Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do N 50 f1.8D
Witam,jaki możecie polecić filterek do w/w obiektywu? Chodzi mi w większym stopniu o ochronę ,a zarazem o to aby nie zabierał światła.Może macie z tym jakieś doświadczenia lub sprawdzone sposoby.Pozdrawiam :-)
Przemek Paśnik
30-09-2008, 18:51
dobry stosunek jakości do ceny ma marumi wpc
Witam,jaki możecie polecić filterek do w/w obiektywu? Chodzi mi w większym stopniu o ochronę ,a zarazem o to aby nie zabierał światła.Może macie z tym jakieś doświadczenia lub sprawdzone sposoby.Pozdrawiam :-)
Soczewka jest na tyle głęboko osadzona, że ciężko jej zrobić krzywdę nawet w lesie. Szkoda "psuć" filtrem tak dobry obiektyw ;).
Żaden, żadnych filtrów do 50 1,8D. Miałem Hoya i produkował suuuper "zajączki" . Szkło jest tak głęboko że małe szanse uszkodzenia go mechanicznie.
Do ochrony to najlepszy jest dekielek, grucha co dmucha pomaga w utrzymaniu higieny, zarówno przed jak i po.
Wielkie dzięki,i już jestem bogatszy o paredziesiąt PLN :mrgreen:
Jak chcesz chronic to dokup gumowa oslone przeciwsloneczna do tego Nikkorka.
Ten obiektyw ma tak głęboko osadzoną soczewkę, że filtr w celach ochronnych jest praktycznie zbędny.
no mogloby sie wydawac ze pebees ma racje, ale jak ostatnio fotografowalem dzieci przy robieniu baniek mydlanych to cieszylem sie bardzo ze jednak filtry mialem pozakladane na wszystkie obiektywy
no mogloby sie wydawac ze pebees ma racje, ale jak ostatnio fotografowalem dzieci przy robieniu baniek mydlanych to cieszylem sie bardzo ze jednak filtry mialem pozakladane na wszystkie obiektywy
Takie ciężkie i twarde, że rysowały szklo? :mrgreen:
Musiałbyś się bardzo postarać żeby rozwalić ten obiektyw przy normalnym użytkowaniu. A jeśli już, to rozważ że jego cena oscyluje w granicach (już) 300zł, natomiast filtru około stówy. Raczej nie warto więc zakładać na stałe dodatkowego szkła, chyba że jesteś wyjątkowym pechowcem.
Czasami coś wypadnie z ręki,ale bez przesady :mrgreen: Dzięki wszystkim za podpowiedzi,widzę że ludzie na tym forum są naprawdę wwyrozumiali i bardzo pomocni .Dzięki .Wobec tego zostawiam moją 50tkę tak jak jest i już.
P.S. A w N 18-55VR mam hoya UV ,tą serię czarną(podobno najlepszą) i nie widzę różnicy podczas focenia,aha i jeszcze jedno : wygrałem rower dzięki zakupowi tej Hoji :-D:-D
Podczas focenia nie zauwazysz roznicy ale zobaczyc na zdjeciach, szczegolnie pod swiatlo.
Pozdrawiam
Klaudiusz
...macie z tym jakieś doświadczenia lub sprawdzone sposoby....
Ja ostatnio do wszystkiego zakładam polara. Szczególnie polecam do portretu
to nie zalecacie filtrów UV jako ochronę ??
ja tam mam UV na każdym szkle i nawet jak zakładam polar, to na niego.... ....
to nie zalecacie filtrów UV jako ochronę ??
ja tam mam UV na każdym szkle i nawet jak zakładam polar, to na niego.... ....
Ale ochronę przed czym... - że tak przewrotnie zapytam.
Szkoda pieniędzy na filtr - soczewka głęboko osadzona a cena filtra to 1/4 ceny obiektywu.
Daj sobie spokój.
Waldek
Filtr UV ma konkretne zastosowanie i nie jest to tzw "ochrona". Do ochrony jak ktos chce to moze kupic tzw. "protector filter" - kawal ordynarnego szkla, chetnie wciskany przez sprzedawcow i podobno specjalnie dedykowany pod cyfre. To cudo kosztuje chore pieniadze, ale kazdy adept fotografii powinien go kupic jak juz wydaje gruba kase na lustrzanke z kitem :D.
Nie wiem co trzeba wyprawiac a obiektywem aby go porysowac.
Swojego 24-85G uzywam od lat, wiele przeszedl, lacznie z wymiana silnika SWM po glebowaniu, ale soczewki sa bez rysek i zadrapan.
Ostatnio wyrzucilem do kubla Hoye UV, chyba ze srebrnej serii, bo byla zakrecona na szkle ktore kupilem.
DDominik
09-10-2008, 23:00
Nie chciałem zakładać nowego tematu ponieważ moje pytanie poniekąd wiąże się równierz z tym obiektywem. Chciał bym zapytać o różnice pomiędzy tymi dwoma obiektywami:
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=95&id=121
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=95&id=123
czy warto jest zainwestowac te 600zl wiecej?
.....
i czytałem ten temat o 50 ale jakoś nie znalazłem w nim odpowiedzi na moje pytanie... :(
czy warto jest zainwestowac te 600zl wiecej?
O różnicach pomiędzy 50 f/1.8 i 50 f/1.4 było już wielokrotnie, więc tylko podsumuję, że wersja f/1.4 nie jest o tyle lepsza od f/1.8 na ile wskazywałyby na to różnica w cenie. Oboma można robić zdjęcia. Czy warto dopłacić to już jest kwestia indywidualna. Jeśli piszesz na tym forum to zapewne będziesz chciał mieć lepszą wersję :) Nie zapomnij tylko o tym, że w grudniu wchodzi nowa pięćdziesiątka Nikona i stary obiektyw będzie do wymiany ...