Zobacz pełną wersję : W czym nosić D50 + 18-55 ?
No właśnie, aparat zamówiony ! Co powienienem jeszcze dokupić?
Kartę to wiem 1-2 GB.
Jakiś pokrowiec ? tylko jaki
no i pewnie filtr UV jako pokrywkę - tylko jaki (budżetowy)?
wszystko chciałbym kupić w Krakowie !
Emil Lebiodka
16-06-2006, 00:18
1.Kartę to wiem 1-2 GB.
2.Jakiś pokrowiec ? tylko jaki
3.no i pewnie filtr UV jako pokrywkę - tylko jaki (budżetowy)?
4.wszystko chciałbym kupić w Krakowie !
1. jak zamierzasz robić w RAW kup kartę jak największą na jaką cię stać ....
2. pokrowiec/torba: co będziesz tam nosił: aparat ? obiektyw? obiektywy? lampę? coś jeszcze?
3. kup taki abyś nigdy nie powiedział, że zdjęcie byłoby ładniejsze i nie zdeformowane gdyby nie ... dla mnie filtry dzielą się na B+W i inne :)
4. a choćby np.tu: http://www.sklepfotograficzny.pl i nie tylko - goole twoją encyklopedią ... mój kolega mawia jak nie znalazłeś znaczy źle szukałeś :)
powodzenia w dodatkowych zakupach
A ja napiszę, byś nie kupował filtru na razie. Dla ochrony to bez sensu przy tym obiektywie, bo wartość dobrego filtra przekroczy wartość obiektywu :)
dzięki za odpowiedzi, co do reszty mam jasność.
co to tego:
2. pokrowiec/torba: co będziesz tam nosił: aparat ? obiektyw? obiektywy? lampę? coś jeszcze?
tylko sam aparat z kitowym obiektywem. będę chciał jeszcze za jakiś czas dokupić 55-200. i chciałbym aby z takim obiektywem też mi wszedł do torby.
torby to może poszukaj jakiejś LowePro z końcówką AW w nazwie, bo ma dodatkową pelerynę i wtedy żadna pogoda ci nie straszna, czy ulewa czy śnieżyca.
januszteli
16-06-2006, 09:21
Witam!!
Moze plecak. Duzo mozna w niego zmiescic i nie tylko sprzet foto.
Osobiscie mam torbe i plecak.
Wszystko zalezy gdzie ide fotografowac.
Jezeli zamierzasz dokupic jeszcze sprzet foto patrz przyszlosciowo.
z torbami to jest różnie.
Kupowalem laptopa - mialem odrazu plecak do laptopa. Torbe którą dostałem w komplecie schowałem do szafy i tak leży... Nie wiedzialem wtedy ze istnieja plecaki na laptopa + aparat w jednym
Do D50 dostalem Torbe... calkiem wygodna ona. No i podczas imprez szybko idzie z torba szklo zmienic... ale jednak na miasto idziesz, to wlasciwie jedna reka ciagle zajeta, zeby torby nie zgubic.
Jednak w szkole nauczyli mnie nosic plecaki i teraz tez preferuje plecaki.
Kto chce niech sobie luknie w napisane przeze mnie posty :) Wlasnie jeden Lowepro kupilem :)
pozdrowka
soko
przede wszystkim przemysl dobrze wielkosc, tak zeby w blizszej przyszlosci nie braklo miejsca. na aukcjach typu allegro jest zawsze szeroki przeglad torb i plecakow - moze warto zajrzec, nawet jesli nie planujesz tam kupowac.
ja uzywam plecaka FOMEI PVR-3. przerzucilem sie z torby poniewaz plecak wydawal mi sie poreczniejszy do np. wyjazdow. nie masz blyskawicznego dostepu do aparatu, ale tez mniej przejmujesz sie transportem - wszystko ma swoje dobre i zle strony, wiec zastanow sie co jest dla ciebie najwazniejsze.
Osobiście polecam LowePro, jako firmę z której należy wybierać, ponieważ jej rozwiązania są mocno i praktycznie przemyślane. Osobiście korzystam z jej produktów i jestem bardzo zadowolony. Kiedy miałem N8800 używałem torby AW, natomiast dla lustrzanki i to z osprzętem preferuję plecak, dodatkowo można w nim zabrać jakąś butelkę z piciem lub coś co niekoniecznie związane jest z foceniem. Mnogość kieszeni i przegród jest spora. Jeśli dobrze ułoży się w nim sprzęt, to wyciąganie aparatu z plecaka nie musi trwać dłużej niż z torby. Kiedy przyjdzie chęć wzięcia statywu, to jest to również przemyślane i dwa uchwyty pod plecakiem to umożliwiają.
misiowaty
18-06-2006, 23:49
polecał bym osłonke na LCD
polecał bym osłonke na LCD
Po co?
Jesli szukasz torby tylko i wylacznie na D50 z kitem - polecam Lowepro TLZ 1. Jesli chcesz dokupic inny obiektyw musisz pomyslec o czyms wiekszym.
A ja napiszę, byś nie kupował filtru na razie. Dla ochrony to bez sensu przy tym obiektywie, bo wartość dobrego filtra przekroczy wartość obiektywu
No a ja sie z tym nie zgadzam - filtry 52mm nie sa drogie - nawet te lepsze - Hoya Super HMC to jakies 60zł - po pierwsze beda chronily obiektyw, po drugie ulatwia ci utrzymanie w czystosci soczewki a i wplyna pozytywnie na jakosc zdjec. Polecalbym tez polara.
Milych zakupow - i zawsze dylematu "co by tu jeszcze dokupic" zamiast "skad na to wziac pieniadze" ;)))
Pozdrawiam
No a ja sie z tym nie zgadzam - filtry 52mm nie sa drogie - nawet te lepsze - Hoya Super HMC to jakies 60zł - po pierwsze beda chronily obiektyw, po drugie ulatwia ci utrzymanie w czystosci soczewki a i wplyna pozytywnie na jakosc zdjec.
Chyba negatywnie. Przeciez kazde dodatkowe szkielko na drodze swiatla do matrycy pogarsza jakosc ujecia.
Megazordon
14-07-2006, 00:42
Też miałem dylemat czy kupić torbę, czy plecak. Jeżdżę na rowerze, a kiedyś jeszcze chodzilem po górach i dlatego mam w domu juz chyba ze 4 plecaki i nie uśmiechało mi się kupowanie następnego. Wpadłem zatem na pomysł, żeby kupić porządną torbę, a w razie potrzeby (wyjśćie na rower, lub dłuższa wyprawa) zapakować ją do plecaka. Wybór padł na LowePro Nova 2 AW i jestem z niej baardzo zadowolony. Zmieści się do niej aparat z kitem, jakiś dodatkowy obiektyw, ładowarka, zapasowa bateria i karta pamięci, a także instrukcja obsługi aparatu, co na początku użytkowania lustrzanki jest dosyć pomocne. Torbę natomiast wkładam do plecaka Milo Hike 17, który został chyba stworzony z myślą o Novej 2 AW, bo leży tam idealnie.
A ja się właśnie przesiadłem na Lowepro Computrekker AW i jestem bardzo zadowolony. Niedługo czeka mnie dłuższa wyprawa i targanie sprzętu na plecach, wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej na temat komfortu użytkowania tego plecaka.
Kartę to kup nie jedną dużą np. 2GB a 2 po 1Gb albo nawet jeszcze "drobniej" (w razie awarii albo zgubienia ciągle coś zostaje i nie tracisz zdjęć wszystkich), jeśli chodzi o UV to moim zdaniem nie kupuj wcale - jak będziesz uważał to nic się nie stanie obiektywowi (jest dekielek 8) ) kase przeznacz na kartę lub torbę. Jeśli chodzi o torbę to polecam Lowepro (miałem to oraz także Tamrac'a - moim zdaniem ciutkę gorszy od Lowepro), wybierz raczej większą torbę - może się przydać na przyszłość.
Ja mam i torbe i plecak. Uzywam w zaleznosci od sytuacji - dluzsze wypady, marsz w gorach, nieprzyjazne tereny miejskie - wybieram plecak a jesli potrzebuje tylko puszke z kitem - wybieram torbe. Mysle, ze jest to wybor optymalny bo juz dawno powiedziano, ze jesli cos jest do wszystkiego to jest do niczego.
jeśli chodzi o UV to moim zdaniem nie kupuj wcale - jak będziesz uważał to nic się nie stanie obiektywowi (jest dekielek )
Ale zdjęc nie robisz z zalozonym dekielkiem - wtedy nic nie chroni przedniej soczewki przed pylem, drobnym piaskiem i innym badziewem. Poza tym napisalem wyzej - przy tak niskiej cenie UV oszczedzanie na tym elemencie pozbawione jest sensu.
Pozdrawiam
Filtr UV załozony jako ochrona w sytuacji "ślady od palców" można przetrzeć bez stresu rekawem od koszuli , pomijając urazy mechaniczne - wtedy filtr przejmie pierwsze uderzenie :) . Tani obiektyw ? baaardzo straci na wartości jesli będzie porysowany . Dobry filtr zawsze nie zaszkodzi -powłoki antyodblaskowe skutecznie eliminują "zajączki"
SPL ................
No a ja sie z tym nie zgadzam - filtry 52mm nie sa drogie - nawet te lepsze - Hoya Super HMC to jakies 60zł - po pierwsze beda chronily obiektyw, po drugie ulatwia ci utrzymanie w czystosci soczewki a i wplyna pozytywnie na jakosc zdjec.
Chyba negatywnie. Przeciez kazde dodatkowe szkielko na drodze swiatla do matrycy pogarsza jakosc ujecia.
a kto ci to powiedział..................?? bo ja bym polemizował czy pogarsza :))