PDA

Zobacz pełną wersję : d90 - jaka karta pamięci

XGrzesX
30-09-2008, 08:50
Czy żeby móc robić zdjęcia w trybie zdjęć seryjnych z prędkością 4,5 kl/s trzeba kupić kartę Sandisk SDHC Extreme III 30MB/s ? Ta karta niby jest dedykowana do d90, czy to oznacza, że taki Sandisk SDHC Extreme III 20MB/s będzie spowalniał aparat ?

Sowulus12
30-09-2008, 09:42
Czy żeby móc robić zdjęcia w trybie zdjęć seryjnych z prędkością 4,5 kl/s trzeba kupić kartę Sandisk SDHC Extreme III 30MB/s ? Ta karta niby jest dedykowana do d90, czy to oznacza, że taki Sandisk SDHC Extreme III 20MB/s będzie spowalniał aparat ?

Tego nie wiem, mam d300 i kartę Ex III 20Mb/s i testowałem zdjęcia seryjne na maksymalnej prędkości i co prawda nie wiem jak jest przy 30Mb/s ale z mojego testu wynika że aparat za każdym razem robi inną ilość zdjęć zanim się "zamuli". Jak wrócę z pracy napiszę Ci dokładnie ile - mam to zaisane w domu.

XGrzesX
30-11-2008, 12:58
Chciałbym odświeżyć wątek ponieważ minęły dwa miesiące i może ktoś miał już okazję porównać obie wersję karta sandisk 20 MB/s i 30 MB/s w Nikonie D90 ?

The Fly
30-11-2008, 13:06
Wystarczy to łatwo policzyć. Zorientuj się ile wazy jeden Raw z D90 i pomnóż to razy 4.5. Jeżeli będzie więcej niż 20 to znaczy że karta nie wyrobi po przekroczeniu pojemności buforu. Bo pamiętaj ze aparat najpierw zapisuje zdjęcia na bufor a dopiero potem na kartę. Dlatego pierwsze klatki w serii zawsze idą szybko.

Domis
01-12-2008, 00:43
Jest tylko pytanie czy to tak mozna liczyc? Wg folderu Nikona, RAW w D90 to 10,8 MB (swoje zdjecia mam na dysku zewn., stad nie sprawdzalem). Liczac tak to wyjdzie 47,25 MB/s. Tymczasem w sieci mozna przeczytac, ze 90tka zapisuje na karte dane z predkoscia 14 MB/s.
Sporu nie rostrzygne, sam szukam E III z zapisem 20 MB/s.

dko
01-12-2008, 01:12

Nie trzeba o ile będziesz robił serie rozsądnie długie:), bufor styka na 9 RAW lub 25 JPG (full size) i dopiero wtedy następuje wysyłka na kartę. Ilość fotek do bufora maleje do 5 (RAW) po aktywowaniu odszumiania na ISO 800 lub większym (rezerwuje część bufora na tą operację......nawet jak jej nie wykonuje ! )

ps. dostępne w grudniu ma być powiększenie bufora (30$) co ma pozwolić na rejestracje filmów w 1080i.......może zwiększy to też długość serii ?

mmax
01-12-2008, 01:19
Ja posiadam 30mb/s jak nizej.... Aparat nawet się nie zająknie. A przy kopiowaniu na dysk bezpośrednio z aparatu 4 giga to nawet nie zdążę kawy zrobić... Nawet obrabiam w PS bezpośrednio na karcie.

XGrzesX
16-01-2009, 23:00
Czy ktoś miał okazję porównać obie karty Sandisk Extreme III 20MB/s oraz Extreme III 30 MB/s w Nikonie D90. Czy poza zdjęciami seryjnymi widać jakąś różnicę np. przy przeglądaniu zdjęć (szybciej się wyświetlają) ?

dko
17-01-2009, 01:39
Czy ktoś miał okazję porównać obie karty Sandisk Extreme III 20MB/s oraz Extreme III 30 MB/s w Nikonie D90. Czy poza zdjęciami seryjnymi widać jakąś różnicę np. przy przeglądaniu zdjęć (szybciej się wyświetlają) ?

ja miałem i 20 i 30, przy przeglądaniu nie ma różnic, ale w seryjnych jest spora różnica

XGrzesX
17-01-2009, 12:54
ja miałem i 20 i 30, przy przeglądaniu nie ma różnic, ale w seryjnych jest spora różnica

Czy przy karcie 30 MB/s, przy przeglądaniu również jest taki efekt, że najpierw wyświetlany jest uproszczony podgląd a po chwili zdjęcie ze wszystkimi szczegółami ?

eric7
17-01-2009, 14:27
rowniez

wizualis
20-01-2009, 16:39
ja posiadam sandiska 4GB 30MB/sek, i nie kupie już 20tki ....
w poprzednim aparacie (olympus) miałem 20tkę i 30tkę. i czuć było różnicę w prędkości

XGrzesX
20-01-2009, 16:48
w poprzednim aparacie (olympus) miałem 20tkę i 30tkę. i czuć było różnicę w prędkości

Czy w D90 widzisz różnicę poza trybem seryjnym ?

wizualis
20-01-2009, 20:33
nie :)

pogoski
28-01-2009, 20:29
Potwierdzam, że Nikon D90 na karcie Sandisk SDHC Extreme III 30MB/s śmiga aż miło. Szybki zapis i działania na zrobionych już zdjęciach.

KOZI2000
28-01-2009, 20:49
też potwierdzam super działanie 30ki na D90, warto wydać pare zeta wiecej.

BOSS
08-02-2009, 21:26
Mam pytanko, bo już się pogubiłem albo dostałem zaciemnienia umysłu :-(
Czy karta: Lexar SDHC 4GB Class 2 jest w miarę szybką kartą czy wolną?
Class2 oznacza minimalny transfer 2mb.
Czy np.: Sandisk 15mb, to te 15Mb to maksymalny czy minimalny transfer?

Bo.
10-02-2009, 16:48

ja pracuję na ULTRA II 15 MB i na serii H działa bez zarzutu. Robiłem również na "no name" class 4 i też ok. Być może podczas zgrywania widać istotną różnicę ?

yahooo8
10-02-2009, 20:33
ja mam san diska 20mb/s i smiga bez problemu nie wiem czy jest sens doplacac do 30mb/s

Pietern
10-02-2009, 22:37
ja mam san diska 20mb/s i smiga bez problemu nie wiem czy jest sens doplacac do 30mb/s

W testach i opisach D90 można znaleźć pomiary, wynika z nich, że przy robieniu zdjęć seryjnych jednak warto mieć przynajmniej Extreme III, najlepiej tę 30MB.
http://www.fotografuj.pl/Article/TEST_Nikon_D90_czyli_poprawianie_dobrego_recenzja_ zdjecia_sample/id/185/page/9
Piotr

lomax
10-02-2009, 22:56
Jam mam (przynajmniej na razie) kartę Transcend 16GB 6MB/s w D90. Jak na razie nie mam problemu robieniem zdjęć seryjnych, zapisywanych w RAW+JPEG. Nie mam również problemów z nagrywaniem/odtwarzaniem filmów. Bez względu czy odtwarzam z aparatu przy pomocy kabelka, czy też czytnika w laptopie filmiki pracują płynnie.
Za kartę zapłaciłem pod koniec grudnia 89zł.

pzdr

yahooo8
10-02-2009, 22:57
ja nie robie raw wiec mi 20mb/s spokojnie starczy.

Pietern
10-02-2009, 23:32
Jam mam (przynajmniej na razie) kartę Transcend 16GB 6MB/s w D90. Jak na razie nie mam problemu robieniem zdjęć seryjnych, zapisywanych w RAW+JPEG. Nie mam również problemów z nagrywaniem/odtwarzaniem filmów. Bez względu czy odtwarzam z aparatu przy pomocy kabelka, czy też czytnika w laptopie filmiki pracują płynnie.
Za kartę zapłaciłem pod koniec grudnia 89zł.

pzdr

Hm, a ile robisz zdjęć w serii?
Piotr

lomax
10-02-2009, 23:49
Nie mierzyłem stoperem, ale sądzę, że tyle ile podaje Nikon tzn 4-4,5kl/sek w pojedyńczej serii -łącznie 9 zdjęć. Przecież zdjęcia i tak są zapisywane do bufora aparatu. Przed chwilą to sprawdziłem dokładnie. Problem jest po zrobieniu tych 9 zdjęć. Zapala się lampka i gaśnie po ok 7 sek tzn , że zapis jednej klatki to ok 0,8s na tę kartę.

Pietern
11-02-2009, 00:05
Nie mierzyłem stoperem, ale sądzę, że tyle ile podaje Nikon tzn 4-4,5kl/sek w pojedyńczej serii -łącznie 9 zdjęć. Przecież zdjęcia i tak są zapisywane do bufora aparatu. Przed chwilą to sprawdziłem dokładnie. Problem jest po zrobieniu tych 9 zdjęć. Zapala się lampka i gaśnie po ok 7 sek tzn , że zapis jednej klatki to ok 0,8s na tę kartę.

No, ale właśnie o to chodzi... :-D
Do pojemności bufora karta jest obojętna, później jej szybkość ma znaczenie. Powyżej podałem linka do pomiarów.
Piotr

lomax
11-02-2009, 00:24
Hm, a ile robisz zdjęć w serii?
Piotr
Do linka zaglądałem.
Tzn oczywiście masz rację, że karta 30MB/s przyśpieszy zrzut z bufora, ale dla mnie ta teoria nie dokońca jest przydatna. Mam na mysli to, że w serii, w praktyce faktycznie robię max 3-4 zdjęcia. Czyli mam zapas w buforze na kolejne kilka zdjęć do wykorzystania. W tym czasie przekomponowuję, przekadrowuję itd i wiadomo trwa to chwilę a w tym czasie zdjęcia się już zdążą zrzucić. Jeżdżę dużo na nartach i robię też dużo fotek w ruchu, wówczas szybka migawka i AF jest niezbędny, ale nie zajeżdżam na siłę migawki. Jak wyżej - kilka fotek w serii a w razie czego kolejne kilka fotek.

Pietern
11-02-2009, 08:23
Do linka zaglądałem.
Tzn oczywiście masz rację, że karta 30MB/s przyśpieszy zrzut z bufora, ale dla mnie ta teoria nie dokońca jest przydatna. Mam na mysli to, że w serii, w praktyce faktycznie robię max 3-4 zdjęcia. Czyli mam zapas w buforze na kolejne kilka zdjęć do wykorzystania. W tym czasie przekomponowuję, przekadrowuję itd i wiadomo trwa to chwilę a w tym czasie zdjęcia się już zdążą zrzucić. Jeżdżę dużo na nartach i robię też dużo fotek w ruchu, wówczas szybka migawka i AF jest niezbędny, ale nie zajeżdżam na siłę migawki. Jak wyżej - kilka fotek w serii a w razie czego kolejne kilka fotek.

Czyli tak samo jak ja. Długie serie robiłem zaraz po zakupie, żeby sprawdzić czy jest szybki...:mrgreen:
Ja mam Sandiska 20MB i tak naprawdę jego szybkość wykorzystuję przy zrzucie z karty (za pomocą dołączonego czytnika USB) na kompa. To wtedy naprawdę jest imponujące.
Piotr

okoterroru
12-02-2009, 15:39
Podepnę się pod wątek. Przymierzam się do zakupu karty do D80. Teraz mam Lexar Professional 4GB SDHC 133x, 20 MB/sec. nigdy mnie nie zawiodła. Pytanie: jaką możliwie największą pojemnościowo i najszybszą polecacie kartę, którą obsłuży D80?

Pietern
12-02-2009, 16:09
Podepnę się pod wątek. Przymierzam się do zakupu karty do D80. Teraz mam Lexar Professional 4GB SDHC 133x, 20 MB/sec. nigdy mnie nie zawiodła. Pytanie: jaką możliwie największą pojemnościowo i najszybszą polecacie kartę, którą obsłuży D80?

Drugą taką samą, skoro jesteś zadowolony, albo jakiegoś nieco szybszego Sandiska też 4GB. Na tych dwóch kartach upchniesz z 500 rawów. Chyba, że jeździsz do dzikich krajów, gdzie nie ma miejsca na zrzut, to wtedy kupuj większe karty. :)
Piotr

okoterroru
12-02-2009, 16:46
Pietern, to jest świetne wyjście, ale chciałbym kupić większą kartę, możliwie jak największą. Istrukcja podaje zatwierdzone karty pamięci do 4 GB więc pytam czy z większymi nie będzie problemu.

SlaWasII
12-02-2009, 17:01
Ile razy sprawdzałem, to najtaniej wychodziły 4GB. Jaki problem raz na 317 zdjęć wymienić?
A większe mogą działać ale Nikon tego nie gwarantuje. Kupisz taką 16GB, zrobisz 1000 zdjęć i wszystkie wetnie... to ja już wolę kupić 4 sztuki po 4GB - taniej i bezpieczniej.

okoterroru
12-02-2009, 17:40
SlaWasII - popatrzałem na ceny i chyba masz rację, skoro czwórka dobrze chodzi to nie ma co eksperymentować bo różnica w cenie mała.

Pietern
12-02-2009, 18:46
SlaWasII - popatrzałem na ceny i chyba masz rację, skoro czwórka dobrze chodzi to nie ma co eksperymentować bo różnica w cenie mała.

Z tymi pojemnymi kartami, to jest jakiś owczy pęd za nowościami, ludziska je kupują jakby dziennie robili po 4 kilo zdjęć... :mrgreen:
Różnica w cenie mała, i większa uniwersalność, no i jak na którąś nadepniesz, to masz jeszcze trzy inne. :)
Piotr

lomax
12-02-2009, 22:31
Pietern, to jest świetne wyjście, ale chciałbym kupić większą kartę, możliwie jak największą. Istrukcja podaje zatwierdzone karty pamięci do 4 GB więc pytam czy z większymi nie będzie problemu.
Co do kwestii w pytaniu kolegi, to na 3 stronie napisałem, że z 16GB nie ma problemu. Tym bardziej, że jeszcze nie dorobiłem się Sandiska, czy Lexara tylko jakiegoś Transcend'a.
Jak na razie działa sprawnie, a sprawa dłuższego kopiowania do PC nie przeszkadza i nie robię też więcej niż 9 fotek w serii.
16 GB przydaje się wówczas, gdyby przyszło mi na myśl nakręcić parę filmików oprócz RAW'ów, bo oto w D90 pojawiła się taka nowa funkcjonalność.

okoterroru
13-02-2009, 00:36
lomax - ale Ty masz D90 a ja D80 i tu może być problem.

kronos28
13-02-2009, 00:42

raczej bedzie chodzić... tylko kup sandiska a nie jakiś "pomysł"...

ALE

Lepiej sobie kupić np 3 czy 4 karty np. 4GB niż jedną 16GB - dlaczego? Odpowiedź jest prosta - jak ci walnie ta 16GB np. na wyciecze (ślubie, imprezie czy nawet w plenerze na spacerku) to co zrobisz? wszystkie foty zrobione do tej pory pójdą się "kochać" a i nowych zdjęć tez nie zrobisz, bo nie będziesz miał karty...

Lepiej mieć kilka lub nawet więcej mniejszych kart (po 2-4GB) niż jedną "megapojemną"....

SlaWasII
13-02-2009, 00:52
Zwłaszcza, że z SanDisk-ów dla D90, Nikon gwarantuje te o pojemności max 8GB (manual s. 242).
Osobiście używam Kingstony 4GB i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Nawiasem mówiąc, Nikon też ich nie poleca... ;)

JURAS12
14-11-2009, 16:34
Lepiej sobie kupić np 3 czy 4 karty np. 4GB niż jedną 16GB - dlaczego? Odpowiedź jest prosta - jak ci walnie ta 16GB np. na wyciecze (ślubie, imprezie czy nawet w plenerze na spacerku) to co zrobisz? wszystkie foty zrobione do tej pory pójdą się "kochać" a i nowych zdjęć tez nie zrobisz, bo nie będziesz miał karty...

Lepiej mieć kilka lub nawet więcej mniejszych kart (po 2-4GB) niż jedną "megapojemną"....

Jestem takiego samego zdania jak kronos28 ; bezpieczniej jest kupić kilka kart. Ja stosuję 4 GB SDHC: Panasonic CL2 oraz Verbatim CL4.Na moje potrzeby są wystarczające, demonami szybkości to one nie są np. przy zrzucaniu na kompa .