PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskano taki efekt?

autograf
29-09-2008, 07:43
Kolega mi udostępnił takie swoje zdjęcie. Przeterminowana klisza czy jaki diabeł?

A jako, że u mnie taka moda ostatnio - więc pytam Was o zdanie.

http://img150.imageshack.us/img150/2383/przeterminowaneoi3.jpg (http://imageshack.us)

adrian
29-09-2008, 07:59
Negatyw zaświetlony po zrobieniu foty?

bombel
29-09-2008, 10:46
Jak uzyskano taki efekt?

Przypadkiem.

asha
29-09-2008, 10:50
Można się pobawić z mieszaniem gradientu na warstwie i też pewnie coś podobnego się uda zrobić.

fIlek
29-09-2008, 11:46
Można się pobawić z mieszaniem gradientu na warstwie i też pewnie coś podobnego się uda zrobić.

A najprędzej jak ciekawski użytkownik chciał sprawdzić czy "zdjęcia na kliszy wyszły" :mrgreen:

autograf
29-09-2008, 22:04
Negatyw zaświetlony po zrobieniu foty?

To raczej najbardziej prawdopodobna wersja.

Przypadkiem.

Możliwe. Lecz ponoć ma więcej takich zdjęć.

Zapewne.

A najprędzej jak ciekawski użytkownik chciał sprawdzić czy "zdjęcia na kliszy wyszły" :mrgreen:

Nie sądzę.

fIlek
29-09-2008, 22:19
Zobacz megatyw, jeśli perforacja jest miejscami zaświetlona to wychodzi otwarcie aparatu lub nieszczelność puszki. Autograf - a dlaczego nie sądzisz??? Jeden rzut oka na negatyw i bym odpowiedział. Jakbyś poszkolił 10 lat laborantów to byś zrozumiał skąd się bierze moje przekonanie :D

fjerzy
29-09-2008, 22:35
jeśli ktoś nie napisze tutki, to nawet sam autor foty nie powtórzy tego drugi raz. jeśli z negatywu to juz drugi raz nie będzie, jeśli w PS, to próbować trzeba. Będzie jak z kamieniem filozoficznym, złota nie znajdziesz, ale kilka przydatnych trików i owszem.

autograf
29-09-2008, 23:03
Zobacz megatyw, jeśli perforacja jest miejscami zaświetlona to wychodzi otwarcie aparatu lub nieszczelność puszki. Autograf - a dlaczego nie sądzisz??? Jeden rzut oka na negatyw i bym odpowiedział. Jakbyś poszkolił 10 lat laborantów to byś zrozumiał skąd się bierze moje przekonanie :D

Kumpel jest z Łodzi, prędko się nie spotkamy, poza tym nie sądzę by mnie w konika robił.

Jeśli chodzi o "nie sądzę" to dotyczy to tego konkretnego przypadku - nie uważam by był takim laikiem ;)

Ewentualnie biorę/bierzemy jeszcze pod uwagę - kwestię nieszczelności ów Kwanona.

jeśli ktoś nie napisze tutki, to nawet sam autor foty nie powtórzy tego drugi raz. jeśli z negatywu to juz drugi raz nie będzie, jeśli w PS, to próbować trzeba. Będzie jak z kamieniem filozoficznym, złota nie znajdziesz, ale kilka przydatnych trików i owszem.

Tak. Ale to tylko skan. Żadnego postpr. później nie było.

--------
Tak czy siak - spytam, czy cały film jest taki. Jeśli tak - to potwierdzi się wersja fIlkowatego :p

milgram
06-10-2008, 23:38
Zaświetlenie kliszy lub nieszczelność aparatu jak na mój gust. Sporo takich miałem ze swojego pierwszego Zenita w podstawówce ;)

autograf
12-10-2008, 13:30
Kol. milgram, sprawa właśnie dotyczy zenita!

Jednak nie cały film TAK wyszedł. Faktycznie, wygląda to na rozszczelnienie.

fIlek
12-10-2008, 13:35
Często bywało w przypadku aparatów z "okienkiem" w tylnej ściance (takim do podglądu, czy w środku siedzi rolka filmu i jaka), że parciała, lub zawijała się pianka uszczelniająca - potem takie kwiatki wychodziły.