PDA

Zobacz pełną wersję : Digimate pod Vistą 64 - pomocy !

Ponury_Kosiarz
30-09-2008, 18:58
Witam serdecznie,
Nieczęsto zdarza mi się zawracać głowę, ale już nie wiem gdzie szukać pomocy.
Problem: po włączeniu fotobanka DIGIMATE III z dyskiem IDE 80GB wywala mi komunikat, że nie rozpoznano urządzenia, lub urządzenie ma awarię.
Efekt: nie widać dysku ani slotów na kartę w systemie.
Teoretycznie, nie potrzeba żadnych sterowników.
Praktycznie, ogólnie wiadomym jest, że Microsoft dał cielska z obsługą urządzeń USB [głównie dysków zew.] pod Vistą [to wiadomo oficjalnie] i że albo będzie dobrze, tzn Vista rozpozna urządzenie, albo go nie rozpozna i wtedy trzeba coś zrobić.
Żeby nie było, nie jestem lamerem, przeczytałem fora polsko-. anglo- i hiszpańskojęzyczne, zgłębiłem ten problem BARDZO dokładnie i wiem już że:
Zainstalowanie SP do Visty nie pomogło
Podmiana plików usbstor.sys i .ini nie pomogło
Odinstalowanie urządzenia i restart kompa z włączonym urządzeniem nie pomógł.
Podmiana plików z Visty na której Digimate działa nie pomogło
Zainstalowanie łatki po której miało wszystko działać też nie pomogło.
Z drugiej strony miałem ten sam problem poprzednim razem. COŚ zrobiłem i Digimate zostało rozpoznane. Problem w tym, że nie wiem CO.
Baaaardzo proszę, jeśli ktoś ma jakąś dobrą radę dla mnie, to niech się nią podzieli... bo mnie już *&%()^% trafia :)

Z góry serdeczne dzięki i pozdrawiam !

Fr@ntz
30-09-2008, 20:57
a sprawdzałeś te drivery (http://www.findmysoft.com/drivers/Digimate-ES038-USB-driver.html)?

Ponury_Kosiarz
01-10-2008, 19:31
Właśnie spróbowałem, i nic :(
Ale dzięki za podpowiedź :)

zakwas
08-10-2008, 08:00
Dopuszczasz myśl, że urządzenie po prostu się zepsuło?

wasilewk
08-10-2008, 08:06
Właśnie spróbowałem, i nic :(
Ale dzięki za podpowiedź :)

A czy działa pod XP ?
Jeśli tak, to spróbuj zrobić upgrade do Visty - tylko nie wiem, czy na 64bit też to zadziała.

Pzdr.

Ponury_Kosiarz
13-10-2008, 20:49
Zakwas: nie dopuszczam takiej myśli :) Na innych Vistach działa :)
Wasilewk: Pod XP działa jak najbardziej, na innych Vistach też. Upgrade nie rozwiązuje problemu.

UWAGA, właśnie znalazłem rozwiązanie, może warto dodać je do FAQ dla potomności, bo informacje jakie znalazłem w sieci nie są pełne.
Oto, co należy zrobić krok po kroku:
1. podłączyć urządzenie.
2. po wyświetleniu się komunikatu: "system windows nie może rozpoznać urządzenia.... etc" należy odinstalować nieznane urządzenie w managerze urządzeń.
3. wyłączyć urządzenie
4. przełączyć urządzenie do innego portu USB
5. usunąć plik infcache.1 z katalogu C:\windows\inf [UWAGA! Aby usunąć ten plik należy zmienić uprawnienia dla lokalnego użytkownika na FULL CONTROL]
6. wyłączyć komputer.
7. włączyć urządzenie, a następnie uruchomić komputer.
8. po uruchomieniu system powinien wykryć nowe urządzenie i zainstalować je poprawnie.

U mnie zadziałało i u jeszcze jednej osoby też.
Z tego co wiem, każdy krok jest ważny i niczego nie można pominąć.
Być może istnieje też inny sposób, o którym nie wiem.
Rozwiązanie to dotyczy problemów z wykrywaniem dysków twardych podłączanych przez USB w ogólności, nie chodzi tu konkretnie o DIGIMATE. Może to być inny czytnik, bądź obudowa.
Informacje na ten temat można znaleźć wpisując w Google: "Vista won't recognize USB external hard drives"

Pozdrawiam !