PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon f-4 vs slajdy

Darkwhite
30-09-2008, 19:14
Mam pytanko...jak sobie radzi Nikon F-4 z naświetlaniem slajdów?...przy fotografii krajobrazowej lepiej uzywac pomiaru punktowego zeby dobrze naswietlic slajd?...

axer
30-09-2008, 20:14
Zawsze lepiej używać punktowego by osiągnąć zamierzony efekt.
Zdając się na automatykę będziesz miał w 99% sytuacji, w których rozpiętość tonalna sceny mieści się w zakresie rejestrowanym przez slajd, poprawnie naświetlone zdjęcie. Gdy jednak rozpiętość jest większa od "pojemności" kliszy - trzeba powalczyć z punktowym.

dejnekas
30-09-2008, 21:53
tak ale F4 nie ma uśredniania z kilku pomiarów (a z jednym pomiarem niewiele osiągniesz) więc nie jest zbyt realne posługiwanie się pomiarem punktowym w prawdziwym życiu w każdej sytuacji zdjęciowej.
To profesjonalna maszyna więc pomiar jaki da matryca lub centralnie ważony będzie ok. Oczywiście nie od parady jest tam bycze kółko korekcji ekspozycji ale trzeba zachować zdrowy rozsądek.

axer
30-09-2008, 21:59
tak ale F4 nie ma uśredniania z kilku pomiarów...

A po co przy fotografii krajobrazów uśrednianie z kilku pomiarów? Toż to prosta matematyka... No i uśredniając ponownie zdajemy się na automat.

KRF
17-10-2008, 00:23
Mam pytanko...jak sobie radzi Nikon F-4 z naświetlaniem slajdów?...przy fotografii krajobrazowej lepiej uzywac pomiaru punktowego zeby dobrze naswietlic slajd?...

To znowu ja (KRF) i Ty Quote!
Może jakaś grupa pod hasłem F4?
dawno pisłaeś ten wątek i zapewne znasz odpowiedź - empiryczną odpowiedź!
F4 daę radę ze wszsystkim. Ja pracuję na manualnych nikonach od lat i f4 wyróżnia tylko AF reszta to stara szkoła nikona. Punktowy pomiar to tylko informacja dla Twojego mózgu, którą musisz przetrawić. Ja chcesz pracować w półautomatykach to proponuję Ci w "normalnym" rozkładzie kontrastów pomiar centr-ważony z polarem lub matrycowy z polarem i korekcją na +1/3. Naświetlałem dobrze slajdy nawet na nie-do-końca nastawionym pierścieniu przysłon. Oczywiste, że nie body nie zastosowało wtedy przysłony większej niż ta do której można było przymknąć - ALE DZIAŁAŁO! F4 to genialna maszyna - zapewne o tym już wiesz.
Tak przy okazji szukam pryzmatu DP do f4.
pozdrawiam
KRF
ps. pomyśl o grupie f4