Zobacz pełną wersję : zamienniki do kabli sc-28 / sc-29
hej,
1. powiedzcie mi czy są jakieś zamienniki do kabli synchronizacyjnych ttl sc-28 i sc-29 czy trzeba zbierać na oryginał??
2. jaka dokładnie jest różnica między tymi dwoma kablami przy lampie sb-800??
sc29 ma czerwoną lampkę od wspomagania AF. Gdyby nie tak duża różnica w cenie brałbym sc29. Często brakuje mi tego wspomagania w moim sc28, ale kabel polecam.
Władca Pixeli
16-06-2006, 02:59
Jest jeszcze starsza wersja SC-17
Kabelkow SC-17 sa 2 wersje, starsze (chyba) nie maja otworku do iglicy wychodzacej z lampy, nowe (chyba) maja taki otwor i taki wlasnie powinienes nabyc aby sabinka: 800 czy 600 nie wypadala z kostki. Sam mam SC-17 (nowszy) nabyty w cenie 30$ i dziala super.
poisson5
19-08-2007, 18:43
Czy SB-800 w pelni wspolpracuje z SC-17? Bo slyszalem ze on nie wspolpracuje z iTTL. i zacytuje "nie porusza się zoom itd"
masz 3 kable do wyboru: SC-17 (jest tylko 1 rodzaj - kazdy ma gwint do mocowania na statywie), SC-28 (nastepca SC-17 - funkcjonalnie identyczny. zmienil sie tylko kolor przewodu) i SC-29 ze wspomaganiem AF.
SC-17 mimo, ze jest starszy od SC-28 na rynku wtornym osiaga wyzsze ceny... takie prawa rynku.
nie ma kabli producentow niezaleznych.
warto jednak miec taki wynalazek.
Władca Pixeli
19-08-2007, 21:51
SC-28 (nastepca SC-17 - funkcjonalnie identyczny. zmienil sie tylko kolor przewodu)
Są jeszcze 2 rewolucyjne zmiay. :mrgreen:
- Inny sposób blokady kostki na aparacie.
- Kabel z SC-17 nad aparatem wychodzi do przodu nad obiektyw a w nowszych na bok.
poisson5
20-08-2007, 14:23
SC-17 mam ( dostalem jako gratis do SB-28 :) ) i poprostu zastaanwialem sie czy jak zmienei lampe bede musial zmeiniac kabel. Dobsz wiedziec ze nie :)
Pojawiły się na aukcjach zamienniki sc-28 Delta w cenie 89zł. Ciekaw jestem czym się to od oryginału różni (poza znaczkiem firmowym)
sc29 ma czerwoną lampkę od wspomagania AF. Gdyby nie tak duża różnica w cenie brałbym sc29. Często brakuje mi tego wspomagania w moim sc28, ale kabel polecam.
Wątek stary, ale widać ponadczasowy, jak malarstwo Boscha.
Mam pytanie o to wspomaganie AF w sc 29.
Sb 800 ma wspomaganie AF, czy ono z sc 28 działa jakoś gorzej/nie działa?
co daje to wspomaganie w sc 29?
dzięki za wyjaśnienia
marszull
08-12-2008, 23:16
wspomaganie z sc28 na lampie dziala tak samo
chodzi o to ze jak masz lampe na kablu i swiecisz gdzies z boku to wspomaganie na lampie nie pomoze obiektywowi nastawic ostrosci (bo nie trafi),
a na sc29 jak masz wspomaganie na sankach na lampe to zawsze bedzie pomagac obiektywowi (bez wzgledu gdzie bedzie lampa)