Zobacz pełną wersję : zestaw radiowy do sb800
mam takie pytanie czy taki oto zestaw http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=108299383
pomoze mi zdalnie wyzwalac moja sb 800 z korpusu d50 ?? czy lampa bedzie chodzila w pelnym automacie z pelna komunikacja z korpusem i jak cos takiego podlaczyc wlasnie do mojego zestawu??
Nie wyzwolisz tym zdalnie sabiny.
to w jaki sposob to uczynic z pełna kontrola??
Antonina
15-06-2006, 17:38
Jeśli to nie musi być to zestaw radiowy to któraś z kostek
http://www.europe-nikon.com/category.aspx?countryid=23&languageid=25&catId=101
cos wiecej o calym zestawie znajdziesz tu http://funsports.pl/f-default-f.htm
wlasnie lepiej gdyby to bylo droga radiowa lub jakos bez kabli ale z pelna kontrola:) no chyba ze tak to tylko w erze :P
Artur25, pełną kontrolą czyli TTL ?
jeśli tak i na dodatek bezprzewodowo to z D50 (który nie ma niestety CLS) o ile mi wiadomo tylko SU-800 ( link (http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=787) )lub 2ga SB-800 zamontowana na sankach aparatu.
Swoją drogą daleki ma zasięg działania ten SU-800 w stosunku np do lampy wbudowanej lub SB-800 na sankach? Dzięki za wyjaśnienie..
a jezeli dokupil bym sb600 zagralo by to razem i na jakiej zasadzie w takim zestawie odbywa sie sterowanie??
Artur25, Wnioskuje że nie masz instrukcji, więc zapisnasz SB-800 na sanki aparatu (nawet obecnie w formie przetestowania nie mając innej lampy). Przytrzymujesz przycisk SEL. W menu wybierasz MASTER. Wychodzisz z menu, pojawia Ci się:
M -- | CH
A -- |
B -- | F 2.8
C -- | 24mm
Zamiast "--" możesz mieć jeszcze "TTL 0.0", "M 0.0", "AA 0.0". Teraz M, A, B, C to poszczególne grupy lamp. M to master czyli lampa na aparacie(kablu), A, B, C kolejne grupy. W systemie CLS możesz podzielić lampy na 3 grupy (ABC) oraz jako dodatkowa lampa, lampa master(która może jedynie sterować lub także błyskać).
Po prawej stronie masz zas CH - obecny kanał. Kanał musisz mieć ustawiony dokładnie TAKI SAM jak na lampach zdalnych. Dodatkowo przesłona i ogniskowa.
W menu które pokazało Ci sie na ekranie możesz teraz dokładnie ustawiać która grupa lamp ma błyskać w jakim trybie (TTL, Manual itp.) oraz wprowadzać ew korekcje. Dodatkowo możesz wyzwalać błyski testowe, błysk modelujący itp. Przeskakujesz między funkcjami przyciskiem SEL. MODE zmieniasz tryb pracy a resztę normalnie jak przy pracy z jedną lampą.
Teraz oczywiście każdą kolejną lampę SB-600/800 możesz ustawiść w tryb REMOWE (ustawić kanał i grupe dokłądnie jak na lampie master!) i wyzwalając migawke wyzwalać lampe(y) zdalne (za pomoca serii przedbłysków emitowanych na chwilę przed własciwym błyskiem). Podobnie tryb Master posiadają lampy wbudowane w D70 D200 z tym ze tam liczba grup jest ograniczona (w D70 tylko jedna w D200 dwie). Wszystko moze skomplikowane ale zapewniam ze tylko za pierwszym razem :)
Lampa SB-600 nie ma opcji master (nie moze pracować jako lampa sterująca) oraz fotoceli. Natomiast jako lampy zdalnie nie ma różnicy między SB-600/800.
Niestety nie umiem Ci powiedzieć na jaką odległość działa CLS. Czujniki muszą się widzieć ale jakwypada to w terenie mam zamiar posprawdzać gdy korpus wróci z serwisu :(
turbo, dzieki czyli tak 800 setka na korpus 600 tka na statyw i jazda ?? tylko wlasnie chodzi mi oto jak to sie komunikuje bo czasami jest tak ze np lampe trzeba skryc za drzewem i juz sie nie widza, probowalem to tylko z 800 na su-4 no ale trzeba w manualu wszystko ustawiac troche klopotliwe wiec czekam z niecierpliwoscia na twoj test :D
adrian_c
17-06-2006, 19:54
weszło na allegro taki cops jak podlinkowałes ale wlasnie z gporaca stopka czyli bez problemu wyzwolisz kazda lmpe na odleglosc. kosztowało to niecale 300zł.
Artur25, Dokładnie tak jak napisałeś 800 na sanki 600 na statywie lub na stojaczku. Zasada działania podobna jak z SU-4 lecz masz dodatkowo TTL, A no i oczywiście Manual. Chętnei potestuje niech tylko body do mnie wróci i troche wolnego czasu sie pojawi. Za jakie drzewo :) po to masz ruchomą głowicę aby ustawić lampy tak aby sie "widziały", a palnik był skierowany tam gdzie trzeba.
adrian_c, kolega upiera sie przy TTLu wiec wszelkie nienikonowskie rozwiązania chyba odpadają :(
wlasnie chcialbym zobaczyc jak to wyglada z TTL bawilem sie wyzwalaniem sb800 za pomoca lampy wbudowanej jest ok tylko ze trzeba manualem sie bawic no i najwiekszy minus kazda inna lampa to wyzwoli. Chcialem to sprawdzic na rajdzie a tam troche ludzi pstryka wiec kazdy flesz wyzwalal by mi moja 800 wiec szukam rozwiazania ktore bylo by najlepsze :D
adrian_c
18-06-2006, 16:03
kabelek sc 28 lub 29
tylko trudno kablem gdy chcesz lampe ustawic 5 metrow od siebie:) do studia oczywiescie ale w plenerze to raczej klopotliwe :D
Artur25, Tym zestawikiem do się wyzwolić sabinkę ale tyle że bez komunikacij z korpusem
musisz dokupić dodatkowo gniazdo dużego Jack i kabelek do wyzwalania starszych lamp np. z zenita (niewiem jak się fachowo nazywa)cena jakies 10zł za wszystko.
kabelek łączysz z jackiem (lutujesz) i chodzi :D
moc ustawiasz (zmieniasz) na lampie