aparat na świecie z takim podziałem pomiaru światła CW.
W każdym innym nikonie, w tym także w 301, pomiar CW ma proporcje 60/40.
M.Szabelski,
No niestety jesli chodzi o zakupy to stac mnie na razie tylko na D50, ale mysle ze bedzie to milym dodatkiem do mojej kolekcji manualnych eFeMek!
Vadim, w późniejszych korpusach AF pojawił się pomiar 75/25, a w F5 możesz sobie ręcznie ustawić proporcje :-)
M.Szabelski
18-06-2006, 12:52
Ten pomiar 80/20 to chyba rzeczywiscie super jest... Ciekawe czemu tylko w tym modelu wystepuje...
kiemlo o masz ci los, nie wiedziałem... :oops: Człowiek się całe życie czegoś uczy, a i tak...
M.Szabelski, tego akurat nie wiem, dlaczego tylko w F3, ale wiem, że samo umieszczenie światłomierza też jest nietypowe. Powstał korpus modułowy - samych wymiennych matówek do F3 jest ponad dwadzieścia,do tego kilka pryzmatów itp.. A wszystko wymienia się przysłowiowym jednym palcem w kilka sekund. Myślę że dłużej trwa zmiana niektórych ustawień w nowoczesnych cyfrówkach. Ja mam niestety tylko cztery matówki...
Pozdrawiam
M.Szabelski
18-06-2006, 19:10
Ja w swoim 301 mam jedną, ale za to jaaaaaaaaaką :)