PDA

Zobacz pełną wersję : D700/D300 + MB-D10 pytanie o kwiestię praktyczną

Rajczakowski
28-09-2008, 19:15
witam przezacnych userów. Zamierzam się w niedługim czasie wzbogacić o d700 i mam pytanie.
zarowno do uzytkownikow gripa MB-D10. Czy nie sprawiam wam trudnosci ani nie denerwuje fakt, że aby wymieni9c baterię trzeba zdejmowac gripa?
Pytam, bo sam uzywam d200 z gripem i nie zdjąłem go od kiedy go przykręcilem do korpusu rok temu. wymiana baterii nie stanowi problemu bo tylko lewą albo prawą wyjmuję i nie zajmuje to ani zbyt duzo czasu ani nie psuje krwi... jednak jakbym miał na reportażu zacząć odkrecać gripa i potem znowu go zakladać... to mamk obawy.
Jak sobie radzicie z taką niedogodnością?

szymony
28-09-2008, 19:22
witam przezacnych userów. Zamierzam się w niedługim czasie wzbogacić o d700 i mam pytanie.
zarowno do uzytkownikow gripa MB-D10. Czy nie sprawiam wam trudnosci ani nie denerwuje fakt, że aby wymieni9c baterię trzeba zdejmowac gripa?
Pytam, bo sam uzywam d200 z gripem i nie zdjąłem go od kiedy go przykręcilem do korpusu rok temu. wymiana baterii nie stanowi problemu bo tylko lewą albo prawą wyjmuję i nie zajmuje to ani zbyt duzo czasu ani nie psuje krwi... jednak jakbym miał na reportażu zacząć odkrecać gripa i potem znowu go zakladać... to mamk obawy.
Jak sobie radzicie z taką niedogodnością?
Absolutnie nie widzę tu żadnego problemu. Kończy się faza w BP, to przy najbliższej okazji wymieniam w nim accu. W body mam nie ruszone od chyba pół roku, cirka 300 sztuk zrobione i około 80% pojemności.

kichu
28-09-2008, 19:27
Majac gripa z D300/700 masz rozne opcje zasilania, mozesz do gripa wlozyc paluszki, EN-EL3e (czyli standardowa
baterie z D300/700) lub wieksza EN-EL4. Do tego mozesz uzywac wylacznie baterii w body, wylacznie w gripie
lub tu i tu. Dlatego tez jesli nie chce Ci sie odkrecac gripa, to wyciagnij baterie z body i uzywaj tylko baterii w gripie.
Problem odkrecania odpada.

szymony

W ten sposob zarzynasz sobie baterie w body li-ion nie lubi stac dlugo nieuzywane i traci wtedy na pojemnosci...
moze sie okazac, ze tak uzywana, czy tez raczej nieuzywana bateria po roku bedzie miala np. tylko 70% swojej
oryginalnej pojemnosci.

IMHO jesli chcemy uzywac wylacznie jednej baterii (w gripie) to najrozsadniej pod wzgledem wydajnosci, wygody
etc. bedzie tam wsadzic EL4, tyle tylko ze to najdrozszy wariant z mozliwych, bo podwaja nam koszt zakupu gripa
z 800 do ok 1500 PLN (za zestaw PDK-1)

maki
28-09-2008, 19:30
Nie. Baterię gripową ładuję kilka razy z rzędu, potem podmieniam i dalej ładuję tylko gripową.
Pozdr

Rajczakowski
28-09-2008, 19:38
no ale jaki sens ma kupowanie gripa (oczywiscie w ujęciu tylko i wyłącznie energetycznym) skoro i tak na jednej baterii bede musiał lecieć nie chcąc go odkręcać... na wygodzie traci się zatem sporo. w d200 uzywam 2 aku i nie przejmuję sie prądem przez caly slub... zatem teraz dojdzie mi jeszzce przejmowanie sie tym - kiedy mi sie prąd w aparacie skonczy i bede musial kieszenie wypchane En-EL3a mieć... lipa troche

szymony
28-09-2008, 19:50
no ale jaki sens ma kupowanie gripa (oczywiscie w ujęciu tylko i wyłącznie energetycznym) skoro i tak na jednej baterii bede musiał lecieć nie chcąc go odkręcać... na wygodzie traci się zatem sporo. w d200 uzywam 2 aku i nie przejmuję sie prądem przez caly slub... zatem teraz dojdzie mi jeszzce przejmowanie sie tym - kiedy mi sie prąd w aparacie skonczy i bede musial kieszenie wypchane En-EL3a mieć... lipa troche
Nic się nie zmieni. Jedziesz na baterii z gripa. Jak się skończy i masz akurat trochę luzu to zmienisz, jeśli nie body przejdzie na zasilanie z drugiej baterii. Druga się skończy, no cóż trzeba zmienić, masz czas zmieniasz dwie (odkręcamy gripa), nie masz wymieniasz tylko w gripie. Trzy sztuki chyba nie zajedziesz na jednej imprezie?

szymony
W ten sposob zarzynasz sobie baterie w body li-ion nie lubi stac dlugo nieuzywane i traci wtedy na pojemnosci...
moze sie okazac, ze tak uzywana, czy tez raczej nieuzywana bateria po roku bedzie miala np. tylko 70% swojej
oryginalnej pojemnosci.

Spoko się zużyje, się wymieni. Trzeba będzie zanabyć nową, to się zakupi.

ktm777
28-09-2008, 19:55

Chyba coś nie tak. Masz dwie baterie - jedną w body, drugą w gripie. W menu aparatu ustalasz, że przy podpiętym gripie w pierwszej kolejności zasilanie idzie z baterii MB-D10. Jak Ci się ta bateria skończy - do ładowarki, a aparat sam przełącza się na baterie z body. Na dwóch bateriach chyba zrobisz całą imprezę (zresztą w tzw międzyczasie pewnie pierwsza bateria będzie już naładowana, więc będziesz miał do dyspozycji 3 baterie) jedyna "niedogodność" jest taka, że rzeczywiście będziesz musiał po imprezie odkręcić grip i wymienić baterię w body.

kichu
28-09-2008, 20:06
Wloz do gripa baterie EN-EL4 zamiast standardowej EL3e. Na jednej EL4 zrobisz tyle zdjec co na dwóch EL3e.

Tylko wtedy zamiast samego gripa za circa 800 PLN musisz kupic cos takiego:

http://www.allegro.pl/item430879816_zestaw_nikon_mb_d10_z_pdk_1_f_vat_ra ty_sklep_pdk1.html

szymony
28-09-2008, 20:18
Wloz do gripa baterie EN-EL4 zamiast standardowej EL3e. Na jednej EL4 zrobisz tyle zdjec co na dwóch EL3e.

Tylko wtedy zamiast samego gripa za circa 800 PLN musisz kupic cos takiego:

http://www.allegro.pl/item430879816_zestaw_nikon_mb_d10_z_pdk_1_f_vat_ra ty_sklep_pdk1.html

Lub tańszą alternatywę, orginalną inaczej np.
http://cgi.ebay.pl/Phottix-Kosmo-for-Nikon-MB-D10-BL-3-EN-EL4a-D300-D700_W0QQitemZ180292037446QQihZ008QQcategoryZ48519 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

MarS
28-09-2008, 20:18

Dokładnie skoro masz duże zuzycie pradu podczas jednej imprezy to tylko EL4
na jednych pokazach lotniczych w trzy dni wypstrykałem na EL4 2803 foty w tym podgląd na lcd był cały czas właczony pozatym często sprawdzałem na lcd co mi tam się udało zrobić a że kompa nie miałem to jeszzce wieczorem też na lcd aparatowym podziwiałem moją radosną twórczość i to wszystko na tej jednej baterii w zapasie mam i tak jedna EL3 która w każdej chwili moge zapodac do gripa tak ze baterie w body to chyba tylko raz musiałem ładować wiec jestem tego samego zdania co szymony

ttb
28-09-2008, 22:58
ta ładowarka MH-21 z PDK-1 pewnie nie ładuje EL3e?
fajnie by było gdyby byly wersje sabinek na EL3e albo na EN-EL4a - wtedy to bym chyba sobie jednak kupil tego PDK-1 a tak raczej bede sie bawił AA w MB-D10 jak go juz kiedys kupie.

kichu
28-09-2008, 23:13
ta ładowarka MH-21 z PDK-1 pewnie nie ładuje EL3e? fajnie by było gdyby byly wersje sabinek na EL3e albo na EN-EL4a - wtedy to bym chyba sobie jednak kupil tego PDK-1 a tak raczej bede sie bawił AA w MB-D10 jak go juz kiedys kupie.

Nie laduje bo to gabarytowo i pojemnosciowo 2 zupelnie rozne baterie. Generalnie rzecz ujmujac jak ktos sie ma
zamiar przerzucic na gripa i EL4, to uzywanie EL3 ma sens wylacznie wtedy jesli chcemy chodzic gdzies bez gripa.

W przeciwnym razie latwiej i wygodniej jest jechac wylacznie na EL4 (np. dokupic druga sztuke jako zapas) niz kombinowac z 2 rodzajami baterii, ladowarek, przykrecaniem i ciaglym odkrecaniem gripa.

Opcja z AA fajna jest jako backup, ale na codzien kombinowac z ladowaniem 8 akumulatorkow itp itd
jest tez raczej upierdliwe. To juz wolalbym za stowke kupic zamiennik EL4 z zacytowanej tu aukcji i
miec swiety spokoj.

Nota bene ktos tego uzywal ?