Zobacz pełną wersję : D50, problem z fotografowaniem slonca w kadrze
barracuda
16-06-2006, 08:10
Witam. Ostatnio chciałem zrobić zdjęcie ze słońcem w kadrze. W analogu kiedy przymknąłem mocno przysłonę to słońce wychodziło jak gwiazda z widocznymi promieniami. W D50 okazało się że nie mogę uzyskać takiego efektu, ciągle wychodzi po prostu jasna plama. Czy w cyfrowym aparacie jest to niemożliwe?
byl dlugi o tym watek chwile temu. poszukaj.
barracuda
16-06-2006, 09:27
No jest podobny wątek ale mi nie chodzi o problem z naświetleniem zdjęcia tylko z efektem uzyskania słońca z promieniami zamiast jasnej plamy.
1) Używałeś tego samego obiektywu w analogu i D50? (jakiego?)
2) Zauważyłem, że D50 i D70 mają jakąś "słońcofobię", cieżko zrobić niezepsute zdjęcie z Słońcem w kadrze...ale o tym już było pisane...
barracuda
26-06-2006, 18:34
Teray uzwam kita 18-55, przedtem nikkora 35-80. Ale nie sadze zeby to byla sprawa obiektywu. Raczej chodzi o sposob zapisu. Pewnie matryca ma problem z zapisaniem tego typu ujecia.
Witam. Ostatnio chciałem zrobić zdjęcie ze słońcem w kadrze. W analogu kiedy przymknąłem mocno przysłonę to słońce wychodziło jak gwiazda z widocznymi promieniami. W D50 okazało się że nie mogę uzyskać takiego efektu, ciągle wychodzi po prostu jasna plama. Czy w cyfrowym aparacie jest to niemożliwe?
Ja zrobiłem dokładnie to, o czym mówisz. Na szybko:
f/22, czas 1/8.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img272.imageshack.us/my.php?image=o2006060020705qp.jpg)
barracuda
26-06-2006, 21:13
no tak ale to nie to samo. Bo tu slonce przebija sie przez drzewa. A spróbuj zrobić takie zdjęcie ale kiedy słońce będzie na czystym niebie. Czeka na rezultaty
barracuda, te "promienie" powstają w miejscach, gdzie zachodzą na siebie listki przysłony. Przymknij żesz przysłonę, ustaw odpowiedni czas i też będziesz takie miał.
barracuda
27-06-2006, 06:05
Wiem o tym, przysłonę przymykam na maksa. Przy f22 powinno być ok, a jednak nie jest.
barracuda, to wstaw zdjęcie, zobaczymy co z twoją przysłoną jest nie tak.
cały giberes jest w tym że cyfra źle znosi wysokie światła a negatw odwrotnie, źle niskie i niedoświetlone :P
barracuda
29-06-2006, 15:43
No właśnie. Próbowałem już różnych ustawień, krótkie czasy mała przysłona, długie czasy mała przysłona. Zakładałem filtry itd. I żadnego efektu. Chyba lipa z tym i tyle.