Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300G dla niezdecydowanych po raz n-ty
Witam
Mój pierwszy post po dłuuugim okresie obserwacji i studiowania forum.
Jak w temacie dla wszystkich niezdecydowanych początkujących nikonowców nikkor 70-300G jest OK. Testowałem sigmę 70-300 APO DG, nikkora 70-300 D, nikkora 70-300 G, mój wybór padł na nikkora 70-300G. Nie dlatego, że jest najlepszy, lecz jego stosunek jakości do ceny jest na dzień dzisiejszy najlepszy. Ten obiektyw był opisywany niezliczoną ilość razy, opinie były różne, chciałbym coś dorzucić od siebie. Sigma 70-300 APO DG - bardziej nasycone kolory, trochę większy kontrast, makro - chwyt reklamowy (do kwiatków może i dobry), bardzo wolny, głośny i zawodny autofokus. Zakres 200-300 nawet dla amatora nie do przyjęcia. Nikkor 70-300 D, gdyby kosztował 400-500 zł byłby naprawdę świetnym wyborem, niestety cena nowego jest mocno zawyżona. Moim zdaniem nie warto dopłacać do wersji ED, różnice widoczne w extremalnych warunkach. Ogólnie ostrość porównywalna z sigmą, za to zakres 200-300 dużol lepiej. Jeśli jesteś początkującym i szukasz obiektywu tele za niewielkie pieniądze polecam nikkora 70-300G. Jeszcze raz podkreślam to nie jest najlepszy obiektyw, lecz dla amatora całkowicie wystarczający, a przy tym najtańszy. Reasumując: wolny, głośny (choć to drugie zależy od konkretnego egzemplarza) autofokus dość skuteczny (w porównaniu do sigmy), zakres 200-300 lepszy od sigmy (ostrość). To są moje subietywne wrażenia. Porównywałem sigma 70-300 APO DG - 1 szt. , Nikkor 70-300 d ED - 1 szt, nikkor 70-300 G - 3 szt. Jeśli jesteś początkującym, amatorem i szukasz taniego obiektywu, bierz nikkora 70-300G.
Jeśli jesteś amatorem, to 300mm jest Ci niepotrzebne, wtedy kupujesz starego nikkora 70-210D (ew. bez D, optycznie to samo) lub którąś sigmę APO 70-210. Lepsze optycznie od 70-300G, acz sigma ma gorszy AF.
Jeśli jesteś amatorem, to 300mm jest Ci niepotrzebne
Jakieś nowe normy dot. amatorskiej fotografii kolega wprowadza.
Dobra, przydać się przyda, nawet i 1000mm. Inną kwestią jest panowanie nad taką ogniskową, jeszcze po przeliczniku. Oglądałem przed chwilą wyniki trzeciej już sesji 350D + sigma 70-300APO, gość robi rozmyte zdjęcia już od 190mm.
W tym sensie 8) .
Ale nic to, najważniejsze wyniki. Czekamy na jakieś sample :-) (oby nie tablica testowa :wink: )
żółto-czarny
16-06-2006, 20:56
Oglądałem przed chwilą wyniki trzeciej już sesji 350D + sigma 70-300APO, gość robi rozmyte zdjęcia już od 190mm. Ja przy słabszym świetle podbijam ISO albo trzaskam serią i przeważnie coś ostrego wpadnie :)
Ale kolega 2xk znowu wzbudził moje wątpliwości co do tej Sigmy. Już ją miałem kupować ostatnio, to "macro 200-300" pasuje mi w niektórych sytuacjach, a na normalne makro to mnie normalnie nie stać...
Ale kolega 2xk znowu wzbudził moje wątpliwości co do tej Sigmy. Już ją miałem kupować ostatnio, to "macro 200-300" pasuje mi w niektórych sytuacjach, a na normalne makro to mnie normalnie nie stać...
też mi znów namieszał :evil:
szczypiór
05-07-2006, 12:06
Czy Nikkor 70-300 G bedzie ok do D50?? tzn. chodzi mi o to ze gdzies mi sie obilo o uszy ze to szklo do analoga..?? :roll: czy moze to byl jakis inny?? (z inna koncowką niz G??)sorki za te pytania ale na razie jestem zielona :?
pozdrawiam
szczypiór, będzie dobry, z moim działa :)
Znaczy, że będzie działał. A jak będzie działał, to już nie jedna osoba na forum opisywała 8)
żółto-czarny
05-07-2006, 12:34
Czy Nikkor 70-300 G bedzie ok do D50?? tzn. chodzi mi o to ze gdzies mi sie obilo o uszy ze to szklo do analoga..?? W zasadzie do analoga (ale to tak na marginesie).
szczypiór
05-07-2006, 14:08
OK! :D Dzięki!! :)
Polećcie dobre tele do d70/50 za nieduże pieniądze. Do fotkania dalszych planów, a makro na razie mnie nie interesuje.
Może ten w tym wątku, niedrogi.
No przecież właśnie o takich tu piszą :???:
jak kogoś interesuje ten obiektyw to mam go do sprzedania w dziale sprzedam/zamienię
Gdize można znaleźć jakieś testy tego szkła. Wszędzie gdzie jestem są test wersji D lub ED ale nigdzie wersji G nie mogę znaleźć.
PS. To mój pierwszy post więc proszę nie bijcie.... :D
Obiektyw moim zdaniem w najkorzystniejszym stosunku jakości do ceny.
Jeśli ktoś planuje wymnienić w przyszłości na coś lepszego to nie ma sensu dopłacać
do droższych szkieł 70-300 typu sigma czy tamron.
Jak już gdzieś pisałem to ta sama liga -okręgowa niestety. Chyba że niezbędne jest to niby macro.
Osobiście robię (czy raczej próbuję) nim zdjęcia przyrodnicze na 300mm
Moja recepta jest taka: f minimum 7.1-8 (5,6 mydło, najlepiej f 9-11), ostrość zawczasu ustawiona mniej więcej
na odległość przewidywanego strzału aby AF nie pobłądził sobie czasem, iso już odruchowo zakładając
to szkło ustawiam na 800. Przy prawidłowym naświetleniu przy świetle dziennym w D50 szumy są znikome,
za to można je mocniej przymnknąć bez obawy poruszenia wyciskając w ten sposób maks. jakość.
Przy odrobinie samozaparcia, dobrych chęci i szczęścia można wykonać coś takiego:
http://onephoto.pl/info.php3?id=410461
Fotka w jpg, lekko kadrowana, poziomy itd. Standardowa obróba na potrzeby netu.
Jak widać daje radę, choć chętnie rzuciłbym nim z balkonu i wymienił na 300/4 lub choć na 70-300VR
:)
Pozdrawiam!
W niskiej cenie polecam 70-210 (z D lub bez, w zależności od portfela), trzeba jednak szukać dobrego, zadbanego egzemplarza, dużo ciekwych ofert na niemieckim i angielskim e-bay.
A ja polecam przeczytać http://optyczne.pl/12.1-Test_obiektywu-Sigma_70-300_mm_f_4-5.6_APO_DG_Macro.html
Ja nie narzekam na 70-300. Przekręcająć się powyżej 200 mm ryzykuje się, że wyjdzie mydło. Ale nie zawsze :) A czasem jednak przydaje się te 300mm. Z makro się zgodzę. Do kwiatków idealne. Ale gdzieś ktoś (niestety nie pamiętam) wrzucał makro robione Sigmą. Rewelacja. A komentarz autora taki, że po prostu trzeba umieć robić dobre makro, to i tą Sigmą można wiele wyciągnąć.
Nie polecam, ale i nie zniechęcam do tego szkła. Ale krytyka z początku wątku mam wrażenie przesadzona ;) Po prostu przetestować :>
Miałem tego Nikkora i jak na swoją cenę polecam. Powyżej 200mm warto przymknąć do f8.0.
Zrobiłem nim kilka zdjęć z których jak na swoje amatorskie umiejętności jestem dumny ;-)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20992
shadowArt
01-08-2007, 11:12
A ja się chyba skuszą na N55-200 VR
Fajny zakres, co prawda nieco ciemny ale jest działające VR.
.. i można mieć nowy za 999 PLN :)
A ja się chyba skuszą na N55-200 VR
Fajny zakres, co prawda nieco ciemny ale jest działające VR.
.. i można mieć nowy za 999 PLN :)
sądzę, że jeszcze taniej
ostatnio była nawet promocja na allegro za 799zł
Marta Baranowska
03-08-2007, 09:45
Amatorka Marta kupiła Nikkora 70-300G i jest bardzo zadowolona
Nie mialem okazji uzywac N70-300G, ale kupujac mojego D50 trafilem na promocje i za kompletna darmoche dostalem tamrona 70-300/4-5,6LD macro. Musze powiedziec, ze dla moich amatorskich zastosowan to calkiem fajne tanie tele (na ebayu w uk mozna je naprawde tanio trafic) i szczerze je polecam (choc nie twierdze, ze nie chodzi mi po glowie N70-300VR:oops:).
Oto kilka moich fotek zrobionych "darmowym" tamronem:
http://www.tom.fpic.co.uk/c1339401.html
http://www.tom.fpic.co.uk/c1201279.html
http://www.tom.fpic.co.uk/c1127252.html
http://www.tom.fpic.co.uk/p31044644.html
Amatorka Marta kupiła Nikkora 70-300G i jest bardzo zadowolona
Uwierz ta radość nie będzie trwała długo:-o
Lepiej za niewiele więcej kupić 70-210
Ja też mam tego Tamrona w wersji Di. I tak jak napisał tomett to za taką kasę i dla amatora to całkiem fajne tele z takim pseudo macro jakby sie komuś zachciało postrzelać do kwiatków. No i tańszy od Sigmy APO. Na moje amatorskie wyczyny wystarcza. Mi ostatnio od biedy służy do portretów (bo nic innego nadającego sie nie mam) i musze przyznac że jestem mile zaskoczony. Polubiłem go na nowo:) AF nie powala prędkością ani "cichością" ale mysle że w Sigmie jest podobnie. Oczywiście że niepogardziłbym czymś lepszym ale to już byłby duuuży przeskok cenowy więc nic innego aktualnie nie wchodzi w gre.
dnawrocki
09-08-2007, 14:36
Witam
Mój pierwszy post po dłuuugim okresie obserwacji i studiowania forum.
Jak w temacie dla wszystkich niezdecydowanych początkujących nikonowców nikkor 70-300G jest OK. Testowałem sigmę 70-300 APO DG, nikkora 70-300 D, nikkora 70-300 G, mój wybór padł na nikkora 70-300G. Nie dlatego, że jest najlepszy, lecz jego stosunek jakości do ceny jest na dzień dzisiejszy najlepszy. Ten obiektyw był opisywany niezliczoną ilość razy, opinie były różne, chciałbym coś dorzucić od siebie. Sigma 70-300 APO DG - bardziej nasycone kolory, trochę większy kontrast, makro - chwyt reklamowy (do kwiatków może i dobry), bardzo wolny, głośny i zawodny autofokus. Zakres 200-300 nawet dla amatora nie do przyjęcia. Nikkor 70-300 D, gdyby kosztował 400-500 zł byłby naprawdę świetnym wyborem, niestety cena nowego jest mocno zawyżona. Moim zdaniem nie warto dopłacać do wersji ED, różnice widoczne w extremalnych warunkach. Ogólnie ostrość porównywalna z sigmą, za to zakres 200-300 dużol lepiej. Jeśli jesteś początkującym i szukasz obiektywu tele za niewielkie pieniądze polecam nikkora 70-300G. Jeszcze raz podkreślam to nie jest najlepszy obiektyw, lecz dla amatora całkowicie wystarczający, a przy tym najtańszy. Reasumując: wolny, głośny (choć to drugie zależy od konkretnego egzemplarza) autofokus dość skuteczny (w porównaniu do sigmy), zakres 200-300 lepszy od sigmy (ostrość). To są moje subietywne wrażenia. Porównywałem sigma 70-300 APO DG - 1 szt. , Nikkor 70-300 d ED - 1 szt, nikkor 70-300 G - 3 szt. Jeśli jesteś początkującym, amatorem i szukasz taniego obiektywu, bierz nikkora 70-300G.
Masz racje co do nikona 70-300g. Jak rozpoczynalem prace z aparatami cyfrowymi, to wlasnie od tego obiektywu i od d70. Majac d200, chetnie wracam do tego,, plastiku" jak jestem na wakacjach. Lekki i podreczny.
Pozdr.Dnawrocki
uzywalem 70-300G przez 5 miesiecy jesli chodzi o stosunek jakosc/cena to nie powiem wypada calkiem dobrze. faktycznie najlepiej ostrzy przy f8-11 jest troche wolny, ale na poczatek wystarcza (focilem nim pokazy lotnicze i dawal rade). wczoraj kupilem 70-300VR tak ze G wyladowal w dziale gielda.