Zobacz pełną wersję : SB-400 tania jak ...
meledhel
30-09-2008, 14:43
... barszcz.
W fotożartownisiu jest dostępna za 177 zł :shock: Najtaniej nową SB-600 na ceneo można wyhaczyć za ok. 640 zł. Czy warto amatorowi dawać 400 zł za różnicę pomiędzy tymi lampami? Czy warto ją w ogóle rozważać jako zastępstwo dla wbudowanej lampeczki w D70? Zaznaczę, że nie robię żadnych slubów czy reporterki. Jedynie trochę fotek dzieciaków (również w plenerze) czy jakiś rodzinnych imprezek.
Według stronki na supporcie Nikkona SB-600 ma dodatkowo takie opcje jak np.:
- 'redukcji czerwonych oczu' - Jeśli SB-400 tego nie ma to oznacza, że portrety zawsze będą mi wychodziły z czerwonymi gałami??? (przy wbudowanej lampce nie mam takiego problemu)
- 'zooma' ["The zoom head is automatically adjusted according to the focal length of the lens in use"] - za Chiny nie wiem o co w praktyce chodzi ;) Na czym polega to dopasowanie? Czy bez tej opcji nie da się używać sensownie zoomów?
- 'tryb manualny' - Czy i-TTL spisuje się z D70 tak źle, że manual jest wręcz konieczny?
Czy w ogóle SB-400 odpowiednio dostosowuje siłę błysku w trybach PSAM?
177 to nie są duże pieniądze. Ale jeśli nic ma nie działać to żal nawet tego.
jak robisz dzieciakom fotki to weź 600-kę. sb 400 nie ma i-ttl, głowica jest na stałe. Przy dzieciach nie będziesz miał czasu na jakiekolwiek ustawienia. Bierz 600-kę.
jak robisz dzieciakom fotki to weź 600-kę. sb 400 nie ma i-ttl, głowica jest na stałe. Przy dzieciach nie będziesz miał czasu na jakiekolwiek ustawienia. Bierz 600-kę.
sb400 działa w ittl i ma głowicę odchylaną pionowo
400 i 600 to raczej nieporównywalne urządzenia... mam oba
wychodzi mi ze ze względu na rozmiar częsciej uzywam 400, ale jest duzo rzeczy do ktorych po prostu trzeba uzyc lepszej lampy (zarówno pod względem mocy jak i możliwości...)
ad
- 'redukcji czerwonych oczu' - Jeśli SB-400 tego nie ma to oznacza, że portrety zawsze będą mi wychodziły z czerwonymi gałami??? (przy wbudowanej lampce nie mam takiego problemu)
jestem przekonany że 400 obsługuje przedbłysk zapobiegający czerwonym oczom
- 'zooma' ["The zoom head is automatically adjusted according to the focal length of the lens in use"] - za Chiny nie wiem o co w praktyce chodzi Na czym polega to dopasowanie? Czy bez tej opcji nie da się używać sensownie zoomów?
lampa wypuszcza strumien swiatła o róznej szerokości - zaleznie od ogniskwej obiektywu. Bardzo dobra rzecz - ale na pewno da się z sb 400 używac zoomow ... iczywiscie nie jesli obiekt stoi daleko bo swiatlo i tak nie dojdzie...;-)
- 'tryb manualny' - Czy i-TTL spisuje się z D70 tak źle, że manual jest wręcz konieczny?
tryb manualny pozwala na zarzadzanie pracą lampy inaczej niż proponuje aparat - sb 400 nie ma manuala - ale ittl sprawuje się na prawdę dobrze (bardziej szkoda że przz ten brak trybu manual nie da się odpalic sb 400 z fotoceli)
ja bym na twoim miejscu zakpił na początekj sb400 - za tą kasę na prawdę warto - poznasz podstawy operowani odchylona głowica itp itd - jesli poczujesz potrzebę posiadania 600 to najwyzej dokupisz - zapewniam cie że nie wszedzie będziesz ją zabierał bo aparat z sb600 to juz kloc...
TristisAnima
30-09-2008, 15:23
... barszcz.
W fotożartownisiu jest dostępna za 177 zł :shock: Najtaniej nową SB-600 na ceneo można wyhaczyć za ok. 640 zł. Czy warto amatorowi dawać 400 zł za różnicę pomiędzy tymi lampami? Czy warto ją w ogóle rozważać jako zastępstwo dla wbudowanej lampeczki w D70? Zaznaczę, że nie robię żadnych slubów czy reporterki. Jedynie trochę fotek dzieciaków (również w plenerze) czy jakiś rodzinnych imprezek.
Według stronki na supporcie Nikkona SB-600 ma dodatkowo takie opcje jak np.:
- 'zooma' ["The zoom head is automatically adjusted according to the focal length of the lens in use"] - za Chiny nie wiem o co w praktyce chodzi ;) Na czym polega to dopasowanie? Czy bez tej opcji nie da się używać sensownie zoomów?
Czy w ogóle SB-400 odpowiednio dostosowuje siłę błysku w trybach PSAM?
177 to nie są duże pieniądze. Ale jeśli nic ma nie działać to żal nawet tego.
SB-400 to nic innego jak mocniejsza lampa wbudowana, bez żadnych dodatkowych opcji i funkcji dostępnych w SB-600. jakieś 4 miesiące temu także byłem przekonany, że 600 to przerost formy nad treścią i niemal kupiłem 400. Jenak moja kochana dziewczyna odwiodła mnie od tego i dzięki temu nie popełniłem jednego z największych błędów w życiu :mrgreen:. Zalety 600 to, chyba najważniejsza, ruchomy palnik w pionie i poziomie. 400 ma palnik ruchomy tylko w poziomie i przy chęci odbicia światła od ściany z boku czy też zza siebie będzie Ci tego brakować. Zapomnij także o pionowych zdjęciach ze światłem odbitym od sufitu. 600 ma znacznie większą moc niż 400. Z pozoru niewielka różnica, jednak przy odbiciach od sufitu prawdopodobnie często w 400 będzie Ci tej mocy brakować. 600 działa w cls-ie, bezprzewodowe wyzwalanie lamp. Poza tym 600 ma funkcję redukcji czerwonych oczu, jednak ja jej nie używam. Palnik jest na tyle oddalony od obiektywu, że czerwone oczy to skromny promil wszystkich moich zdjęć (światło i tak najczęściej odbijam od czegoś a w tym wypadku problem ten nie istnieje). 400 jest położona także dość znacząco od obiektywu, przez co czerwone oczy będą pojawiać Ci się znacznie rzadziej niż przy wbudowanej, jednak częściej niż przy 600 (zawsze można włączyć redukcję czerwonych oczu z poziomu aparatu). ZOOM to nic innego jak bardziej ekonomiczne wykorzystanie światła lampy (tak w skrócie). Nie ma wpływu na pracę aparatu. I-ttl spisuje się tak jak w każdej lampie NIKON-a.
Mam obie lampy i używam sb-400. Oczywiście sb-600 jest lepsza z powodów które juz zostały wyżej opisane, ale jest dla mnie za duża zeby ją ze soba zabierać, więc jej zalety pozstają dla mnie czysto teoretyczne :) Zaznaczam że nie jestem zawodowcem, gdybym był to pewnie miałbym na to inne spojrzenie. SB-400 mi wystarcza, bo korzystam tylko z funckji on/off oraz skierowania palnika lampy w sufit (ta ostatnia funkcja powoduje że nie zawsze wystarcza lampa wbudowana)
Tak więc moja rada: bierz sb-400.
meledhel
30-09-2008, 21:33
Dziękuję wszystkim za bardzo rzeczowe odpowiedzi :-D
Biorę najmniejszą sabinkę :)
rotfl, doradzili kolesiowi SB-400 no paranoja.. co sie porobilo...
TristisAnima
30-09-2008, 22:18
rotfl, doradzili kolesiowi SB-400 no paranoja.. co sie porobilo...
Kto radził tę 400 ten radził, ja od początku Radziłem 600. IMHO meledhel wyrzucasz kasę. Szybko dostrzeżesz braki 400 i zapragniesz czegoś lepszego. Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje :-D.
Dokladnie, jesli to ma byc Twoja jedyna lampa to lepiej dolozyc do 600tki.
400 przydaje sie o tyle, jak np. masz juz duza lampe a chcialbys czasem cos gabarytowo
poreczniejszego... jako taka druga na okazje, jak nie chcesz zabierac tony sprzetu.
Wtedy warto kupic.
sb400 działa w ittl i ma głowicę odchylaną pionowo
no sor - widać wygłupiłem się :( przyznam się, że swoją wypowiedź opierałem na opisie na stronie nikona gdzie przy sb400 jako jedynej nie zamieszczono nic o ttl ani o ruchomej głowicy (sam lampy w rękach nie miałem). Stąd moje domniemanie, ze lampa nie obsługuje tego trybu i jest nieruchoma. Przepraszam za nieświadomą próbę wprowadzenia w błąd.
I teraz jeszcze jedna rzecz przemawia za sb600- odsprzedaż. Większą siostrzyczkę, jeśli najdzie Cię taka ochota, kiedyś będziesz mógł odsprzedać. Z mniejszą będzie kłopot.
Ze sprzedaza czterysetki tez jakos problemu nie ma. Uzywane w okolicach 100-150 PLN schodza jak buleczki :)
meledhel
01-10-2008, 17:51
Zdaję sobie sprawę z ograniczeń SB-400. Wiem, że gdybym wziął SB-600 byłbym z pewnością o wiele bardziej zadowolony.
Ale tutaj jednym z parametrów jest również cena - 177 zł za nówkę. To aż o około 500 zł mniej niż SB-600. Przy niewielkiej ilości robionych teraz przez mnie zdjęć nie wiem czy warto dopłacać. Za tą różnicę chyba lepiej nabyć 50/1.8.
hmmm...stałem przed podobnym wyborem - kupiłem sb-400 bo nie miałem kasy - jak się odkuję to sb-600 wpadnie - i mam nadzieje, ze stanieje...
sb-400 (ogólnie taka sobie - ale rodzinne imprezki obskoczysz...)
Zdaję sobie sprawę z ograniczeń SB-400. Wiem, że gdybym wziął SB-600 byłbym z pewnością o wiele bardziej zadowolony.
Ale tutaj jednym z parametrów jest również cena - 177 zł za nówkę. To aż o około 500 zł mniej niż SB-600. Przy niewielkiej ilości robionych teraz przez mnie zdjęć nie wiem czy warto dopłacać. Za tą różnicę chyba lepiej nabyć 50/1.8.
Z tego co piszesz wynika ze dobrze wiesz co chcesz kupic i nasze porady nic nowego dla Ciebie nie wniosa...
wiec po co w ogole ten watek sie przekornie zapytam ? :)
meledhel
01-10-2008, 21:55
Z tego co piszesz wynika ze dobrze wiesz co chcesz kupic i nasze porady nic nowego dla Ciebie nie wniosa...
wiec po co w ogole ten watek sie przekornie zapytam ? :)
Przekornie Ci napiszę, że odpowiedź na Twoje przekorne pytanie jest w pierwszym poście wątku.. ;) Jest tam kilka pytań na które Wasze odpowiedzi pozwoliły mi rozwiać parę wątpliwości.. :)
To ja jeszcze dorzuce, ze warto do 400tki dokupic stofena... przyda sie jak bedziesz chcial zmiekczyc i rozproszyc swiatlo.
Obawiam się że ta lampa jest za słaba żeby używać rozpraszacza.
No tego bym nie powiedzial. Da sie i efekty sa ok, tyle tylko ze trzeba byc swiadomym ograniczen.
Obawiam się że ta lampa jest za słaba żeby używać rozpraszacza.
Błąd. Stofena nie zdejmuję z tej lampki. Zastępuje odbicie od sufitu - mniej strat na świetle i nie ma cieni od światła padającego z góry (przy mocnym odbiciu). sterowanie maualne mocą lampy z poziomu D300 - jest.
Spróbujcie zrobić zdjęcia bez lampy we wnętrzach lub doświetlić pod słońce za pomocą wbudowanych lamp przy obiektywach typu 12-24. Cień od obiektywu jak w banku. Z SB400 nie ma po tym śladu. Przy tym wszystkim, tej lampy praktycznie nie czuć na aparacie, może wisieć cały dzień. I jest bardzo wydajna. Za te pieniądze - bardzo fajna sprawa. I na pewno nie wyrzucone w błoto pieniądze, zwłaszcza dla amatora.
A jako druga SB600/800.
downunder
01-10-2008, 23:54
Żonie do zestawu, Nikon D40 + N18-200VR dokupiłem za śmieszne pieniadze używaną SB400.
Jej do amatorskich zastosowań wystarcza w 100%, a dla mnie to super zestaw imieninowy i na rodzinne spacerki. ;) :)
ktm777, jaki koszt Stofena do 4setki? Po założeniu jak się ustawia głowice, na wprost czy pod kątem czy do góry?
Jestem w gronie zadowolonych z tego produktu Nikona, zwłaszcza z ceny (177), nie sądziłem, że kiedyś stane się posiadaczem jakiejkolwiek lampy zewnętrznej...
A ja mam inne pytanko.
Czy w tej lampie działa CLS?
Co do Stofena, to instrukcja radzi jeden klik do gory przy zakladaniu.
CLS nie dziala niestety, lampka nie chodzi ani jako master ani jako slave.
To ja jeszcze dorzuce, ze warto do 400tki dokupic stofena... przyda sie jak bedziesz chcial zmiekczyc i rozproszyc swiatlo.
też mam stofena
koszt - jak to za stofeny - koło 80-100 PLN
ale efekt bardzo przyjemny ...
Ja mogę powtórzyć - sb400 ma ogranicznia - na tyle istotne, że dokupiłem sobie sb600
ale mojej 400 nei sprzedałem - bo są dziesiątki sytuacji w których lepiej jest korzystać z tego maleństwa niz taszczyć ze sobą starsze siostry...
CLS - niestety jak kolega napisał nie ma z sb400 i z perspektywy czasu to uważam za największy mankament tej lampki...
stofeny, jesli komus nie przeszkadza czekanie okolo 7-10 dni na przesylke i dysponuje karta kredytowa
radze zamawiac bezposrednio u producentam, kosztuje 20 dolarow + 7 za wysylke. wysyla szybko, pakuje
solidnie. sprawdzone u zrodla.
Co do wsparcia CLS to pewnie swiadoma decyzja Nikona,bo mysle ze z powodzeniem moglaby robic jako
master (troche wygodniejszy niz lampa wbudowana) - na 99% to tylko kwestia odpowiedniego software.
Ze slave juz gorzej, wtedy lampa musialaby miec inna konstrukcje (odbiornik) i co za tym idzie byc drozsza.
stofeny, jesli komus nie przeszkadza czekanie okolo 7-10 dni na przesylke i dysponuje karta kredytowa
radze zamawiac bezposrednio u producentam, kosztuje 20 dolarow + 7 za wysylke. wysyla szybko, pakuje
solidnie. sprawdzone u zrodla.
Co do wsparcia CLS to pewnie swiadoma decyzja Nikona,bo mysle ze z powodzeniem moglaby robic jako
master (troche wygodniejszy niz lampa wbudowana) - na 99% to tylko kwestia odpowiedniego software.
Ze slave juz gorzej, wtedy lampa musialaby miec inna konstrukcje (odbiornik) i co za tym idzie byc drozsza.
no i 400 nie ma wcale trybu manual - tak chociaz fotocelą by się dało to odpalić - i tu niestety leży ten model
co do świadomego wyboru Big N to się zgodzę - możliwość spięcia np 3 sb400 w jakis system oświetleniowy na pewno nadszarpnał by sprzedaż lepszych lampek... bo nawet przy tej ograniczonej mocy do fotografii niewielkich przedmiotów czy portretów kilka sb400 w zupełności by wystarczyło....
Ja na naszej giełdzie zapłaciłem kilka dni temu coś ok. 50 PLN. Nowy w sieci 80 PLN, co przy obecnej cenie lampy jest przerażające (biorąć pod uwagę, że to kawałek plastiku).
no i 400 nie ma wcale trybu manual - tak chociaz fotocelą by się dało to odpalić - i tu niestety leży ten model
co do świadomego wyboru Big N to się zgodzę - możliwość spięcia np 3 sb400 w jakis system oświetleniowy na pewno nadszarpnał by sprzedaż lepszych lampek... bo nawet przy tej ograniczonej mocy do fotografii niewielkich przedmiotów czy portretów kilka sb400 w zupełności by wystarczyło....
Może w weekend sprawdzę, bo nie jestem pewien, ale wydawło mi się, że z poziomu body można przejść na manual regulując siłe błysku 1/1 - 1/32 (D300). Na pewno manual działa z jakimś niższym body D40/D60. Problemem może
być współpraca z D80.
Co do do ustawiania korekty - jest to std przy odbiciu od sufitu, tu tez trzeba, tylko mniejsza korekta. Poza tym jednak lampa pracuje w i-TTL, więc wali do skutku.
moc błysku możesz ustawić manualnie z poziomu puszki
myśląc o trybie manualnym miałem na myśli regulację na samej lampce i mozliwosć uzyskania błysku bez podłączenia do aparatu....
żadnych różnic ) szczególnie na minus) w pracy z D80 nie stwierdziłem
moc błysku możesz ustawić manualnie z poziomu puszki
myśląc o trybie manualnym miałem na myśli regulację na samej lampce i mozliwosć uzyskania błysku bez podłączenia do aparatu....
żadnych różnic ) szczególnie na minus) w pracy z D80 nie stwierdziłem
Skoro nie pracuje na CLS-ie nawet jako slave, to chyba tylko przy bardzo długich czasach naswietlania byłoby to możliwe do wykorzystania. To podstawowa lampka, trudno, żeby tak specyficzne potrzeby zaspokajała.
Powtarzam, za te pieniądze to - IMHO - bardzo dobry zakup. Cena jeszcze kilka miesięcy temu była idiotyczna (chyba o 20% mniejsza od ceny SB600), wtedy wybór był jednoznaczny - SB600. Teraz jest to cena okazyjna, na część wad mogę przymknąć oko. W końcu D300 to nie D3 ale za te pieniądze - też OK.
Powtarzam, za te pieniądze to - IMHO - bardzo dobry zakup. Cena jeszcze kilka miesięcy temu była idiotyczna (chyba o 20% mniejsza od ceny SB600), wtedy wybór był jednoznaczny - SB600. Teraz jest to cena okazyjna, na część wad mogę przymknąć oko. W końcu D300 to nie D3 ale za te pieniądze - też OK.
zgadzam się ...
Witam
Mam inne pytanie. W chwili obecnej mogę kupić SB-400 za mniej niż 150 zł. Zastanawiam się nad zakupem tej lampy. Chcę coś więcej niż wbudowana lampa w mojego D40. Zastanawiam się nad tańszymi zamiennikami tych lamp Tumax DSL880AF lub Tumax DSL 386A lub Sunpak PF 30x. Czy któraś z tych lamp jakościowo równa się SB-400. Czy w ogóle nie myśleć o Sunpaka-ch albo Tumax-ach i lupić tylko SB-400.? Proszę o rady. Czytałem o Tumaxie i opinie są podzielone. ewentualnie jaką lampę kupić do 300 zł
Witam
Mam inne pytanie. W chwili obecnej mogę kupić SB-400 za mniej niż 150 zł. Zastanawiam się nad zakupem tej lampy. Chcę coś więcej niż wbudowana lampa w mojego D40. Zastanawiam się nad tańszymi zamiennikami tych lamp Tumax DSL880AF lub Tumax DSL 386A lub Sunpak PF 30x. Czy któraś z tych lamp jakościowo równa się SB-400. Czy w ogóle nie myśleć o Sunpaka-ch albo Tumax-ach i lupić tylko SB-400.? Proszę o rady. Czytałem o Tumaxie i opinie są podzielone. ewentualnie jaką lampę kupić do 300 zł
Tumaxa, tego tańszego, bez wyświetlacza (chyba 880AF) miałem. Ma wszystkie wady dużych lamp typu SB600, zawyżoną w mojej opinii GN (jest IMHO słabsza niż SB-400) nierównomiernie naswietla. T-386A ma chyba nieco większą moc i obracaną głowicę - co jest pozytywem. Ale generalnie mało spotkałem zadowolonych użytkowników lamp tej marki, swego czasu - do obnizki ceny SB-400 mniej więcej - była to jedyna alternatywa dla lamp Nikona/METZa. Sunpaka nie miałem, nie będę się wypowiadał.
Czyli jedyną alternatywą w tej chwili jest SB-400.? powinna wystarczyć do domowych zastosowań. Zastanawiam się jak sie spisze w większych pomieszczeniach jak np sala w restauracji na weselu czy nie będzie za słaba. Czasami się zdarza iść na jakieś wesele i jakieś rodzinne zdjęcia mozna by porobić
mateo912
22-10-2008, 21:08
Ja również swego czasu zastanawiałem sie nad sb-400. myślałem i myślałem nad tym i kupuje 800 :D
Wg. mnie 400 dla większości amatorów powinna wystarczyć. Jedynym problemem u niej jest brak obrotu w poziomie (lewo-prawo) ale gdyby Nikon dał to w 400 to z marketingowego punktu widzenia byłby to strzał w kolano bo sb-600 straciłaby wielu nabywców.
Na prawdę niewiele ryzykujesz, nawet jeśli w przyszłości kupisz SB600/800/900 będą sytuacje kiedy SB400 wystarczy. Sprawdź sam, nie opieraj się tylko na naszych opiniach, każdy ma trochę inne wymagania.
W razie czego, ile stracisz przy ewentualnej odsprzedaży - 50 PLN ? Chyba nawet nie.
Pozwolę sobie jedynie potwierdzić, że do domowych i niezbyt wyszukanych zastosowań sb400 jest idealna.
Zgadzam się z wszystkimi :). SB600 lepsza ale SB400 amatorowi w zupełności wystarczy. Moc w pomieszczeniach jakie mamy w mieszkaniu czy domu w zupełności wystarczy, a jak chcemy błyskać na odległość.. (10m) to trzeba już cos mocniejszego. Niektórzy z Was mają i SB400 i SB600. Też się zastanawiałem co wziąć, ale wielkość sprzętu też ma znaczenie, i tak jak niektórzy napisali używają czasami nawet częściej SB400 ze względu na mniejsze wymiary, a możliwości tej lampy są często wystarczające do naświetlenia amatorskich kadrów. W stosunku do wbudowanej lampy różnica w jakości zdjęć wykonanych nawet SB400 jest znaczna. Co do doświetlenia w słońcu to czasami nawet SB800 może być za mało jak bawimy się z parasolkami itp., ale przy niezbyt dużych odległościach i czasie 1/500s (D40) daje radę
picikola
30-10-2008, 13:39
A 400 będzie bezpieczna do portretów niemowlaka? Czy te bardziej rozbudowane modele mają jakieś funkcje, które pozwolą ograniczyć strzelanie w oczka lampą, hmm sama nie wiem jakie,
bo się nie znam amatorka jestem
Jak robić ładne portretówki maluszkowi bez szkody dla jego wzroku mam D80 +18-200 i za ciemno nam zdecydowanie, lampę kupuję na pewno i to jak najszybciej tylko właśnie problem którą
A 400 będzie bezpieczna do portretów niemowlaka? Czy te bardziej rozbudowane modele mają jakieś funkcje, które pozwolą ograniczyć strzelanie w oczka lampą, hmm sama nie wiem jakie,
bo się nie znam amatorka jestem Jak robić ładne portretówki maluszkowi bez szkody dla jego wzroku mam D80 +18-200 i za ciemno nam zdecydowanie, lampę kupuję na pewno i to jak najszybciej tylko właśnie problem którą
Generalnie do ktoregos miesiaca zycia nie poleca sie swiecenia dzieciom po oczach. Jesli dobrze pamietam cos bylo nawet w instrukcji od lampy.
edit
manual pisze Neve fire flash unit closer than 1 metres from infants.