PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do N 50 f1.8D

protege
30-09-2008, 18:38
Witam,jaki możecie polecić filterek do w/w obiektywu? Chodzi mi w większym stopniu o ochronę ,a zarazem o to aby nie zabierał światła.Może macie z tym jakieś doświadczenia lub sprawdzone sposoby.Pozdrawiam :-)

Przemek Paśnik
30-09-2008, 18:51
dobry stosunek jakości do ceny ma marumi wpc

rupi
30-09-2008, 18:51
filtr UV firmy Marumi :)

rudin
30-09-2008, 20:11
Witam,jaki możecie polecić filterek do w/w obiektywu? Chodzi mi w większym stopniu o ochronę ,a zarazem o to aby nie zabierał światła.Może macie z tym jakieś doświadczenia lub sprawdzone sposoby.Pozdrawiam :-)

Soczewka jest na tyle głęboko osadzona, że ciężko jej zrobić krzywdę nawet w lesie. Szkoda "psuć" filtrem tak dobry obiektyw ;).

MYSZ
30-09-2008, 20:30
Żaden, żadnych filtrów do 50 1,8D. Miałem Hoya i produkował suuuper "zajączki" . Szkło jest tak głęboko że małe szanse uszkodzenia go mechanicznie.

axer
30-09-2008, 20:34
Do ochrony to najlepszy jest dekielek, grucha co dmucha pomaga w utrzymaniu higieny, zarówno przed jak i po.

protege
30-09-2008, 20:38
Wielkie dzięki,i już jestem bogatszy o paredziesiąt PLN :mrgreen:

gALL
30-09-2008, 23:10
Jak chcesz chronic to dokup gumowa oslone przeciwsloneczna do tego Nikkorka.

pebees
01-10-2008, 07:23
Ten obiektyw ma tak głęboko osadzoną soczewkę, że filtr w celach ochronnych jest praktycznie zbędny.

dame
01-10-2008, 09:04
no mogloby sie wydawac ze pebees ma racje, ale jak ostatnio fotografowalem dzieci przy robieniu baniek mydlanych to cieszylem sie bardzo ze jednak filtry mialem pozakladane na wszystkie obiektywy

lewAp7
01-10-2008, 09:24
no mogloby sie wydawac ze pebees ma racje, ale jak ostatnio fotografowalem dzieci przy robieniu baniek mydlanych to cieszylem sie bardzo ze jednak filtry mialem pozakladane na wszystkie obiektywy
Takie ciężkie i twarde, że rysowały szklo? :mrgreen:

Sindbad
01-10-2008, 20:46

Musiałbyś się bardzo postarać żeby rozwalić ten obiektyw przy normalnym użytkowaniu. A jeśli już, to rozważ że jego cena oscyluje w granicach (już) 300zł, natomiast filtru około stówy. Raczej nie warto więc zakładać na stałe dodatkowego szkła, chyba że jesteś wyjątkowym pechowcem.

protege
02-10-2008, 10:16
Czasami coś wypadnie z ręki,ale bez przesady :mrgreen: Dzięki wszystkim za podpowiedzi,widzę że ludzie na tym forum są naprawdę wwyrozumiali i bardzo pomocni .Dzięki .Wobec tego zostawiam moją 50tkę tak jak jest i już.
P.S. A w N 18-55VR mam hoya UV ,tą serię czarną(podobno najlepszą) i nie widzę różnicy podczas focenia,aha i jeszcze jedno : wygrałem rower dzięki zakupowi tej Hoji :-D:-D

gALL
02-10-2008, 18:46
Podczas focenia nie zauwazysz roznicy ale zobaczyc na zdjeciach, szczegolnie pod swiatlo.

Pozdrawiam
Klaudiusz

Wini
02-10-2008, 18:50
...macie z tym jakieś doświadczenia lub sprawdzone sposoby....
Ja ostatnio do wszystkiego zakładam polara. Szczególnie polecam do portretu

rupi
02-10-2008, 23:16
to nie zalecacie filtrów UV jako ochronę ??
ja tam mam UV na każdym szkle i nawet jak zakładam polar, to na niego.... ....

Sindbad
03-10-2008, 13:52
to nie zalecacie filtrów UV jako ochronę ??
ja tam mam UV na każdym szkle i nawet jak zakładam polar, to na niego.... ....

Ale ochronę przed czym... - że tak przewrotnie zapytam.

waldek
03-10-2008, 14:47
Szkoda pieniędzy na filtr - soczewka głęboko osadzona a cena filtra to 1/4 ceny obiektywu.
Daj sobie spokój.
Waldek

gALL
03-10-2008, 14:53
Filtr UV ma konkretne zastosowanie i nie jest to tzw "ochrona". Do ochrony jak ktos chce to moze kupic tzw. "protector filter" - kawal ordynarnego szkla, chetnie wciskany przez sprzedawcow i podobno specjalnie dedykowany pod cyfre. To cudo kosztuje chore pieniadze, ale kazdy adept fotografii powinien go kupic jak juz wydaje gruba kase na lustrzanke z kitem :D.

Nie wiem co trzeba wyprawiac a obiektywem aby go porysowac.

Swojego 24-85G uzywam od lat, wiele przeszedl, lacznie z wymiana silnika SWM po glebowaniu, ale soczewki sa bez rysek i zadrapan.

Ostatnio wyrzucilem do kubla Hoye UV, chyba ze srebrnej serii, bo byla zakrecona na szkle ktore kupilem.

DDominik
09-10-2008, 23:00
Nie chciałem zakładać nowego tematu ponieważ moje pytanie poniekąd wiąże się równierz z tym obiektywem. Chciał bym zapytać o różnice pomiędzy tymi dwoma obiektywami:

http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=95&id=121
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=95&id=123

czy warto jest zainwestowac te 600zl wiecej?

.....

i czytałem ten temat o 50 ale jakoś nie znalazłem w nim odpowiedzi na moje pytanie... :(

lannes
10-10-2008, 14:12
czy warto jest zainwestowac te 600zl wiecej?

O różnicach pomiędzy 50 f/1.8 i 50 f/1.4 było już wielokrotnie, więc tylko podsumuję, że wersja f/1.4 nie jest o tyle lepsza od f/1.8 na ile wskazywałyby na to różnica w cenie. Oboma można robić zdjęcia. Czy warto dopłacić to już jest kwestia indywidualna. Jeśli piszesz na tym forum to zapewne będziesz chciał mieć lepszą wersję :) Nie zapomnij tylko o tym, że w grudniu wchodzi nowa pięćdziesiątka Nikona i stary obiektyw będzie do wymiany ...