Zobacz pełną wersję : F100 - zwijanie filmu
Czy ktoś wie którą opcją można wyczarować, żeby F100 nie zwijał filmu do końca?
Mam tu na myśli zostawienie kawałeczka po zwinięciu filmu z powrotem do szpuli...
Nie potrafię tego jakoś wyczytać w instrukcji. :/
cypherdid
29-09-2008, 19:13
nie ma takiej opcji..sam ubolewałem, ale się przyzwyczaiłem
MacGregor
29-09-2008, 19:15
Nie ma takiej możliwości w CUSTOM.
Ale prawdopodobnie po skorzystaniu z Photo Secretery II można to aktywować, czyli jak masz to oprogramowanie to możesz to zrobić sam lub odwiedziny w serwisie Nikona.
Tyle wiem, choć sam jestem zainteresowany tą opcją więc jestem ciekaw opinii innych.
Czyli potwierdzają się moje przypuszczenia, że ten cudowny aparat nie ma tej cudownej opcji :)
Trudno. Czas przypomnieć sobie umiejętność posługiwania się "wyciągaczką" (czy jak to urządzenie się poprawnie nazywa...)
sprocket
30-09-2008, 05:52
Dokladnie - kiedys nosilem dwa negatywy w kieszonce torby i nawet sprawnie mi szlo to wyciaganie :)
A przypadkiem w serwisie nie wgrywają jakiejś poprawki co powoduje takie niepełne zwijanie (coś mi się o uszy obiło)?
Co nie zmienia faktu, że bezpieczniejsze jest i tak rozbieranie kasetki.
sprocket
05-10-2008, 22:02
F100 ma super szybie zwijanie filmu i nie wiem czy ktos zauwazyl jest dosc dluga zwloka kiedy licznik zatrzyma sie na 0 a potem wciagnie pozostala koncowke, wystarczy tylko wtedy wylaczyc puszke albo wyciagnac baterie ( nie probowalem wiec zgaduje)
Władca Pixeli
06-10-2008, 05:40
A nie lepiej zwijać do końca. Przynajmniej wiadomo, że film jest naświetlony.
A do wyciągania filmu najtańsza wyciągarka albo kilka innych patentów (można zaleźć na internecie)
aparat można wyłączyć już na początku zwijania i to nic nie zmienia. podobnie ma F70. jedynie wyjęcie baterii mogłoby skutkować zatrzymaniem tego wariata, ale ja bym nie próbował.
nie chcę zakładać nowego wątku: czy MB-15 pójdzie na akumulatorach? mierzyłem napięcie i komplet wyczerpanych baterii daje 8v a naładowane akumulatory powinny dać... 7,2v, czyli lipa. próbował ktoś takie rozwiązanie?
sam sobie odpowiadam (wiem, że cały czas piszę off topic, ale nie będę nowego wątku zakładał, i tak podejrzewam ,ze każdy maniak analu czyta wszystkie nowe posty w całym temacie, tak jak ja) :
F100 chodzi bez gripa na akumulatorach, z gripem prawdopodobnie też (ale nie robiłem zdjęć, bo 2 akumulatory miałem pożyczone, poza tym 4 stuki miały 1700 a 2 sztuki 2300 mAh...). nie wiem ile filmów pociągnie i czy światłomierz dobrze działa, ale na razie dał radę jednemu :)
Sprawa jest banalnie prosta... Jak na wyświetlaczu zobaczysz stan klatek "0" poprostu otwierasz tylna ściankę, tak jakbyś wymieniał film :) Zwijanie staje i końcówkę filmu masz dostępną. Jeszcze kwestia wyczucia odpowiedniego momentu. Spróbuj na jakimś starym filmie. Działa na bank :)
dokładnie tak - otwarcie tylnej ścianki zatrzymuje zwijanie. Wielokrotnie stosowane :-D. hardcore, ale do odważnych świat należy. W końcu pierw aparat robi 3 klatki puste. Nigdy nie naświetliłem filmu.
Drastyczne macie metody, przyznam.
Ale - cholera - skuteczne! :-))
Trochę wprawy i efekt taki, jak chciałem.
Chociaż i tak cały czas zazdroszczę koledze, który to w EOSie 5 ma taką opcję tak po prostu...
cypherdid
29-10-2008, 11:16
Ja wolę zwinąć do końca. Filmy naświetlone z nienaświetlonymi mi się nie mylą :P Wyciągarka do filmów kosztowała mnie........22zł...żadne pieniądze Drastycznych metod unikam :D
Jeżeli w F80 mozna w serwisie dołozyc sobie pozostawienie końcówki jako opcja w CUSTOM to nie wierzę że w F100 nie da rady. W f80 stosowałem metodę "tylnej klapki" :mrgreen:. W serwisie dodatkową opcję w F80 wgrywaja przy czyszczeniu body.
Czy ktos z "miejscowych" moze sprawdzic ile to kosztuje?
Pzdr
Spinner
Mnie około 6 miesięcy temu zaproponowali 70 zł w F80 :-D. Darowałem sobie
cypherdid
30-10-2008, 16:22
nie wiedziałem o takiej usłudze..ciekawe