Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chinska bateryjka

conik
30-09-2008, 10:17
No wiec klamka zapadla i za pare dni pojawi sie nowy sprzet
Postawilem na D700 z 24-70/2.8 + 85/1.8 i SB-900 a jak sie troszke odkuje bedzie jeszcze 17-35/2.8 lub 18-35/3,5-4,5 czyli taki sam zestaw jakiego uzywalem w canonie a ktory zalatwia 99% moich potrzeb
Pozostaje kwestia zasilania. Gripa na razie nie planuje bo do tej pory z 5d sie bez niego obywalem a kwestie zasilania zalatwialy 4 dodatkowe akumulatory. Wobec wysokich cen oryginalnych akumulatorow chce kupic chinskie odpowiedniki. I tu sie pojawia pytanie. Ktore sa ok a ktore nie. Napiszcie prosze jakich marek akumulatorow uzywacie. Z jakimi sa problemy, z jakimi nie, jaka wydajnosc etc.
Bede wdzieczny za sugestie
Pozdr
Conik

pebees
30-09-2008, 10:24
Jeśli kupisz Hahnela, to będzie ok. W innym przypadku polecałbym raczej oryginalne baterie, z innymi mam przykre doświadczenia (i pewnie nie tylko ja).. choć może się jakość już poprawiła? :D

JK
30-09-2008, 10:31
Tego to nie rozumiem. Kupujesz sprzęt za jakieś 12-13 tys. PLN, a szkoda ci 150 PLN na dodatkowy akumulator. Zastanów się, ile zaoszczędzisz na tych wynalazkach? Może 50, może 60 PLN. Ma to sens?

robin102
30-09-2008, 10:58
Napiszcie prosze jakich marek akumulatorow uzywacie. Z jakimi sa problemy, z jakimi nie, jaka wydajnosc etc.
Bede wdzieczny za sugestie
Pozdr
Conik
Unikaj tanich zamienników z allegro za mniej niż 80zł. Kup markowy zamiennik HAHNELA, GP albo HAMA, ale w sumie i orginały nie są bardzo drogie. Zasilanie to najważniejszy element urzadzenia.
Zaraz odezwa się pewnie koledzy którzy mieli farta i zamienniki po 30 zł chodzą już Im nawet pół roku :)

conik
30-09-2008, 11:02
Z 5d uzywalem chinskich maxcelli ktore w niczym nie ustepowaly oryginalom wiec nie widzialem uzasadnienia zeby placic 3x wiecej za jeden akumulator.
Nie wiem czy nikon jest jakos specjalniej od canona wrazliwszy na to czym jest zasilany...chyba raczej nie.... stad moje pytanie o sprawdzone i uzytkowane przez was akumulatory.
No chyba ze sami ortodoksi (no offence) tutaj i nie dotykacie niczego co nie ma N w nazwie;) a co oprocz pochodzenia wcale ni emusi byc gorsze...ja tam szanuje swoje pieniadze.
Cena nikona to ok 150zl/szt a taki phottix to 60zl wiec kupujac 3 szt daje spora roznice.

robin102
30-09-2008, 11:17
.....ja tam szanuje swoje pieniadze...
Ja też bardzo szanuje, większego zgreda i ciułacza na forum nie znajdziesz, ale omijam tanie zamienniki. Czasem za poważne tematy przychodzi fotografować i za drogi jest sprzęt w stosunku do moich dochodów. Wiesz tu u Nas za dużo się nie zarabia :(. Poza tym sporo zawodowego doświadczenia mam ze źródłami zasilania, stąd moje stanowisko. Przykładów szajsowności tanich ogniw przytaczał nie bedę bo już o tym było wiele razy. Ale możesz robić jak chcesz w końcu Twoja kasa. Polecam wycieczkę na Brukową do sklepu Monitor. Kupisz tam superoskie ogniwa do lampy błyskowej ( tzw HFRy ) oraz zamówisz jakiś porządny zamiennik akumulatora do aparatu.
Pozdrawiam Ziomka :)

Miden
30-09-2008, 11:44
Cena nikona to ok 150zl/szt a taki phottix to 60zl wiec kupujac 3 szt daje spora roznice.

Pytanie, czy te trzy zamienniki wytrzymają tyle ile jeden orginał ;) ?

wg. mnie nie ma sensu oszczędzać na bateriach. Tym bardziej, że to różnica 100pln, nawet nie 1% wartości całego sprzętu.

slanting_eye
30-09-2008, 11:48
ja kiedys do swojego d70s kupilem zamiennik z duracell'a i nie zaluje , trzyma tak samo jak oryginalny nikon

pebees
30-09-2008, 11:53
No chyba ze sami ortodoksi (no offence) tutaj i nie dotykacie niczego co nie ma N w nazwie;) a co oprocz pochodzenia wcale ni emusi byc gorsze...ja tam szanuje swoje pieniadze.
Każdy szanuje. Ja miałem złe doświadczenia z innymi, więc tylko Nikon albo Hahnel. I jak pisałem - może się coś poprawiło, i jest więcej zamienników, które posłużą długo.

Waldy
30-09-2008, 22:21
Zamienniki są niezłe, nawet lepsze, a zwłaszcza Hahnel. Tylko nie daj się nabierać na pojemności 3,9 Ah w EN-El 3e - tak reklamowane akumulatory należy omijać.

grudzinsky
30-09-2008, 23:50
a ja bym na Twoim miejscu poszukal na aukcjach jak ebay pl ;) ja trafilem oryginal N za 80zl :) halogram i takie inne bajery...trzyma jak tez co z aparatem dostalem 1000-1500...
nie wiem czym sie zajmujesz, jak focisz, ale 4 aku nosic ze soba? focisz 24h? tak bez snu?
ja foce landszafty i troche dzikiej przyrody. czasami zdaza sie wypad na 12h i jakies 700 fot i aku wciaz dzilajace...rozumiem wedrowanie przez tydzien z dala od wszelkiej cywilizacji :) ale w miescie, w plenerze chocby zawsze mozna znalezc dobra dusze, ktora podlaczy ladowarke...czas ladowania aku to ok 2h...wiec jesli masz dwa to problem zalatwiony :)
4 aku? 3 beda lezaly bezuzytecznie :)
jak szanujesz kase to kup jeden oryginal i bedziesz miec zapewnione ok 2500-3000k zdjec :)

conik
05-10-2008, 20:57
wedrowanie przez tydzien z dala od wszelkiej cywilizacji - dokladnie tak z opcja braku pradu w zasiego 200-300 km;)

Kundzior
05-10-2008, 21:17
Ja w D50 posiadam Hamy zamiennik i wiesza mi aparat co jakiś czas. W D80 mam GP zamiennik i jest OK. Trzyma deko dłużej jak orginał a jest tej samej pojemności.

maciusd
20-10-2008, 08:36
moze by pomyslec nad ladowarka sloneczna? Sa na alledrogo od 80 do 130 zl.