PDA

Zobacz pełną wersję : filtry: szary, szara połówka, polar

haszz
30-09-2008, 13:44
Witam

Muszę na szybko kopić kilka filtrów na wyjazd. Warunki będą takie że pewnie często czeka mnie czyszczenie dlatego mam pytanie.

Zabieram 2 obiektywy: N18-70 (67mm) i S100-300 (82mm)
Dla Sigmy potrzebuję polara
Dla 18-70 szarej połówki, szarego, polara.
Filtry głównie do krajobrazu więc o połówce ND myślałem od 0.3 bo to głównie do zbicia kontrastu nieba.
Nie mogę się też zarżnąć finansowo, zdjęcia robię dla siebie więc filtry na siebie nie zarobią :)

W obiektywach które miałem wcześniej używałem B&W i na polara nie narzekałem chociaż czyszczenie nie było zbyt sprawne.

sokrates
30-09-2008, 14:16
może pomyśl o Cokinie - będziesz miał komplet filtrów do obu szkieł za 1 zamachem. dokupisz tylko 2 adaptery na 67 i 82 mm za filtry zapłacisz raz! No i przy ew. przyszłych wymianach szkieł filtry ci zostaną.

Anion
30-09-2008, 14:24
może pomyśl o Cokinie - będziesz miał komplet filtrów do obu szkieł za 1 zamachem. dokupisz tylko 2 adaptery na 67 i 82 mm za filtry zapłacisz raz! No i przy ew. przyszłych wymianach szkieł filtry ci zostaną.

coraz bardziej skłaniam się w kierunku Cokina chociaż do teraz używam "klasyków". Myślę, że do końca roku dojrzeję do 85/1,8, a później właśnie będzie kreatywny system. Nie jestem tylko do końca przekonany do nakręcania polara na tele. Sam zakładałem i jakoś nie przekonał mnie w tym zakresie (no może poza redukcją odbić). Ale w sumie nie muszę robić takiej tematyki jak Ty.

haszz
30-09-2008, 14:47
cookin jest fajny i na pewno się wniego wkrótce zaopatrze tyle że w terenie z plecakami i całym tym rozgardiaszem nie ma nawet czasu żeby się zatrzymać na zrobienie zdjęcia a co dopiero na zakładanie filtrów, chowanie etc, dlatego kiedy jestem w ciągłym ruchu muszę miec nakręcane bo są użyteczniejsze chociaż na pewno mniej efektywne i efektowne więc nadal czekam na poradę ;)

haszz
30-09-2008, 18:29
zastanawiam się nad:

- Marumi CPL DHG 82mm (http://www.fotorimex.pl/product.php/3790,pl,82mm_marumi-fujiyama_dhg_c-pl.htm)
- Marumi CPL DHG 67mm (http://www.fotorimex.pl/product.php/3787,pl,67mm_marumi-fujiyama_dhg_c-pl.htm)
Na jednej stronie widziałem też identyczne tylko z dopiskiem w nazwie "Super" i nie wiem czy to ktoś dopisał od siebie czy to jeszcze jakiś inny gatunek, cena też jest wyższa o jakieś 70 zł więc zdaje się że to coś innego.

No i mam kłopot z szarą połówką i szarym ponieważ na forum pialiście że niektóre mają zafarb a ja chciałem kupić przez net, do wyjazdu mam jakieś 11 dni więc może być kłopot ze zwrotem i dosłaniem poprawnego.

Grzybu
30-09-2008, 18:29
W takim razie pomyśl o redukcji gwintu 82mm na 67mm. Kupujesz filtry tylko na 82mm i przekręcasz je kiedy potrzebujesz (bo na Nikkorze masz założoną redukcję). Z tego co się orientuje, to GND 0.3 jako podstawowy to trochę mało. Mnie czasem 0.6 nie wystarcza.

haszz
01-10-2008, 10:43
jak na razie udało mi się znaleźć jedynie przejście 67-77 / 77-82

mini21
01-10-2008, 10:55
Ja mam polara Marumi WPC (67mm)-jest to prawie slim.
Używałem go może z 3 razy przez ostatni rok, ale mogę go szczerze polecić.
Czyści się go łatwo i bez problemów.

Szarą połówkę mam Tiffena.
Bardzo dobry filterek, polecam.

Trudnoonazwe
01-10-2008, 10:58
przejściwóki są dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli chcesz łączyć UV/polar + nd na 18 mm Nikkora.
Na 67 mm dwa filtry standardowej szerokości (nie slim) to już za dużo. Nawet polar + przejściówka 67/72 + filtr połówka 72mm winietuje (oba nie slim)
trzeba na to zwracać uwagę bo zazwyczaj krajobrazy robi się na 18mm a ta winieta jest bardzo denerwująca i nie widać jej dokładnie w wizjerze...

swider
01-10-2008, 20:56
Filtry głównie do krajobrazu więc o połówce ND myślałem od 0.3 bo to głównie do zbicia kontrastu nieba.
Mysle, ze to bedzie za malo. Takie 0.6/0.9 byloby optymalnie i nie powinno byc zafarbu, ktory pojawia sie najczesciej przy 1.2. I naprawde pomysl o Cokinie jak Ci koledzy radzili wczesniej bo nakrecane polowki ogranicza Cie potwornie.

Xathloc
02-10-2008, 09:22
@haszz, tak z ciekawości, po co Ci polar na Sigmę? Masz świadomość istnienia błędu polaryzacji przy takich średnicach?

swider
02-10-2008, 09:33
hmm... tzw. 'blad polara' wystepuje przy bardzo szerokich katach widzenia szkla (np. N 12-24 przy 12mm), ale o tym, ze pojawia sie przy duzych srednicach filtrow nie slyszalem/widzialem. Mozesz przyblizyc sprawe?

Xathloc
02-10-2008, 09:41
Ja też słyszałem i widziałem to cudo tylko na szerokim kącie. Moja S10-20 z nakręconym polarkiem miewa takiego focha. Dlatego bardzo się zdziwiłem, kiedy na kilku fotkach z S24-70 z polarem pojawiła się nierównomierna polaryzacja przy dłuższych ogniskowych :( Może filtr był walnięty, nie miałem jak sprawdzić, w każdym razie wrócił do sprzedawcy. Ponieważ jednak coś takiego mi się pojawiło wolę przestrzec, o wydatek na CPL 82mm to spora kasa, więc może warto najpierw to sprawdzić,

miki_mm
02-10-2008, 09:43
@haszz, tak z ciekawości, po co Ci polar na Sigmę? Masz świadomość istnienia błędu polaryzacji przy takich średnicach?

Wydawało mi że błąd polaryzacji dotyczy obiektywów super-szerokokątnych a nie dotyczy średnicy obiektywu/filtru

swider
02-10-2008, 09:47
[...]bardzo się zdziwiłem, kiedy na kilku fotkach z S24-70 z polarem pojawiła się nierównomierna polaryzacja przy dłuższych ogniskowych :( Może filtr był walnięty, nie miałem jak sprawdzić, w każdym razie wrócił do sprzedawcy. Ponieważ jednak coś takiego mi się pojawiło wolę przestrzec, o wydatek na CPL 82mm to spora kasa, więc może warto najpierw to sprawdzić,
Faktycznie dziwna sprawa. Wydaje mi sie, ze jednak filtr byl walniety, bo nie bardzo widze jakies fizyczne podstawy do tego zeby 'blad' pojawil sie przy duzych filtrach (jak jest tutaj jakis fizyk to niech mnie zruga i poprawi w przypadku gdybym sie mylil). Ale jak piszesz, to jest spory wydatek przy takiej srednicy i dobrze, ze zasygnalizowales problem. Lepiej niech ludzie sprawdzaja :)

miki_mm czytaj to co sie pisze wczesniej.

Xathloc
02-10-2008, 09:52
Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo jestem ciekaw do czego @haszz chce używać polara z sigmą.

AMI
02-10-2008, 10:07
cookin jest fajny i na pewno się wniego wkrótce zaopatrze tyle że w terenie z plecakami i całym tym rozgardiaszem nie ma nawet czasu żeby się zatrzymać na zrobienie zdjęcia a co dopiero na zakładanie filtrów, chowanie etc, dlatego kiedy jestem w ciągłym ruchu muszę miec nakręcane bo są użyteczniejsze chociaż na pewno mniej efektywne i efektowne więc nadal czekam na poradę ;)

Z mojego doświadczenia ( chodzenie po gorkach ) bez problemu cokin sprawdza się w drodze, szczególnie przy zmianie filtrow, szybko i sprawnie. Mozna kupic dekielek wiec jakas ochrona jest i mozna smialo nie zdejmowac filtra ( nie wspomne o mozliwosci stosowania kilku na raz ). Dodatkowe plusy jak wiesz to ze oszczedzasz kase kupujac tylko pojedyncze sztuki i masz juz na kazdy obiektyw. Jedyny minus, ciutke mniej wygodnie sie chodzi z holderem i zalozonym filtrem, ale da rade. :)

Blad polaryzacji wystepuje przy szerokich kątach, nie slyszalem zeby uzależnione było to od średnicy biektywu.

Pozdrawiam,
AMI

rupi
02-10-2008, 10:10
mam S20/1.8 i daje radę... i po co ? a po co na innych się ma ?;P Pozdrawiam :)

Xathloc
02-10-2008, 10:14
@AMI, to chyba zostało już wyjaśnione powyżej
@rupi, no właśnie, po co się ma na innych?

swider
02-10-2008, 10:18
rupi zle zrozumiales pytanie Xathloc'a bo chodzilo o konkretny obiektyw w tym przypadku tele Sigmy 100-300 (nie wazne cz to Sigma czy Nikon czy cos innego) i cel uzywania duetu tele+polar. Jak sam widzisz Ty masz szklo szerokokatne, a jak wiadomo uzywa sie ich najczesciej do landszaftu i architektury i wlasnie wtedy polar sie przydaje. Przy tele (glownie sport, ptaszory/grubsza zwierzyna) polar raczej jest malo uzyteczny.
Choc niektorzy uzywaja dlugich szkiel tez do krajobrazow, a wtedy filtr polaryzacyjny jest cacy :)

Xathloc
02-10-2008, 10:25
Fajnie rozwija się dyskusja, tyle że @haszz by się jeszcze przydał :mrgreen:
Po mojemu bardziej przyda mu się Cokin niż polar. Polara też trzeba ustawić przed zrobieniem zdjęcia, a połówki Cokina są szybkie, łatwe i przyjemne w obsłudze. No i zapewniają uniwersalność, o którą tutaj chyba chodziło,

TThousand
05-10-2008, 21:17
witam, wie może ktoś gdzie mogę kupić online (może być za granicą) filtr ND o gęstości 3,0 lub 4,0 do cokina, bo szukam już ze dwa dni i jakoś nie widzę.
pozdrawiam
wojtek

swider
05-10-2008, 23:05
Bo prawdopodobnie przestali produkowac, gdzies taka informacja byla na forum. Zreszta takich mocnych filtrow odradzam stosowac w Cokinie bo wpadajace z boku swiatlo (miedzy filtr a soczewke) przy dlugich ekspozycjach (a takie zapewnia ten filtr) moze zniweczyc nasze starania o dobre zdjecie. Lepiej kupic nakrecane np. Hoya ND400.