Zobacz pełną wersję : Najczesciej uzywane ogniskowe.
Witam,
Mam prosbe - temat byl na Forum, ale nie moge sie dokopac :-(...
Potrzebuje programu, za pomoca ktorego moge szybko zliczyc/sprawdzic
jakich ogniskowych uzywam najczesciej.
Bede wdzieczny za podanie nazwy/zrodla tego ytpu programu.
Pozdr
McE
Jest cos takiego jak ExposurePlot. http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html Oprocz ogniskowych pokazuje kilka innych parametrow. Mysle, ze sie nada. :)
Jest cos takiego jak ExposurePlot. http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html Oprocz ogniskowych pokazuje kilka innych parametrow. Mysle, ze sie nada. :)
Dzieki zbawco!
Pozdr
McE
O ile pamiętam ExposurePlot nie czyta NEFów, więc dla mnie był nieoprzydatny. Jest za to soft o mylącej nazwie Exif Viewer 2 http://www.amarra.de/exif.htm
Nie pamętam czy był sharewareowy czy darmowy, ale miałem go przez tydzień i spełnił zadanie znakomicie: pokazał pięknie, jakich ogniskowych używam i jeszcze mi wykresik strzeliłna końcu. :)<br>
spiritwood
30-09-2008, 20:40
EXIF viewer jest darmowy, przynajmniej na Maca.
Dzieki piekne wszystkim za pmoc!
pozdro
McE
exif viewer to freeware i działa na prawdę rewelacyjnie. Oprócz ogniskowej można sprawdzać migawkę, przysłonę i ISO a wykresy zapisywane są jako BMP.
exif viewer to freeware i działa na prawdę rewelacyjnie. Oprócz ogniskowej można sprawdzać migawkę, przysłonę i ISO a wykresy zapisywane są jako BMP.
Identycznie dziala ExposurePlot, z mala roznica, ze obsluguje tylko JPG.
Pozdro
McE
no ciekawy ten EXIF viewer (nie wiedziałem że są programy do robienia statystyk z exif'ów) tylko coś tu chyba nie gra:
w zakładce lens overwiew pokazuje:
18 - 50 mm 67 % zdjęć
10 - 20 mm 29 %
0 mm 4 %
w zakładce focal lenght allocation:
18 mm - 28 %
32 mm - 32 %
55 mm - 2 %
70 mm - 2 %
90 mm - 22 %
250 mm - 3 %
600 mm - 1 %
:) ściema jakaś
matyjasz
02-10-2008, 11:39
To ja z grubej rury, pardon jeśli to nietakt. Po co sie robi takie statystyki?
Pozdrawiam
Mati
To ja z grubej rury, pardon jeśli to nietakt. Po co sie robi takie statystyki?
Bo są na przykład ludzie, którzy mając jakiegoś średniego zooma (np. 18-135) zastanawiają się nad kupnem czegoś lepszego optycznie, ale z mniejszym zoomem. I na przykład wyobrażają sobie, że bardzo by im się przydało coś w granicach 200-400. A jak się zbada ich zdjęcia, okazuje się że 85% zdjęć robią na szerokim końcu, którego w dodatkiu jeszcze im troszkę brakuje.
I taki program pokazuje, że zamiast szukać czegoś długiego, powinni się skupić na poszukiwaniu czegoś szerokiego - bo to im będzie potrzebniejsze, pomimo ich mylnych wyobrażeń o jakimś tele.
To samo z ISO na przykład. Jeśli ktoś narzeka, że D90 nie ma ISO 100, niech sobie sprawdzi, ile zdjęć robi na takim ISO, bo może się okazać, że tylko 12%, a cała reszta leci na wyższych. I tak dalej z migawką, srigawką i innymi rzeczami, które siedzą w Exifie.
Program pomaga stwierdzić, co tak naprawdę jest nam potrzebne - i jak widać czasem możemy się zdziwić.
@chaos - chłopie, to są defaultowe nastawienia. Autorzy jeszcze nie widzą, jakie masz obiektywy, więc wprowadzili (to miło z ich strony) możliwość, żebyś zakres ogniskowych wpisał sobie sam. A jak nie będziesz oszukiwać, tylko zrobisz to rzetelnie - program pokaże Ci rzetelne dane.
Jeśli wpiszesz dane księżycowe, lub takie, których w exifie nie ma, to program zgłupieje, i - że tak powiem - mądrze wtedy zrobi. :)
bombel chłopie nie bardzo wiem o czym prawisz, przeca exif sam pokazuje jak ogniskowa zostala użyta, to co jam mam tam niby poprawiać ?
Jak kliknę guzik 'Statistics' pojawia mi się okno, w którym mogę wybrać poza ścieżką do badanego katalogu ilość słupków wykresu (w mojej wersji max 18 ) i to, jakim ogniskowym poszczególne słupki przyporządkować. Wpisałem tam zakres ogniskowych, jakie po prostu mam, jeśli nie mam 600, to go nie ująłem.
Tym sposobem na wykresie mam rozkład ile zdjęć mam na jakich ogniskowych - ale tylko z zakresu, które mam. Nie jest mi potrzebna informacja, ile mam zdjęć na ogniskowej 600, bo nie mam takiego obiektywu.
Jeśli w poszczególnych słupkach wpiszę ogniskowe, których nie mam, program lekko głupieje - i to mądre z jego strony, :)
Mam wrażenie, że prościej tego już nie wyjaśnię.
No fajniusi programik :)
Zauważyłem ciekawą rzecz:
Lens type: 3rd party manufacturer (e.g. Sigma, Tamron, Tokina)
Lens Information: 50,0 mm/F1,8
no to coś mu się erbło, bo to N50/1.8, innych nie mam...