Zobacz pełną wersję : Kinga i Olek, czyli żona i dziecko
hepihipi
30-09-2008, 22:01
Witam
Pierwsze zdjęcie na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Prosiłbym o jakieś konstruktywne uwagi. Może następne będzie lepsze.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lidzbark.com/inne/DSC_3044.jpg)
autograf
30-09-2008, 22:10
Spójrz, a nie można było rodziny przesunąć do cienia i dopalić SB-800 (widzę, że masz w stopce) ?
A słońce niech oświetla resztę kadru?
Ty zrobiłeś odwrotnie.
linux_user
30-09-2008, 22:14
nie dosc ze odwrotnie to jeszcze nie do konca....1/2 dziecka w cieniu
hepihipi
30-09-2008, 22:16
Hmmm. Coś w tym jest. Wiedziałem, że będą baty za ten cień (od stodoły, że się przyznam). Faktycznie można by się pokusić o dopalenie SB ale dopiero się uczę wykorzystywać lampę do doświetleń. Tutaj jest w pełni zastane światło :/
Ale radę z przesunięciem modela w cień budynku już zapamiętałem i mam nadzieję zastosować niedługo. Dzięki.
Fakt.
A tak wyszło na dodatek ciemno i mocno czerwono.
Czerwone słoneczko, czerwony sweterek młodego - to wszystko dało niezbyt przyjemny zafarb zdjęcia.
Spróbuj trochę poPSuć, powinno dać się uratować. Chociaż do rodzinnego albumu ;)
hepihipi
30-09-2008, 22:19
No będę chyba musiał użyć tego PSucia, chociaż staram się go nie nadużywać (bo szczerze mówiąc ciężko mi z nim się współpracuje). A następnym razem, to chyba stodołę wyburzę :)
matka997
01-10-2008, 02:02
podoba sie
kadr
o świetle mówią to nie bede już mówił, ale kadr, mogłbyś małemu złapać też ręce
skoro to rodzinna pozowanka to mama mogłaby go za te ręce trzymać i mogłbyś zrobić serie jak podniesie oczy, spojrzy w obiektyw lub gdzies przed siebie
po jakiejs sesji wrzuc wiecej zdjec
autograf
01-10-2008, 07:39
skoro to rodzinna pozowanka to mama mogłaby go za te ręce trzymać i mogłbyś zrobić serie jak podniesie oczy, spojrzy w obiektyw lub gdzies przed siebie
Ale jak? Przecież słońce grzeje po ślipiach ;)
Kraftsman
01-10-2008, 17:18
1. Słaby kadr. Zbyt centralny i ucięta ręka chłopaka.
2. Popracowałbym nad miną modelki. Przez niby-uśmiech przebija nieszczęście związane z faktem pozowania.
3. Stodoła do wyburzenia :-D
4. WB do poprawy - zdejmij kilka K jeśli masz NEFa.
5. Słońce pewnie było już nisko, ale mimo tego zbyt ostre do portretu. Chyba żeby doświetlić lekko cienie lampką albo blendą.
6. Nieostre? Może nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu.
hepihipi
01-10-2008, 19:07
No cholera widzę teraz wszystkie wady, których wcześniej nie zauważałem, wielkie dzięki za wszystkie porady.
Ad. 1. No teraz widzę, że ta ucięta ręka to nic dobrego :/
Ad. 2. Cholera, ten typ tak ma (czyt. żona). Zaraz mi się okaże że nieszczęśliwa nie tylko przez pozowanie, ale też przeze mnie :/
Ad. 3. Tu może być mały problem, teść może potem się już do mnie nie odezwać :D
Ad. 4. Powinienem mieć NEF-a. Spróbuje innych ustawień.
Ad. 5. Teraz to już na pewno będę wiedział.
Ad. 6. To wy jeszcze po zmniejszeniu wyostrzacie zawsze zdjęcia ? Tego też nie wiedziałem :/
Jeszcze raz wielkie dzięki za rady. Moderator może zamknąć temat, wystarczy mi tych uwag :)